Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Prawidłowy kominek,komin, instalacja itp.

niktspecjalny

Recommended Posts

• Odpowiedzi 195
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Witam.

Drewnem przy porządnie zrobionym kominku "nabijesz" 1000 - 1600 zł (około 6-10 mp na sezon). Także pod kątem ekonomii jest to dwa - trzy razy mniejszy wydatek.

Ale patrząc na kominek tylko przez pryzmat kasy, to lepiej od razu sobie to darować ... za 6-7 tysięcy można taki domek wyposażyć w dobrej klasy elektryczną instalację grzewczą ...

A kominek jest duży i miejsca dużo w małym domku zajmuje ... :rolleyes:

Pozdrawiam.

PS. Aaa ... przy kominku jeszcze trzeba dodać to że jest woda użytkowa gratis ...

Edytowane przez Forest-Natura

W miarę przyzwoicie zbudowany 100 m domek nigdy nie ogrzewałbym

PW. Zużycie drewna to ca 5 - 6 mp przy kominku kumulacyjnym, ale

takim który ładujemy dwa razy na dobę, bo to jest bardziej racjonalne

i oszczędniejsze w naszym klimacie. Obsługa to 5-10 min na jeden załadunek.

Ciepła woda metodą "kaloryfera" w obudowie, który pobiera ciepło z

obudowy i kieruje je do bojlera 100-200 l z wężownicą.

Dla leniwców i wrogów kominka - prąd. Niech sobie nawet kosztuje

dużo więcej. Wygoda bez porównania! W razie "W" koza na środku domu.

Piecokominek na 100 m można zbudować za 18.000 - 20.000 (mniej kafli).

I to porządny, trwały, z solidnych materiałów. Nie jakiś "kombinejszen".

Edytowane przez Kominki Piotr Batura

Gość Arturo72
Witam.

Drewnem przy porządnie zrobionym kominku "nabijesz" 1000 - 1600 zł (około 6-10 mp na sezon). Także pod kątem ekonomii jest to dwa - trzy razy mniejszy wydatek.

.

Wydaje Ci się,dom 100m2 ogrzewany prądem za 4-5tys.zł z zapotrzebowaniem 30-40kWh/m2/rok zużyje 3000-4000kWh na sezon grzewczy a to przy średniej cenie prądu dwutaryfowego 0,4zł/kWh daje nam 1200-1600zł za sezon na ogrzewanie.

Także nie widzę tutaj sensu inwestycji w kominek akumulacyjny za kilkanaście czy kilkadziesią tys.zł.

Do takiego domu jedynie tani(?),słaby kominek jako rezewrowe źródło ciepła na wypadek braku prądu.

Mocny kominek zagotuje nam dom ;)

Edytowane przez Arturo72

Witam.

Piotr nie pisze o żadnym DGP.

Moc zależy tylko i wyłącznie od ilości drewna jaką spalisz.

Nurek - mam propozycję dla Ciebie - nie zadawaj na razie pytań tylko poprzeglądaj niniejszy wątek. Odsiej z tego pewne rzeczy (zwady, kłótnie i wzajemne udowadnianie sobie racji, normalne dla wszelkich for internetowych) i dopiero zacznij od nowa. Bo tak można po wieczność zadawać wyrywkowe pytania, na które po kilka razy już tu udzielono odpowiedzi :)

A widzę że z każdym pytaniem zamiast rozjaśniać temat, masz jeszcze więcej pytań i wątpliwości.

Pozdrawiam.

Witam.

Wydaje Ci się,dom 100m2 ogrzewany prądem za 4-5tys.zł z zapotrzebowaniem 30-40kWh/m2/rok zużyje 3000-4000kWh na sezon grzewczy a to przy średniej cenie prądu dwutaryfowego 0,4zł/kWh daje nam 1200-1600zł za sezon na ogrzewanie.

Także nie widzę tutaj sensu inwestycji w kominek akumulacyjny za kilkanaście czy kilkadziesią tys.zł.

Ja też nie widzę sensu w ogóle posiadania kominka ...

Ale pozwolisz chyba decydować każdemu budującemu dom z osobna ile i czy w ogóle chce mieć u siebie kominek(ków), jak będą wyglądać, z czego będą zrobione i ile będą kosztować. No chyba że wychodzisz z założenia że każdy ma mieć tak u siebie w domu jak Ty ...

Pozdrawiam.

Gość Arturo72
Witam.

Ja też nie widzę sensu w ogóle posiadania kominka ...

Ale pozwolisz chyba decydować każdemu budującemu dom z osobna ile i czy w ogóle chce mieć u siebie kominek(ków), jak będą wyglądać, z czego będą zrobione i ile będą kosztować. No chyba że wychodzisz z założenia że każdy ma mieć tak u siebie w domu jak Ty ...

Pozdrawiam.

Oczywiście,że pozwole ale jak doradzacie to doradzajcie po ludzku...

Co się stanie jak do domu z mocą cieplną 3-4kW zapakujemy kominek 15-16kW i to jeszcze akumulacyjny ?

Gdzie sens,gdzie logika...

Edytowane przez Arturo72

Najlepiej zastosować przelicznik w kilogramach.

Trzeba dobowe zapotrzebowanie na ciepło podzielić przez wartość opałową drewna (uwzględniając sprawność - tutaj zagadka - i pamiętać w jakich jednostkach wyraża się ciepło) i stąd uzyskać ilość drewna, którą trzeba dziennie spalić. Potem dobrać palenisko, które tej skali utylizację umożliwia. Same napisy na tabliczce znamionowej nie grzeją, a o tym zdaje się wielu użytkowników zapominać.

Pozdrawiam

Oczywiście,że pozwole ale jak doradzacie to doradzajcie po ludzku...

Co się stanie jak do domu z mocą cieplną 3-4kW zapakujemy kominek 15-16kW i to jeszcze akumulacyjny ?

Gdzie sens,gdzie logika...

W tym jest sens, logika i to dosyć prosta.

Edytowane przez Wojtek_796

Gość Arturo72

W tym jest sens, logika i to dosyć prosta.

No oczywiście,że jest sens i logika,jeśli ktoś nie ma co z kasą robić ;)

Z tego co czytam,nurek szuka tanich rozwiązań :)

Pozostaje kwestia mocy cieplnej.

Witam.

jak doradzacie to doradzajcie po ludzku...

Dobrze, zastosujemy się do tych wytycznych.

A teraz poczytaj moje wypowiedzi od początku tego wątku i powiedz jak bardziej po ludzku i prościej można.

Co do pytania - przy akumulacji (obojętne czy wodnej czy ceramicznej, czy też w postaci grzewczego fundamentu czy ścian) możesz naładować masę akumulacyjną choćby do kilkuset kWh (no to tak specjalnie przerysowałem). I potem oddawać to ciepło w jaki sposób chcesz.

Tu jest sens i logika. Tyle że ciężko to przeciętnemu posiadaczowi kominka w potocznym tego słowa znaczeniu zrozumieć.

Pozdrawiam.

Gość Arturo72
Druga rzecz to palenisko z szybą wielkości A4 lub niewiele większa, bo inaczej kominek przestanie być wygodnym, pięknym i racjonalnym źródłem ciepła.

Trzecia rzecz to rozważenie czy zamiast pchania się w wodę nie wystarczy na środku chałupki wystawić małego kominka/pieca/piecyka/kozy konwkecyjno - akumulującego nieco ciepła i ... cieszyć się ciepłem na całego przez okrągły rok ...

Jakieś 4-6 kW wystarczy jeżeli by pojmować to tak jak przywykło się o tym myśleć ...

Pozdrawiam.

Tego nie doczytałem ale jakbyś jeszcze podał koszty akumulacyjnego kominka to by było ok i wszyscy byśmy wiedzieli na czym stoimy :)

Arturo, zupełnie źle mnie zrozumiałeś. Tu nie chodzi o kasę. Ja raczej zawsze starałem się pokazać drogi oszczędności - mam ten komfort, bo nie utrzymuję się z budowy kominków.

Już wyjaśniam.

Moc kominka powinna być równa zapotrzebowaniu domu na moc tylko w przypadku palenia non stop czyli 24/24, 30 dni w miesiącu. Jeżeli tę nominalną moc "rozwijasz" średnio przez 10% czasu, to i tę moc nominalną musisz dobrać 10 razy większą. Akumulacja zysku cieplnego bezpośrednio nie daje (pośrednio tak), a właśnie umożliwia ogrzewanie domu kominkiem.

Pozdrawiam

Witam.

Tego nie doczytałem ale jakbyś jeszcze podał koszty akumulacyjnego kominka to by było ok i wszyscy byśmy wiedzieli na czym stoimy

W ostatnich postach tyczących się rozmowy z Nurkiem też jasno i wyraźnie jest to napisane.

Dla tych co zamiast czytać wolą się czepiać:

Można zrobić taki kominek zarówno do kwoty 10 tys., jak i w przedziale 10-20 czy też 20-60 tys. Wszystko zależy od tego jak będzie taki kominek wyglądać i co będzie się liczyć w tej kwocie. Można powiedzieć że zrobi się kominek z płaszczem za 5 tysięcy nie biorąc pod uwagę żadnego z jego komponentów po stronie instalacyjno - hydraulicznej. Tudzież materiałów wykończeniowych w postaci kamienia cz kafli. I też będzie się jak najbardziej prawdomównym i "złotoustym" ...

Pozdrawiam.

watpie zebym elektryką nabił więcej niż 3-4 tys. pln rachunków rocznie, koszta instalacji śmiesznie niskie, wrzuciłbym jakiś kominek do wspomagania tego, ale na PW trochę mi minela ochota przy tych kwotach

Nurek nie zniechęcaj się tak łatwo ;-)

Tak jaki pisał Arturo 72 warto dobrać „ubranie do swoich potrzeb”. Masz nieodpartą potrzebę komfortu kominkowego – wybierz komfort , masz inne rozumienie komfortu – wybierz to co lubisz (piękny ogród, szybki samochód, nowa dziewczyna ;-) itp. itd), chcesz racjonalnie i komfortowo ogrzewać swój dom – poszukaj źródła, które to zapewni, a później pomyśl o komforcie. W pewnych sytuacjach założenie to może spełniać również piec szamotowy ;-) lub kominek z masą akumulacyjną przy czym nie zawsze musi być to ten komfortowy, tak jak pisze o tym Wojtek_796 (szacunek).

Pozdrawiam;)

Edytowane przez Regut1

Witam.

Regut ... podobał mi się wcześniejszy post

Forest

To tylko dowód, że post został prawidłowo zaadresowany i nie zmarnowałem czasu na jego napisanie J Tak mi się zdawało dlatego pozwoliłem sobie na jego wcześniejsze okrojenie do spraw bliższych merutum. Przy tym założeniu nie było sensu żeby niepotrzebnie zaśmiecał wątek, który ma zupełnie inny temat .

... nawet z tym łowieniem ...
Pozdrawiam.

dla równowagi wykasowałem wszystko ;-)

Pozdrawiam

Edytowane przez Regut1
Błędny cytat