Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Dwuwarstwowe ocieplenie poddasza użytkowego - jak zamontować profile stalowe?

konarski

Recommended Posts

Witam. Szukając oszczędności w budowaniu domu postanowiłem wykonać ocieplenie dachu we własnym zakresie. Aktualnie dach został ocieplony między krokwiami 18cm wełna skalną ROCKWOOL TOPROCK, przyszedł czas na drugą warstwę która chcę wykonać ROCKTON'em 7cm i zamontować profile stalowe pod płyty gipsowo-kartonowe. I tu zaczynają się pewne schody bo nie do końca wiem jak to poprawnie wykonać. Profile chcę zamontować w metodzie krzyżowej, widziałem na Youtub'ie filmy instruktażowe Rockwoola i Isovera, ale tam te profile przykręcane są wieszakami bezpośrednio do krowki(poziomo co 40cm) i między nie wsuwana docięta wełna, na to folia i płyty GK. Domyślam się, że ta metoda jest dobra do sztywnych dachów z dobrze wysezonowanego drewna. U mnie więźba dachowa była robiona ze świeżego drewna(ścinanego na początku zeszłego roku) więc obstawiam, że dach będzie przez jakiś czas pracował i stad decyzja na metodę krzyżową, gdzie płyty gipsowe nie powinny pękać na łączeniach podczas ewentualnej pracy dachu. Proszę o informację na temat kolejności montażu, tzn. czy drugą warstwę wełny układam jednocześnie podczas przykręcaniem profili czy może najpierw zająć się drugą warstwą wełny a profile dopiero później? A może najpierw profile a później jakoś wsuwać wełnę pod nie?

Będę wdzięczny za wszelkie uwagi, które nakierują mnie na prawidłowa ścieżkę montażu.

Pozdrawiam

Edytowane przez konarski

• 3 weeks później...