Tatarak 27.02.2012 20:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lutego 2012 Proszę o pomoc z dachem płaskim nad garażem. Chodzi o fragment zaznaczony na różowo na poniższej ilustracji: wzdłuż dolnej krawędzi nie mamy ogniomuru, na pozostałych są. w projekcie dach ten był rozwiązany w następujący sposób: znalazłam jednego wykonawcę, który kładzie taką membrane, ale to firma robiąca głównie obiekty przemysłowe i przy naszych 20 paru metrach, wycena wyszła powalająca. (ponad 10 k za robociznę i część materiałów). znalazłam dekarza, który się podjął tematu i proponuje następujące rozwiązanie - w ogólnym zarysie: czyli chce zrobić: - konstrukcję do zamocowania rynny przy tej ścianie, przy której nie ma ogniomuru. - na dachu jest w tej chwili jedna warstwa papy termozgrzewalnej, (wg pierwszego wykonawcy to miała być paroizolacja, która przez zimę zagwarantuje, że strop nie będzie przemakać, tymczasem leje się przez nią woda). więc na tę papę dać folię, ułożyć styropian, na nim zrobić wylewkę ze spadkiem w kierunku rynny - na tę wylewkę dać teraz papę termozgrzewalną - po zrobieniu ocieplenia elewacji - obróbki na ogniomurach dach nie będzie używany jako taras, nie będzie też widoczny z okien itp, nie zależy nam na jego walorach estetycznych tylko na tym, by był szczelny. ale mam wątpliwości - dekarz mówi, że wylewka musi być na styro, bo do styro nie da się zgrzać papy. ale czy ta wylewka nie będzie potem jakoś przemarzać i w efekcie czy pokrycie z papy nie straci szczelności? - czy ta papa nie powinna być wywinięta na ogniomury? jesli tak, czym ją tam odizolować od styro, które powinno przecież osłaniać ogniomur z obu stron, i od zewn. elewacji i od "środka" dachu? jak to rozwiązać, żeby było dobrze, szczelnie i na lata? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej Wilhelmi 28.02.2012 16:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lutego 2012 Miałaś profesjonalistę ale był za drogi. Masz jakiegoś dekarza,który tak do kończ nie ma większego pojęcia. Żeby nie było problemów muszą być profesjonalne rozwiązania. Już jeden wykonawca tak Ci pokrył papa, że się leje. Najlepiej zrobić tak jak w projekcie. Oczywiście, że na styropian wgrzewa się papę ale styropian musi być fabrycznie pokryty papą (tzw. styropapa). Dawanie wylewki na styropian to przeżytek. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tatarak 28.02.2012 16:08 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lutego 2012 To znaczy, że co jest źle w tym rozwiązaniu, które proponuje ten dekarz? co zrobić inaczej? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej Wilhelmi 28.02.2012 16:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lutego 2012 Wszystko! Spadek się robi na stropie styropian się klei lub mocuje mechanicznie i na niego wgrzewa się jedną lub dwie warstwy papy i to tyle. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tatarak 28.02.2012 18:10 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lutego 2012 ok, a jeśli będzie tak, jak opisane, to będzie przeciekać? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rpa72 28.02.2012 18:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lutego 2012 wejdź na stronę Rockwool i znajdź "System Płyt Spadkowych DACHROCK SPS". Ja tez mam stropodach na garażu i wybrałem to rozwiązanie, myślę, że to rozsądne rozwiązanie, a czy będzie szczelny to już zależy od wykonawcy.Masz link jak to się robi http://www.youtube.com/watch?v=b5XMwldf06Q&lr=1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tatarak 28.02.2012 19:43 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lutego 2012 Dziękuję za podpowiedź. Problem w tym, że ja w ogóle mam kłopot znaleźć kogoś, kto mi ten dach zrobi i za normalne pieniądze Bo 10 k za 24 m2 to dla mnie jednak za dużo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej Wilhelmi 28.02.2012 20:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lutego 2012 Nie jest to wygórowana cena za wykonanie dachu z materiałem zgodnie z projektem i myślę, że nie masz wyjścia. Moja propozycja rozwiązania kosztowałaby około 7.000,-. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts