Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Prawidłowy kominek,komin, instalacja itp.

niktspecjalny

Recommended Posts

z tą kozą... to zacząłem szukać i przemawiająca idea, ALE zauważyłem, że kozy mogą mieć taki bajer jak funkcja kuchenna, znacie jakieś konkretne przykłady dobrych kóz z funkjcą kuchenną i możliwością pobierania powietrza z zewnątrz?(Wentylacja mech. planowana)

PONADTO

co sądzicie o jakimś drobnym obudowaniu takiej kozy szamotami? np półkę na drewo z szamotów zrobić tuż obok i przykleić do kozy...zawsze ciut więcej zakumuluję tia?

kilka godz. później... strasznie dużo tych kóz na rynku, ktoś może polecić coś ze Śląska? oglądanie entej beznadziejnes strony w necie do niczego mnie nie doprowadzi, jak zbuduje dom, to zajdę w końcu do jakiejś firmy i zobacze kto ma co do powiedzenia...

Edytowane przez nurek

• Odpowiedzi 195
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

............... jak zbuduje dom, to zajdę w końcu do jakiejś firmy i zobacze kto ma co do powiedzenia...

Ty nie masz innych problemów???:confused::confused::confused:Rozumiem ,że już na wstępie martwisz się o ogrzewanie domku ale czy to jest przed budową najważniejsze???Zdanie co do ogrzewania chałupy zmienisz jeszcze kilkanaście razy.:sick:.....jak znam życie.

Ty nie masz innych problemów???:confused::confused::confused:Rozumiem ,że już na wstępie martwisz się o ogrzewanie domku ale czy to jest przed budową najważniejsze???Zdanie co do ogrzewania chałupy zmienisz jeszcze kilkanaście razy.:sick:.....jak znam życie.

Stabilna konstrukcja (bryła) zadaszona budynku i ogrzewanie to podstawa. Reszta to szminka, zresztą bardzo kosztowna.

Witam!

Właśnie bardzo dobrze, że się koledze chce na w początkowej fazie budowy martwić ogrzewaniem. Po fakcie mamy najczęściej wpisy na forum typu: "Mam taki komin i co teraz mam z tym począć. Nie z tej strony ściany, nie w tym miejscu, dziury nie z tej strony, a czy w ogóle można do tego coś podpiąć? Ratujcie!"

Pozdrawiam

Z budową jest trochę tak, jak z filmem. Muszą być zawczasu opisane wszystkie sceny związane ze sobą przyczynowo i skutkowo. Bo przecież scen nie kręci się w kolejności pokazanej potem w gotowym dziele. I wiadomo - bohaterowi wąsy mogą z dnia na dzień zniknąć, natomiast pojawić się w tym tempie już nie.

Edytowane przez Wojtek_796

Gość Arturo72
Rozumiem ,że już na wstępie martwisz się o ogrzewanie domku ale czy to jest przed budową najważniejsze???Zdanie co do ogrzewania chałupy zmienisz jeszcze kilkanaście razy.:sick:.....jak znam życie.

No dla mnie to było najważniejsze,jeszcze przed budową domu.Wybrałem ogrzewanie prądem i pod prąd buduje dom ;)

M.in dlatego także oszczędziłem na budowie reszty kominów :)

Przy okazji w temacie,bo wczoraj przyszedł na budowę komin i żeby nie było czegoś takiego...:

Po fakcie mamy najczęściej wpisy na forum typu: "Mam taki komin i co teraz mam z tym począć. Nie z tej strony ściany, nie w tym miejscu, dziury nie z tej strony, a czy w ogóle można do tego coś podpiąć? Ratujcie!"

...to zapytuje,chociaż wg mnie sprawa jest prosta a mianowicie czy dobrze wykombinowałem,że wylot spalin z kominka umieszczam na ścianie kominka a wyczystka będzie od strony garażu ? Na jakiej wysokości umieścić otwór spalinowy ? Poniżej rzut poglądowy jak to wygląda a kominek będzie zgodnie z projektem,czyli narożny:

komin.JPG

Komin miał być fi 180mm pod Diablo ale znalazłem Basię a tam jest fi200m i taki kupiłem :)

A kominek coś w ten deseń:

kominek-12.jpg

Edytowane przez Arturo72

Witam.

jak zbuduje dom, to zajdę w końcu do jakiejś firmy i zobacze kto ma co do powiedzenia...

Tak jak przedmówcy napisali - wtedy to można porównać do tego, jakbyś chciał szukać wyposażenia łazienki dopiero po wykonaniu wszystkich przyłączy. Nagle się okaże że nic do niczego nie pasuje i trzeba przerabiać wszystkie podejścia, odprowadzenia, tam dostawiać ścianki, tu wyburzać.

Średnio w miesiącu przerabiam dwa kominy systemowe, które były postawione bez projektu kominka czy pieca ... bo inwestorom nie przyszło do głowy że trzeba taki już mieć na etapie rozpoczęcia budowy.

Pozdrawiam.

Stabilna konstrukcja (bryła) zadaszona budynku i ogrzewanie to podstawa. Reszta to szminka, zresztą bardzo kosztowna.

Masz zupełną rację bohuniu-bohuszu(tak mam pisać bo moja małża powiedziała ,że przekręcam twoją ksywą na FM)..............a jak mu się jakaś kużwa koza wyśni???Jakaś pompa w ziemi???:confused::confused::confused: to też będziecie mu prawić morały kominkowe???

na etapie projektu to mogę o czymś pomyśleć oprócz:

umiejscowienia komina a co za tym idzie kominka w domu?

rozmiarze komina

średnicy i umiejscowieniu w kominie dolotu i wylotu powietrza/spalin z kominka?

Tego typu rozterki są najczęściej w przypadku stojących już kominów systemowych. Wiem, że na etapie stanu surowego ciężko jest rozważać ostateczną wersję kominka, szczególnie, że do realizacji jeszcze trochę czasu i nawet sama koncepcja może się zmienić, bo coś podpatrzymy u kogoś coś...

Trzeba zatem może rozważyć jakieś rozwiązanie uniwersalne. Przykład: wybudować komin z cegły, z kanałem dymowym 27x27, bez otworów. Potem, jak przyjdzie czas (i wykonawca) wykuć tam gdzie trzeba otwory, wsadzić (lub nie) odpowiedni wkład (kominowy), najlepiej taki, jaki wskazuje najświeższa myśl techniczna lub wykonawca całości. Bo ten pewnie będzie wtedy skłonny dać nam gwarancje na całość.

z tą kozą... to zacząłem szukać i przemawiająca idea, ALE zauważyłem, że kozy mogą mieć taki bajer jak funkcja kuchenna, znacie jakieś konkretne przykłady dobrych kóz z funkjcą kuchenną i możliwością pobierania powietrza z zewnątrz?(Wentylacja mech. planowana)

PONADTO

co sądzicie o jakimś drobnym obudowaniu takiej kozy szamotami? np półkę na drewo z szamotów zrobić tuż obok i przykleić do kozy...zawsze ciut więcej zakumuluję tia?

kilka godz. później... strasznie dużo tych kóz na rynku, ktoś może polecić coś ze Śląska? oglądanie entej beznadziejnes strony w necie do niczego mnie nie doprowadzi, jak zbuduje dom, to zajdę w końcu do jakiejś firmy i zobacze kto ma co do powiedzenia...

Śląsk, Śląskiem, ale do Poznania bym się na Twoim miejscu wybrał.

Raz na dwa lata, jedyna okazja dorwać w jednym miejscu prawie

wszystkich którzy maja coś do powiedzenia i zobaczyć prawie

wszystko którzy maja coś do pokazania. Nie dasz rady podjąć decyzji w

jeden dzień, przenocujesz i od rana, po przespaniu - od nowa. A jak

wypijesz piwo z Forestem, będzie Ci już wszystko jedno :D

Z tą kozą dobrze kombinujesz. Są specjalne kumulacje "mini" dla kóz.

Śląsk, Śląskiem, ale do Poznania bym się na Twoim miejscu wybrał.

wszystkich którzy maja coś do powiedzenia i zobaczyć prawie

wszystko którzy maja coś do pokazania. Nie dasz rady podjąć decyzji w

jeden dzień, przenocujesz i od rana, po przespaniu - od nowa. A jak

wypijesz piwo z Forestem, będzie Ci już wszystko jedno :D

Kużwa uwielbiam twoje wpisy ale tym wyje.....ś mnie w kosmos.

wszystkich którzy maja coś do powiedzenia

trzymać ich może wreszcie prawdę będą mówili :p

Ja pitolę..............

Nie dasz rady podjąć decyzji w

jeden dzień

kuźwa o tym mu mówię.:confused::confused::confused:

Wybuduj chałupę myśląc co kuźwa chcesz ogrzewać.............:mad::mad::mad: , a potem wrzuć w plany na tym etapie kozo-kominek-KZPŁW.

Można liczyć na siakieś konkretne przykłady?(chociażby na priva, żeby nie desakralizować wątku reklamami)

ojtam Poznań wiosna idzie, nie bede się pchać z miasta do miasta na weekend.

jakieś jeszcze porady rozwiązania uniwersalnego w projektowaniu komina? (tuż obok bedzie małe pom. gospodarcze, wiec jeśli kiedys przyjdzie mi do głowy podgrzewanie CWU kominkiem to miejce na bufor tuz obok jest)?

Przy okazji w temacie,bo wczoraj przyszedł na budowę komin i żeby nie było czegoś takiego...:

...to zapytuje,chociaż wg mnie sprawa jest prosta a mianowicie czy dobrze wykombinowałem,że wylot spalin z kominka umieszczam na ścianie kominka a wyczystka będzie od strony garażu ? Na jakiej wysokości umieścić otwór spalinowy ?

Komin miał być fi 180mm pod Diablo ale znalazłem Basię a tam jest fi200m i taki kupiłem :)

Wyczystka prawilna:) Wysokość podłączenia spalinowego w okolicach h=2-2,2m Średnica 180 wystarczyłaby i do Baśki;) Ale ,że "producenci " interesują się średnicą a nie podciśnieniem.......:D

pzdr.

Witam.

Bader ... producenci przewidzieli że w palenisku ze sklepieniem niskim i płaskim jak deska będzie palił przeciętny Polak, przeciętnym załadunkiem (dwa razy większym niż potrzeba) przeciętnie mokrego drewna ... :rolleyes:

Nie żyjemy w Danii czy Beneluxie żeby takie paleniska robić i użytkować kulturalnie ze średnicą wylotową rzędu fi 15-16 ...

Arturo ... chociaż Cię nie lubię (z wzajemnością) to Ci coś poradzę - palenisko o prostokątnym kształcie i tej długości co "baśka" nie będzie tak pięknie się mieścić w tym rogu i tak ładnie i "małowymiarowo" wyglądać jak na projekcie ... wyjdzie kolumbryna i nagle się okaże że nie wiadomo jak zrobić zabudowę, która będzie wyłazić na salon i porażać swoją wielkością. Palenisko w kształcie trapezu w rzucie poziomym daje możliwość cofnięcia jego frontu nawet o 10-15 cm w kierunku rogu pomieszczenia. To się okazuje później bardzo dużo ... No i uniwersalny komin to taki, na którym nie ma przyłącza dymowego tylko robi się go później jeżeli nie wie się jeszcze jak będzie wyglądała zabudowa. Wysoko umieszczony ogranicza wszelkie zabudowy kominka, które wcale nie muszą się kończyć na suficie.

Pozdrawiam.

Gość Arturo72
Arturo ... chociaż Cię nie lubię (z wzajemnością) to Ci coś poradzę - palenisko o prostokątnym kształcie i tej długości co "baśka" nie będzie tak pięknie się mieścić w tym rogu i tak ładnie i "małowymiarowo" wyglądać jak na projekcie ... wyjdzie kolumbryna i nagle się okaże że nie wiadomo jak zrobić zabudowę, która będzie wyłazić na salon i porażać swoją wielkością. Palenisko w kształcie trapezu w rzucie poziomym daje możliwość cofnięcia jego frontu nawet o 10-15 cm w kierunku rogu pomieszczenia. To się okazuje później bardzo dużo ...Pozdrawiam.

A dzięki,dzięki,trzeba będzie zatem poszukać nowego wkładu bo na obudowę jesteśmy już zdecydowani :)

Chociaż z drugiej strony salon mam stosunkowo duży a budżet nie za duży...ciężki orzech do zgryzienia ;)

Edytowane przez Arturo72

Gość Arturo72
Spartherm - Speedy E (51 lub 57) z letka palony na expo, odnowiony

w Mele - za 50 % wartości ? Pod warunkiem, że będziesz mniej pyskował :D

Bardzo ciekawa oferta,obiecuję poprawę ;)

Czy jakieś zdjęcia i konkrety można prosić na PW ?

Sorki , ale przed targami wolałbym sobie odpuścić klientów indywidualnych.

Mogę go dla Ciebie zarezerwować na tydzień , jak nie kupisz - nie ma tematu.

Wkład ma dodatkowo, dorabiany płaszcz do DGP. Specjalna konstrukcja do zadań

specjalnych . Nie opłaca mi się go ściągać, nie doliczam do ceny (testowałem

szczelne DGP do szwajcarskich systemów CO- dłuższa bajka :))

Wygląd wkładu i cennik znajdziesz na stronach Spartherma. Fotkę tego co mam

wklei Eniu przy czasie :rolleyes: