Robert999 29.02.2012 08:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Lutego 2012 Witam. Może moje pytanie jest banalne ale mam mały problem.Wystawiono mi fakturę za materiały bud. na adres pod którym kiedyś mieszkałem, róznica jest taka że kiedyś był nr.domu 8 a teraz jest 16 a pozatym to wszystkie dane są identyczne. czy taką fakturę mogę odliczyć? czy musi być koniecznie terażniejszy adres zam.? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Robert999 03.03.2012 19:33 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Marca 2012 to się dowiedziałem:-( Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
homecactus 03.03.2012 19:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Marca 2012 Odliczasz materiały budowlane na dom który budujesz. To gdzie mieszkasz nie ma żadnego znaczenia, moim zdaniem, ale nie jestem prawnikiem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
winczenzo 08.03.2012 09:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Marca 2012 Po prostu poproś aby Ci wystawili notę korygującą (czy co tam sie w takich sytuacjach wystawia) i bedziesz spokojny Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sSiwy12 08.03.2012 09:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Marca 2012 F-ra korygująca (nota korygujaca, tylko w przypadku wystawienia takowej) tylko wtedy, kiedy ma to wpływ na wysokość podatku VAT, lub wartość sprzedaży netto. Taki , jak wyżej błąd nie powoduje „nieważności” F-ry i powinien być „pomijalnym”.W zasadzie można samemu poprawić te cyferki.Jeśli jednak ktoś (US) się uprze – wystarczy, że wystawca tej F-ry skoryguje błąd (poprawi) i przystawi obok pieczątkę z parafką. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
winczenzo 08.03.2012 10:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Marca 2012 Podstawa wystawienia noty Nota korygująca jest dokumentem, którego podstawą wystawienia są pomyłki w jakiejkolwiek informacji dotyczącej głównie sprzedawcy albo nabywcy lub oznaczenia towaru czy usługi. W szczególności są to: błędnie wpisany adres, numer NIP, nazwa którejś ze stron, pomyłka w określeniu daty sprzedaży, daty wystawienia i numeru kolejnego faktury albo numeru z klasyfikacji statystycznej. Notą korygującą poprawia się zatem jedynie treści formalne faktury, czyli te, które nie wiążą się z prawem do rozliczenia podatku od towarów i usług, przy czym jedną notą można poprawić nawet kilka błędów zawartych w fakturze - wyrok WSA z 11 stycznia 2007 r., sygn. akt I SA/Po 1017/06. za http://ksiegowosc.infor.pl/temat-dnia/59363,Kiedy-wystawiac-noty-korygujace.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sSiwy12 08.03.2012 10:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Marca 2012 Nota księgowa to zgodnie z definicją „uniwersalny dowód księgowy służący dokumentowaniu transakcji, dla których nie przewidziano innego sposobu dokumentacji”. Po prostu poproś aby Ci wystawili notę korygującą ...... Notę korygująca wystawia nabywca, a nie sprzedawca. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
winczenzo 08.03.2012 12:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Marca 2012 Notę korygująca wystawia nabywca, a nie sprzedawca. ano racja Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts