Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

żeberka alu vs grzejniki płytowe stal

Bastek1

Recommended Posts

dobry wieczór,

najpierw przepraszam, jeśli temat był, ale nie bardzo jest czas szukajki użyć, ponieważ od 1.03 drożeją grzejniki

ale do rzeczy

dom razcej ciepły (15 cm styropianu na ścianie, 10 w podłodze, okna ciepłe, wentylacjamech. z odzyskiem ciepła)

kocioł - buderusa 1-funkcyjny kondensacyjny

same grzejniki, bez podłogówki

i tak mam wycenę z 3 firm certyfikowanych oraz opcję mojego majstra z zaprzyjaźnioną hurtownią

2 firmy - grzejniki stalowe - i się upierają, że więcej schodzi płyt, niż żeberek

1 firma - alu

zaprzyjaźniona hurtownia - twierdzi że żeberka schodzą częściej, więcej, i są lepsze

oraz kwestia ilości

na przykładzie pomieszczenia kuchnia+jadalnia+salon+hol 60 m2 - zapotrzebowanie 6000 W w 2 firmach polecjących grzejniki płytowe, tłumacząc to tak: żeby kocioł pracował w optymalnych warunakch, i kondensował, musi pracować w niskich temp., a to oznacza uoże grzejniki

firma polecająca żeberka - 90 żeberek (potrzeba 100, ale tyle się nie zmieści) - tłumacząc to tak, że żeberko ma ok. 50 W, 5000 W na to pomieszczenie wystarczy

zaprzyjaźniona hurtownia i mój majster - 60 żeberek będzie aż nadto - robi się jedno żeberko na 1m2, a jak chcę płytowe, to też sporo mniejsze ci starczą

i kto ma rację?

nie chcę niepotrzebnie wydać pieniędzy na za duże grzejniki, czy w ogóle na grzejniki, jeśli żeberka dają taki sam efekt

z drugiej strony liczę się z tym, że w ciepły dom trzeba wsadzić więcej, żeby działał jak należy - a cały układ jest tak słaby, jak najsłabsze ogniwo

dziękuję za wszystkie odpowiedzi. do środy rano muszę się zdecydować, czy chcę grzejniki buderusa (wtedy wszsytko byłoby z 1 firmy), czy grzejniki inne, czy żeberka

Bez dokladnych obliczeń ozc dla poszczegolnych pomieszczeń oraz własciwego doboru grzejnikow zasilonych nizszą temp. nie mozna dokładnie dobrac liczby ani rodzaju grzejników.

no właśnie. co potrzeba do wyliczenia tego, jakie dane? mam wrażenie, że nikt nic nie liczył - sugerowano się tylko m2

no właśnie. co potrzeba do wyliczenia tego, jakie dane? mam wrażenie, że nikt nic nie liczył - sugerowano się tylko m2

Masz dobre wrazenie nikt nic obliczał przyjeto wg tabel przyjmując usrednione wartości ocieplenia. Podano tylko bardzo zgrubne szacunki, trzeba wziąc pod uwagę ze kazdy ze sprzedawców chce sprzedac swoj towar i mowi to co inwestor chce usłyszeć.

d

na przykładzie pomieszczenia kuchnia+jadalnia+salon+hol 60 m2 - zapotrzebowanie 6000 W w 2 firmach polecjących grzejniki płytowe, tłumacząc to tak: żeby kocioł pracował w optymalnych warunakch, i kondensował, musi pracować w niskich temp., a to oznacza uoże grzejniki

firma polecająca żeberka - 90 żeberek (potrzeba 100, ale tyle się nie zmieści) - tłumacząc to tak, że żeberko ma ok. 50 W, 5000 W na to pomieszczenie wystarczy

zaprzyjaźniona hurtownia i mój majster - 60 żeberek będzie aż nadto - robi się jedno żeberko na 1m2, a jak chcę płytowe, to też sporo mniejsze ci starczą

Jezeli moc strat to 5000 lub 6000 W to masz jakies wielkie hale, te wartości strat odpowiadają mocy strat dla całych domów o pow ok 130-150 m2 przy podobnym

ociepleniu co u ciebie, które nie jest dobre a zaledwie wystarczające.

dziękuję za odp.

po rozmowach z architektem, przyjeliśmy 50w/m2, razy stała 1,15 (z racji głowicy termostatycznej) i takie grzejniki będą

z żeberek aluminiowych rezygnujemy-nie wiem czy dobrze, ale ponoć problem z el miedzianymi z kotła, potrzeba dolewania czegoś żeby nie zachodziła reakcja glin-miedź

co do żeberek-odp. z buderusa-powinienem mieć min. 1,5 żeberka na m2

i pytanie znów- czy lepszy jest wielki grzejnik na 1 płytę, czy mniejszy 2-płytowy

natomiast w przykładowym pomieszczeniu (tym 60 m2) można ustawić na kilka spsobów, np:

a/ trzy-płytowy oraz dwu-płytowy po przeciwlaegłych ścianach

b/ dwa grzejniki 2-płytowe po przeciwlagłych ścianach oraz trzeci na kolejnej ścianie

• 1 year później...