Anhalt 27.05.2002 00:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Maja 2002 Czy ktoś wykonuje ocieplenia zamiast styropianem wełną mineralną. Czy może stryropian jest lepszy. Buduję dom przy ulicy z dużym ruchem i hałasem - czy jest na ten hałas jakiśsposób? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
EM 27.05.2002 06:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Maja 2002 Wełna ma lepszą izolacyjnośc akustyczna niż styropian. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tom soyer 27.05.2002 06:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Maja 2002 wełna - mam przygotowany referat na uzasadnienie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 31.05.2002 11:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Maja 2002 Ma lepszą izolacyjność akustyczną, ale nie ostatnio często stosowana wełna lamellowa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ketiso 31.05.2002 19:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Maja 2002 patrząc z punktu widzenia logiki formalnej to właściwie tak jest , że wełna ma lepszą izolacyjność akustyczną od styropianu. w tym momencie można by zakończyć rozważania i iść spać, ale lepiej je `pociągnąć dalej,bo ściana z dociepleniem styropianem ma gorszą izolacyjność akustyczną niż bez niego!!!!!!!.wełna zaś poprawia akustykę ściany. w tym momencie można już pojść spać.HEJ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tom soyer 05.06.2002 11:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Czerwca 2002 krótko:wełna + izolacyjność cieplna i akustyczna, łatwiej zniwelować nieszczelności między pasami/płytami, nie palna, nie reaguje z środkami grzybobujczymi/przeciwpleśniowymi itp, nie reaguje z środkami przeciwwilgociowymi, nie zaszkodzą jej gryzonie, jest elastyczna (łuki, zaokrąglenia), "oddycha" itp. itd.mało?czy styropian ma więcej + ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kasiek 05.06.2002 13:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Czerwca 2002 A jak z kosztami? Spotkałam się z opinią, że wełna jest o ok. 10% droższa, ale jak zaczęliśmy porównywać ceny, to wyszło nam, że jest dużo większa różnica. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tom soyer 06.06.2002 07:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Czerwca 2002 róznica kosztów styropianu o podobnych właściwościach do wełny mineralnej może dochodzić do 15-20%. Kiepski styropian jest bardzo tani i według mnie nadaje się jedynie "do ziemi" (pod posadzki, na fundament) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tgb 06.06.2002 10:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Czerwca 2002 A co z wełną lamelową, o której wspomniał Mario. Czy rzeczywiście ma gorszą izolacyjność akustyczną od "zwykłej"? Czy różnica jest duża (tzn., czy lamelowa również dobrze izoluje akustycznie)?Tomek [ Ta Wiadomość była edytowana przez: tgb dnia 2002-06-06 12:45 ] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ryniu 12.06.2002 12:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Czerwca 2002 Uparłem się żeby mieć w domu ścianę łukową (dwuwarstwową), więc siłą rzeczy "skazuję się" na ocieplenie wełną. Pomijając cenę to co przemawia przeciw wełnie, czy np. nieprawidłowo wykonane ocieplenie może doprowadzić do jej nasiąknięcia wodą a w rezultacie zniszczenia? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 12.06.2002 20:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Czerwca 2002 Wełna lamellowa ma układ włókien prostopadły do ściany, natomiast zwykła wełna np. taka do ścian trójwarstwowych, ma układ włókien równoległy do ściany. Jest oczywiście wełna do ocieplania metodą lekką mokrą o układzie włókien równoległych ale kosztuje to jeszcze więcej niż wełna lamellowa. Podobno lamellowa ma właściwości wygłuszające zbliżone do styropianu Tego się dowiedziałem od pewnego fachowca (raczej w dobrym tego słowa znaczeniu). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rosta3 25.07.2002 16:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lipca 2002 Styropian nie oddycha .Tak że ocieplając ściany styropianem robimy z domku termos.Potrzeba więc dobrego przewietrzania.Z koleji w wełnie lubi gnieżdzić się wszelkiego rodzaju robactwo itp.Ale to jest mniejszy ból w porównaniu ze styropianem [ Ta Wiadomość była edytowana przez: rosta3 dnia 2002-07-25 18:42 ] [ Ta Wiadomość była edytowana przez: rosta3 dnia 2002-07-25 18:43 ] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jezier 25.07.2002 17:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lipca 2002 Każdy dom wymaga dobrej wentylacji. Co do wełny to jest paroprzepuszczalna ale to akurat nie ma wiele wspólnego z wentylowaniem pomieszczeń. Wilgoć w ścianach nie będzie tylko zalegać tak jak może w ścianie ocieplonej styropianem. Co do kosztów to wełna lamelowa jest tańsza od wełny nielamelowej. Ale w metodzie lekko mokrej do której oba rodzaje płyt są używane te nielamelowe trzeba przymocowywać kołkami i to powoduje, że koszt za m2 jest większy. Ja też słyszałem, że wełna lamelowa ma gorsze właściwości akustyczne ale nie aż tak złe jak styropian. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mirekn 13.08.2002 12:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Sierpnia 2002 Właśnie skończyłem docieplanie wełną mineralną Rockwool 12cm.Co do kosztów, to nie są niskie. Wyszło po 54zł/m2 za system (wełna, klej, tynk) i 30zł/m2 robocizny. Do tego doszło prawie 2000zł za niezbędne dodatki - styropian (podmórówka), folia, kołki z rozetami i silikon). Razem ok. 92zł/m2 na gotowo.Z pewnością drożej niż styropian, ale mam nadzieję, ze znacznie zdrowiej i na dłużej. Aż serce mi się kraje gdy widzę domy wybudowane z pięknego Porothermu i docieplane styropianem. W ten sposób "zabija się" wszystkie pozytywne parametry tego Porothermu.Na koniec radzę wszystkim, wybierajcie ciepły materiał na ściany. Wychodzi to znacznie taniej niż późniejsze docieplanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jasiu 24.08.2002 08:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Sierpnia 2002 "Z pewnością drożej niż styropian, ale mam nadzieję, ze znacznie zdrowiej i na dłużej." Na podstawie czego masz taką nadzieję ? "Aż serce mi się kraje gdy widzę domy wybudowane z pięknego Porothermu i docieplane styropianem. W ten sposób "zabija się" wszystkie pozytywne parametry tego Porothermu." Cóż jest pięknego w porothermie - nieotynkowana ściana z porothermu wygląda brzydko. I zabicie jakich pozytywnych cech miałeś na myśli ? "Na koniec radzę wszystkim, wybierajcie ciepły materiał na ściany. Wychodzi to znacznie taniej niż późniejsze docieplanie" Liczyłeś to czy tak ci się wydaje ? Siory, że się czepiam ale powtórzyłeś tu kilka obiegowych i nieprawdziwych opinii. Przy ocieplaniu ścian dwuwarstwowych wełna ma swoje zalety i styropian również - gdyby było tak jak piszesz nikt nie używałby styropianu. Przejrzyj archiwum forum - jakiś miesiąc temu toczyła się na ten temat zażarta dyskusja - znajdziesz tam wiele KONKRETNYCH argumentów za i przeciw stosowaniu w/w materiałów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts