Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Montaż nasady kominowej typu strażak - do wykonawców

PSWO

Recommended Posts

• Odpowiedzi 45
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Witam.

Przy zapiecku capnął babkę mając na nią wielką chrapkę.

Babka dziadka ... nie odgoni (;))... winka dziadek niech nie stroni ...

Pozdrawiam.

Coś mi tu nie pasuje.To Dziadek z opuszczonymi spodniami Babki nie dogoni!

:sick::sick:

Ba, z kominem związana jest pewna anegdota o miłości, na przełomie XII i XIII wieku jak powstały pierwsze „współczesne” kominy ludzie nie musieli już zamieszkiwać wspólnie w jednym pomieszczeniu przy ognisku, mogli dzielić pomieszczenia ścianami, wznosić komnaty w których stały już oddzielne paleniska... a resztę musicie sobie już dopowiedzieć sami.

„Komin generalnie powinien sięgać co najmniej wysokości kalenicy.”

Forest - nie ma takiego obowiązku.

PSWO na drugim rzucie w związku z tak długim kominem projektowałeś dach ze strzechy ?

Jak chcesz mogę Ci wysłać na priv namiary do kominiarza z Poznania z całym szacunkiem, ale lepiej powierzać takie prace osobom posiadającym odpowiednie kwalifikacje zawodowe.

Wycenę i ekspertyzę robiła mi firma kominiarska, ale bardzo chętnie przyjmę namiar na kominiarza - nie mam zamiaru sam przy tym majstrować, ponadto z wyceny której dostałem składając samemu elementy które mi wyszczególnili złożyłem w sklepach internetowych ofertę 3x tańszą (na tych samych częściach, więc sobie ostro w kulki polecieli!!!

BTW1: Co do dachu to projektował go poprzedni właściciel, ale swoją drogą nie była to strzecha:).

BTW2: Niezły burdel zrobiliście z tematu:).

Witam.

Tak liczę ...

Adapter do komina z płytą kotwiącą i przejściówką, metrowy odcinek przewodu izolowanego, półmetrowy odcinek przewodu izolowanego, zakończenie - ustnik izolowany z redukcją pod nasadę, nasada.

O 2/3 taniej (tak jak piszesz) to nijak nie wychodzi ... szału nie ma w każdym bądź razie ...

No ale liczę stal 1.4404 a nie 1.4301, nasadę Dragon Darco, bo każdą inną to sobie można o przysłowiowy kancik ...,izolacja "piątka" a nie "dwa i pół", solidne zamocowanie żeby przy pierwszym większym wietrze taka konstrukcja nie znalazła się przed drzwiami domu, z częścią komina, transport, montaż (no ktoś na ten dach wejść musi tak by nie zabić się przy okazji), materiały do montażu.

Może to po prostu tyle kosztuje, bo np. za mniej to się nie opłaca takich poprawek (drobiazgów) po kimś robić ... ?

Pozdrawiam.

Witam.

To i tak tylko jakieś 150 zł różnicy ...

Kominiarz - weź no nas uświadom i powiedz ile płacisz za badania i przeszkolenia BHP żeby pracowników na dach puszczać? Bo samemu to można na zasadzie Dyzia ...

A masz szelki z atestem? Za ile? I kiedy atest się kończy?

Ubezpieczony jesteś dodatkowo za to że po dachach łazisz? Bo mój kumpel dekarz to każdego "ludka" mógłby za to nad ciepłe może wysłać co roku.

PSWO - sorki, tak się tylko przekomarzam ... :p

:rolleyes:

Pozdrawiam.

Witam.

To i tak tylko jakieś 150 zł różnicy ...

Kominiarz - weź no nas uświadom i powiedz ile płacisz za badania i przeszkolenia BHP żeby pracowników na dach puszczać? Bo samemu to można na zasadzie Dyzia ...

A masz szelki z atestem? Za ile? I kiedy atest się kończy?

Ubezpieczony jesteś dodatkowo za to że po dachach łazisz? Bo mój kumpel dekarz to każdego "ludka" mógłby za to nad ciepłe może wysłać co roku.

PSWO - sorki, tak się tylko przekomarzam ... :p

:rolleyes:

Pozdrawiam.

Tragedii nie ma, ok 300pln/os/na rok. Szelek i zabezpieczeń nie używam, jak dach stromy i się nie da po prostu na siłę nie ryzykuje.

Przypomniała mi się pewna przygoda z klientką. Przyjechałem do budynku jednorodzinnego na tzw. czyszczenie, wchodzę na strych, klientka za mną oczywiści, otwieram wyłaz (oczywiście zamontowany mój ulubiony o wymiarach może 40/60cm) przeciskam się jakoś z bólem (chyba muszę schudnąć) i wychodzę na dach. Dach stromy jak cholera, ław, stopni kominiarskich ni ma, dachówka pokryta jeszcze jakimś szklanym czymś, no i próbuje … z prawej , z lewej, nogi odjeżdżają, nie ma się czego złapać, po chwili jak się już spociłem mówię spokojnie - proszę pani ten dach jest tak śliski, że nie daje po prostu rady... Na to pani odpowiada rozwścieczona – widzę, że nie chce się panu robić, dziękuję, zadzwonię sobie po kogoś innego.

Tragedii nie ma, ok 300pln/os/na rok. Szelek i zabezpieczeń nie używam, jak dach stromy i się nie da po prostu na siłę nie ryzykuje.

Przypomniała mi się pewna przygoda z klientką. Przyjechałem do budynku jednorodzinnego na tzw. czyszczenie, wchodzę na strych, klientka za mną oczywiści, otwieram wyłaz (oczywiście zamontowany mój ulubiony o wymiarach może 40/60cm) przeciskam się jakoś z bólem (chyba muszę schudnąć) i wychodzę na dach. Dach stromy jak cholera, ław, stopni kominiarskich ni ma, dachówka pokryta jeszcze jakimś szklanym czymś, no i próbuje … z prawej , z lewej, nogi odjeżdżają, nie ma się czego złapać, po chwili jak się już spociłem mówię spokojnie - proszę pani ten dach jest tak śliski, że nie daje po prostu rady... Na to pani odpowiada rozwścieczona – widzę, że nie chce się panu robić, dziękuję, zadzwonię sobie po kogoś innego.

:D Dobre

• 6 months później...

Odświeże temat.

Potrzebuje wybrać strażaka na komin.

co polecicie ?

Może któryś z Castoramy ?

http://www.fotoszok.pl/upload/fcf8608f.jpg

http://www.fotoszok.pl/upload/ce966f56.jpg

http://www.fotoszok.pl/upload/97814e6a.jpg

Z przodu komin na zdjęciu mam wentylacyjny.

A ten drugi jeszcze nie skonczony ma dwa kanały spalinowe od C.O. i kominka.

http://www.fotoszok.pl/upload/8a254338.jpg

http://www.fotoszok.pl/upload/23b8cc6f.jpg

Mam pytanie czy te nasady na komin, typu tulipan (234zł) lub ten za 266zł nie są czasem głośne jak się kręcą ?

Zastanawiam się czy wogóle nie dać tego taniego 48zł bo chyba u mnie ten komin będzie praktycznie nie widoczny od frontu.

Ten za 378zł jest bajerancki ale tyle nie mam zamiaru płacić. hihi

Edytowane przez julo23

@Forest-Natura, dzięki za zainteresowanie moim pytaniem.

Nie wiem czy jest mi porzebny, murarze pytali o niego, żeby na etapie murowania już go dać.

Obsługa ograniczyła się tylko do mojego pytania: odnośnie innych kolorów, które nie występują, myślałem że są może jakieś ciemniejsze do ciemnego dachu.

Prawidłowo wybudowany komin, a widzę u Ciebie takie szanse, nie

potrzebuje żadnych dodatków. Nie wstydź się komina, pociągnij go z pół metra

wyżej, daj ładną ozdobną czapę (zakończenie/zwieńczenie) z betonu lub cegieł.

komin to ozdoba i kwintesencja ogniska domowego. Jak będzie potrzeba, zdążysz

wydać pieniądze na jakąś nasadę. Na pewno nie murarz powinien o tym decydować!

Julo

tulipan jest do wentylacji (można kupić też brązowe) , a " strażak" przeważnie do spalin, musisz też zwrócić uwagę na wielkość komina i strażaka.

Pewnie przekrój komina masz prostokątny , więc lepiej kupić strażaka takiego np.: http://allegro.pl/nasada-kominowa-strazak-14x27-producent-i2626744027.html

Edytowane przez sterowiec40

Dzięki za wyczerpujące odpowiedzi.

W takim razie niech murują. Oduszczam zakładanie tego strażaka.

Myślałem że oprócz tego że polepsza ciąg (byc może u mnie bedzie bardzo dorby i nie będzie takiej potrzeby żeby go poprawiać) to myślałem że spełnia jeszcze taką rolę że zabezpiecza przed wodą i ew. jakimś ptactwem. Moj kolega musiał pozybyć sie gniazda w kominie, ale jego dom długo stał w SSO.