Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Montaż nasady kominowej typu strażak - do wykonawców

PSWO

Recommended Posts

• Odpowiedzi 45
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Witam.

Jak zrobią Ci komin, to przy odbiorach kominarskich poproś kominiarza aby zmierzył w nim ciśnienie. Jak będzie w granicach 10-15 Pa na "zimno" to będzie ok, a nawet i za dużo jeżeli będzie bliżej górnej granicy. Jak przekroczy 15 Pa to zamiast o nasadzie będziesz musiał myśleć o urządzeniu do ograniczania "ciągu" kominowego.

Tylko jak znaleźć kominiarza, który ma anemometr ... ? Ale to już Twój problem żeby popytać w okolicy :rolleyes:

Pozdrawiam.

Witam.

Jak zrobią Ci komin, to przy odbiorach kominarskich poproś kominiarza aby zmierzył w nim ciśnienie. Jak będzie w granicach 10-15 Pa na "zimno" to będzie ok, a nawet i za dużo jeżeli będzie bliżej górnej granicy. Jak przekroczy 15 Pa to zamiast o nasadzie będziesz musiał myśleć o urządzeniu do ograniczania "ciągu" kominowego.

Tylko jak znaleźć kominiarza, który ma anemometr ... ? Ale to już Twój problem żeby popytać w okolicy :rolleyes:

Pozdrawiam.

Chyba manometr. 10-15 Pa na zimno??? jak to wyliczyłeś?

Witam.

Te Kominiarz ... a jak mam niby nazwać manometr/anemometr przeliczający jedno i drugie za jednym kliknięciem guzika ... chociaż w tym przypadku to faktycznie akurat masz rację :D

Nie liczyłem - mniej więcej w tych granicach podają tą wartość producenci palenisk ... różni i wszelacy. Jak to robią, mierzą na stanowisku badawczym czy z sufitu ściągają to już nie wnikam.

Pozdrawiam.

• 1 month później...
Witam.............................Nie liczyłem - mniej więcej w tych granicach podają tą wartość producenci palenisk ... różni i wszelacy. Jak to robią, mierzą na stanowisku badawczym czy z sufitu ściągają to już nie wnikam.

Pozdrawiam.

Kuźwa bardzo pouczające i jeszcze ten kominiarz z manometrem mierzącym np. ciśnienie,podciśnienie,nadciśnienie względem ciśnienia atmosferycznego. Oświećcie mnie bo nie nadanrzam nad to wiedza kominiarską. Kominiarz FM ma w swoim wyposażeniu jak idzie na pomiar manometr???:confused::confused::confused: .Jak to robi i gdzie u klienta podłącza???:rolleyes: