Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

gładź gipsowa/szpachlowanie

magda0

Recommended Posts

• Odpowiedzi 94
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• 4 months później...

Witam

Mam pytanie odnośnie tynków i gładzi.

W grudniu zakończyłem kłaść tynki c-w wraz z wylewkami.

Budynek zamknięty ocieplony. Poddasze nie zabudowane (brak KG, wełny i itp) bez ocieplenia tylko blachodachówka.

Chciałbym zacząć w marcu kłaść gładź gipsową.

Moje pytanie czy nie za szybko (wilgotność, odparzenia i itp)?

Nie wiem czy czekać z gładzią czy mogę już się bawić dalej remont.

Budynek nie jest ogrzewany .

Ogrzać mogę jedynie za pomocą jakiegoś piecyka CO.

• 2 weeks później...

Zaczekałbym.

1. Jak przyjdzie atak zimy (a któż to wie?) możesz nie dogrzać i mogą poodparzać.

2. Jak będzie wolno schło (a w takim budynku będzie raczej na pewno) mogą być różne problemy z jakością/trwałością i z późniejszym dotarciem. Najlepiej gdy położona dwukrotnie gładź dosycha max. do kilku dni i tuż po doschnięciu dociera się ją.

Gdyby budynek był porządnie ogrzewany to co innego. Zajmuję się zawodowo budowlanką i zdecydowanie nie podjąłbym się wykonania gładzi w takiej sytuacji.

Witam

Mam pytanie odnośnie tynków i gładzi.

W grudniu zakończyłem kłaść tynki c-w wraz z wylewkami.

Budynek zamknięty ocieplony. Poddasze nie zabudowane (brak KG, wełny i itp) bez ocieplenia tylko blachodachówka.

Chciałbym zacząć w marcu kłaść gładź gipsową.

Moje pytanie czy nie za szybko (wilgotność, odparzenia i itp)?

Nie wiem czy czekać z gładzią czy mogę już się bawić dalej remont.

Budynek nie jest ogrzewany .

Ogrzać mogę jedynie za pomocą jakiegoś piecyka CO.

Na pierwszym miejscu robi się ocieplenie poddasza później dopiero gładzie, ponieważ profilami,płytami itp zniszczysz gładź.

• 5 months później...
  • 8 months później...
  • 5 months później...

Zamiast robienia gładzi na tynkach ja natryskuję kleksy bardzo gęsto specjalną szpachlą basenową i ściana wygląda jak dno groszkowe w patelni. Są to po prostu delikatne, drobne, lekko wypukłe kleksy, które dają taką szorstką powierzchnię, bardzo równą. Tak się robi wykończenia we Francji, nawet w tańszych hotelach. Takie wykończenie maluje się i gruntuje oczywiście, tak jak wszystko inne. Zaletą tego jest brak jakichkolwiek kłopotów z "morkami", nierównościami, rysami, załamywaniem się światła, itp. Ściany wyglądają naprawdę porządnie. Ja to wykonuję bardzo rzadko, raz na parę lat, bo nie jest to powszechne w Polsce. To wykończenie kosztuje 10 zł/m2 z materiałem i gruntowaniem. Klient kupuje farbę jaką chce i można malować. Nawet amator potrafiłby pomalować, to żaden problem. Trudno mnie będzie przekonać kogokolwiek, że to jest ładne wykończenie. Jak chce zobaczyć, to niech jedzie do Francji. W hotelach tych powszechniejszych takie wykończenie to norma.

Pozdrawiam serdecznie wszystkich gawędziarzy

• 1 year później...
Hej kładę u siebie gładź na ścianę i mam taki problem, że pojawiają się małe pęcherzyk powietrza. Co może być tego przyczyną? Jestem amatorem w tym względzie, ale uparłem się, że robię to sam. Zaprawę mieszam ręcznie szpachelką, więc raczej nie jest za szybko rozmieszana i nie wtłoczyłem tam powietrza. Sam nie wiem. Czy jak takie otwory po pęcherzykach przejadę jeszcze raz gładzą, aby je przykryć to nie wyjdą później? Druga sprawa to mam problem z położeniem gładzi na łączeniu ściany z sufitem, bo nie ma tam 90 stopni tylko jest mocne zaokrąglenie. Ni jak nie mogę do tego podejść packą, żeby dobrze wyszło. Jakieś rady? Mam nadzieję, że dobry temat wybrałem.