jasiek71 13.04.2012 09:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Kwietnia 2012 A nie moznaby do powietrznego GWC uzyc jakis rur gietych, np tych niebieskich i miejszych przekrojach, np fi 32, tanio nie będzie... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miloszenko 13.04.2012 09:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Kwietnia 2012 tanio nie będzie... Sprawdzilem i do fi50 mozna kupic 100 czy 200 metrow, pytanie ile takich miec zeby dzialalo jak u Ciebie pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 13.04.2012 09:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Kwietnia 2012 Sprawdzilem i do fi50 mozna kupic 100 czy 200 metrow, pytanie ile takich miec zeby dzialalo jak u Ciebie pozdrawiam żeby było to samo trzeba by 35 rur fi 32 długości 60m 32 ma 9cm2 200 ma 314 cm2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miloszenko 13.04.2012 09:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Kwietnia 2012 Przy fi 50 mamy pole 19,6 cm2, pytanie czy samo pole przeplywu powietrza przeklada sie liniowo na sprawnosc takiego ukladu ?? Nie wiem dokladnie jak zachowuje sie strumien powietrza, ale wstepnie zakladalbym, iz w wezszym kanale ocieplac by sie moglo skuteczniej (wieksza czesc przepuszczonego powietrza podlega przemianom). Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 13.04.2012 21:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Kwietnia 2012 Powietrze to płyn...Ma lepkość niezerową...Dodajcie drugie tyle tych rurek od długopisu!Będzie prawie tak samo jak z jedną większą (opory).Termicznie - lepiej (mogą być krótsze). michal_ludwinJa się opieram o pomiary na swoim poletku.Mam laboratorium GWC (tak wyszło).Pomiary co 10cm w każdym kierunku w gruncie.Pomiary co 1m wzdłuż.Wewnątrz i z zewnątrz.Soft liczy gradienty,Zapis do bazy i obserwacje wielomiesięczne...WIEM co gadam!COMAIR się nie pochwalił w sieci żadnym programem badawczym, to nie wiem jak im takie wyniki wychodzą.TAKIE brednie wypisują... "Zastosowanie roztworu glikolu (cieczy) pozwala na ograniczenie do niezbędnego minimum oporów powietrza w instalacji wentylacyjnej. Wymiennik ciecz-powietrze powoduje opór tylko około 20 Pa, podczas gdy w gruntowych wymiennikach płytowych, rurowych czy żwirowych opory są wielokrotnie większe i często zachodzi konieczność stosowania dodatkowych wentylatorów lub central wentylacyjnych o podwyższonej wydajności co w praktyce oznacza wzrost kosztów inwestycji i eksploatacji" Mogliby się puknąć w przyrząd służący do myślenia lub zrobić jakie pomiary... Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miloszenko 13.04.2012 21:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Kwietnia 2012 Adam, a co bys powiedzial na zamiane GWC na dluga rure rozprowadzona na lekko docieplonym strychu ?? Zalozmy, ze w parterowce jest duzy strych do dyspozycji, wydzielam jakas przestrzen i puszczam tamtedy powiedzmy 20 metrow fi 200. Warunki o wiele bardziej stabilne niz na zewnatrz budynku choc nie tak stabilne jak w gruncie... Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 14.04.2012 06:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Kwietnia 2012 Mało smerfny pomysł...Jak chałupę spaprasz tak, że ciepło będzie uciekało każdym cm2 to taką rurę ogrzejesz, ale...Będziesz grzał zimne... ciepłym = wilgotnym.Deszcz się tam zrobi z tej rury.A jak chałupka watą kryta to... Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
autorus 14.04.2012 06:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Kwietnia 2012 a czemu się uparłeś aby to dać poddaszem? Nie widzę żadnych plusów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miloszenko 14.04.2012 07:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Kwietnia 2012 a czemu się uparłeś aby to dać poddaszem? Nie widzę żadnych plusów. Nie uparlem sie ot tak zapytuje Z reguly odcinek miedzy czerpnia a wlotem do reku ma pare metrow, pytanie ile da wydluzenie tego odcnika odpowiednim materialem. Bede mial caly wolny stryszek na to. Kubatura domu 200 m3, wiec juz te kilkanascie metrow wiecej mogloby poprawic sytuacje i w ogole moglbym z GWC zrezygnowac. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
autorus 14.04.2012 08:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Kwietnia 2012 To ja się teraz wytłumaczę, z mojej styczności ze strychami wynikało jedno a mianowicie ze jest tam ciepło, za ciepło, a nawet gorąco. Przy takim założeniu nie ma szans aby ci wdmuchało chłodne powietrze. No ale na pewno są strychy na których jest temperatura domowa, tylko ze to nadal nic nie daje. A w gruncie zawsze jest chłodniej. Wystarczy wejść do mnie do piwnicy w gorące lato . Komfort ze ach Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 14.04.2012 09:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Kwietnia 2012 To ja się teraz wytłumaczę, z mojej styczności ze strychami wynikało jedno a mianowicie ze jest tam ciepło, za ciepło, a nawet gorąco. Przy takim założeniu nie ma szans aby ci wdmuchało chłodne powietrze. No ale na pewno są strychy na których jest temperatura domowa, tylko ze to nadal nic nie daje. A w gruncie zawsze jest chłodniej. Wystarczy wejść do mnie do piwnicy w gorące lato . Komfort ze ach jemu chodzi o okres grzewczy (zima )... jak dla mnie to skopany pomysł ... Adam dobrze prawi będziesz pompował zimne / mroźne powietrze przez nie izolowana rurę biegnącą znacznie cieplejszym strychem ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nydar 14.04.2012 11:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Kwietnia 2012 W krótkim czasie na stryszku zrobi się prawie tak zimno jak na polu.Powietrze do reku nadal będzie lodowate .Co zyskasz ? Kilka stopni na świeżym powietrzu i minusową temperaturę na stryszku,co z kolei spotęguje straty ciepła poprzez sufit pomieszczeń pod stryszkiem.Gra nie warta świeczki,chyba że dostarczał byś do stryszku zużyte ciepłe powietrze.Miałbyś największe reku w środkowej europie,ale i najtańsze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Indiana_ 14.04.2012 12:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Kwietnia 2012 Jejku, zużyte ciepłe powietrze to chyba nie myślisz o tym z wylotu z reku ze 100% wilgotnością? Już pierwszego zimowego dnia cały strych byłby pokryty szronem... Jak na strychu jest ciepło, to jedyne logiczne co można z tym zrobić, to kupić kilka paczek styropianu/wełny i dołożyć, a nie kłaść tam GWC Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nydar 14.04.2012 13:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Kwietnia 2012 Myślę o tym przed reku co ma 30%. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
orko 14.04.2012 13:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Kwietnia 2012 (edytowane) Ej nydar wyraźnie napisałeś chyba że dostarczał byś do stryszku zużyte ciepłe powietrze. Więc słusznie Indiana_ zwrócił ci uwagę. W krótkim czasie stryszek byłby pokryty szronem. Wata mokra i "wdzięczny" inwestor nieźle wkurzony. Edytowane 14 Kwietnia 2012 przez orko Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nydar 14.04.2012 16:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Kwietnia 2012 Oj tam,oj tam a z kąt na ocieplonym stryszku szron ,skoro dostarczamy energię cieplną wraz ze zużytym powietrzem .Co najwyżej temp. trochę spadnie.O tyle ile potrzeba na pokrycie strat ciepła stryszku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 14.04.2012 22:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Kwietnia 2012 Przeliczyłeś...Oszacowałeś...Buduj!Potem nam opiszesz co wyszło... Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nydar 15.04.2012 08:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Kwietnia 2012 Przed świętami w nocy minus,w dzień trochę na plusie.W domu +20-22oC,na strychu ok.+10oC.Po podłączeniu zużytego powietrza do strychu i dalej na zewnątrz,temp. na strychu utrzymywała się na poziomie 18-19oC.Straty ciepła poprzez sufit nad pomieszczeniami użytkowymi bliski zeru. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 15.04.2012 19:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Kwietnia 2012 Poczekaj na "lepszy" gradient temperatur! Ludziska mieli sople na wyrzutni WM ZA rekuperatorem wywalając powietrze o temperaturze w okolicy zera... Są nawet fotki! Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nydar 15.04.2012 19:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Kwietnia 2012 Nie podejrzewam cię o złą wolę ,ale wyobraź sobie ,że moje poddasze jest naprawdę dobrze izolowane.Do tego poddasza pompuje powietrze 0,5kubatury (całkiem spora ilość energii). Z tej energii należy uszczknąć ok.20% aby pokryć straty ciepła generowane przez dach.Pozostanie ok.80% zawarte w powietrzu o temp.min.16-18oC.Z tym powietrzem można zrobić co dusza zapragnie,np puścić przez rekuperator.Korzyścią będzie to,że przez sufity w pomieszczeniach użytkowych straty ciepła będą bliskie zeru a i rekuperator zadziała. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts