Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Czy taka faktura jest ok?

Robert999

Recommended Posts

Witam. Może moje pytanie jest banalne ale mam mały problem.Wystawiono mi fakturę za materiały bud. na adres pod którym kiedyś mieszkałem, róznica jest taka że kiedyś był nr.domu 8 a teraz jest 16 a pozatym to wszystkie dane są identyczne. czy taką fakturę mogę odliczyć? czy musi być koniecznie terażniejszy adres zam.?

F-ra korygująca (nota korygujaca, tylko w przypadku wystawienia takowej) tylko wtedy, kiedy ma to wpływ na wysokość podatku VAT, lub wartość sprzedaży netto.

Taki , jak wyżej błąd nie powoduje „nieważności” F-ry i powinien być „pomijalnym”.

W zasadzie można samemu poprawić te cyferki.

Jeśli jednak ktoś (US) się uprze – wystarczy, że wystawca tej F-ry skoryguje błąd (poprawi) i przystawi obok pieczątkę z parafką.

Podstawa wystawienia noty

Nota korygująca jest dokumentem, którego podstawą wystawienia są pomyłki w jakiejkolwiek informacji dotyczącej głównie sprzedawcy albo nabywcy lub oznaczenia towaru czy usługi. W szczególności są to: błędnie wpisany adres, numer NIP, nazwa którejś ze stron, pomyłka w określeniu daty sprzedaży, daty wystawienia i numeru kolejnego faktury albo numeru z klasyfikacji statystycznej.

Notą korygującą poprawia się zatem jedynie treści formalne faktury, czyli te, które nie wiążą się z prawem do rozliczenia podatku od towarów i usług, przy czym jedną notą można poprawić nawet kilka błędów zawartych w fakturze - wyrok WSA z 11 stycznia 2007 r., sygn. akt I SA/Po 1017/06.

za http://ksiegowosc.infor.pl/temat-dnia/59363,Kiedy-wystawiac-noty-korygujace.html

Nota księgowa to zgodnie z definicją „uniwersalny dowód księgowy służący dokumentowaniu transakcji, dla których nie przewidziano innego sposobu dokumentacji”.

Po prostu poproś aby Ci wystawili notę korygującą ......

Notę korygująca wystawia nabywca, a nie sprzedawca.