Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Przygotowanie terenu pod dalsze prace (kostka, ogrodzenie)

Recommended Posts

cześć. dom już stoi, przed domem bałagan: humus na dużej kupie, teren z grubsza rozplantowany.

idzie wiosna i pora coś z tym zrobić. pomożecie trochę zaplanować prace?

w tym roku chciałbym przygotować teren pod kostkę i ogrodzenie, w przyszłym roku je wykonać (finanse).

planuję w takiej kolejności:

1. zgrubne wyrównanie terenu (fadroma)

2. rozwiezienie humusu (fadroma) do poziomu 0 (warstwa ok 10-15 cm)

3. rozprowadzenie przewodów elektrycznych w ziemi (zasilanie bramy, furtki, lamp, altany)

4. wykonanie szalunków pod fundamenty ogrodzenia + (pamiętać o miejscu na kosze, kompostownik)

zalanie fundamentów - najlepiej poniżej poz przemarzania i ciągiem

5. wykonanie murku oporowego (jest mały uskok, ok 60 cm za domem) lub ukształtowanie skarpy bez murku

6. przygotowanie opaski wokół domu: murek z kostki granitowej, w środek otoczaki, pod otoczaki geowłóknina

nie mam jeszcze zrobionego tynku na elewacji. czy opaska nie będzie przeszkadzała tynkarzom?

7. Wykonanie odwodnienia liniowego - ziemia piaszczysto gliniasta

warto? jakieś wkazówki jak układać korytka

8. Wykorytowanie podjazdów + utwardzenie

czy może lepiej to zrobić wcześniej? czy utwardzac do poziomu 0 i w przyszlym roku wybierac czy jakos inaczej? - co z obrzeżami - czy na razie nie zawracać tym sobie głowy?

9. reczne korekty terenu

10. zasianie trawy i walcowanie

ma to sens? czy lepiej poczekać dłużej i wszystko robić za jednym zamachem?

Nie ma sensu rozwozić humusu po działce zanim wejdą brukarze, bo będą musieli to wywieść drugi raz. Czyli zapłacisz 2 razy. Jeśli weźmiesz kumatych brukarzy, zrobią większość tych prac we właściwej kolejności i nie poprzerywają świeżo zakopanych kabelków:) A i ziemię rozwiozą. Fundamenty wykopią catem w trakcie korytowania pod kostkę. itp.

opaska z kostki tynkarzom nie przeszkodzi. To Ty będziesz miał od cholery roboty, żeby ją doprowadzić potem do porządku.

z wszelkimi wykopami uważaj - albo od razu dobrze i profesjonalnie zagęszczacz przy zasypywaniu albo będzie potem siadać. ja wszelkie wykopy robiłem na jesień, kostkę będę kładł koło kwietnia. po roztopach/rozmrożeniach powinno ładnie siąść.

opaska z kostki tynkarzom nie przeszkodzi. To Ty będziesz miał od cholery roboty, żeby ją doprowadzić potem do porządku.

z wszelkimi wykopami uważaj - albo od razu dobrze i profesjonalnie zagęszczacz przy zasypywaniu albo będzie potem siadać. ja wszelkie wykopy robiłem na jesień, kostkę będę kładł koło kwietnia. po roztopach/rozmrożeniach powinno ładnie siąść.

panowie, rozumiem, że nie polecacie roboty na raty. a co polecacie? chciałem robić elewację (tynk) a potem teren, ale też mi odradzają - podczas wyrównania terenu podobno mi się to 'pobrudzi' ? jak dla mnie najlepiej by było nic nie robić, ale jakoś żona nie daje się przekonać ;)

Jesienią zrobiłam kostkę, zakopałam odprowadzenie deszczówki do zbiorników i w większości uporządkowałam teren nawożąc na docelową wysokość ziemi. Wszystko ma się ułożyć i samo zagęścić.

Projekt ogrodu gotowy, więc na wiosnę sadzenie, sianie trawy i dopiero na jesień elewacja, ponieważ przy sporym ogrodzie nie do uniknięcia będzie kurz i brudzenie elewacji.

... kurz i brudzenie elewacji.

kurz i brudzenie elewacji jest stałym elementem domu i nie unikniesz tego. okna myje sie przynajmniej dwa razy w roku i za każdym razem są ubrudzone okrutnie. tak samo brudzi się elewacja. wystarczy wiatr i deszcz, samochód przejeżdżający drogą gruntową. . Twój ogród to pikuś.

• 2 weeks później...
  • 1 month później...