Tomasz Brzęczkowski 19.02.2014 18:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2014 Jasiek71 ma takie gwc od chyba 9 lat w użytkowaniu - właśnie z pomarańczowej zwykłej PCV. Działa, wszyscy żyją i są zdrowi. Rehau to dobrze zbudowany marketing i przepłacone atesty Ten sam efekt osiągamy zwykłą PCV i dla spokojnego sumienia można sobie dorzućić np. 5-11W lampę UV na wlocie do domu. Ja użytkuję swoje GWC dopiero od tygodnia i to tylko w sposób budowlany czyli wentylujemy dom na siłę po wylewkach, ale nie czuć jakichś nieporządanych zapachów czy plastiku... Do produkcji kanałów "niewentylacyjnych" używano materiału z recyklingu, a więc i opakowań po różnych... Tak więc co jest w danej rurze to loteria. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
M.A.G. 20.02.2014 21:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2014 Do produkcji kanałów "niewentylacyjnych" używano materiału z recyklingu, a więc i opakowań po różnych... Tak więc co jest w danej rurze to loteria. na coś trzeba umrzeć... na łupież trochę głupio Faktycznie nie do końca wiadomo z czego takie rury są ale widziałem kiedyś obróbkę PCV i folii w recyclingu. Po takiej ilości detergentów jakich oni używają do kąpieli przetwarzanych surowców wątpię żeby jakiekolwiek żyjątka lub szkodliwe substancje tam zostały a i jeśli chodzi o promieniowanie lub szkodliwe pierwiastki to zobacz ile promieniowania pada na ciebie z kosmosu to się przerazisz.... Nie ma co szukać dziury w całym bo to rzeczywiście loteria Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz Brzęczkowski 20.02.2014 22:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2014 na coś trzeba umrzeć... na łupież trochę głupio Faktycznie nie do końca wiadomo z czego takie rury są ale widziałem kiedyś obróbkę PCV i folii w recyclingu. Po takiej ilości detergentów jakich oni używają do kąpieli przetwarzanych surowców wątpię żeby jakiekolwiek żyjątka lub szkodliwe substancje tam zostały a i jeśli chodzi o promieniowanie lub szkodliwe pierwiastki to zobacz ile promieniowania pada na ciebie z kosmosu to się przerazisz.... Nie ma co szukać dziury w całym bo to rzeczywiście loteria Tylko po co gwc? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
witek_myslowice 21.02.2014 11:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2014 (edytowane) W prawdzie watek jest o rurowych GWC ale Fani glikolowych tez sie wypowiadaja dlatego pare słów o żwirowym GWC.Dla żwirowego GWC wysoki stan wód gruntowych to mniej niż 1m przy jego wydajności 400m3/h - rura zasilająca fi200mmJest jeden warunek nad GWC tylko trawa, kwiaty lub niskopienne iglaki - wtedy nie trzeba wypiętrzać. Jeżeli wody występują wyżej to żwirowy GWC trzeba wypiętrzyć - np nad GWC ogródek skalny.Nawet dla dużych GWC można zbudować wypietrzony GWCPrzykład GWC na wydajność 10tys.m3/h którego dno jest na głebokości 1mJego opis:http://www.eis.pl/vtx1800/fewe_pl.pdfOkresowe +/- 2tygodnie/rok podniesienie stanu wod gruntowych nie skutkuje niczym więcej jak ograniczeniem wydajności i nieco większą wilgotnoscia.Żwir w wykopie jest otoczony geowłókniną która zabezpiecza żwir przed jego zamuleniem.Wypiętrzenie GWC w znikomym stopniu zmniejsza parametry żwirowego GWCCzytałem w tym wątku nt parametrów higienicznych po wielu, wielu latach jego pracy - tu sie wypowiada mikrobiolog która wykonywała badania 2004r. i przytacza wykonane w 1994r.http://www.instalator.pl/archi/2006/mi2(90)/18.pdfhttp://www.instalator.pl/archi/2006/mi2(90)/19.pdfJest to samoczyszczący się filtr powietrza. W deszczowe wilgotne dni powietrze wpada do GWC i na powierzchni żwiru wilgoć sie skrapla, woda spłukuje zanieczyszczenia z powierzchni żwiru. Wszystko to wsiaka do gruntu rodzimego. Dlatego sa tak dobre wyniki badań po tylu latach pracy. To już jest przeszło 20lat!!! Edytowane 21 Lutego 2014 przez witek_myslowice Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz Brzęczkowski 21.02.2014 12:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2014 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
witek_myslowice 21.02.2014 14:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2014 To prawda ze wzgledu na wys. stan wód gruntowych 1m. trzeba było Ich przekonać do budowy wypiętrzonego GWC. Panie Tomaszu dziekuję na Pana moge zawsze liczyc Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jungalski 01.07.2014 15:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lipca 2014 Czyli w jaki sposób można poprawić szczelność GWC rurowego na łączeniach przy wysokim stanie wód gruntowych? 1. Opaski/Uszczelki termokurczliwe ?2. Obejma zaciskowa?3. Folia stretch + silikon? (bo nawet o takim sposobie już słyszałem) Panowie z łaski swojej, możecie mi wytłumaczyć w jaki sposób czyścić GWC za pomocą szczoty i sznurka? Nie potrafie sobie tego wyobrazić w jaki sposób jest to połączone. Z góry dzięki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 01.07.2014 21:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lipca 2014 Czyli w jaki sposób można poprawić szczelność GWC rurowego na łączeniach przy wysokim stanie wód gruntowych? 1. Opaski/Uszczelki termokurczliwe ? 2. Obejma zaciskowa? 3. Folia stretch + silikon? (bo nawet o takim sposobie już słyszałem) wystarczy dokładnie i czysto zmontować ... Panowie z łaski swojej, możecie mi wytłumaczyć w jaki sposób czyścić GWC za pomocą szczoty i sznurka? Nie potrafie sobie tego wyobrazić w jaki sposób jest to połączone. Z góry dzięki. ten "matoł" który to wymyślił niech najpierw spróbuje przeciągnąć ten zapętlony kawał liny z dopasowanym wyciorem przez kilkadziesiąt mb rury z kolanami... tak swoją drogą z czego trzeba czyścić tą rurę...? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz Brzęczkowski 01.07.2014 21:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lipca 2014 wystarczy dokładnie i czysto zmontować ... ten "matoł" który to wymyślił niech najpierw spróbuje przeciągnąć ten zapętlony kawał liny z dopasowanym wyciorem przez kilkadziesiąt mb rury z kolanami... tak swoją drogą z czego trzeba czyścić tą rurę...? Abstrahując od sensu czyszczenia, to pilot elektryczny od peshli świetnie przechodzi prze gwc, Na końcu montuje się szczotkę na drugim wiertarkę i kręcąc wyciąga się Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gentoonx 01.07.2014 22:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lipca 2014 wystarczy dokładnie i czysto zmontować ... ... Termokurczki - w wodzie stojącej uszczelki w rurach PCV nie wytrzymują naporu wody z zewnątrz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz Brzęczkowski 02.07.2014 03:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lipca 2014 Termokurczki - w wodzie stojącej uszczelki w rurach PCV nie wytrzymują naporu wody z zewnątrz Zdecydowanie najlepiej nie łaczyc. GWC jest w 25 i 50m odcinkach i po co łaczyc? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
romanik99 02.11.2014 18:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Listopada 2014 witam ja mam podobne warunki gruntowe jak kolega we wczesniejszych postach, tzn woda na 140cm. Chciałbym zrobić gwc z rur pcv pomarańczowych, gdyż wydaje mi się iż przy ich użyciu uzyskam najlepszą szczleność i będą tańsze niż systemowe. Myślałem żeby to zrobić tak żeby wyjść z domu rurą fi 200 i dalej rozejść się na systemowych kolankach na 2 rury fi 110 i ułożyć je ze spadkiem do czerpni. czerpnię zamierzam wykonać z trójnika 200/200/90 (rury fi 110 połączę w 200 przed wejściem do czerpni) od trójnika w dół 1m zakorkowany systemowym korkiem i 2m w górę do czerni systemowej, jakiejś tam np z ocynku i teraz pare pytań1. Czy zastosowany system jest bedzie odpowiedni. jezeli jest lepszy a w podbnej cenie, grawarantujący szczelność połączeń to chciałbym go poznać2. Na jakiej wysokości wyjść z domu. 3. Jak długi mam byc GWC z 2 rur 110.4. Na jaką szerokość rozstawić rury 110. 5. Z jakim spadkiem układać rury? 6. Czy trójnik fi 200 w czerpni ustawiać kielichem w dół czy w górę7. Czy potrzebny jest aż 1m studzienki w dół poniżej kolana na kondensat, czy wystaczyłoby 0,5m dziękuję z góry za wszelkie sugestie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Xesxpox 04.02.2015 10:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2015 Witam, widzę temat uszczelnienia zamarł- może ktoś ma jakiś pomysł jak uszczelić pomarńczową rurę PCV? Skoro twierdzicie że uszczelki nie wytrzymają naporu wody. U mnie woda znajduje się 1,0m ppt na jakiej głębokości umieścilibyście GWC ? Metr ppt to chyba trochę mało? -a głębiej rura będzie non stop w wodzie.Domek wstępnie będzie miał dół 95m i 50m poddasze do zagospodarowania kiedyś... . Ile rury ułożyć poza budynkiem a ile pod płytą fu? Dodam że do GWC chcę dołozyć patent Nydara z RSŚ. Działkę mam dużą więc ilość rur mi nie straszna;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz Brzęczkowski 04.02.2015 10:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2015 Witam, widzę temat uszczelnienia zamarł- może ktoś ma jakiś pomysł jak uszczelić pomarńczową rurę PCV? Skoro twierdzicie że uszczelki nie wytrzymają naporu wody. U mnie woda znajduje się 1,0m ppt na jakiej głębokości umieścilibyście GWC ? Metr ppt to chyba trochę mało? -a głębiej rura będzie non stop w wodzie. Domek wstępnie będzie miał dół 95m i 50m poddasze do zagospodarowania kiedyś... . Ile rury ułożyć poza budynkiem a ile pod płytą fu? Dodam że do GWC chcę dołozyć patent Nydara z RSŚ. Działkę mam dużą więc ilość rur mi nie straszna;) Dobrą klimę 2,5 kW kupi Pan za 3000zł . Pomarańczowe rury były badane przez PZH i mogą być szkodliwe dla zdrowia. Z GWC nie wyciągnie Pan 2kW! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Xesxpox 04.02.2015 12:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2015 Panie Tomasz jakbym chciał klimę to bym zapytał o klimę a ja chyba jasno zapytałem o coś innego. PZH badało rury pomarańczowe?-ma Pan jakiś link do tych badań lub wniosków po badaniach? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CityMatic 04.02.2015 12:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2015 Witam, widzę temat uszczelnienia zamarł- może ktoś ma jakiś pomysł jak uszczelić pomarńczową rurę PCV? Skoro twierdzicie że uszczelki nie wytrzymają naporu wody. U mnie woda znajduje się 1,0m ppt na jakiej głębokości umieścilibyście GWC ? Metr ppt to chyba trochę mało? -a głębiej rura będzie non stop w wodzie. Domek wstępnie będzie miał dół 95m i 50m poddasze do zagospodarowania kiedyś... . Ile rury ułożyć poza budynkiem a ile pod płytą fu? Dodam że do GWC chcę dołozyć patent Nydara z RSŚ. Działkę mam dużą więc ilość rur mi nie straszna;) Ja mam uszczelnioną prócz uszczelek fabrycznych klejem do szyb i elementów plastikowych(stosowanych przez firmy "tuningowe" do przyklejania owiewek, spojlerów itp.) coś takiego APP Auto Glass Klej do montażu szyb samochodowych Oczywiście spadek jest w kierunku czerpni i zrobiony żwirowy osadnik na wodę - głębokość ok 2,5m osadnik ok 30cm. U mnie jest niski poziom wód gruntownych ale zawsze trzeba uważać. W Twoim przypadku zapewne trzeba będzie zamontować pompkę, pływak i całość zasilić( kiedyś testowałem taka pompkę ze spryskiwacza samochodowego - dała radę a pływak od WC i mikro wyłącznik od alarmu okiennego) Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Xesxpox 04.02.2015 15:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2015 dzięki za odpowiedź powiedz ile metrów masz rury w ziemi? częściowo pod domem czy wszystko na zewnątrz? 2,5m to już fajnie lecz u mnie nie wiem czy tak mi się uda z uwagi na złożony grunt od góry poziom "0" : Jak zejdę z rurą poniżej 2m to może wpaść głębiej haha orientuje się ktoś może czy jeżeli lustro wody mam 1m ppt to czy będzie różnica temperatur gruntu na głębokości 1m ppt a 2 m ppt? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz Brzęczkowski 04.02.2015 15:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2015 Panie Tomasz jakbym chciał klimę to bym zapytał o klimę a ja chyba jasno zapytałem o coś innego. PZH badało rury pomarańczowe?-ma Pan jakiś link do tych badań lub wniosków po badaniach? GWC jest namiastką klimy, a linku nie ma, bo wynik był negatywny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nydar 04.02.2015 16:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2015 dzięki za odpowiedź powiedz ile metrów masz rury w ziemi? częściowo pod domem czy wszystko na zewnątrz? 2,5m to już fajnie lecz u mnie nie wiem czy tak mi się uda z uwagi na złożony grunt od góry poziom "0" : [ATTACH=CONFIG]302730[/ATTACH] Jak zejdę z rurą poniżej 2m to może wpaść głębiej haha orientuje się ktoś może czy jeżeli lustro wody mam 1m ppt to czy będzie różnica temperatur gruntu na głębokości 1m ppt a 2 m ppt? http://www.radpol.eu/Produkty,cat,1278,id,1709/rury-termokurczliwe-duzych-srednic Zajrzyj tam . To są rury termokurczliwe które możesz zastosować na uszczelnienie GWC. Daj 20-30mb GWC poza fundamentem ,przy fundamencie RSŚ. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Xesxpox 04.02.2015 18:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2015 Nydar dzięki gdzieś już to widziałem ale nie mogłem znaleźć-chyba w wątku o wentylacji hybrydowej to już było;) Cena powala 200mm długości metra pnad 240zł ;( Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts