Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Nasza chatka...

Recommended Posts

• Odpowiedzi 174
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

doniczki wymagają jeszcze małych poprawek, a aniołek musi jeszcze przejść operację gipsowania :) wszystko malowałam zwykłymi farbami akrylowymi.

Co do prac to pomalutku do przodu- dziś z racji pięknej pogody i odrobiny czasu poczyniłam dalsze prace na działce. Znalazłam na niej mnóstwo cegieł z czego się ogromnie cieszę bo będzie z czego wymurować płotek przed domem :)

joanko a wy macie już wybrany projekt? kiedy zaczynacie budowę?

Edytowane przez justi_p

justi, super, że cegły są :) zawsze to coś ;)

My od trzech lat nosiliśmy się z zamiarem budowy domu. Szukanie działki, w końcu po ponad roku znaleźliśmy i kupiliśmy jedną, wybraliśmy projekt, zaczęliśmy gromadzić dokumentację, tak by ni z tego ni z owego stać się właścicielami drugiej z zabudowaniami, w tym dom :lol2: Niby szczęście, ale wszystko wywróciło się do góry nogami - całkowita zmiana planów, koncepcji i metod :sick: Kolejne miesiące przepychanek projektowych, pomiary, dyskusje, żeby nie powiedzieć kłótnie :mad: w końcu decyzja: nadbudowa :confused: Projektant, którego mam ochotę zakopać dwa metry pod ziemią :evil: - mój D. nie wiedzieć czemu nie :eek: (solidarność plemników???) :bash: Pozwolenie na budowę dostaliśmy późną jesienią i tak też zaczęliśmy gromadzić materiały. Mamy już niemal wszystko, jeśli chodzi o dach i ściany - cegły :rotfl: Póki co bez kredytu :D i zaczynamy JUŻ!!! :wave: D.-marzyciel ;) planuje, że na święta BN się wprowadzimy, ja jak zwykle realistka/sceptyczka stawiam na dalszy termin :) Ot i tyle :D

Edytowane przez joanko

Cześć justi :) dobrze, że wczoraj wykorzystałaś pogodę na porządki na działeczce :) dzisiaj za oknem brrrrrrrrr

Co do mojego dziennika, obawiam się, że trudno byłoby mi znaleźć czas :( zaczęłam wrzucać do galerii fotki tego, co nas interesuje, ale i tak pustka tam jeszcze wieje - chroniczny brak czasu i wszystko z doskoku :cry:

Projekty - na pierwszej działce chcieliśmy zbudować Larę (WRC1111) - prac. Archipelag.

Potem, jak pisałam, mieliśmy chwilę zawieszenia, nie wiedzieliśmy, którą lokalizację wybrać, ale stanęło na obecnej. Tu myśleliśmy o domku wg projektu Bil (WRC1857) - prac. Archipelag..

Ostatecznie po niemalże dwumiesięcznych przepychankach, niezliczonych burzach mózgów, stanęło indywidualnym, który w żadnej mierze nie spełnia moich oczekiwań:sick:, ale D. tak bardzo zależało na czasie i dobrych relacjach z projektantem (ten ma też nadzór bud. :p), że zbagatelizował wszystko:-x i o zgrozo! zaakceptował projekt :evil: a mi w ten sposób zafundował bezsenne noce i stan przedzawałowy:cry: Pociesza mnie ciągle, że będzie pięknie, ale marne to pociechy :p

A Wy macie domek wg jakiego projektu?

u nas też jest projekt indywidualny- w naszym podoba mi się to że z salonu mam wyjście do ogrodu :) a oprócz tego mogę połączyć taras obok salonu z wejściem do kuchni w której mam okno balkonowe

Nad elewacją na razie nie myśleliśmy, najpierw chcemy wykończyć wewnątrz i się wprowadzić a dopiero później pomyślimy o niej(pewnie w przyszłym roku)

ogród... ech... tam jak na razie jest jeno wielkie pobojowisko przeplecione suchą trawą (o ile to trawą można nazwać... chyba lepiej napisać jakimiś chaszczami :mad:) tarniną, cegłami, dołami ze śmieciami i dla odmiany z gruzem... plan na ten rok: posprzątać wyrównać i zasiać trawkę na całym.. a w przyszłym roku albo na jesień jakieś nasadzenia bo zanim uporządkujemy teren będą wakacje :bash:

Nowości: okazało się że jednak mamy ogrzewanie podłogowe w łazience choć szczerze w to wątpiliśmy... jak do tego doszliśmy? otóż przyjechała pomoc w postaci Teściów. Po przekopaniu łazienki okazało się że wspomniała podłogówka jest... ależ oczywiście- przecież poprzedni właściciele by nas nie oszukali... tylko był jeden maleńki problem... taki tyci tyci... podłogówka była założona- na nią położony beton z kulkami styropianowymi oraz wylewka co wspólnie tworzyło warstwę ponad 20cm. Jeśli na to położylibyśmy płytki to byłoby około 30 cm... ach...

podsumowując łazienka prawie skuta...

DSC_0076.JPG

DSC_0077.JPG

Edytowane przez justi_p

Cześć justi :) Jednym słowem niespodzianka za niespodzianką ;) i pracowity weekend :yes: Już niedługo i z tym się uporacie, a podłogówka jest, więc cieszyć się trza :wiggle:

A kafle łazienkowe już masz upatrzone? koncepcja jest?

Jeśli chodzi o ogród - witaj w klubie ;) mam tylko jeden wielki bałagan :p w tamtym roku się natyrałam, żeby cokolwiek uprzątać, a w tym roku budowlana roz#&*^@#ucha, i na co to było??? :bash: w tym roku odpuszczam chyba "zakładanie" ogrodu, chociaż może gdzieś coś usadzę, bo korci ;)

jeszcze nie myślałam o płytkach... mam troszkę inspiracji zapożyczonych od innych forumowiczów (mam nadzieję że się nie pogniewają za zdjęcia)

wanna u mieszczona w ten sposób tylko bateria z innej strony:

_6d84b03786b5147bf533524778ce4a72_605x370_cropromiar-niestandardowy%255B1%255D.jpg

ponieważ mam w łazience dużo skosów planuję tak wykorzystać przestrzeń pod nimi - przy okazji będzie miejscówka na ręczniki itp. planuję również zabudować pralkę:

024.jpg

umywalka duża podwójna. Coś w tym stylu:

369f2f11cdad86c0med.jpg

i coś co kiedyś znalazłam na allegro i co mi się bardzo spodobało:

stojak003.jpg

i jeszcze jedna rzecz: zdecydowaliśmy się że jednak "F/f-achowiec nam zrobi gipsówkę... a przez jakie F/f okaże się jak skończy...

przy okazji okazało się że przydałyby się już parapety na poddaszu... :)

na pewno będą drewniany i malowane lakierobejcą w takim samym kolorze co belki. I tyle w tym temacie :)

Edytowane przez justi_p

Ooooo justi! Zdecydowanie popieram zamysł drewnianych parapetów! :yes: Użytkuję od lat i jakoś trudno mi wyobrazić sobie inne w domu :D Tym bardziej, że krokwy macie odsłonięte (też super!)

Pomysł na wykorzystanie przestrzeni pod skosami fajny :yes:

A to coś znalezione na allegro jakie sprytne :rotfl: Uśmiałam się, bo wyobraziłam sobie jak mój D. dolną część zagospodarowuje swoimi gazetkami:rotfl: Pokażę mu, ciekawe, co powie ;)

Miłego dnia, justi:bye:

tu się nie ma co śmiać z męża... z powodu szybko powiększającej się kolekcji gazet muratora w Naszym obecnym mieszkaniu przybył jeden mebel- gazetnik... a teraz zgadnij gdzie jest postawiony... :rotfl:

kogoś do gipsówki już mamy- dziś zaczyna ale niestety będzie robił popołudniami więc trochę mu zejdzie :rolleyes:

justi spadłam z krzesła :rotfl: WIEM! WIEM! :lol2: buahahahhahhaa nie jestem już sama :lol2:

i trzymam kciuki za gipsówkę :yes: jak się sprawdzi, uśmiechnę się po namiar ;) a jeśli - odpukać - polegnie, podpytam sąsiadkę, bo oni mieli bardzo fajnego/sprawnego młodego chłopaka, z którego byli/są zadowoleni (z jego stawki też ;) )

przez cały tydzień Pan od gipsówki ostro pracował. Jako że cały weekend nas nie było taki widok zastaliśmy wczoraj:

DSC_0213.JPG

DSC_0214.JPG

DSC_0216.JPG

DSC_0217.JPG

DSC_0218.JPG

DSC_0221.JPG

pierwsza warstwa gipsówki położona :)

dostaliśmy też pierwszą wycenę schodów... hmmm.... czy ktoś ma namiary na kogoś kto zrobi ładnie szybko i tanio? :cool: zależy nam zwłaszcza na tym ostatnim :)