Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Mędrcy, mamy sobie dach jw. (i jak na zdjęciu) - IKO przewidziało taki pomysł i mają ponoć obróbki obrzeża umożliwiające wentylację - czy to ma szansę zadziałać? W sensie obrzeże zostawię otwarte, jak kalenicę i obróbka umożliwi wentylację, uniemożliwiając wnikanie wody (śniegu) do środka - jestli to możliwe?

20120225276.jpg

Wentylację takiego dachu realizuje się na etapie więźby a teraz na narożach będą problemy. Pozdrawiam.
Trudno powiedzieć czy jest cenna. Warto jednak spytać Twoich wykonawców co z tym teraz zrobią. Pozdrawiam.

i co potem?

Dodam, że specjalista z IKO miał na to patent - mianowicie: owiercić deski wiertłem fi 20 i przykryć obrzeża systemową obróbką, o której pisałem w pierwszym poście.

Następnie udrożnić przepływ powietrza i zadeskować. Często się wierci jak nie ma juz innego wyjścia, tzn. jak trzeba ratować bez rozbierania. A ten specjalista IKO ma jakiś patent na kosze?
Ba! O tym, czy mój wykonawca był dobry, czy nie będę mógł powiedzieć po 10 latach użytkowania domu i nie ma tu znaczenia kim on jest, jak jest drogi, ani skąd się wziął. Wszak ta prawda leży u podstaw racji bytu forów takich, jak to.
Zapewne jest jeszcze dostęp od spodu do więżby. Trzeba zrobić przepływ powietrza pod deskami do kalenicy w każdym polu między-krokwiowym ( w koszu też) Jan.
Nie3 będzie żadnego problemu jak ten naprawdę piękny dach pokryjesz dachówką. Pozdrawiam.
jasne, że trzeba, acz skoro gont jest montowany bezpośrednio na deskach (znaczy na podkładzie, który jest na deskach), czyli wentylację można zrobić jedynie pod deskami. Wiadomo jak to zrobić w kalenicy, a jak to zrobić na obrzeżach i w koszach?