macut 29.02.2012 00:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Lutego 2012 cześć. dom już stoi, przed domem bałagan: humus na dużej kupie, teren z grubsza rozplantowany.idzie wiosna i pora coś z tym zrobić. pomożecie trochę zaplanować prace?w tym roku chciałbym przygotować teren pod kostkę i ogrodzenie, w przyszłym roku je wykonać (finanse). planuję w takiej kolejności: 1. zgrubne wyrównanie terenu (fadroma) 2. rozwiezienie humusu (fadroma) do poziomu 0 (warstwa ok 10-15 cm)3. rozprowadzenie przewodów elektrycznych w ziemi (zasilanie bramy, furtki, lamp, altany)4. wykonanie szalunków pod fundamenty ogrodzenia + (pamiętać o miejscu na kosze, kompostownik)zalanie fundamentów - najlepiej poniżej poz przemarzania i ciągiem5. wykonanie murku oporowego (jest mały uskok, ok 60 cm za domem) lub ukształtowanie skarpy bez murku6. przygotowanie opaski wokół domu: murek z kostki granitowej, w środek otoczaki, pod otoczaki geowłókninanie mam jeszcze zrobionego tynku na elewacji. czy opaska nie będzie przeszkadzała tynkarzom? 7. Wykonanie odwodnienia liniowego - ziemia piaszczysto gliniastawarto? jakieś wkazówki jak układać korytka 8. Wykorytowanie podjazdów + utwardzenieczy może lepiej to zrobić wcześniej? czy utwardzac do poziomu 0 i w przyszlym roku wybierac czy jakos inaczej? - co z obrzeżami - czy na razie nie zawracać tym sobie głowy? 9. reczne korekty terenu 10. zasianie trawy i walcowanie ma to sens? czy lepiej poczekać dłużej i wszystko robić za jednym zamachem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Blechert 29.02.2012 17:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Lutego 2012 Nie ma sensu rozwozić humusu po działce zanim wejdą brukarze, bo będą musieli to wywieść drugi raz. Czyli zapłacisz 2 razy. Jeśli weźmiesz kumatych brukarzy, zrobią większość tych prac we właściwej kolejności i nie poprzerywają świeżo zakopanych kabelków:) A i ziemię rozwiozą. Fundamenty wykopią catem w trakcie korytowania pod kostkę. itp. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
desmear 29.02.2012 19:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Lutego 2012 opaska z kostki tynkarzom nie przeszkodzi. To Ty będziesz miał od cholery roboty, żeby ją doprowadzić potem do porządku.z wszelkimi wykopami uważaj - albo od razu dobrze i profesjonalnie zagęszczacz przy zasypywaniu albo będzie potem siadać. ja wszelkie wykopy robiłem na jesień, kostkę będę kładł koło kwietnia. po roztopach/rozmrożeniach powinno ładnie siąść. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
macut 29.02.2012 19:34 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Lutego 2012 opaska z kostki tynkarzom nie przeszkodzi. To Ty będziesz miał od cholery roboty, żeby ją doprowadzić potem do porządku. z wszelkimi wykopami uważaj - albo od razu dobrze i profesjonalnie zagęszczacz przy zasypywaniu albo będzie potem siadać. ja wszelkie wykopy robiłem na jesień, kostkę będę kładł koło kwietnia. po roztopach/rozmrożeniach powinno ładnie siąść. panowie, rozumiem, że nie polecacie roboty na raty. a co polecacie? chciałem robić elewację (tynk) a potem teren, ale też mi odradzają - podczas wyrównania terenu podobno mi się to 'pobrudzi' ? jak dla mnie najlepiej by było nic nie robić, ale jakoś żona nie daje się przekonać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cyma2704 01.03.2012 09:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Marca 2012 Jesienią zrobiłam kostkę, zakopałam odprowadzenie deszczówki do zbiorników i w większości uporządkowałam teren nawożąc na docelową wysokość ziemi. Wszystko ma się ułożyć i samo zagęścić.Projekt ogrodu gotowy, więc na wiosnę sadzenie, sianie trawy i dopiero na jesień elewacja, ponieważ przy sporym ogrodzie nie do uniknięcia będzie kurz i brudzenie elewacji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
desmear 01.03.2012 19:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Marca 2012 ... kurz i brudzenie elewacji. kurz i brudzenie elewacji jest stałym elementem domu i nie unikniesz tego. okna myje sie przynajmniej dwa razy w roku i za każdym razem są ubrudzone okrutnie. tak samo brudzi się elewacja. wystarczy wiatr i deszcz, samochód przejeżdżający drogą gruntową. . Twój ogród to pikuś. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Blechert 01.03.2012 20:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Marca 2012 Ziema szybko sama się nie zagęszcza. 5 lat. Najbardziej przez pierwsze 3... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
desmear 02.03.2012 16:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Marca 2012 Nie ma sensu rozwozić humusu po działce zanim wejdą brukarze, bo będą musieli to wywieść drugi raz. wolę żeby brukarze odkopali trochę humusu, niż wywrota z humusem ma jeździć po świeżo położonej kostce Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
william.bonawentura 11.03.2012 19:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Marca 2012 Jesienią zrobiłam kostkę, zakopałam odprowadzenie deszczówki do zbiorników Na jakiej głębokości prowadziłeś rury deszczówki ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
encefalo 07.05.2012 16:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Maja 2012 wg logiki chcesz możesz przygotować podbudowę pod kostkę zrób elewacje fundamenty pod murki, ogrodzenie uleży się trochę grunt tam gdzie kopane odwodnienia dobiją skoczkiem położą kostkę zrobisz ogrodzenie i murki i przyjdzie ogrodnik i gotowe Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts