WoMo 28.02.2012 13:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lutego 2012 Jakie ogrzewanie wybrać dla takiego domku? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tesel 28.02.2012 16:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lutego 2012 A jakie Cię interesuje;na paliwo stałe,elektryczne,gazowe?Ja mam domek 60m2.Ogrzewam kotłem Skam-P 12kw.na ekogroszek. Jest super. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
WoMo 28.02.2012 17:07 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lutego 2012 A jakie Cię interesuje;na paliwo stałe,elektryczne,gazowe? Ja mam domek 60m2.Ogrzewam kotłem Skam-P 12kw.na ekogroszek. Jest super.Póki co myślę o piecu na eko groszek. Ale rozważam różne opcje. A oprócz kotła masz coś jeszcze? Czym grzejesz wodę? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tesel 28.02.2012 17:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lutego 2012 Wodę grzeję oczywiście piecem.Latem jeszcze nie miałem pieca to nie wiem jak to będzie.Mam sterownik ecoal i tam jest opcja grzania wody latem.Dopiero będę próbował. Wejdż na wątekRanking kotłów na ekogroszek opisz swoją instalację,swoje oczekiwania to Ci zaraz pomogą dobrać odpowiedni kocioł.Tutaj niczego się nie dowiesz.Twój wątek utonie w wielu innych.Tam jest wielu życzliwych ludzi. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miloszenko 28.02.2012 17:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lutego 2012 Przy tak malym domu to wez go ociepl porzadnie i byle klimatyzatorem ogrzejesz do tego bojlet na prad i niwestycja zamknie sie w 7-8 tysiacach. Zadnego ladowanai czy czyszczenia pieca, w sumie tez zadnej kotlowni nie potrzeba, a ze klima pracuje z COP 2 to bedzie tez tanio. To tak do przemyslenia, maly domek to piec na paliwo stale jest nieporozumieniem. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kbab 28.02.2012 20:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lutego 2012 maly domek to piec na paliwo stale jest nieporozumieniem. myślę podobnie - szkoda miejsca. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
WoMo 29.02.2012 13:31 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Lutego 2012 Nie mogę znaleźć tematu gdzie jest coś o rachunkach za gaz. Czy gaz by się opłacił w takim domku? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miloszenko 29.02.2012 13:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Lutego 2012 Gaz jak najbardziej. POd wzgledem wygody uzytkowania jest super, kwestia oplacalnosci juz nie zawsze musi byc dobra, bo dochodza kolejne koszty stale (czy grzejesz czy nie) jakas oplata przylaczeniowa (ok. 2 tys.), jak zwykle doradzalbym przemyslec dobor instalacja wraz ze stopniem izolacji domu i dokladnym szacowanym zuzyciem energii na Co i CWU. Wtedy latwiej jest dobrac cos odpowiedniego. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarecki79 29.02.2012 13:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Lutego 2012 W nowym, dobrze izolowanym byłby sens gazówki.Jak pomyślisz o niskotemperaturowym podłogowym, to kondensat miałby sens, nie wiem jednak jak to wygląda pod względem mocy dla konstrukcji gazowych (od jakiej mocy się zaczynają modele kondensacyjne) Tyle,że sens widzę przy gazie ziemnym, bo stawianie butli koło domu uważam za nieporozumienie. Jak to będzie bdb zaizolowane to dla takiego małego domku można brać pod uwagę grzanie prądem. Z podajnika na ekogroszek to trzeba się mocno pogłowić jak tu zrobic taki model o mocy znamionowej ok.7-8kW dla takiego nowego domku o pow.70m2Co prawda juz kilka razy brałem to pod uwagę i jakies tam wstępne szkice mam, ale dopiero od roku jest 12kW, także jeszcze nie było planów seryjnej produkcji mniejszego wyrobu.Przy starszym budownictwie 12kW ok, dla nowego to już ma dużyyy zapas mocy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
WoMo 29.02.2012 13:45 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Lutego 2012 Dom zbudowany będzie z gazobetonu 24cm i ocieplony styropianem 15cm, jak będzie trzeba to i 20cm można dać. Strop, to kratownice, oczywiście ocieplony wełną. Dach deskowany. Okna pewnie nie najtańsze ale też nie najdroższe. Ogrzewanie elektryczne również wchodzi w grę. Same instalacje są dużo tańsze ale boję się rachunków. I przy takim ogrzewaniu dobrze mieć kominek, a my jednak chcieliśmy z niego zrezygnować.Dlatego zastanawiam się cały czas by nie popełnić jakiegoś większego błędu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miloszenko 29.02.2012 13:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Lutego 2012 Ech doradzasz ale sam piszesz, ze nie wiesz co i jak. Sa kotly gazowe modulujace juz od 3 KW (szeroko opisany na forum Junkers Smart). CO do kotla na paliwo stale to w tak malym domu nie ma dla zadnego uzasadnienia dla takiego rozwiazania. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miloszenko 29.02.2012 13:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Lutego 2012 Dom zbudowany będzie z gazobetonu 24cm i ocieplony styropianem 15cm, jak będzie trzeba to i 20cm można dać. Strop, to kratownice, oczywiście ocieplony wełną. Dach deskowany. Okna pewnie nie najtańsze ale też nie najdroższe. Ogrzewanie elektryczne również wchodzi w grę. Same instalacje są dużo tańsze ale boję się rachunków. I przy takim ogrzewaniu dobrze mieć kominek, a my jednak chcieliśmy z niego zrezygnować. Dlatego zastanawiam się cały czas by nie popełnić jakiegoś większego błędu. Zalej kable w wylewce i wstaw klime, klima w razie potrzeby szybkiego grzania/chlodzenia zalatwia sprawe, kable jako system podstawowy, do tego bojler elektryczny i w 8 tys. mam komplet Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kbab 29.02.2012 16:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Lutego 2012 Nie mogę znaleźć tematu gdzie jest coś o rachunkach za gaz. Czy gaz by się opłacił w takim domku? W takim domku każdy nośnik będzie opłacalny, zwłaszcza gaz ziemny. Uważam jednak, że w takim przypadku rozpatrywałbym tanią pc pw (preferuję split działający przy -15*) z dużym zbiornikiem na cwu i wspomagania podłogówki wodnej, z dodatkową grzałką - powinno wystarczyć, ponieważ nie przewidywałbym większego zapotrzebowania na moc niż 3kW. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts