Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Nie-co-dziennik budowlany

Recommended Posts

• Odpowiedzi 264
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

IZA30, kupiłam cztery rolki tapety. A poszło nam trzy i trochę, ściana którą tapetowaliśmy ma 5 metrów długości i 2,60 wysokości.

Agalinad, miło mi, że Ci się podoba :). Kamień to granit Absolute Black polerowany.

Nasz szeregowy ma wreszcie ubranko. Niestety nie kompletne, dokończymy po zamontowniu drzwi.

To strona północna:

DSC00425-001.JPG

I południowa od strony ogrodu:

DSC00428.JPG

Cieszę się bardzo, bo zrobienie elewacji planowaliśmy na wrzesień, już po przeprowadzce, a tymczasem rzutem "na taśmę" mamy to za sobą.

W ubiegły piątek mieliśmy prawdziwy piątek trzynastego. Nie dojechała kostka brukowa którą mieliśmy układać przed domkiem. Zgubił się przewód od dzwonka i trzeba było znowu kuć pomalowane ściany w wiatrołapie. Zadzwoniła pani ze sklepu z płytkami z wiadomością, że zamówione płytki nie wiadomo kiedy będą bo nie ma ich w magazynach i trzeba poczekać na produkcję. (Zabrakło mi trzech płytek mozaiki Zienia do wiatrołapu). Przez pomyłkę mąż ochrzanił przez telefon niewłaściwego człowieka, (pana który przywiózł nam łożko do sypialni, bo myślał, że to ten od kostki).

Wieczorem wyjechaliśmy odetchnąć nad morze. Ciąg dalszy trzynastego mieliśmy w sobotę czternastego, bo kostka wreszcie dojechała ale niekompletna i znad morza zamawialiśmy krawężniki podjazdowe. Nie muszę chyba pisać, że pogody wakacyjnej nad morzem nie było :(.

W tym tygodniu udało się skończyć kostkę przed domem. No i ruszył montaż kuchni. Nareszcie :D.

Jeśli ktoś ma ochotę zobaczyć jak wygląda chaos to zapraszam do mnie. Z tego chaosu powoli wyłania się kuchnia i szafa w przedpokoju

DSC_0768.JPG

DSC_0767.JPG

Zaczął sie montaż schodów, na razie tych na z piętra nad poddasze.

No i mamy wreszcie klamki. Długo zasatanawiłam się jakie wybrać, o wiele dłużej niż nad drzwiami. Myślę, że są ok. :).

DSC_0751.JPG

DSC_0746.JPG

I jeszcze kilka zdjęć podłogi. Na poprzednich strasznie ciemno wyszła, a w rzeczywistości jest jaśniejsza. Tu widać jej prawdziwy kolor. Jak na razie jestem z niej bardzo zadowolona.

Tu w pokoju gościnno-gabinetowym.

DSC_0737.JPG

I w pokojach dzieci.

DSC_0744.JPG

DSC_0745-001.JPG

A od dzisiaj ruszyła akcja PRZEPROWADZKA.

Elizo, cieszę się. że podoba Ci się nasz chaos :), chociaż męczę sie w nim okropnie. Zaczęliśmy etap kartonów, wszędzie są kartony, w naszym obecnym mieszkaniu i w domu. No nic, trzeba to przetrać.

Wreszcie jest ! Kuchnia. :wave:

Brakuje jeszcze kranu i szkła nad blatem, drzwi do spiżarki i wielu innych szczegółów. Daleko jej do stanu "udomowionego", ale już w tej chwili bardzo mi się podoba. Jest zgodna z moimi kuchennymi założeniami. Chciałam mieć dużo miejsca do przechowywania i mam:).

DSC_0791.JPG

DSC_0795.JPG

DSC_0793-001.JPG

DSC_0787.JPG

Dzisiaj czekała na mnie jeszcze jedna miła niespodzianka. Tak wyglądała nasza sypialnia rano:

DSC_0750.JPG

A tak po południu (to zasługa dwóch spryciarzy - męża i szwagra ;)):

DSC_0778-001.JPG

Edytowane przez Jana9

Dziewczyny dziękuję za miłe słowa. :)

Przeprowadzka poszła bardzo sprawnie. Dwa tygodnie wcześniej niż planowaliśmy. W zasadzie nie zdążyliśmy tylko ze schodami, które jeszcze "się montują" Nawalili też montażyści szaf bo nadal czekamy na drzwi. Powoli rozpakowujemy kartony. Mieszka się bardzo fajnie, wreszcie mamy "przestrzeń życiową", której tak bardzo brakowało nam w mieszkaniu.

Łóżko to raczej "queen size", bardzo wygodne i mam pojemnik na pościel na czym mi bardzo zależało.

Wnęka w kuchni miała raczej pełnić rolę dekoracyjną, ale mąż z synem przebąkują coś o akwarium, może ulegnę i zamiast książek kucharskich i szkła, będą rybki.

Pierwsze pomieszczenie w naszym domku w którym chaos został opanowany to sypialnia. Nie było to trudne bo cały bałagan wylądował w garderobie :). Brakuje jeszcze wielu rzeczy, tak wielu, że nawet nie chce mi się wymianiać czego. Najważniejsze, że jest na czym spać:)

Nadal działają Państwo od schodów. Piszę Państwo, bo naszym wykonawcą schodów jest firma rodzinna i schody montuje mama z synem. Muszę napisać, że to bardzo sympatyczny i zgrany duet. Jutro przychodzą montażyści od szaf zamontować drzwi. W przyszłym tygodniu zabieramy się za pokoje dzieci. Najważniejsze wyzwanie to opanowanie "klockowni" mojego syna. Te klocki chyba się rozmnażają - wszędzie ich pełno.

A to nasza sypialnia.

DSC_0868-001.JPG

DSC_0865.JPG

DSC_0874.JPG

DSC_0876-001.JPG

DSC_0882.JPG

Edytowane przez Jana9

Witaj Jana9!

Śliczny masz domek:jawdrop:.Łazienki,kuchnia,tapety dzieciaczków,sypialka są cudne.Super pomysł z zagospodarowaniem tej wnęki w sypialni:yes:.Mam pytanko czy zagłówek łóżka jest miękki,jesli tak to prosze o nazwe łóżka?I jaki kolorek jest w sypialni chodzi mi o nazwe farby-sliczny.Bardzoooooo podoba mi sie wasza sypialka co tu dużo mówic jest przepiękna :)

Cieszę się, że Wam się u nas podoba:).

Łóżko to hilding http://www.hilding.pl/pl/oferta/lozka-tapicerowane/. Jest bardzo wygodne. Tak jak pisałam wcześniej zależało mi na pojemniku na pościel, jedyna wada to to, że stelaż opuszcza sie ciężko przy chowaniu pościeli.

W domku powoli ogarniamy bałagan. Nadal montują się schody. To chyba najdłuższy montaż schodów nowoczesnej Europy i niekończąca się opowieść w jednym ;). Ale jak dotychczas bardzo mi się podobają więc cierpliwie czekam na zakończenie prac.

Zaczeliśmy montaż listw przypodłogowych. Pan montażysta (montowal nam też podłogi) zasługuje na słowo wzmianki w moim dzienniku. Ogólnie mam tego pana bardzo dość :evil: (delikatnie mówiąc). Ciągle narzeka, marudzi, "krzywe ściany, krzywe wylewki" to nie tak, tamto nie tak. Umówiliśmy się na montaż 6-8 sierpnia. Z czego pracował tylko jeden dzień i położył listwy w trzech pokojach, bo ciągle coś mu wypada. Oj bardzo, bardzo mi się ten pan nie podoba :p. Całe szczęście, że listwy są jak najbardziej w moim guście:).

Wklejam link do strony Magdaleny Adamus http://www.loft-ma.pl/#1606055/Home. Jak dla mnie wnętrza idealne. Fajne połączenie klasyki, elegancji i nowoczesności, szczypta Ikea wcale tym wnętrzom nie szkodzi, wręcz przeciwnie - jest super !!!. O kilku miesięcy przeglądam, oglądam, zaglądam i ciągle niezmiennie się zachwycam. Może kogoś zainspiruje :).

Lucka, tapeta to Kelly Hoppen 30-634.

Zapomniałam podać wcześniej kolor w sypialni - Flugger 5391.

Mieszkamy już trzy tygodnie, nadal nie całkiem sami. Meblarze zakończyli wczoraj o 22:30 montaż szaf, garderoby i szafki rtv, a jutro ostatni (mam nadzieję!) dzień montowania schodów. Montaż listw podłogowych zakończył się sukcesem, tzn pan montażysta przeżył, a ja z efektów jego pracy jestem bardzo zadowolona :).

Ogarnęłam trochę pokoje dzieci. Ikea rules !!!, To pokój starszaka, - szukamy plakatu o tematyce Star Wars, wybór jest duży, i właściciel pokoju nie może zdecydować się na konkretny. No i potrzebne jest jeszcze krzesło do biurka. Synek chce obrotowe na kółeczkach, mam jednak obawy czy podłoga to przetrwa.

DSC_0943.JPG

DSC_0945.JPG

DSC_0946-001.JPG

DSC_1010.JPG

I pokój Maleństwa. Meble w spadku po starszym bracie. Pokój jeszcze bardzo bezosobowy, ale główna Lokatorka narazie go nie zamieszkuje. Myślę, że z czasem nabierze bardziej dziewczyńskiego charakteru.

DSC_1024.JPG

DSC_1034.JPG

Czeka nas jeszcze mnóstwo pracy na dole, a ostatnio jako dodatkowa atrakcja pojawił się jakiś dziwny zaciek na ścianie w gościnno-gabinetowym :(. Ot, tak żeby nie było za nudno.