Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Usuwanie zbiornika podziemnego

lubawa

Recommended Posts

Witam,

mam pytanie do tych którzy przechodzili z gazu propan-butan na gaz ziemny i pozbywali się zbiornika podziemnego na gaz.

U nas to wyglądało tak, że umowę na dostawę LPG mieliśmy z Orlen Gaz, w pewnym momencie indywidualnych odbiorców przejęła firma GasPol, a w aneksie do umowy jest zapis, że wszelkie zmiany warunków umowy odbędą się na korzyść klienta.

Od niedawna mamy przyłączony gaz ziemny i trzeba było pozbyć się zbiornika podziemnego.

Wiadomo, zbiornik trzeba odkopać, a pozostały gaz wypompować. Szczerze mówiąc cennik firmy GasPol powala na kolana.

Interesuje mnie konkretnie ile taka usługa kosztowała jeszcze w Orlen Gaz. Jeśli ktoś to robił i zechce podzielić się informacją, to będę wdzięczna :)

• 2 weeks później...
Witam,

mam pytanie do tych którzy przechodzili z gazu propan-butan na gaz ziemny i pozbywali się zbiornika podziemnego na gaz.

U nas to wyglądało tak, że umowę na dostawę LPG mieliśmy z Orlen Gaz, w pewnym momencie indywidualnych odbiorców przejęła firma GasPol, a w aneksie do umowy jest zapis, że wszelkie zmiany warunków umowy odbędą się na korzyść klienta.

Od niedawna mamy przyłączony gaz ziemny i trzeba było pozbyć się zbiornika podziemnego.

Wiadomo, zbiornik trzeba odkopać, a pozostały gaz wypompować. Szczerze mówiąc cennik firmy GasPol powala na kolana.

Interesuje mnie konkretnie ile taka usługa kosztowała jeszcze w Orlen Gaz. Jeśli ktoś to robił i zechce podzielić się informacją, to będę wdzięczna :)

Rozważ pozostawienie zbiornika. Może sie bardziej opłacać wnoszenie opłaty za dzierżawę niż ponoszenie kosztów zabrania zbiornika przed wygaśnięciem umowy. Nie piszesz czy masz telemetrię. Jeśli tak to gaz w zbiorniku jest własnością Gaspolu i nie możesz nim dysponować. Chyba, że kupić w Gaspolu /po 3,6 zł/litr???/ i sprzedać za 1,5 zł. Ostrożnie też z samodzielnym odkopywaniem, gdyż mogą obciążyć dodatkowo za uszkodzenie powłoki. Wtedy całość będzie jeszcze bardziej kosztowna. Ciekaw też jestem, czy w umowie z Gaspolem jest punkt o doprowadzeniu terenu do stanu pierwotnego - zasypanie wykopu - a będzie tego ze 3 m3 ????? Z tego co piszesz z pewnością problem zostanie rozwiązany z cyt. korzyścią dla klienta. Wybacz sarkazm, ale nie jesteś pierwszy.