Bastek1 27.02.2012 19:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lutego 2012 dobry wieczór, najpierw przepraszam, jeśli temat był, ale nie bardzo jest czas szukajki użyć, ponieważ od 1.03 drożeją grzejnikiale do rzeczy dom razcej ciepły (15 cm styropianu na ścianie, 10 w podłodze, okna ciepłe, wentylacjamech. z odzyskiem ciepła)kocioł - buderusa 1-funkcyjny kondensacyjnysame grzejniki, bez podłogówkii tak mam wycenę z 3 firm certyfikowanych oraz opcję mojego majstra z zaprzyjaźnioną hurtownią2 firmy - grzejniki stalowe - i się upierają, że więcej schodzi płyt, niż żeberek1 firma - aluzaprzyjaźniona hurtownia - twierdzi że żeberka schodzą częściej, więcej, i są lepsze oraz kwestia ilościna przykładzie pomieszczenia kuchnia+jadalnia+salon+hol 60 m2 - zapotrzebowanie 6000 W w 2 firmach polecjących grzejniki płytowe, tłumacząc to tak: żeby kocioł pracował w optymalnych warunakch, i kondensował, musi pracować w niskich temp., a to oznacza uoże grzejnikifirma polecająca żeberka - 90 żeberek (potrzeba 100, ale tyle się nie zmieści) - tłumacząc to tak, że żeberko ma ok. 50 W, 5000 W na to pomieszczenie wystarczyzaprzyjaźniona hurtownia i mój majster - 60 żeberek będzie aż nadto - robi się jedno żeberko na 1m2, a jak chcę płytowe, to też sporo mniejsze ci starczą i kto ma rację?nie chcę niepotrzebnie wydać pieniędzy na za duże grzejniki, czy w ogóle na grzejniki, jeśli żeberka dają taki sam efektz drugiej strony liczę się z tym, że w ciepły dom trzeba wsadzić więcej, żeby działał jak należy - a cały układ jest tak słaby, jak najsłabsze ogniwo dziękuję za wszystkie odpowiedzi. do środy rano muszę się zdecydować, czy chcę grzejniki buderusa (wtedy wszsytko byłoby z 1 firmy), czy grzejniki inne, czy żeberka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 27.02.2012 19:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lutego 2012 Bez dokladnych obliczeń ozc dla poszczegolnych pomieszczeń oraz własciwego doboru grzejnikow zasilonych nizszą temp. nie mozna dokładnie dobrac liczby ani rodzaju grzejników. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bastek1 27.02.2012 21:28 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lutego 2012 Bez dokladnych obliczeń ozc dla poszczegolnych pomieszczeń oraz własciwego doboru grzejnikow zasilonych nizszą temp. nie mozna dokładnie dobrac liczby ani rodzaju grzejników. no właśnie. co potrzeba do wyliczenia tego, jakie dane? mam wrażenie, że nikt nic nie liczył - sugerowano się tylko m2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 27.02.2012 21:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lutego 2012 no właśnie. co potrzeba do wyliczenia tego, jakie dane? mam wrażenie, że nikt nic nie liczył - sugerowano się tylko m2 Masz dobre wrazenie nikt nic obliczał przyjeto wg tabel przyjmując usrednione wartości ocieplenia. Podano tylko bardzo zgrubne szacunki, trzeba wziąc pod uwagę ze kazdy ze sprzedawców chce sprzedac swoj towar i mowi to co inwestor chce usłyszeć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 27.02.2012 21:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lutego 2012 d na przykładzie pomieszczenia kuchnia+jadalnia+salon+hol 60 m2 - zapotrzebowanie 6000 W w 2 firmach polecjących grzejniki płytowe, tłumacząc to tak: żeby kocioł pracował w optymalnych warunakch, i kondensował, musi pracować w niskich temp., a to oznacza uoże grzejniki firma polecająca żeberka - 90 żeberek (potrzeba 100, ale tyle się nie zmieści) - tłumacząc to tak, że żeberko ma ok. 50 W, 5000 W na to pomieszczenie wystarczy zaprzyjaźniona hurtownia i mój majster - 60 żeberek będzie aż nadto - robi się jedno żeberko na 1m2, a jak chcę płytowe, to też sporo mniejsze ci starczą Jezeli moc strat to 5000 lub 6000 W to masz jakies wielkie hale, te wartości strat odpowiadają mocy strat dla całych domów o pow ok 130-150 m2 przy podobnym ociepleniu co u ciebie, które nie jest dobre a zaledwie wystarczające. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bastek1 01.03.2012 23:05 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Marca 2012 dziękuję za odp.po rozmowach z architektem, przyjeliśmy 50w/m2, razy stała 1,15 (z racji głowicy termostatycznej) i takie grzejniki będąz żeberek aluminiowych rezygnujemy-nie wiem czy dobrze, ale ponoć problem z el miedzianymi z kotła, potrzeba dolewania czegoś żeby nie zachodziła reakcja glin-miedźco do żeberek-odp. z buderusa-powinienem mieć min. 1,5 żeberka na m2i pytanie znów- czy lepszy jest wielki grzejnik na 1 płytę, czy mniejszy 2-płytowy natomiast w przykładowym pomieszczeniu (tym 60 m2) można ustawić na kilka spsobów, np:a/ trzy-płytowy oraz dwu-płytowy po przeciwlaegłych ścianachb/ dwa grzejniki 2-płytowe po przeciwlagłych ścianach oraz trzeci na kolejnej ścianie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Eliza26 11.06.2013 08:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Czerwca 2013 Ja mam w domu wszędzie płytowe grzejniki Kellera, są trwalsze od aluminiowych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Eliza26 11.06.2013 08:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Czerwca 2013 Ja mam w domu wszędzie płytowe grzejniki Kellera, są trwalsze od aluminiowych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts