juka11 27.02.2012 14:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lutego 2012 Mam prośbę do fachowców o wskazówki jaka powinna być grubość ścian w bloku pomiędzy poszczególnymi mieszkaniami, żeby zapewniała odpowiednią akustykę tzn. żeby nie było słychać odgłosów życia sąsiadów? Chcę kupić mieszkanie od developera i bardzo zalezy mi, żeby było ciche, a nie mam pojęcia jaka powinna być grubość ścian - to pewnie zalezy od tego z czego są te ściany? Jeżeli z Silki to dobrze czy źle? Jaką ta Silka powinna mieć grubość? A może wiekszą uwagę nalezy poświecić stropom, zeby nie było słychać odgłosów z góry i z dołu? W zestawieniach warunków technicznych jakie dają klientom developerzy są b. pobieżne informacje - o co zatem dopytać?Z góry dziekuję za wszelkie wskazówki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
netcom 27.02.2012 22:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lutego 2012 Jak z silki to bardzo dobrze. Ciężka, dobrze izoluje akustycznie, dobrze przewodzi ciepło (ogrzewanie od sąsiadów Na stronie xella.pl piszą: "pełny blok [...] przy szerokości 18,0 cm spełnia wymagania [akustyczne] stawiane ścianom rozdzielającym mieszkania w budownictwie wielorodzinnym R’A1 ≥ 50 dB." A strop , to nie wiem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
juka11 28.02.2012 10:51 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lutego 2012 Bardzo dziękuję Moze jeszcze ktoś sie wypowie? Ja sie totalnie nie znam na budownictwie, wiec wszelkie informacje bedą bardzo przydatne Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts