Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Montaż nasady kominowej typu strażak - do wykonawców

PSWO

Recommended Posts

Witam,

w związku z permanentnym odwróceniem ciągu w kominie zaprosiłem do siebie firmę kominiarską do usunięcia problemu (między innymi przykry zapach sadzy w domu przy niekorzystnym wietrze). Kominiarz przemierzył komin i postawił diagnozę, że jest on zbyt niski. Jako rozwiązanie zaproponował mi montaż takiej instalacji:

"nasada "DRAGON" wykonana z blachy chromo-niklowej , dwuścienna , ocieplona dopasowana do Pana komina z wpustem na 30 cm podstawa 45x40 cm wysoka bez głowicy 150 cm".

Według firmy ma to pomóc w zachowaniu odpowiedniego ciągu w kominie i usunąć zapach sadzy z domu który dotychczas występował po ok 2 dniach palenia oraz przy wschodnim wietrze.

Proszę o opinie czy nie warto domurować komina oraz ile taka instalacja powinna kosztować gdyż przedstawiona oferta mnie trochę zmroziła... :(

Pozdrawiam

• Odpowiedzi 45
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Witam.

Komin generalnie powinien sięgać co najmniej wysokości kalenicy.

Domurować zawsze warto jeżeli poprzednia rzecz nie jest spełniona. Z tego co piszesz możesz mieć to samo za pomocą półtora metrowego odcinka komina stalowego z ociepleniem i nasadą.

Cenowo wyjdzie i tak podobnie jak policzysz rozbiórkę czapy, domurowanie, ocieplenie, wykończenie i pitolenie się z tym wszystkim. Przedłużka stalowa przyjedzie "sama" już gotowa i będzie zrobiona w dwie godziny.

Ale to wcale nie musi oznaczać końca Twoich kłopotów. Jeżeli piszesz że czuć sadzą po dwóch dniach palenia to może to oznaczać też że najzwyklej w świecie brakuje u Ciebie w domu powietrza i być może jest ono zaciągane kanałami wentylacyjnymi, które są też umieszczone na kominie lub w jego pobliżu.

Pozdrawiam.

Hej,

dzięki za informacje. Wentylację w domu mam dobrze zrobioną - było to sprawdzane przed postawieniem przez kominiarzy decyzji o montażu strażaka. Kanały wentylacyjne są zupełnie niezależne i prowadzone na przeciwległej ścianie.

Niestety problem polega jedynie na wstecznym ciągu (nie wiem czy to dobre określenie). Samo zjawisko wydaje mi się, że jest związane z faktem, że po ok 2 dniach wychładza się komin i zaczyna działać fizyka, a jak dojdzie do tego wiatr to już jest kaplica. Poza tym, jak otworzy się drzwi od kominka to czuć że powietrze jest wdmuchiwane do komina.

Dla lekkiego zobrazowania sytuacji załączam przekrój poprzeczny przez bryłę domu (zauważ, że mam u siebie 2 niezależne połacie dachowe z czego komin od kominka jest na tej niższej).

Komin pokazany został przy użyciu profesjonalnego programu projektowo-graficznego typu paint:)

Pozdrawiam

Komin.jpg

Witam.

Takie umiejscowienie komina wiele wyjaśnia ...

Mówiąc krótko jest do dupy.

Ale to już widać na pierwszy rzut oka, także zarówno projektant, jak i kierbud się nie popisali.

Pozdrawiam.

Edytowane przez Forest-Natura

Właśnie dokopałem się w dokumentacja do jednego rzutu który wcześniej przeoczyłem (schował się) - widać, że projektant jednak jakieś pojęcie miał, kierownik budowy już nie tylko nie miał pojęcia ale i wyobraźni.

Ja kupiłem już taki stan od poprzedniego właściciela. Zastanawiam się jak radził sobie z tym problemem...

Na razie wymienię uszczelkę w drzwiczkach żeby doszczelnić sam wkład.

W załączniku prawidłowa wysokość komina - ku przestrodze dla oszczędnych inaczej lub po prostu nieświadomych.

Jeszcze pytanie:

Może ktoś zajmuje się montażem (ma dobrą firmę do polecenia) takich instalacji (strażak) lub sam je wykonuje i chciałby się podjąć tego (mieszkam w Poznaniu). Proszę o ew. kontakt na PW.

Ile w ogóle powinien kosztować taki zestaw jak opisałem razem z montażem (tak circa)?

Pozdrawiam

przekroj D-D.jpg

„Komin generalnie powinien sięgać co najmniej wysokości kalenicy.”

Forest - nie ma takiego obowiązku.

PSWO na drugim rzucie w związku z tak długim kominem projektowałeś dach ze strzechy ?

Jak chcesz mogę Ci wysłać na priv namiary do kominiarza z Poznania z całym szacunkiem, ale lepiej powierzać takie prace osobom posiadającym odpowiednie kwalifikacje zawodowe.

Proszę zwrócić uwagę na pkt b) (pogrubiłem treść)

Norma dopuszcza taką wysokość komina ale jak się do tego zastosujemy, to kłopoty z ciągiem są zapewnione.

PN-89-B-10425 Przewody dymowe, spalinowe i wentylacyjne murowane z cegły - Wymagania techniczne i badania przy odbiorze

Wyloty przewodów dymowych należy wykonywać wg następujących zasad:

- przy dachach płaskich o kącie nachylenia połaci dachowych nie większym niż 12°, niezależnie od konstrukcji

dachu, wyloty przewodów powinny znajdować się co najmniej o 0,6 m wyżej od poziomu kalenicy lub obrzeży

budynku przy dachach wgłębionych (rys. 4a),

- przy dachach stromych o kącie nachylenia połaci dachowych powyżej 12° i pokryciu:

a) łatwo zapalnym, wyloty przewodów powinny znajdować się na wysokości co najmniej o 0,6 m wyżej od poziomu

kalenicy (rys. 4b),

b) niepalnym, niezapalnym i trudno zapalnym, wyloty przewodów powinny się znajdować co najmniej o 0,30 m wyżej

od powierzchni dachu oraz w odległości mierzonej w kierunku poziomym od tej powierzchni co najmniej 1,0 m (rys.

4d).

Przy usytuowaniu komina obok elementu budynku stanowiącego przeszkodę (zasłonę)1), dla prawidłowego działania

przewodów, ich wyloty powinny znajdować się ponadto:

a) ponad płaszczyzną wyprowadzoną pod kątem 12° w dół od poziomu najwyższej przeszkody (zasłony) dla

kominów znajdujących się w odległości od 3 do 10 m od tej przeszkody przy dachach stromych (rys. 4c),

b) co najmniej na poziomie górnej krawędzi przeszkody (zasłony) dla kominów usytuowanych w odległości od 1,5 do

3,0 m, od przeszkody (rys. 4c),

c) co najmniej o 0,3 m wyżej od górnej krawędzi przeszkody (zasłony) dla kominów usytuowanych w odległości do

1,5 m od tej przeszkody (rys. 4c).

Witam.

„Komin generalnie powinien sięgać co najmniej wysokości kalenicy.”

Forest - nie ma takiego obowiązku.

Oczywiście że nie ma.

Ale znajdź mi chociaż jeden dom na przestrzeni tysiąca lat historii naszego budownictwa ludowego, który miał by komin poniżej kalenicy ... i bynajmniej nie tylko o to chodzi że miały palne pokrycie, bo na tych dachówkowych kominy tak samo się ponad kalenicę wyciągało.

Każdy architekt "starej daty" w ten sposób komin w projekt wrysuje.

Przepisy nie zwalniają od myślenia, a ludowe "mądrości" będą aktualne jeszcze za kolejnych kilkaset lat ... :rolleyes:

Pozdrawiam.

Wiesz dlaczego kiedyś tak było ? Ponieważ w starych domach trzony kuchenne, piece stały generalnie centralnie w budynku, czy za pomocą szlongów czy portek wszystkie kanały prowadziły na środek do kanału głównego. Nie instalowano się kotłowni czy innych urządzeń tak jak współcześnie „po kątach” więc komin musiał wyjść na środku.

Wiesz dlaczego kiedyś tak było ? Ponieważ w starych domach trzony kuchenne, piece stały generalnie centralnie w budynku, czy za pomocą szlongów czy portek wszystkie kanały prowadziły na środek do kanału głównego. Nie instalowano się kotłowni czy innych urządzeń tak jak współcześnie „po kątach” więc komin musiał wyjść na środku.

Nie do końca tak WYCHODZIŁO, tylko do tego się DĄŻYŁO !

Nawet kosztem fantazyjnych skosów na strychach, komin

MUSIAŁ wyjść w kalenicy. I jak tak było , a BYŁO , wiatr kominowi

mógł sobie NAGWIZDAĆ :)

załączam opis

Dzięki, nie udało mi się tego załączyć.

Jedna uwaga, rysunek który dołączyłeś trochę różni się od zamieszczonego w PN-89-B-10425.

Rysunek zaznaczony literą c) (ten co dołączyłeś)

w PN to jest oznaczony literą d)

Edytowane przez M K

Dzięki, nie udało mi się tego załączyć.

Jedna uwaga, rysunek który dołączyłeś trochę różni się od zamieszczonego w PN-89-B-10425.

Rysunek zaznaczony literą c) w PN to jest - rysunek d) i odwrotnie.

Może tak być, normę oczywiście posiadam, bo to najważniejsza norma kominowa PN, a rys skrobnąłem na szybko z netu.

Witam.

Ponieważ w starych domach trzony kuchenne, piece stały generalnie centralnie w budynku

A ... to kolejna "piecowa" mądrość ludowa, mająca nawet swoje odzwierciedlenie w przysłowiu ... :rolleyes:

To co ciepłodające winno stać pośrodku chałupy zawsze, to i komin wtedy chałupą opatulony aż do samego końca prawie ... wychodzi se nad dach cały tak by wiatry mu gwizdały (jako rzekł był Piotr :p).

Pozdrawiam.

Edytowane przez Forest-Natura