Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jaka farba najlepsza do samodzielnego malowania scian?

anka5

Recommended Posts

U mnie fachowcy polecają DYRUPa z mieszlnika od 15 zł za litr. Kolory widziałem na dużej powierzchni i są super. Jednak jeszcze nie moge się zdecydować czy na pierwsze malowanie po mgruntowaniu nie lepiej coś tańszego. W całym domu i tak wyjdzie całkiem spora suma za farbę, a malowac to bedę sam. :)

• Odpowiedzi 43
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

U mnie fachowcy polecają DYRUPa z mieszlnika od 15 zł za litr. Kolory widziałem na dużej powierzchni i są super. Jednak jeszcze nie moge się zdecydować czy na pierwsze malowanie po mgruntowaniu nie lepiej coś tańszego. W całym domu i tak wyjdzie całkiem spora suma za farbę, a malowac to bedę sam. :)

Do gruntowania użyłem zorcieńczonego Dyrupa (ok 1:1), zgodnie z podpowiedzią znajomym fachowców. Koszt niewielki ponieważ farba jest b. wydajna. Zagruntowałem ok. 400 m2 z 10l.

• 2 weeks później...

nie tak dawno skończyliśmy malować tynki tradycyjne, to jest cementowo wapienne. Oczywiście wpierw gruntownie a później białą niezadrogą farbą jako podkład.

Malowaliśmy różnymi farbami ( te tańsze od 25 do 100 zł za 10litrów ) cały domek wewenątrz, kupowanymi jak popadnie ; jedynka, dulux, ekonowinka, cieszynianka itp. Poszło pewnie ze 150 litrów, ale dokładnie nie wiem.

I najlepsza okazała się ekonowinka, nie pamiętam ile kosztowała ale cuś ok. 30 zł za 10 litrów - jedna z tańszych i najlepsza !

Świetnie kryje, nie chlapie - oczywiście jak na farbę w swojej klasie.

Dopiero teraz pójdzie kolor z "dobrych" farb, gdyż nie wierzę ( z autopsji ), że można szary tynk pierwszy raz ładnie pomalować jednym malowaniem !

Cz.

• 3 weeks później...
  • 7 years później...
U nas wstępnie malowaliśmy białą Cieszynką - taką tanią, zwykłą emulsją w dużych wiadrach, a na gotowo emulsjami lateksowymi z jakimś teflon - czymś. Wydajne, super kryją. W jednym pokoju malowaliśmy emulsyjną akrylową - zadowalający efekt dopiero po nałożeniu 3 warstw. Lateksowe wystarczyło jednowarstwowo. Wałki i pędzle dobrał nam sprzedawca w sklepie - doradził dobrze, bo malowanie poszło bezproblemowo. Kolory kupowaliśmy gotowe i to zdecydowało o firmie - pasowały nam akurat Barwy Natury ze Śnieżki.

• 3 weeks później...
Kolory kupowaliśmy gotowe i to zdecydowało o firmie - pasowały nam akurat Barwy Natury ze Śnieżki.

O farbach wypowiadałem się w innym temacie, ale to właśnie barwami natury malowało mi się najwygodniej, a już kompletnym mistrzem pod względem malowania to magnat też od śnieżki te farby mają coś w sobie. Nie mam pojęcia co, ale są wygodne w użyciu i przyjemne.

Reszta farb wypada przy śnieżce blado, pewnie jakbym malował tylko innym producentem to bym tak nie narzekał, ale mając porównanie polecam malować śnieżką.

pozdrawiam Kamil

Przy remoncie mieszkania malowałem różnymi farbami i według mnie Dulux był najlepszy. Ale gotowy, nie z mieszalnika - nie ufam mieszalnikom. Farba gęsta, dobrze kryjąca, żadnych problemów z malowaniem. Natomiast biała jedynka nadaje się moim zdaniem tylko do sporządzenia mieszanki do gruntowania. Sufit musiałem malować 5 razy żeby pokryło linie po ołówku. Inny sufit Duluxem pomalowany 2 razy i jest super.

Nie malowałem nigdy Beckersem ani Magnatem, a te też podobno są dobre.

• 1 year później...
Staram się zawsze malować droższa farba (Flueger, Tikurila) bo po prostu czasem wystarczy raz a grubo pomalować i jest z głowy, śnieżką malowałam kiedyś 4 razy i już dziękuje, kosztowało to tyle pracy i litrów farby odpowiednio więcej. Choć nie zawsze tak jest że to co drogie jest lepsze, np. wczoraj odkryłam zdrowa dobrą musztardę w Lidlu na occie jabłkowym a inne choć składniki miały gorsze były droższe. Zasada wiec co droższe lepsze nie zawsze się sprawdza, ale farby wole droższe.

Ja różnicuję podłogę pod kątem ceny, ale farb to raczej nie. Salon mam biały, pomalowany snieżką, bo akurat było wielkie wiadro w promocji i wygląda super. Sypialnię mam w lawendowym fiolecie sporo droższym i kolor może fajny, ale o zmywalności nie ma mowy :) Także nie wiem, czy tu się coś różnocować opłaca. W malowaniu najważniejsze, żeby zagruntować przed :)

• 1 year później...

Jestem totalnym amatorem, ale zacząłem niedawno przygodę z farbami bo wykańczamy swój dom.

Jeśli chodzi o kolory lateksowe to śnieżka i nobiles stawiam na jednym poziomie. Pod słońce widać czasami ślad wałka.

Jedynka wydaje mi się że lepiej sie nią maluję, przynajmniej takie miałem odczucie. Wydaje się że nie widać śladów - choć jeszcze muszę się przyjrzeć bo dopiero wczoraj ją malowałem.

Jeśli chodzi o biały to nobiles jest dobry. Jedynka wydaje się słabsza. Nie mówie już o takiej GO/ON czy ultra biel. Te stosowałem na podkład.

GO/ON to typowa marketówka za 15zł za 10L z tym że 10 to nawet tam nie było - tylko gdzieś z 8L. Hehhe totalny badziew. Nawet białego koloru nie przypomina - tylko lekko szary. Ale na podkład w nowym budynku sie nadaje.

A dziś kupiłem 2,5L Dekorala - sprawdzimy go. Choć czytam opinie to raczej niepochlebne są.

Może mi ktoś powiedzieć czy są jeszcze jakieś polskie firmy produkujące farby ?

Edytowane przez julo23

Nie wiem czy Polska czy zagraniczna (raczej zagraniczna) - ja malowałem Beckersem i Caparolem. Jeden i drugi jako kolor docelowy spisał się super, choć z perspektywy czasu i użytkowania ścian (mycie, dociśnięty do ściany kabel, pies, itd) lepszy wydaje mi się Caparol.

Ja maluję bez rozcieńczania i wydaje mi się, że kolor jest znacznie lepszy, choć ściana pierwszą warstwę mocno pije pomimo podkładu.