imrahil 04.02.2015 18:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2015 Nydar dzięki gdzieś już to widziałem ale nie mogłem znaleźć-chyba w wątku o wentylacji hybrydowej to już było;) Cena powala 200mm długości metra pnad 240zł ;( ale to chyba stosujesz tylko w miejscach łączeń pomarańczowych rur a nie zamiast nich Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Xesxpox 04.02.2015 19:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2015 tak wiem jednak jak mam zrobić 30 mb to wyjdzie 10 rur a to będzie około 13 -15 łączeń, bo jeszcze kolanka żeby wyjść do czerpni do góry to też trzeba zaizolować, każde łączenie to z 25 cm tej rury termo...więc wyjdzie z 3m min 750zł więc to nie tak mało, widzę że 6m rury pcv też można zamówić-łączeń o połowę mniej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nydar 04.02.2015 19:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2015 Możesz kupić np. fi 160 x 4,0 x 6000 . Sześciometrowych rur na 30mb wchodzi 5szt. Myślę ,że na wszystko wystarczy z 2m termokurczliwej , ale masz pewność i święty spokój. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Xesxpox 04.02.2015 20:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2015 nydar tylko czy 160 to trochę nie zamało żeby swobodnie hulało? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nydar 04.02.2015 20:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2015 Zimą bez wentylatorów będzie hulało . Daj jak najmniej kolanek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Xesxpox 04.02.2015 21:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2015 nie no działkę mam taką że w jednej lini ułożę rurę-kolanka myślę tylko przy wyjścu do czerpni no i przy wejściu do domu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nydar 05.02.2015 19:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2015 No to już wiesz jak zrobić .Pamiętaj jedynie aby odcinek GWC na odcinku RSŚ - ściana fundamentowa , zaizolować, tak sowicie jak sam RSŚ. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Xesxpox 05.02.2015 22:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2015 Nydar tyle co ja wiem to nic;) ale włocławek od bydgoszczy daleko nie jest hahaha a tak poważnie to jeszcze pewnie będę pytał setki razy o pierdoły, co do RSŚ +GWC powietrzne zastanawiam się jeszcze jaki duży zbiornik zrobić do ścieków-Ty jaką masz pojemność zbiornika na ścieki a jaką tego większego w którym przepływa powietrze? Odnośnie samego zbiornika to obłoże go solidnie styropianem i jakoś będzie a jak będzie czas to może kupię kilka bloczków i wymuruje coś gdzie go włożę i zabuduje styro a w razie potrzeby nie będę musiał go odkopywać bo u góry założyłbym jakiś właz;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nydar 05.02.2015 22:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2015 ,, i jakoś będzie " Z takim podejściem to nic nie będzie. Ma być tak jak powinno. Podeślę ci rysunki na RSŚ ,który będzie realizowany pod Bydgoszczą. Możesz je adoptować do swoich warunków. Zbiornik powinien mieć pojemność dobowego zrzutu szarych ścieków. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CityMatic 06.02.2015 14:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lutego 2015 dzięki za odpowiedź powiedz ile metrów masz rury w ziemi? częściowo pod domem czy wszystko na zewnątrz? U mnie rury w ziemi jest 10 odcinków po 6m, kolanko i 2,50 m w górę. pod fundamentem 6m i 4m w garażu na strych do rekuperatora z 1,5m. Czyli ok 74mb rury Q160 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nydar 06.02.2015 16:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lutego 2015 U mnie rury w ziemi jest 10 odcinków po 6m, kolanko i 2,50 m w górę. pod fundamentem 6m i 4m w garażu na strych do rekuperatora z 1,5m. Czyli ok 74mb rury Q160 Nie sądzisz,że zbyt dużo? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Xesxpox 06.02.2015 18:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lutego 2015 CityMatic używasz latem do chłodzenia pomieszczeń?-jakie efekty? nydar wszystko chętnie przyjmę tu na forum lub priv [email protected]. Nie mam zlewackiego podejścia bo pisałem że ocieplę RSŚ -będzie dobrze;) Przynajmniej mam takie założenie zrobić wszystko tak jak powinno być Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CityMatic 06.02.2015 19:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lutego 2015 Nie sądzisz,że zbyt dużo? Tak jakoś wyszło nie liczyłem jakiś kosmicznych zysków z tego tytułu Wcześniej było mniej o ok 12m, później gdy zaplanowałem ogródek z kwiatami , puściłem rurę i pod nimi, na rurach jest też instalacja nawadniania i tak już zostało. Skoro nie zakłóca to pracy rekuperatora, a powietrze jest zimą ogrzane, a latem schłodzone, w domu czuć jest przyjemny chłód przy wysokich temperaturach na zewnątrz to cóż można chcieć więcej? Latem przy temperaturach na zewnątrz dochodzących do 35*C jest 22 , zimą na wejściu do rekuperatora przy -25*C jest +1 do +2*C(tak było w ubiegłym roku) Rura jest zakopana na głębokości w przybliżeniu 2m bo jest spadek i im dalej jest głębiej a bliżej płycej. Od góry zasypana piachem ok 30-50 cm później dany jest styropian i znów zasypany piaskiem, a później ziemią i zagęszczony. Jak na razie się sprawdza Zazdroszczę tym co mają wymienniki żwirowe lub wodne bo zapewne efekt jest dużo lepszy ale....ja oszczędnie przeznaczyłem na dom i jego otoczenie niecałe 500 tyś. Pozdrawiam. Jak ktoś wie co pisałem to zrobiłem zbiornik na wodę deszczową z transporterów po wódce, a można było przecież kupić takie skrzynki do systemu? a i mój wymiennik rurowy jest prowizoryczny, czyszczony raz w roku "gałganem" ze szmat przeciąganym przez rurociąg Zależało mi na tym aby "coś" uzyskać, a że to coś mnie zadowala, to cóż można chcieć więcej? Pozdrawiam, i odpowiem na pytania jeśli będą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CityMatic 06.02.2015 19:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lutego 2015 CityMatic używasz latem do chłodzenia pomieszczeń?-jakie efekty? nydar wszystko chętnie przyjmę tu na forum lub priv [email protected]. Nie mam zlewackiego podejścia bo pisałem że ocieplę RSŚ -będzie dobrze;) Przynajmniej mam takie założenie zrobić wszystko tak jak powinno być Oczywiście na najwyższym biegu mojego rekuperatora bez wymiennika nawet w największe upały w domu jest chłodno, nawet powiem że różnica temperatur pomiędzy słońcem a domem może dojść do 20*C co dla człowieka jest bardzo odprężające i relaksujące. W moim domu okna otwiera się tylko do mycia - zapewne w większości domów tak jest z wentylacją mechaniczną Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nydar 06.02.2015 20:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lutego 2015 Oczywiście na najwyższym biegu mojego rekuperatora bez wymiennika nawet w największe upały w domu jest chłodno, nawet powiem że różnica temperatur pomiędzy słońcem a domem może dojść do 20*C co dla człowieka jest bardzo odprężające i relaksujące. W moim domu okna otwiera się tylko do mycia - zapewne w większości domów tak jest z wentylacją mechaniczną Z pojemności cieplnej powietrza wynika ,że jest kiepska.1005J/kg/K . Zatem twoje wyniki to nie efekt GWC a raczej faktu,że masz dom pasywny. Jesteś nielicznym w tym kraju. Gratuluję. Podaj parę danych. Ilość powietrza w godzinie ,gradient temperatury przed i za GWC. Policzymy entalpię powietrza.Moc chłodniczą. Ale to jutro . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CityMatic 07.02.2015 13:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2015 Zatem twoje wyniki to nie efekt GWC a raczej faktu,że masz dom pasywny. Chciałbym, ale raczej daleko mu do pasywnego, to rozległa parterówka z dobrym ociepleniem i "przypilnowana" w czasie budowy. Dom jest energooszczędny (EK 39,12 kWh/m2/rok)ale na pewno nie pasywny. GWC tak jak pisałem zrobiony dla własnego widzimisię, bez projektu z opisu innych i własnym zaangażowaniu - dla mnie ciekawa alternatywa pozyskiwania niewielkiej energii i wspomnianego komfortu. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
surgi22 07.02.2015 13:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2015 A gdzie dane o które prosił nydar ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CityMatic 07.02.2015 18:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2015 (edytowane) A gdzie dane o które prosił nydar ? Jakie dane? tak szczerze to co mnie to ...piszę tak jak jest liczyć to możesz sobie coś co ma rejestr wydajności , przepływu, wilgotności powietrza w domu i na zewnątrz, kubatury domu, zapewne ciśnienia i wiele innych liczb. Tak się zastanawiam kogo to interesuje? 98% użytkowników rekuperatora podłączonego do GWC zastanawia się jaki to daje efekt - więc go opisałem, połowa czyli ok 50 % zastanawia się czy inwestycja im się zwróci i czy w ogóle się opłaca, 40% może by chciało takie coś, ale się waha bo dobrze zrobiony GWC jest drogi i kłopotliwy. Może 10% z całości tych co mają GWC ma to zrobione przez firmę i myśli że ma dobrze. Zapewne 5 % z tych 10% ma zrobione dobrze. No i zostało 2% dociekliwych, liczących wymyślających swoje tezy i posługujących się słownictwem o których 98% nie ma chęci nawet czytać i zapewne...... nie obniży u nich poziomu wód gruntowych. A ja napiszę tak - jeśli ktoś chce sobie zrobić coś co tylko w nazwie jest "rurowym wymiennikiem ciepła" to niech zakopie sobie rurę(oszczędnie pomarańczową o cienkiej ściance lub wersja droższa dedykowanej) w ziemi o długości mniej więcej długości instalacji w domu. Na takiej głębokości jak jest na jego terenie głębokość przemarzania; dobrze uszczelni połączenia - czy klejem, czy zgrzeje, czy zastosuje inny sposób ważne, aby było szczelne.Gdy już ma takie cudo podłączy do rekuperatora i dba, aby co najmniej co 3 miesiące wymieniał filtr na nawiewie zapewni sobie odrobinę "luksusu" i poprawi komfort eksploatacji rekuperatora, a przy tym będzie lepsza, niż innego z czerpnią w elewacji budynku. Pozdrawiam Edytowane 7 Lutego 2015 przez CityMatic Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CityMatic 07.02.2015 18:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2015 A wracając jeszcze : Tu jest fajny artykuł - właśnie taki "prosty" http://gwc.com.pl/gwcrurowy.php A dla autora wątku, może jak jeszcze nie masz domu warto pokusić się o coś takiego? dobrze zabezpieczony fundament, rury , mniejsze oddziaływanie wysokiego poziomu wód gruntowych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nydar 07.02.2015 19:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2015 A wracając jeszcze : Tu jest fajny artykuł - właśnie taki "prosty" http://gwc.com.pl/gwcrurowy.php A dla autora wątku, może jak jeszcze nie masz domu warto pokusić się o coś takiego? dobrze zabezpieczony fundament, rury , mniejsze oddziaływanie wysokiego poziomu wód gruntowych. Ale idea GWC to pobór energii z gruntu nie z domu. GWC pod domem to chybiony pomysł w sensie energetycznym . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts