daniel13 18.05.2004 12:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Maja 2004 U mnie fachowcy polecają DYRUPa z mieszlnika od 15 zł za litr. Kolory widziałem na dużej powierzchni i są super. Jednak jeszcze nie moge się zdecydować czy na pierwsze malowanie po mgruntowaniu nie lepiej coś tańszego. W całym domu i tak wyjdzie całkiem spora suma za farbę, a malowac to bedę sam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
deha 21.05.2004 12:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Maja 2004 U mnie fachowcy polecają DYRUPa z mieszlnika od 15 zł za litr. Kolory widziałem na dużej powierzchni i są super. Jednak jeszcze nie moge się zdecydować czy na pierwsze malowanie po mgruntowaniu nie lepiej coś tańszego. W całym domu i tak wyjdzie całkiem spora suma za farbę, a malowac to bedę sam. Do gruntowania użyłem zorcieńczonego Dyrupa (ok 1:1), zgodnie z podpowiedzią znajomym fachowców. Koszt niewielki ponieważ farba jest b. wydajna. Zagruntowałem ok. 400 m2 z 10l. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pawcik7 31.05.2004 22:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Maja 2004 witam, a ja myślę że jeśli ma się zagruntowane ściany i są one czyste to każda farba jest dobra. czy to dulux, czy jedynka. tak myślę . A może wiecie jak duluxa usunąć z zachlapanego okna drewnianego ( jak zeskrobie to z farbą - może jakąś chemią - nie wiem (( ) pzdr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gosciu01 01.06.2004 21:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Czerwca 2004 nie tak dawno skończyliśmy malować tynki tradycyjne, to jest cementowo wapienne. Oczywiście wpierw gruntownie a później białą niezadrogą farbą jako podkład. Malowaliśmy różnymi farbami ( te tańsze od 25 do 100 zł za 10litrów ) cały domek wewenątrz, kupowanymi jak popadnie ; jedynka, dulux, ekonowinka, cieszynianka itp. Poszło pewnie ze 150 litrów, ale dokładnie nie wiem. I najlepsza okazała się ekonowinka, nie pamiętam ile kosztowała ale cuś ok. 30 zł za 10 litrów - jedna z tańszych i najlepsza !Świetnie kryje, nie chlapie - oczywiście jak na farbę w swojej klasie. Dopiero teraz pójdzie kolor z "dobrych" farb, gdyż nie wierzę ( z autopsji ), że można szary tynk pierwszy raz ładnie pomalować jednym malowaniem ! Cz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kroyena 22.06.2004 15:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Czerwca 2004 Jak planujecie kolor to wyżebrajcie z hurtowni, lub mieszalni wzornik i zakreślcie odcień jaki wybraliscie za 3-4 lata będziecie chcieli odmalować w tym samym kolorze i wzornik jak znalazł.Tak zrobiliśmy i pokój nie do poznania, a kolor ten sam co 4 lata temu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mea 07.08.2011 14:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Sierpnia 2011 ja odswieze temat ... pojawila sie masa nowosci na rynku ... lateks, akryl, emulsja zwykla ... oswiedzcie mnie czym najlepiej ... jakie firmy wybrac i jaki sprzet ?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bowess 07.08.2011 18:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Sierpnia 2011 U nas wstępnie malowaliśmy białą Cieszynką - taką tanią, zwykłą emulsją w dużych wiadrach, a na gotowo emulsjami lateksowymi z jakimś teflon - czymś. Wydajne, super kryją. W jednym pokoju malowaliśmy emulsyjną akrylową - zadowalający efekt dopiero po nałożeniu 3 warstw. Lateksowe wystarczyło jednowarstwowo. Wałki i pędzle dobrał nam sprzedawca w sklepie - doradził dobrze, bo malowanie poszło bezproblemowo. Kolory kupowaliśmy gotowe i to zdecydowało o firmie - pasowały nam akurat Barwy Natury ze Śnieżki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gips 23.08.2011 18:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Sierpnia 2011 Farba DULUX na jaką nawierzchnię ściany, czym wcześniej była malowana i gruntowana. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kammilo 26.08.2011 08:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Sierpnia 2011 Kolory kupowaliśmy gotowe i to zdecydowało o firmie - pasowały nam akurat Barwy Natury ze Śnieżki. O farbach wypowiadałem się w innym temacie, ale to właśnie barwami natury malowało mi się najwygodniej, a już kompletnym mistrzem pod względem malowania to magnat też od śnieżki te farby mają coś w sobie. Nie mam pojęcia co, ale są wygodne w użyciu i przyjemne. Reszta farb wypada przy śnieżce blado, pewnie jakbym malował tylko innym producentem to bym tak nie narzekał, ale mając porównanie polecam malować śnieżką. pozdrawiam Kamil Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dudi82 26.08.2011 09:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Sierpnia 2011 Przy remoncie mieszkania malowałem różnymi farbami i według mnie Dulux był najlepszy. Ale gotowy, nie z mieszalnika - nie ufam mieszalnikom. Farba gęsta, dobrze kryjąca, żadnych problemów z malowaniem. Natomiast biała jedynka nadaje się moim zdaniem tylko do sporządzenia mieszanki do gruntowania. Sufit musiałem malować 5 razy żeby pokryło linie po ołówku. Inny sufit Duluxem pomalowany 2 razy i jest super.Nie malowałem nigdy Beckersem ani Magnatem, a te też podobno są dobre. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CamillQ 03.01.2013 13:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2013 Podbijam temat, jaką farbę polecacie do samodzielnego malowania? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pionan 03.01.2013 17:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2013 Tikurillę z mieszalnika. maluje się super, efekt równie zadowalający. Stosowany u nas rodzaj farby - Optiva Satin Matt. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
szumenn 04.01.2013 13:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2013 Staram się zawsze malować droższa farba (Flueger, Tikurila) bo po prostu czasem wystarczy raz a grubo pomalować i jest z głowy, śnieżką malowałam kiedyś 4 razy i już dziękuje, kosztowało to tyle pracy i litrów farby odpowiednio więcej. Choć nie zawsze tak jest że to co drogie jest lepsze, np. wczoraj odkryłam zdrowa dobrą musztardę w Lidlu na occie jabłkowym a inne choć składniki miały gorsze były droższe. Zasada wiec co droższe lepsze nie zawsze się sprawdza, ale farby wole droższe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Miśka76 09.01.2013 20:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2013 Ja różnicuję podłogę pod kątem ceny, ale farb to raczej nie. Salon mam biały, pomalowany snieżką, bo akurat było wielkie wiadro w promocji i wygląda super. Sypialnię mam w lawendowym fiolecie sporo droższym i kolor może fajny, ale o zmywalności nie ma mowy Także nie wiem, czy tu się coś różnocować opłaca. W malowaniu najważniejsze, żeby zagruntować przed Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CamillQ 14.01.2013 13:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2013 A jaki odcień bieli masz Miśka76 pamiętasz może? Czy to jest biały śnieżnobiały czy może złamany? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PiotrekG. 15.01.2013 11:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2013 Najmniej kłopotu sprawiła Jedynka. Najwięcej za to Dulux w czekoladowym kolorze - 6 razy malowana ściana żeby nie było widać śladów od wałka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
julo23 02.03.2014 16:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Marca 2014 (edytowane) Jestem totalnym amatorem, ale zacząłem niedawno przygodę z farbami bo wykańczamy swój dom. Jeśli chodzi o kolory lateksowe to śnieżka i nobiles stawiam na jednym poziomie. Pod słońce widać czasami ślad wałka. Jedynka wydaje mi się że lepiej sie nią maluję, przynajmniej takie miałem odczucie. Wydaje się że nie widać śladów - choć jeszcze muszę się przyjrzeć bo dopiero wczoraj ją malowałem. Jeśli chodzi o biały to nobiles jest dobry. Jedynka wydaje się słabsza. Nie mówie już o takiej GO/ON czy ultra biel. Te stosowałem na podkład. GO/ON to typowa marketówka za 15zł za 10L z tym że 10 to nawet tam nie było - tylko gdzieś z 8L. Hehhe totalny badziew. Nawet białego koloru nie przypomina - tylko lekko szary. Ale na podkład w nowym budynku sie nadaje. A dziś kupiłem 2,5L Dekorala - sprawdzimy go. Choć czytam opinie to raczej niepochlebne są. Może mi ktoś powiedzieć czy są jeszcze jakieś polskie firmy produkujące farby ? Edytowane 2 Marca 2014 przez julo23 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
coulignon 02.03.2014 18:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Marca 2014 15 zł za 10 litrów?Nie ryzykowałbym nawet na podkład. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
theme 05.03.2014 20:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Marca 2014 Nie wiem czy Polska czy zagraniczna (raczej zagraniczna) - ja malowałem Beckersem i Caparolem. Jeden i drugi jako kolor docelowy spisał się super, choć z perspektywy czasu i użytkowania ścian (mycie, dociśnięty do ściany kabel, pies, itd) lepszy wydaje mi się Caparol.Ja maluję bez rozcieńczania i wydaje mi się, że kolor jest znacznie lepszy, choć ściana pierwszą warstwę mocno pije pomimo podkładu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
julo23 07.03.2014 19:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Marca 2014 Jaką można zastosować farbę na sufit który ma być oświetlony LEDami. Jakąś odblaskową albo błyszczącą ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts