nurek 17.04.2012 14:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Kwietnia 2012 coraz bardziej sie przekonuje do zwiększenia roli podłogówki w ogrzewaniu domu, @Forest kominek bez PW, ale z akumulacją szamotową to też takie kwoty? Nie wydaje mi się sensowne wrzucanie instalacji grzewczej za ponad 40 tys. do domu o pow. mniejszej niż 100 m2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
margod 17.04.2012 15:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Kwietnia 2012 Nie wydaje mi się sensowne wrzucanie instalacji grzewczej za ponad 40 tys. do domu o pow. mniejszej niż 100 m2 jak Forest obliczy Ci miesięczny koszt ogrzewania domu kominkiem/piecem to zmienisz zdanie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nurek 17.04.2012 17:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Kwietnia 2012 watpie zebym elektryką nabił więcej niż 3-4 tys. pln rachunków rocznie, koszta instalacji śmiesznie niskie, wrzuciłbym jakiś kominek do wspomagania tego, ale na PW trochę mi minela ochota przy tych kwotach Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Forest-Natura 17.04.2012 17:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Kwietnia 2012 (edytowane) Witam. Drewnem przy porządnie zrobionym kominku "nabijesz" 1000 - 1600 zł (około 6-10 mp na sezon). Także pod kątem ekonomii jest to dwa - trzy razy mniejszy wydatek. Ale patrząc na kominek tylko przez pryzmat kasy, to lepiej od razu sobie to darować ... za 6-7 tysięcy można taki domek wyposażyć w dobrej klasy elektryczną instalację grzewczą ... A kominek jest duży i miejsca dużo w małym domku zajmuje ... Pozdrawiam. PS. Aaa ... przy kominku jeszcze trzeba dodać to że jest woda użytkowa gratis ... Edytowane 17 Kwietnia 2012 przez Forest-Natura Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nurek 17.04.2012 21:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Kwietnia 2012 no właśnie, nie da się tej CWU pozyskiwać z kominka za parenaście -20 tys? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kominki Piotr Batura 18.04.2012 05:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Kwietnia 2012 (edytowane) W miarę przyzwoicie zbudowany 100 m domek nigdy nie ogrzewałbymPW. Zużycie drewna to ca 5 - 6 mp przy kominku kumulacyjnym, aletakim który ładujemy dwa razy na dobę, bo to jest bardziej racjonalnei oszczędniejsze w naszym klimacie. Obsługa to 5-10 min na jeden załadunek.Ciepła woda metodą "kaloryfera" w obudowie, który pobiera ciepło zobudowy i kieruje je do bojlera 100-200 l z wężownicą. Dla leniwców i wrogów kominka - prąd. Niech sobie nawet kosztuje dużo więcej. Wygoda bez porównania! W razie "W" koza na środku domu. Piecokominek na 100 m można zbudować za 18.000 - 20.000 (mniej kafli).I to porządny, trwały, z solidnych materiałów. Nie jakiś "kombinejszen". Edytowane 18 Kwietnia 2012 przez Kominki Piotr Batura Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nurek 18.04.2012 07:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Kwietnia 2012 skoro woda nie, tylko DGP z szamotem (bo rozumiem, ze cos takiego proponujesz?) to pozostaje pytanie: jaka moc wkładu?(przelicznik 1kw/10 m2 w nowym domku ma sens?) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 18.04.2012 07:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Kwietnia 2012 (edytowane) Witam. Drewnem przy porządnie zrobionym kominku "nabijesz" 1000 - 1600 zł (około 6-10 mp na sezon). Także pod kątem ekonomii jest to dwa - trzy razy mniejszy wydatek. . Wydaje Ci się,dom 100m2 ogrzewany prądem za 4-5tys.zł z zapotrzebowaniem 30-40kWh/m2/rok zużyje 3000-4000kWh na sezon grzewczy a to przy średniej cenie prądu dwutaryfowego 0,4zł/kWh daje nam 1200-1600zł za sezon na ogrzewanie. Także nie widzę tutaj sensu inwestycji w kominek akumulacyjny za kilkanaście czy kilkadziesią tys.zł. Do takiego domu jedynie tani(?),słaby kominek jako rezewrowe źródło ciepła na wypadek braku prądu. Mocny kominek zagotuje nam dom Edytowane 18 Kwietnia 2012 przez Arturo72 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Forest-Natura 18.04.2012 07:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Kwietnia 2012 Witam. Piotr nie pisze o żadnym DGP. Moc zależy tylko i wyłącznie od ilości drewna jaką spalisz. Nurek - mam propozycję dla Ciebie - nie zadawaj na razie pytań tylko poprzeglądaj niniejszy wątek. Odsiej z tego pewne rzeczy (zwady, kłótnie i wzajemne udowadnianie sobie racji, normalne dla wszelkich for internetowych) i dopiero zacznij od nowa. Bo tak można po wieczność zadawać wyrywkowe pytania, na które po kilka razy już tu udzielono odpowiedzi A widzę że z każdym pytaniem zamiast rozjaśniać temat, masz jeszcze więcej pytań i wątpliwości. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Forest-Natura 18.04.2012 07:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Kwietnia 2012 (edytowane) Witam. Wydaje Ci się,dom 100m2 ogrzewany prądem za 4-5tys.zł z zapotrzebowaniem 30-40kWh/m2/rok zużyje 3000-4000kWh na sezon grzewczy a to przy średniej cenie prądu dwutaryfowego 0,4zł/kWh daje nam 1200-1600zł za sezon na ogrzewanie. Także nie widzę tutaj sensu inwestycji w kominek akumulacyjny za kilkanaście czy kilkadziesią tys.zł. Ja też nie widzę sensu w ogóle posiadania kominka ... Ale pozwolisz chyba decydować każdemu budującemu dom z osobna ile i czy w ogóle chce mieć u siebie kominek(ków), jak będą wyglądać, z czego będą zrobione i ile będą kosztować. No chyba że wychodzisz z założenia że każdy ma mieć tak u siebie w domu jak Ty ... Pozdrawiam. Edytowane 18 Kwietnia 2012 przez Forest-Natura Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 18.04.2012 07:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Kwietnia 2012 (edytowane) Witam. Ja też nie widzę sensu w ogóle posiadania kominka ... Ale pozwolisz chyba decydować każdemu budującemu dom z osobna ile i czy w ogóle chce mieć u siebie kominek(ków), jak będą wyglądać, z czego będą zrobione i ile będą kosztować. No chyba że wychodzisz z założenia że każdy ma mieć tak u siebie w domu jak Ty ... Pozdrawiam. Oczywiście,że pozwole ale jak doradzacie to doradzajcie po ludzku... Co się stanie jak do domu z mocą cieplną 3-4kW zapakujemy kominek 15-16kW i to jeszcze akumulacyjny ? Gdzie sens,gdzie logika... Edytowane 18 Kwietnia 2012 przez Arturo72 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wojtek_796 18.04.2012 07:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Kwietnia 2012 (edytowane) Najlepiej zastosować przelicznik w kilogramach. Trzeba dobowe zapotrzebowanie na ciepło podzielić przez wartość opałową drewna (uwzględniając sprawność - tutaj zagadka - i pamiętać w jakich jednostkach wyraża się ciepło) i stąd uzyskać ilość drewna, którą trzeba dziennie spalić. Potem dobrać palenisko, które tej skali utylizację umożliwia. Same napisy na tabliczce znamionowej nie grzeją, a o tym zdaje się wielu użytkowników zapominać. Pozdrawiam Oczywiście,że pozwole ale jak doradzacie to doradzajcie po ludzku... Co się stanie jak do domu z mocą cieplną 3-4kW zapakujemy kominek 15-16kW i to jeszcze akumulacyjny ? Gdzie sens,gdzie logika... W tym jest sens, logika i to dosyć prosta. Edytowane 18 Kwietnia 2012 przez Wojtek_796 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 18.04.2012 07:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Kwietnia 2012 W tym jest sens, logika i to dosyć prosta. No oczywiście,że jest sens i logika,jeśli ktoś nie ma co z kasą robić Z tego co czytam,nurek szuka tanich rozwiązań Pozostaje kwestia mocy cieplnej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Forest-Natura 18.04.2012 07:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Kwietnia 2012 (edytowane) Witam. jak doradzacie to doradzajcie po ludzku... Dobrze, zastosujemy się do tych wytycznych. A teraz poczytaj moje wypowiedzi od początku tego wątku i powiedz jak bardziej po ludzku i prościej można. Co do pytania - przy akumulacji (obojętne czy wodnej czy ceramicznej, czy też w postaci grzewczego fundamentu czy ścian) możesz naładować masę akumulacyjną choćby do kilkuset kWh (no to tak specjalnie przerysowałem). I potem oddawać to ciepło w jaki sposób chcesz. Tu jest sens i logika. Tyle że ciężko to przeciętnemu posiadaczowi kominka w potocznym tego słowa znaczeniu zrozumieć. Pozdrawiam. Edytowane 18 Kwietnia 2012 przez Forest-Natura Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 18.04.2012 07:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Kwietnia 2012 Druga rzecz to palenisko z szybą wielkości A4 lub niewiele większa, bo inaczej kominek przestanie być wygodnym, pięknym i racjonalnym źródłem ciepła. Trzecia rzecz to rozważenie czy zamiast pchania się w wodę nie wystarczy na środku chałupki wystawić małego kominka/pieca/piecyka/kozy konwkecyjno - akumulującego nieco ciepła i ... cieszyć się ciepłem na całego przez okrągły rok ... Jakieś 4-6 kW wystarczy jeżeli by pojmować to tak jak przywykło się o tym myśleć ... Pozdrawiam. Tego nie doczytałem ale jakbyś jeszcze podał koszty akumulacyjnego kominka to by było ok i wszyscy byśmy wiedzieli na czym stoimy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wojtek_796 18.04.2012 08:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Kwietnia 2012 Arturo, zupełnie źle mnie zrozumiałeś. Tu nie chodzi o kasę. Ja raczej zawsze starałem się pokazać drogi oszczędności - mam ten komfort, bo nie utrzymuję się z budowy kominków.Już wyjaśniam.Moc kominka powinna być równa zapotrzebowaniu domu na moc tylko w przypadku palenia non stop czyli 24/24, 30 dni w miesiącu. Jeżeli tę nominalną moc "rozwijasz" średnio przez 10% czasu, to i tę moc nominalną musisz dobrać 10 razy większą. Akumulacja zysku cieplnego bezpośrednio nie daje (pośrednio tak), a właśnie umożliwia ogrzewanie domu kominkiem. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Forest-Natura 18.04.2012 09:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Kwietnia 2012 (edytowane) Witam. Tego nie doczytałem ale jakbyś jeszcze podał koszty akumulacyjnego kominka to by było ok i wszyscy byśmy wiedzieli na czym stoimy W ostatnich postach tyczących się rozmowy z Nurkiem też jasno i wyraźnie jest to napisane. Dla tych co zamiast czytać wolą się czepiać: Można zrobić taki kominek zarówno do kwoty 10 tys., jak i w przedziale 10-20 czy też 20-60 tys. Wszystko zależy od tego jak będzie taki kominek wyglądać i co będzie się liczyć w tej kwocie. Można powiedzieć że zrobi się kominek z płaszczem za 5 tysięcy nie biorąc pod uwagę żadnego z jego komponentów po stronie instalacyjno - hydraulicznej. Tudzież materiałów wykończeniowych w postaci kamienia cz kafli. I też będzie się jak najbardziej prawdomównym i "złotoustym" ... Pozdrawiam. Edytowane 18 Kwietnia 2012 przez Forest-Natura Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Regut1 18.04.2012 09:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Kwietnia 2012 (edytowane) watpie zebym elektryką nabił więcej niż 3-4 tys. pln rachunków rocznie, koszta instalacji śmiesznie niskie, wrzuciłbym jakiś kominek do wspomagania tego, ale na PW trochę mi minela ochota przy tych kwotach Nurek nie zniechęcaj się tak łatwo Tak jaki pisał Arturo 72 warto dobrać „ubranie do swoich potrzeb”. Masz nieodpartą potrzebę komfortu kominkowego – wybierz komfort , masz inne rozumienie komfortu – wybierz to co lubisz (piękny ogród, szybki samochód, nowa dziewczyna itp. itd), chcesz racjonalnie i komfortowo ogrzewać swój dom – poszukaj źródła, które to zapewni, a później pomyśl o komforcie. W pewnych sytuacjach założenie to może spełniać również piec szamotowy lub kominek z masą akumulacyjną przy czym nie zawsze musi być to ten komfortowy, tak jak pisze o tym Wojtek_796 (szacunek). Pozdrawiam;) Edytowane 18 Kwietnia 2012 przez Regut1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Forest-Natura 18.04.2012 10:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Kwietnia 2012 Witam.Regut ... podobał mi się wcześniejszy post ... nawet z tym łowieniem ... Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Regut1 18.04.2012 11:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Kwietnia 2012 (edytowane) Witam. Regut ... podobał mi się wcześniejszy post Forest To tylko dowód, że post został prawidłowo zaadresowany i nie zmarnowałem czasu na jego napisanie J Tak mi się zdawało dlatego pozwoliłem sobie na jego wcześniejsze okrojenie do spraw bliższych merutum. Przy tym założeniu nie było sensu żeby niepotrzebnie zaśmiecał wątek, który ma zupełnie inny temat . ... nawet z tym łowieniem ... Pozdrawiam. dla równowagi wykasowałem wszystko Pozdrawiam Edytowane 18 Kwietnia 2012 przez Regut1 Błędny cytat Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts