Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Odświeżenie mieszkania

nec2

Recommended Posts

Witam!

Zastanawiam się nad odświeżeniem mieszkania tzn. chciałbym wymalować całe mieszkanie osobiście i w związku z tym moje pytanie brzmi:

- czy gruntować ściany i sufity przed malowaniem?

- ściany malować 1 warstwę na biało a poźniej dopiero kolor czy odrazu kolor?

Ściany w mieszkaniu są w bardzo dobrym staniem nigdzie nic nie odpada po prostu wymagają odświeżenia.

Z góry dziękuje za odpowiedź. Pozdro

• 9 months później...
Gruntowanie ścian z pewnością poprawi krycie farby nawierzchniowej, więc zdecydowanie polecam wykonanie tego zabiegu. Grunt wyrówna chłonność i ujednorodni podłoże, pozwoli też na obniżenie kosztów malowania – poprawiając przyczepność warstwy nawierzchniowej oraz zmniejszając jej zużycie. Po gruntowaniu ścian nie ma potrzeby malowania ich 1 warstwą na biało – po całkowitym wyschnięciu gruntu może Pan od razu malować powierzchnię farbą kolorową. Do zagruntowania ścian proponuję wykorzystanie farby Śnieżka Grunt http://www.przemaluj.pl/1131_320.htm

• 3 weeks później...

Witam

Robię remont w starym mieszkaniu .

Mam problem z sufitem, sufit jest zrobiony tak:

deska; słoma; tynk; 10 warstw farby

Farbę zdrapałem i na tynku jest dużo rys tzn. pęknięć.

Jak to zrobić żeby nie pękało?

Przykleić na cały sufit siatkę na klej uniwersalny tak jak do ocieplenia ścian?

Czy przykręcić płyty re-gipsowe?

A przyklejenie na placki i przykręcenie re-gipsu do komina to dobry pomysł?

Witam!

Zastanawiam się nad odświeżeniem mieszkania tzn. chciałbym wymalować całe mieszkanie osobiście i w związku z tym moje pytanie brzmi:

- czy gruntować ściany i sufity przed malowaniem?

- ściany malować 1 warstwę na biało a poźniej dopiero kolor czy odrazu kolor?

Ściany w mieszkaniu są w bardzo dobrym staniem nigdzie nic nie odpada po prostu wymagają odświeżenia.

Z góry dziękuje za odpowiedź. Pozdro

Grunt oczywiście tak, malowanie na biało - skąd taki pomysł w ogóle? Ja nigdy nie małowałam przed kolorem na biało, nawet jak ciemne ściany na jasną żółć przemalowywałam. Tylko 3 wartwy farby.