mm0123 09.04.2012 19:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Kwietnia 2012 Nie sadzicie, ze cena 10k za ggwc jest z deka zawyżona?!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nydar 09.04.2012 19:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Kwietnia 2012 Homecactus.Ludzkość z braku prądu nie wyginie.Można mieć piec chlebowy,wędzarnię,a jak kto ma cielaka to i żółty ser zrobi.GGWC za 10000PLN to rozpusta.Ale jak zrobione samodzielnie rurowe za grosze to warto.Miesięcznie przynosi mi +100 - 150PLN Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nydar 09.04.2012 19:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Kwietnia 2012 Najśmieszniejsze jest to ,że GWC rurowe przy spełnieniu pewnych warunków może działać na grawitacji,w układzie z rekuperacją powietrza zużytego i wentylacją grawitacyjną nawet w lecie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Indiana_ 09.04.2012 21:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Kwietnia 2012 To chyba budując chatę na zboczu jakiejś góry? Wtedy zimne powietrze z GWC samo chętnie poleci w dół (ze 20m różnicy poziomów), ale normalnie na płaskim terenie samo zimne do góry to jak ma płynąc? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 09.04.2012 21:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Kwietnia 2012 Najśmieszniejsze jest to ,że GWC rurowe przy spełnieniu pewnych warunków może działać na grawitacji potwierdzam moje działa grawitacyjnie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 09.04.2012 21:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Kwietnia 2012 ale normalnie na płaskim terenie samo zimne do góry to jak ma płynąc? rura GWC na strych w budynku z poddaszem powoduje znaczny ciąg ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 09.04.2012 22:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Kwietnia 2012 (edytowane) Ja ROZUMIEM to, co WY piszecie... Ale... Od jakich TRZECH sezonów JESTEM autonomiczny! SAM sobie robię prąd, światło, ciepło... (studnia i hydrofor to nie cud jakiś) Mam też w planach robienie sobie gazu... (holcgazu). Kończę elektrownię 35kW trójfazówkę... Planuję ze 200m2 dachu w fotowoltaice... Ja NAPRAWDĘ jestem "normalny inaczej"!!! Tyle, że to wszystko u mnie działa... (jakby kto był gdzie blisko - zapraszam!) Adam M. Zapomniałem... LODEM - TEŻ będę się grzał... Edytowane 9 Kwietnia 2012 przez adam_mk Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 09.04.2012 22:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Kwietnia 2012 "A co zrobisz jak Słońce zgaśnie ?(ok, to trochę nierealne) A co zrobisz jak spadnie grad i zniszczy twoje solary A co zrobisz jak sąsiad zazdrosny twoich technologii przyjdzie z piłą łańcuchową odetnie ci prąd gaz wodę i zamuruje bramę wjazdową, albo weźmie twoją rodzinę na zakładnika? Wiem, że teraz bredzę, ale ty też. Jak zabraknie prądu to ludzkość wymrze, bo kefir i mięso w spożywczym się zepsuje. Na prawdę, rozmawiajmy o konkretach a nie o armagedon." Słoneczko nam zgaśnie, co wiemy, ale nieprędko - co TEŻ wiemy! Moich solarów sąsiad z kilofem nie ruszy (jakby nawet UDAŁO mu się wejść na MOJE włości). Każdy, kto chciałby zrobić jakikolwiek zamach na mnie (czy rodzinę w mojej bliskości) powinien najpierw dobrze się zastanowić a jak mu wyjdzie - że CHCE, to obawiam się, że posłuży za bardzo JASKRAWY przykład - jak postępować nie należy! (pogooglaj CZYM się zajmuję od dziesięcioleci! ) A jak o konkretach mowa... Staram się jak umiem być NIE GŁUPSZY od byle trawki! ONA sobie radzi na bazie tego, co JEJ Słoneczko daje! JA TEŻ zaczynam powoli... Konwertowanie jednej postaci energii w inną idzie mi coraz sprawniej i z coraz mniejszym trudem. Coraz bardziej jest mi "wszystko jedno" jaki mam nośnik "bazowy". Robię sobie z niego taki, jakiego akurat mi potrzeba... Może to dla Ciebie dziwne, ale TYM RAZEM źle trafiłeś ze swym osądem. Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
homecactus 10.04.2012 05:51 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Kwietnia 2012 Może to dla Ciebie dziwne, ale TYM RAZEM źle trafiłeś ze swym osądem. Adam, mój osąd to nic innego jak stwierdzenie, że doszukujesz się filozofii i sensu bycia niezależnym od dostawców prądu/gazu/itd w wątku o budowie GWC rurowego na działce o wysokim poziomie wód gruntowych. To że GGWC jest dobre - wszyscy wiedzą. A jak mamy podyskutować o tym, czy armagedon będzie czy nie, to załóżmy inny wątek bo śmiecimy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KrzysztofLis2 10.04.2012 05:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Kwietnia 2012 Uzależnianie całego domu od jednego źródła energii nie jest rozsądne, chyba nie ma co nad tym dyskutować. Ale inwestorom budującym domy jednorodzinne często tego rozsądku brakuje, bo się zarzucają kredytami na styk z zarobkami tylko po to, by zbudować dom zbyt duży i jednocześnie zbyt drogi w eksploatacji jak na ich możliwości i potrzeby. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 10.04.2012 08:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Kwietnia 2012 To wróćmy do wątku głównego...GWC rurowe w terenie mocno nawodnionym zadziała bardzo dobrze jedynie wtedy, gdy będzie SZCZELNIE wykonany.A to przy niektórych podejściach do tego tematu łatwe nie jest.Bardzo wiele zależy od mechanizmu nawadniajacego grunt, gdzie ma być budowane GWC.Chodzi o intensywność parcia wód napierających.Zrobienie błędu przy jego budowie może skutkować koniecznością ciągłego pompowania przesącza. Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
homecactus 10.04.2012 11:26 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Kwietnia 2012 Adam, A mógłbyś skomentować pomysł z wykorzystaniem rur AROT? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
michal_ludwin 10.04.2012 18:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Kwietnia 2012 pomysł z wykorzystaniem rur AROTjeżeli będą gładkościenne i szczelnie połączone to będzie działało - nie polecam rur karbowanych bo opory za duże.ścianka z HDPE o grubości ponad 6 mm będzie trochę izolowała termicznie ale chyba bez tragedii. Ile kWh energii z gruntu można wyciągnąć glikolowym GWC ?wg oficjalnych założeń dla naszej strefy klimatycznej ok 15 W z m2 wymiennika gruntowego. wg moich obserwacji z mokrego gruntu więcej Również poproszę o wyliczenia kosztowe zasadności wydania takiej kasy a nie tylko jechanie marketingiem.podaję wszystkie fakty i liczby o jakie jestem pytany, linki do zewnętrznych dosyć obiektywnych źródeł - nie wiem co w tym jest "jechaniem marketingiem" krótkie podsumowanie:GGWC AQUACOM - koszt instalacji ponad 10 tys PLN zużycie energii 30-60 W [ w nowej wersji 8W] ilość energii odzyskiwanej z gruntu od ok. 1 do 2 kW Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 10.04.2012 20:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Kwietnia 2012 Trochę dziwnie to liczysz lub po prostu - niedopowiadasz. Dane, jakie podajesz są dla pracy CIĄGŁEJ. Do tego - uśrednione. Pomijając fakt - kto komu i za ile ten cud postawi, to nie myślałem, że rozwinie się ten GGWC w bez mała przemysł, jak go opisywałem w roku 2005! Generalnie - były już chyba wszystkie pytania i dyskusje o wszystkich wariantach... O AROTcie też było. Do GGWC nie polecam, bo są to rury OSŁONOWE. Lepsza zwykła niebieska do wody fi 25/32. Przecież nie zabija ceną! "ścianka z HDPE o grubości ponad 6 mm będzie trochę izolowała termicznie ale chyba bez tragedii. " Trochę jeszcze powinieneś postudiować ten problem... Współczynnik przewodzenia takiej ścianki jest tu praktycznie BEZ ZNACZENIA! (Też było - dlaczego) "Również poproszę o wyliczenia kosztowe zasadności wydania takiej kasy a nie tylko jechanie marketingiem." To stwierdzenie jest już nieco "przegięciem"! Zanim się coś takiego "palnie" należałoby choć przez chwilę zatrudnić ROZUM. Rozwinąć ocenę? Uprzedzam, że Ci się nie spodoba! Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 10.04.2012 20:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Kwietnia 2012 AROT do GWC rurowego - powietrznego był już stosowany i nawet z powodzeniem.W TAKIM zastosowaniu się sprawdza.Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
michal_ludwin 13.04.2012 06:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Kwietnia 2012 Trochę jeszcze powinieneś postudiować ten problem...Współczynnik przewodzenia takiej ścianki jest tu praktycznie BEZ ZNACZENIA! (Też było - dlaczego) opieram się na badaniach/obserwacjach COMAIR zrobionych w Holandii - okazuje się, że dla różnych rur HDPE [najważniejsza różnica to grubość ścianki i być może sam materiał] uzyskano nieco inne wyniki/efekty pracy GGWC.W efekcie wybraliśmy rurę o dosyć cienkich ściankach.badania były "poligonowe" nie w laboratorium, więc wnioski też może "na skróty" Zasadniczo zgadzam się z tezą, że biorąc pod uwagę dużą bezwładność cieplną całego układu wymiennika gruntowego [nieważne czy glikolowy czy rurowy/powietrzny]w dłuższej perspektywie izolacyjne właściwości rury nie powinny mieć znaczenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
autorus 13.04.2012 06:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Kwietnia 2012 AROT pamiętam że stosuje kolega TB i ogólnie do mnie to przemawia. Chodzi mi o rekuperację. Do GWC się nie wypowiem. Raczej sobie wyobrażam zwykłe rury kanalizacyjne Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
autorus 13.04.2012 06:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Kwietnia 2012 hm to jakoś inaczej zapamiętałem. A nie mówił ze jakiś konkretny kolor śmierdzi bo nie jest do wentylacji? Zresztą co za problem wpaść albo napisać i się dowiedzieć u źródła Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
autorus 13.04.2012 07:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Kwietnia 2012 szacun, kurczę masz pamięć jak nie wiem co Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miloszenko 13.04.2012 08:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Kwietnia 2012 A nie moznaby do powietrznego GWC uzyc jakis rur gietych, np tych niebieskich i miejszych przekrojach, np fi 32, 2 czy 3 sztuki bez zadnych laczen z bebna od razu do ziemi tak jak dla glikolowca ?? Nie znam sie na tyle zeby stwierdzic, czy np opory nie za duze, ale takich rurek trzebaby pewnie kilkanascie... za to powierzchnia wymiany bylaby znaczna Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts