Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Przeciąganie w górę temperetury kotła z podajnikiem tłokowym

bobasxx

Recommended Posts

Witam,

jestem posiadaczem kotła tłokowego firmy Mikomar (Pleszew) 25 kW z regulatorem Titanic.

Dom nowy po podłogach 145 m + garaż 24 m (grzeje tylko do 8 st.) + pralnia w piwnicy 16 m. 75 m podłogówka, a reszta grzejniki z termostatami + zasobnik cwu 150l.

Temperatura w domu to ok. 21 st. Podłogówka sterowana ręcznym zaworem 3d (pompka podłączona w sterowniku pod cwu), grzejniki termostatami (pompka c.o.), cwu zasilane z pompki od c.o.

Nastawy:

nastawa kotła - 50 st.

czas między podawaniem - 2 min 45 sek

siła nadmuchu - 1/12 (w serwisowych bieg 1 - 10%, bieg 12 - 70%)

czas przedmuchu - 30 sek

przerwa w podtrzymaniu - 87 min

krotność - 5

Eko średni jakiś syberyjski niby 28000, kupowany w grudniu 2011r. po 750 zł/tonę. Zużycie podczas mrozów (-20 noc, -14 dzień) około 37 kg/dobę, w temperaturach koło 0 st - 25 kg/dobę, obecnie powyżej 5 st - 20 kg/dobę.

Popiół jest dosyć gruby, dużo spieków żużlowych, z jednego zasypu 100 kg około 13 kg popiołu.

Pierwsze pytanie brzmi:

czy takie spalanie jest do przyjęcia, czy należy coś poprawić ?

Drugie:

kociołek dosyć szybko dochodzi do zadanej, teraz jest to około 12 minut, lecz po jej przekroczeniu i wyłączeniu dmuchawy, przeciąga temperaturę w górę. Podczas mrozów o 5 st, teraz nawet o 18st. Na wentylatorze jest klapka, która zamyka się gdy ten nie pracuje. Zauważyłem że ten sterownik podczas trybu praca, co jakiś czas sam zwiększa obroty dmuchawy na kilka sekund, nie mogę znaleźć nigdzie takiej opcji w ustawieniach. Co może być powodem takiego wzrostu temperatury, może spadek zapotrzebowania na ciepło (temperatura dodatnia na zewnątrz) ? Wydaje mi się że te 25 kW to za dużo jak na mój dom, ale instalator twierdził że będzie ok. Może są jakieś sposoby na zmniejszenie mocy kotła ???

Witam,

kociołek dosyć szybko dochodzi do zadanej, teraz jest to około 12 minut, lecz po jej przekroczeniu i wyłączeniu dmuchawy, przeciąga temperaturę w górę. Podczas mrozów o 5 st, teraz nawet o 18st.

Może są jakieś sposoby na zmniejszenie mocy kotła ???

Najprostszy to zmiana opału na taki o niższej kaloryczności na m-ce wiosna - jesień z temp dodatnią.Może masz za duży ciąg kominowy.

Edytowane przez animuss

Też myślałem o za mocnym ciągu. Komin mam Shiedela fi 20 jakieś 7,5 metra. Przy czopuchu nie mam żadnej regulacji ciągu, nawet nie ma miejsca żeby coś takiego założyć. Może jakieś cegły szamotowe poukładać, ale gdzie ?

Otwórz na szeroko drzwiczki wyczystki komina na dole .

Edytowane przez animuss

No nie wiem, jakimś nadmuchiwaniu przez wiatr spalin do kotłowni...???

A miałeś już taki przypadek że w trakcie nadmuchu z kotła dym wychodził przez zamkniętą wyczystkę (ma tu znaczenie wysokość i usytuowanie komina ponad dachem).Zimą ciąg kominowy jest duży ,latem przy ogrzewaniu CWU źle zbudowane kominy (lub nie wygrzane) mogą robić takie problemy .

Edytowane przez animuss

Nie nic takiego nie miało miejsca. Jak wyciągam szufladę z popiołem, to kurz jest zasysany z powrotem do pieca ;)

Czyli ciąg jest dobry ,otwórz te drzwiczki na początek albo wsadź cegłę/y szamotową/e do czopucha jeżeli będą efekty można pomyśleć o zmniejszeniu przekroju czopucha .Jaki przekrój minimalny czopucha zaleca jego producent.

Nie wiem, musiałbym z instalatorem pogadać bo to on załatwiał kocioł. Czopuch jest oryginalny, przywieźli go razem z piecem. Średnica jest taka że idealnie pasuje do wejścia w kominie. Spróbuję z tymi drzwiczkami i zobaczę co się będzie działo.

Sprawdź jeszcze szczelność kotła na "lewe powietrze" drzwiczki wyczystki kotła lub inne może są mało szczelne lub trzeba wymienić sznury uszczelniające.

• 2 weeks później...

Witam,

zauważyłem że jak zwiększyłem czas między podawaniem i krotność w podtrzymaniu, to się poprawiło. Wcześniej zgodnie z tym co wyczytałem na forum, starałem się utrzymywać żar na 2/3 długości palnika. Po osiągnięciu zadanej temperatury było go sporo, więc może to powodowało wzrost temperatury. Teraz żar jest cofnięty w stronę szuflady to temperatura rośnie maksymalnie o + 7 stopni od zadanej.