szkutnik 27.02.2012 12:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lutego 2012 Witam posiadam dom z lat 70 , nieszczęściem tego domu są betonowe balkony o sporej długości tj ok 14m. Są one kompletnie niewykończone tylko goły beton , na domiar złego jeden z nich jest mocno obwiśnięty. Ostatnio wpadłem na pomysł żeby je całkowicie skuć i na ich miejsce zrobić mniejsze drewniane. W związku z tym mam pytanie czy usunięcie tego jest możliwe? W projekcie znalazłem taka informacje :"balkon o wysięgu 1,2 zbrojony prętami sr.10mm stali 18g2 ułożonymi górą co 6cm , pręty zakotwione w dolnej warstwie wieńca , rozdzielacze ze stali st3s śr 8mm co 20cm" "balkony o wysięgu 1,55 i 1,9 zbrojone prętami sr 10 co 5cm (18g2) rozdzielacze jak wyżej". nie pisze jak są zakotwione w wieńcu .. ale wydaje mi się że powinno być tak samo jak przy tym pierwszym. usunąć bym chciał tylko te 1,55 i 1,9 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Aleksandryta 27.02.2012 14:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lutego 2012 Z takimi pytaniami do konstruktora, który zrobi ci projekt przebudowy domu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SKUT13 27.02.2012 14:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lutego 2012 Bez projektu przebudowy nie należy nic ruszać, bo może się okazać, że usunięcie balkonów źle wpłynie na sąsiednie pola stropu, pewnie nie skoro są zakotwione w wieńcu, ale po co ryzykować Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
szkutnik 27.02.2012 14:57 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lutego 2012 ok dzięki, czyli będę szukał konstruktora Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
beton44 27.02.2012 15:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lutego 2012 eee tam silny chłop młot 5 kg i zbrojenie wisi przy ścianie:cool: i oczywiście nie odbudowywać, bo na co one komu ? zgłoszenie /np powód zagrożenie zawaleniemale tyle pewnie każą załączników dodać, żechyba lepiej zaryzykować i tak je sobie te balkony samowolnie wywalić gorzej jak dla niezmniejszenia piękna okolicyNadzór Budowlany każe te balkony odbudować w takiej samej, ale już bezpiecznej postaci, ale to raczej fantastyka nienaukowa... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
szkutnik 27.02.2012 16:47 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lutego 2012 Dom kiepsko by wyglądał bez balkonów i dlatego planuje zrobić drewniane i troszkę mniejsze tj płytsze (bo mam ciemno w salonie a salon od południowej strony ). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jajmar 27.02.2012 22:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lutego 2012 Nacinałbym balkony piła do betonu , na wylot co 50-80cm prostopadle do ściany na całą wyskość płyty, potem po jednym kawalku przy ścianie od góry. Uważaj bo to pójdzie w dół i bedzie cięzki dobrze podstempluj. Balkon to element konstrukcyjny czyli to samowola. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
slawek9000 28.02.2012 10:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lutego 2012 będzie trudno prawidłowo zakotwić balkony drewniane, chyba że podeprzesz je na słupkach a to wymaga PnB. Może pomyśl o remoncie istniejących, i ich dociepleniu i wykończeniu. Ten jak mówisz obwisły można też naprawić choć większymi środkami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
szkutnik 28.02.2012 12:33 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lutego 2012 A co to jest PnB? Balkony są nad tarasem więc słupki wyglądały by w miarę dobrze , tym bardziej że teraz te betonowe tez są podparte filarami dość grubymi(40 cm) a po ociepleniu styropianem (mam zamiar ocieplić cały dom) byłoby już tragicznie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Aleksandryta 28.02.2012 13:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lutego 2012 Szkutnik jesteś absolutnie nieuświadomiony Pozwolenie Na Budowę Na tego rodzaju prace remontowe, które opisujesz w wątku wymagane jest PnB. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
slawek9000 29.02.2012 15:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Lutego 2012 A co to jest PnB? Balkony są nad tarasem więc słupki wyglądały by w miarę dobrze , tym bardziej że teraz te betonowe tez są podparte filarami dość grubymi(40 cm) a po ociepleniu styropianem (mam zamiar ocieplić cały dom) byłoby już tragicznie. pokaż jakieś zdjęcia tych balkonów zwłaszcza obwisłych docieplanie słupów na których opiera się kawałeczkiem płyta balkonowa nie ma żadnego sensu, wystarczy tynk naprawić i położyć taki jak na reszcie budynku by było dobrze. Żeby dobrze zrobić balkon drewniany (dobrze = na lata) to tez nie tak prosto ani tanio, poza tym drewniane wymagają jakiegoś pomysłu na detale i barierki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
szkutnik 02.03.2012 09:49 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Marca 2012 Na przyszły tydzień wrzucę jakieś fotki, Remont ma być na jesień więc mam czas na rozpatrzenie wszystkich za i przeciw.Jakoś nie pali mi się do tych wszystkich formalności związanych z PnB Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Aleksandryta 02.03.2012 14:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Marca 2012 Rozumiem, tylko dobrze mieć takiego sąsiada , który nie doniesie na Ciebie . Ostatnio ludzie jakoś bardziej uświadomieni od strony budowalnej zrobili się, więc..... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts