Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

ŚNIEŻKA GRUNT Biały LATEKSOWY DO WEWNĄTRZ

Recommended Posts

nie znalazłem nigdzie opinia wiec pisze czy ktoś stosował grunt biały śnieżki

czy nadaje się na zagruntowanie ścian cementowo-wapiennych zrobionych na gładko tynk nie sypie się

czy nadaje się do ścian z gładzią gipsową finisz

czy nadaje się na tynk cenentowo - wapienny zaprawiany ,miejscami gładzią i miejscami się delikatnie sypie (po przejechaniu suchym pędzlem)

czy można nim malować jako 1 warstwa czyli grunt czy najpierw użyć gruntu głębokopenetrującego i dopiero śnieżki czy tez może nie nadaje się do niczego

zastanawiam się nad nim bo niby pisze że tworzy strukturę a ściany chodź zacierane na gładko (cenentowo- wapienne) to wiadomo że mają jakieś niedoskonałości czy faktycznie likwiduje wizualnie zlikwiduje zaprawki gipsowe na tych ścianach oraz czy nie odpadnie

oraz jak się prawuje po nałożeniu na niego farby czy tez farb w późniejszym terminie

ja właśnie skończyłem używać farby gruntującej śnieżki na swojej budowie. na gotowo malowane farbami lateksowymi różnych firm: tikurilla, śnieżka, dekoral, nobiles. Wszędzie, oprócz sufitów i skosów na poddaszu, tynki CW zatarte "na gładko". Farba ok. Nie używaliśmy gruntu głębokopenetrującego. na tynki snieżka i na nią 2 warstwy farby białej (sufity), czy kolor (ściany). Efekt, bez zastrzeżeń.zaznaczam, ze tynki zrobione rewelacyjnie.

ja odpowiem ze swojego doświadczenia,używam tego gruntu jako wykonawca od paru lat,dlaczego?o ilę nie przeszkadza tobie lekko szorstka powierzchnia po gruntowaniu to grunt jest jak najbardziej oki,dobrze się wchłania o ta właśnie szorstka powierzchnia nadaję ideale podłoże pod każdy rodzaj farby (chodzi o przyczepność)

• 2 years później...
Z mojego bolesnego doświadczenia juz wiem że śnieżka grunt najbardziej nadaje się do malowania pomieszczeń gospodarczych a nie mieszkań. Jest za gęsta i pozostawia smugi i to takie które ciężko zamalować dobra farbą. Nie polecam a szczególnie tym co chcą sami zrobić malowanie i mają małe doświadczenie.

• 5 months później...

1. Nadaje się

2. Zdecydowanie się nadaje

3. Nadaje się, ale warto jednak przed Gruntem Snieżka dać jakiś grunt uniwersalny / głęboko penetrujący (Cekol DL-80, Ceresit CT17), coby związał podłoże.

4. To zależy od podłoża. Jeśli się nie sypie, jest "zdrowe", nie jest chłonne to można gruntować Śnieżką. W innym wypadku przed jej użyciem patrz pkt. 3.

5. Nie odpadnie.

6. Zda egzamin przy każdej chyba farbie (nie znam takiej, z którą by się pogryzł).

Jednym słowem Grunt Lateksowy Śnieżki jest jednym z najtańszych na rynku w swojej grupie, jednak niska cena nie oznacza złej jakości. Przeciwnie - ten produkt Śnieżki na prawdę stoi na wysokim poziomie.