scashone 01.04.2018 16:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Kwietnia 2018 (edytowane) Nie za mała ta pc ? Musisz dobrać tak moc grzejników aby mogły ,,przetransportować " te 7 kw przy możliwie niskiej temperaturze zasilania , Niska przy P na grzejkach to góra 45*C -tyle powinieneś mieć na kaloryferach przy mrozach , przez większą część sezonu będziesz zasilał ze 40*C . Te grzejniki raczej się nie nadają . Napisałeś 80 cm x2 i 100 cm x2 To na razie nic nie mówi , tutaj ważne jaką mają moc przy 75/65/20. Rozumiem ze to ,,zwykłe " grzejniki , tak 80 cm długi i 60 cm wysoki ma moc ~1300 w A 100 CM A 60 CM ~1700 W ale to w warunkach 75/65/20 , w warunkach nas interesujących 45/35/20 to już zostanie z tych grzejników tylko ~30% , czyli z tych 4 grzejników masz ok 1800 W . Teraz abo dajesz co najmniej 4X tyle grzejników le masz , albo kupujesz ( rozsądne) grzejniki typ v 33. I to własnie rodzi sie error jak to wyliczyc, powierzchnie i moc grzejnikow. 7Kw wyszlo z obliczeń z tego co poodalem instalatorowi jak dom bedzie ocieolony. Byc może bede musial kupic 9 Kw zeby miec jakis zapas. Żeby w szczycie pompa sie nie żyłowała. najgorsze jest to ze mam zrobione podejscia do grzejnikow (armatura ) Do napędzenia beda dwa pokoje po 23 m2 kazdy ( po dwa grzejniki na pokoj ) i do tego kuchnia 20m2, ( jeden grzejnik ) , malucki kibelek ( 1,2 x 1 m2 ), lazienka 1,6 x 1,6 m2 ) i przedpokój 4 m 2 ( jeden grzejnik ) Zrobiłem soboe oto cos takiego http://kalkulator.cncpompyciepla.pl/wynik/1hw Edytowane 1 Kwietnia 2018 przez scashone Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jacek.1971 01.04.2018 16:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Kwietnia 2018 Na stronie purmo znajdziesz kalkulator, pierw wpisujesz dane pomieszczenia a potem dobierasz grzejnik a tam wpisujesz temperaturę zasilania/temp.powrotu/temp.pomieszczenia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
anemonek 15.04.2018 07:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Kwietnia 2018 Dom z poddaszem użytkowym, podpiwniczony, powierzchnia użytkowa 115m2. Na dole podłogówka, na górze (3 sypialnie) grzejniki, w górnej łazience również podłogówka. Piec na paliwo stałe, brak sieci gazowej. Martwią mnie trochę te kaloryfery, no ale już są i nie da się tego łatwo zmienić. Czy pompa ciepła p-p poradziłaby sobie z ogrzewaniem tego domu? Pewnie tak, ale jak wyglądałyby kwestie praktyczne? Czy wymagałoby to jakichś dodatkowych przeróbek, inwestycji? Pytam, czy, generalnie, to raczej prosta czy skomplikowana sprawa z tymi grzejnikami w układzie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcin_u 15.04.2018 09:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Kwietnia 2018 Dom z poddaszem użytkowym, podpiwniczony, powierzchnia użytkowa 115m2. Na dole podłogówka, na górze (3 sypialnie) grzejniki, w górnej łazience również podłogówka. Piec na paliwo stałe, brak sieci gazowej. Martwią mnie trochę te kaloryfery, no ale już są i nie da się tego łatwo zmienić. Czy pompa ciepła p-p poradziłaby sobie z ogrzewaniem tego domu? Pewnie tak, ale jak wyglądałyby kwestie praktyczne? Czy wymagałoby to jakichś dodatkowych przeróbek, inwestycji? Pytam, czy, generalnie, to raczej prosta czy skomplikowana sprawa z tymi grzejnikami w układzie? Pewnie trzeba dać bufor przy twoim układzie i będzie wszystko extra ścigać i tanio.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fachman19 15.04.2018 09:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Kwietnia 2018 Albo zamiast grzejników klimakonwektory . Albo np pompa hybrydowa daikina i lpg.klimakonwektory nie są powalająco drogie np PANAMA atlantica Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
anemonek 15.04.2018 18:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Kwietnia 2018 Dziękuję za podrzucenie kilku ciekawych pomysłów, dzięki temu mam już jakiś trop. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Konsultant marki Junkers 08.05.2018 08:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Maja 2018 (edytowane) Witam, Przy okazji tematu na forum zachęcam Państwa do sprawdzenia oferty pomp ciepła marki Junkers-Bosch. Znajdują się w niej zarówno powietrzne, jak i gruntowe pompy ciepła z rodziny Supraeco oraz Bosch Compress, które posiadają jeden z wyższych współczynników COP na rynku. W celu uzyskania bardziej szczegółowych informacji o pompach ciepła zachęcam do odwiedzenia strony internetowej produktu: mogerowano. Chętnie odpowiem na ewentualne pytania. Pozdrawiam, ________________________________ Konsultant marki Junkers-Bosch Edytowane 5 Czerwca 2018 przez Tomaszs131 Link reklamowy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Konsultant marki Buderus 05.06.2018 08:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Czerwca 2018 (edytowane) Pany, Niestety ,ale moja obecna małzonka zrobiła grzejniki na dole chaupy, pospieszyła sie i kicha. U jednego z instalatorow dostałem wyliczenia ze rocznie zaplace ok 3850 pln na kaloryferach, jak bym mial podlogowke to ok 600-800 pln mniej. Ale z tego co ludzie piszą nie mam szans na takie koszta- koszta beda duzo wieksze na pompie ( powietrze-woda). Dom ok 150 m 2 z czego poki co grzejniki - 7 szt sa na dole, poddasze nie zrobione w ogole wiec tam podlogowka moze byc. Dom ocieplony - podloga 15 cm styro- sciany to beton komorkowy 24+ 20 cm styro grafitowego- poddasze 25 cm welny. Powiedzcie, czy realnie jest uzyskac takie koszta roczne majac u gory podlogowke a na dole grzejniki ? - Chcialem isc w pelet ,ale jesli koszta roczne byly by porownywalne to bralbym pompe.mieszkam w okolicy Żywca. Podpowiedzcie Witam, Zastosowanie ogrzewania podłogowego może obniży roczne koszty ogrzewania w porównaniu do ogrzewania grzejnikowego. Szacunkowe koszty ogrzewania może Pan obliczyć na podstawie zapotrzebowania na energię budynku oraz szacunkowych kosztów wytworzenia 1kWh z danego typu ogrzewania. Może się Pan również zastanowić nad przeprojektowaniem grzejników, tak aby pracowały one w parametrach niskotemperaturowych. Nie będzie to skomplikowane w przypadku posiadania grzejników żeberkowych. Powietrzna pompa ciepła będzie dobrym rozwiązaniem, ponieważ takie rozwiązanie jest całkowicie bezobsługowe. Mimo początkowych wyższych kosztów inwestycyjnych, koszty eksploatacyjne będą na niższym poziomie niż w przypadku kotłów na paliwa stałe. Przy okazji zachęcam Pana do zapoznania się z naszą nową powietrzną pompą ciepła moderowano. Chętnie odpowiem na ewentualne pytania. Pozdrawiam, ________________________________ Konsultant marki Buderus Edytowane 5 Czerwca 2018 przez Tomaszs131 Reklama wykraczająca po za ramy PP. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zonzi 02.10.2018 14:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Października 2018 W tym roku odpalam PC do ogrzewania podłogowego parteru. Mam 2 pomieszczenia w których przewidziane były grzejniki a nie podłogówka - 16m2 i łazienka 7 m2. Do tej pory grzane były elektrycznie w 2 strefie z COP 1:1. Zastanawiam się czy wymiana grzejników na wodne będzie opłacalna biorąc pod uwagę temperaturę zasilania. Z tego co czytam muszę dobierać grzejniki o mocy 3 razy większej niż nominalna. Czyli minimum 2400 W i łazienkowy ozdobny ok 1050 W. Koszt takich grzejników to jakieś 2x 1200. COP pompy Alfa Excelia 14 kW powiedzmy optymistycznie 3. Dzienne zużycie prądu z grzejnika w sypialni 16 m2 ok 3kWh x 210 dni grzewczych. Koszt energii w 2 taryfie ok 40 gr kWh brutto (pomijam opłaty stałe) . Roczna teoretyczna oszczędność to 2kWh x 210 dni x 40gr =168 PLN x2 grzejniki. Jakieś 6,5 roku zwrotu jeśli prawidłowo liczę. Czy t o by się zgadzało z Waszymi doświadczeniami czy robię gdzieś błąd myślowy ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 02.10.2018 18:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Października 2018 W tym roku odpalam PC do ogrzewania podłogowego parteru. Mam 2 pomieszczenia w których przewidziane były grzejniki a nie podłogówka - 16m2 i łazienka 7 m2. Do tej pory grzane były elektrycznie w 2 strefie z COP 1:1. Zastanawiam się czy wymiana grzejników na wodne będzie opłacalna biorąc pod uwagę temperaturę zasilania. Z tego co czytam muszę dobierać grzejniki o mocy 3 razy większej niż nominalna. Czyli minimum 2400 W i łazienkowy ozdobny ok 1050 W. Koszt takich grzejników to jakieś 2x 1200. COP pompy Alfa Excelia 14 kW powiedzmy optymistycznie 3. Dzienne zużycie prądu z grzejnika w sypialni 16 m2 ok 3kWh x 210 dni grzewczych. Koszt energii w 2 taryfie ok 40 gr kWh brutto (pomijam opłaty stałe) . Roczna teoretyczna oszczędność to 2kWh x 210 dni x 40gr =168 PLN x2 grzejniki. Jakieś 6,5 roku zwrotu jeśli prawidłowo liczę. Czy t o by się zgadzało z Waszymi doświadczeniami czy robię gdzieś błąd myślowy ? Przy podlogowce grzejesz 100% wykorzystując tanią taryfę czyli 1kWh to 0,30zl a przy grzejnikach ściennych jest to nie możliwe. COP3 przy wysokiej temp.zasilsnia ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karoka65 02.10.2018 20:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Października 2018 albo kupujesz ( rozsądne) grzejniki typ v 33. Jak ktoś mieszka nie daleko to mam taki jeden nowiutki c33 nie rozpakowany jeszcze z folii, 120 X 60 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
super_saiyanin 12.11.2018 21:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Listopada 2018 Podepne się do tematu. Powiedzcie mi jeśli przy temperaturach 5-10st na dworze mam ustawioną krzywą grzewczą która na grzejniki puszcza mi 25st i w pokoju bez problemu osiągam temp. 22st. To PC zda egzamin? Nie sądzę aby przy mrozach -20 była mi potrzebna temp na grzejniki większa niż 40-45st. Z tego co pamiętam to nawet w mrozy nie zawsze mi termostat odpalał grzejnik. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bobrow 12.11.2018 21:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Listopada 2018 Podepne się do tematu. Powiedzcie mi jeśli przy temperaturach 5-10st na dworze mam ustawioną krzywą grzewczą która na grzejniki puszcza mi 25st i w pokoju bez problemu osiągam temp. 22st. To PC zda egzamin? Nie sądzę aby przy mrozach -20 była mi potrzebna temp na grzejniki większa niż 40-45st. Z tego co pamiętam to nawet w mrozy nie zawsze mi termostat odpalał grzejnik. Czasem sąsiedzi Cie nie grzeją ? 25 st na grzejnikach (płytowych ?) i 22 st w chałupie ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jacek.1971 12.11.2018 22:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Listopada 2018 (edytowane) Podepne się do tematu. Powiedzcie mi jeśli przy temperaturach 5-10st na dworze mam ustawioną krzywą grzewczą która na grzejniki puszcza mi 25st i w pokoju bez problemu osiągam temp. 22st. To PC zda egzamin? Nie sądzę aby przy mrozach -20 była mi potrzebna temp na grzejniki większa niż 40-45st. Z tego co pamiętam to nawet w mrozy nie zawsze mi termostat odpalał grzejnik. Chyba coś ci się cyferki pomyliły Edytowane 12 Listopada 2018 przez jacek.1971 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
super_saiyanin 13.11.2018 06:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Listopada 2018 Czasem sąsiedzi Cie nie grzeją ? 25 st na grzejnikach (płytowych ?) i 22 st w chałupie ? No tak mam przy tej pogodzie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcin_u 13.11.2018 06:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Listopada 2018 No tak mam przy tej pogodzie. Czym ty teraz grzeje szybko że udaje ci się puszczać na grzejniki tylko 25st? Pewnie sąsiedzi cię grzeją i dlatego masz ciepło.wylacz grzejniki i pewnie dalej będzie ciepło. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zygi72 13.11.2018 20:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Listopada 2018 proszę o podpowiedź jak rozwiązać zasilanie mieszanej instalacji-dół podłogówka, góra grzejniki plus podłogówka z zaworu rtl. czy da się to wysterować z jednego pionu? co prawda podłogówka dołu ma swoją pompę i zawór termostatyczny (taka skrzynka już kompletna kupowana). Czy lepiej dać dwa piony (obiegi) bezpośrednio do PC i na niej dwie strefy?przymierzam się do wykasowania kotła na paliwo stałe. miałem mieć gazowe ale jak podliczyłem koszty podłączenia plus przyzwoity kocioł gazowy to wychodzą podobne do powietrznej pompy. Teraz jest jeszcze dylemat czy nie lepiej gruntowa pomimo większych kosztów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej5101 14.11.2018 07:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Listopada 2018 (edytowane) proszę o podpowiedź jak rozwiązać zasilanie mieszanej instalacji-dół podłogówka, góra grzejniki plus podłogówka z zaworu rtl. czy da się to wysterować z jednego pionu? - Grzejniki muszą być zasilane wyższą temperatura niż podłogówka, - Zamontuj zawór 3D termostatyczny na dobiegu podłogówki, (bez bufora, sprzęgła ) ; ....a/ (PC > zawór trójdrogowy termostatyczny z siłownikiem > rozgałęzienie ........na 2 sekcje np.; (podłogówka + grzejniki ); ........ http://www.instalacjebudowlane.pl/7797-23-53-elementy-obnizenia-temperatury-wody-zasilajacej-w-ogrzewaniu-podlogowym--prandelli.html ....b/ Obiegówka jest tylko jedna ta w pompie, oraz zastosowano tzw ........sterowanie kombinowane ( pogodówka plus termostat pokojowy ) - Zamiast grzejników można zastosować klimakonwektory o znacznie większej mocy grzewczej aniżeli grzejniki oraz można nimi chłodzić latem Poczytaj tematy w mojej stopce Edytowane 14 Listopada 2018 przez Andrzej5101 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zygi72 14.11.2018 14:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Listopada 2018 link który podałes nie działa. klimakonwektory roztrząsałem ale trochę duży wydatek - potrzebowałbym 4szt. mam 5letnie grzejniki płytowe kermi, wszędzie chwalone, przewymiarowane więc szkoda teraz opchnąć po taniości. zawsze mozna zmienic za jakiś czas.Co do samego rozwiązania obiegów to w tej chwili mam kocioł na paliwo stałe i podłogówkę reguluję na zaworze termostatycznym w skrzynce rozdzielczej i działa to bardzo fajnie. w tej chwili, przy obecnych temperaturach przepalam i mam ustawione na 2, jak przyjdą mrozy zwiększam na 3, lub trochę więcej i jest ok. W tym samym czasie na grzejniki idzie 40-50 stopni. Dodatkowo reguluję na kazdym grzejniku zaworem termostatycznym. Te zawory na grzejnikach kupowane po taniości i tak średnio to działa ale trochę pozwala na regulację.Ogólnie jestem zadowolony ze sterowalności całego układy dlatego zastanawiam się czy nie można tak zostawić - po co zmieniać coś co działa.Robiłem wyceny PC gruntowej i jeden wykonawca proponuje pozostawić tak jak jest, drugi zmienić na dwa niezależne obiegi (podłogówka, grzejniki) nazwał to strefa dzienna i nocna, a pompa ma możliwość sterowania dwoma obiegami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej5101 14.11.2018 14:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Listopada 2018 (edytowane) - link który podałeś nie działa, - klimakonwektory roztrząsałem, ale trochę duży wydatek - potrzebowałbym 4 szt, - mam 5-letnie grzejniki płytowe kermi, wszędzie chwalone, przewymiarowane - więc ... szkoda teraz opchnąć po taniości, - co do samego rozwiązania obiegów to w tej chwili mam kocioł na paliwo stałe ... i podłogówkę reguluję na zaworze termostatycznym w skrzynce rozdzielczej i działa .... to bardzo fajnie, -w tej chwili, przy obecnych temperaturach przepalam i mam ustawione na 2, jak przyjdą ...mrozy zwiększam na 3, lub trochę więcej i jest ok, - w tym samym czasie na grzejniki idzie 40 - 50 stopni. . - Link poprawiłem, działa, - To wszystko jest OK, - Należy wg.mnie zastanowić się tylko, czy ; .....1/ gdzieś nie należy dołożyć grzejnika,aby ; ..........a/ zwiększyć moc cieplną grzejników ..........b/ i obniżyć temperaturę zasilania na grzejniki, .....2/ zastosować bufor, celem zapewnienia tzw. minimum zładu .........wodnego ; https://blog.karbon.com.pl/ogrzewanie/jaki-powinien-byc-bufor-do-pompy-ciepla/ Edytowane 3 Grudnia 2018 przez Andrzej5101 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts