Pyxis 06.03.2012 23:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Marca 2012 Ja to chyba zrobię latem jakieś konkretne ognisko:D Takie zrob http://szkut.com/dom/Dom50.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miki121 06.03.2012 23:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Marca 2012 Super. Mi sie cos takiego widzi. Ale dopiero za rok Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ana-76 07.03.2012 09:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Marca 2012 no moje to się na konkretne ognisko nie nadają majster nie żałował gwoździ więc po jakimś paleniu w kominku mam odzyskane kilka kg stali:) pożytek może z tego żaden ale na 100 % lepiej się to sprząta z kominka:) co do grzejników to teraz nie wiem czy bym je dawał.. specjalnie poszły pod okna dachowe ( 6 szt ) aby się nie lało po nich a i tak G to daje .... 4 w piwnicy ( pralni ) i całym takim grajdołku ale to podłogami bym chyba nie grzał; 2 recznikowce i ostatni w garażu. kominy mam dwa:) jeden zbędny a drugi bo lubie i fajnie czasem trzaska w piecu:) odnośnie okien to Ci powiem, ze mieliśmy dwa okna dachowe w mieszkaniu przy zmianach temperatury lalo się z nich straszniie. Komisja orzekła że to wina okien i ocieplenia rozwiązaniem była wymiana okien. Niestety spółdzielnia nie chciała tego zrobić na swój koszt więc machneliśmy ręką. wkurzalo mnie ciągłe malowanie i czyszczenie ścian wokół tych okien. Jak kupiliśmy dom to najbardziej nas przerażały te okna dachowe że byc może będzie powtórka z rozrywki, ale póki co mija druga zima i nic się z oknami nie dzieje. Nie wiem czy okna są innę chociaż na pierwszy zut oka wyglądają identycznie, czy to zasluga równomiernego ogrzewania podlogowego a może WM. Nie potrafię tego powiedzieć ale fakt jest taki że NIC się z nimi nie dzieje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 07.03.2012 10:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Marca 2012 Po prostu w mieszkaniu nie dzialala Ci prawidlowo wentylacja. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rwxw 07.03.2012 14:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Marca 2012 i to świadczy o tym że można, wystarczy dobrać odpowiednie grzejniki Oczywiście że można, tez mam i działają, jednak mając porównanie widzę, że podłogówka jest lepsza. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ana-76 07.03.2012 16:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Marca 2012 Oczywiście że można, tez mam i działają, jednak mając porównanie widzę, że podłogówka jest lepsza. pewnie że lepsza, sama mam i uważam to za najlepsze rozwiązanie, ale jak ktoś nie ma innego wyboru to grzejniki nie dyskwalifikują do grzania pompą Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ana-76 07.03.2012 16:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Marca 2012 Po prostu w mieszkaniu nie dzialala Ci prawidlowo wentylacja. czyli że rzufik1 ma kiepska wentylacje skoro u niego się leje? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 07.03.2012 16:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Marca 2012 Nie wiem, ja nie wrozka.Ta woda skraplajaca sie w duzych ilosciach musi sie skas brac. Stawiam, ze jest jej sporo w powietrzu. Jesli wentylacja dziala sprawnie powinna sie ilosc wilgoci zmniejszyc. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rzufik1 08.03.2012 11:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Marca 2012 hm kto to wie... przyjechał koleś od okien .... wentylacje pochwalił.... popatrzył na higrometr powiedział że OK ... popatrzył na okno i powiedział że obróbką źle....... Przyszedł koleś od KG i powiedział ze obróbka ok w tamtym roku nie było wody w tym jest Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
certa 19.03.2012 19:24 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Marca 2012 podsumowując sprawe:robię podłogówkę w całej chałupie oprócz garażu inwestuje w pompe ciepła (trzy odwierty) ale jeszcze niewiem jakiej firmy kocioł około 9KW , bo ci z ecopol olewają mnie chyba za mały klient jestem .....napewno rekuperacja ........ robie kominek żeby po robocie siem zrelaksować .......... Tylko zastanawiam się na kominem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
certa 19.03.2012 19:34 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Marca 2012 podsumowując sprawe:robię podłogówkę w całej chałupie oprócz garażu inwestuje w pompe ciepła (trzy odwierty) ale jeszcze niewiem jakiej firmy kocioł około 9KW , bo ci z ecopol olewają mnie chyba za mały klient jestem .....napewno rekuperacja ........ robie kominek żeby po robocie siem zrelaksować .......... Tylko zastanawiam się na kominem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 19.03.2012 19:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Marca 2012 Pompa ciepła nie potrzebuje komina, kominek tak:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
certa 19.03.2012 21:34 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Marca 2012 ale jakbym jednak został przy kominku i gazie ziemnym to ten drugi musi zostać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rydzadam 20.03.2012 06:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Marca 2012 ale jakbym jednak został przy kominku i gazie ziemnym to ten drugi musi zostać A dla gazu ewentualnie miałby być drugi komin ? Czy ten sam, co do kominka (podwójny) ? Jeśli podwójny, to nie ma problemu, różnica w koszcie prawie żadna. Jak byś jednak miał kupić PC i do tego specjalnie dla gazu, którego i tak pewnie nigdy nie założysz, budował komin dodatkowy, to sobie odpuść. W razie czego można wyprowadzić koncentryczną rurę z kotła gazowego poziomo przez ścianę. Nie trzeba budować komina nad dach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jastrząb 21.03.2012 12:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Marca 2012 Jak się ma podłogowe ogrzewanie do wykładziny w pokoiach czy też parkietu drewnianego na podłodze w późniejszym użytkowaniu. Czy w zwiazku z tym koszty materiału nie są wyższe, no i zastanawiam się jak to wpływa na zdrowie jak biegam ciepłej podłodze. Dorzuce swoje 3 grosze. W ta zime, przy sakremanckich mrozach w lutym, nie zanotowalem powierzchni podlogi cieplejszej niz 23 czy 24C. Dom ocieplony 15cm i kupa mostkow termicznych. Mierzone bezdotyklowym termometrem, nie wiem na ile jest to dokladny pomiar, ale ide o zaklad ze jak np. siedze 8h w biurze w zimowych buciorach to mam w okolicy stop wyzsza temperature niz owe 24C gdy biegam po takiej "goracej" podlodze w skarpetkach. Prawie wszedzie cienki 11mm parkiet. marcin Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
certa 22.03.2012 20:45 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Marca 2012 musze to jeszcze z kierownikiem przegadać, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Magnolia18 22.03.2012 22:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Marca 2012 dom z lat 30 wieku ubieglego, instalacja z ??? napewno nie nowka ;/PCi gada poki co na grzejnikach, co prawda to nie Zima ale ... cieplo jest, koszt nie zabija biezacy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hydraulik_ 23.03.2012 05:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Marca 2012 dom z lat 30 wieku ubieglego, instalacja z ??? napewno nie nowka ;/ PCi gada poki co na grzejnikach, co prawda to nie Zima ale ... cieplo jest, koszt nie zabija biezacy Podłogówka to też grzejnik:rolleyes: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_olo_ 29.08.2014 14:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Sierpnia 2014 Odgrzeję lekko kotleta. Tak czysto teoretycznie - pompa ciepła, po taniości (chińczyki pomińmy) - niskotemperaturowa np PANASONIC AQUAREA moc 7kW - 14000pln lub 9kW warta 16000pln.Czy takie urządzenie da radę (nieżyłowane) współpracować z grzejnikami aluminiowymi w optymalnych warunkach pracy PC tj ok 35st. zapewniając ogrzewanie dla pełnego zakresu temperatur na dworze? Dla przykładu - mam pomieszczenie o zapotrzebowaniu obliczonym na 2400w (kalkulator Regulusa), chcę grzać PC na parametrach 20/35/45, czy da radę ogrzać takie pomieszczenie za pomocą grzejników ściennych (standardowe żeberkowe grzejniki aluminiowe o dużej pojemności i łącznej mocy wynoszącej 4000W dla temp. 50st.) - jaka będzie moc takiego grzejnika dla warunków pracy w optimum sprawności PC ? Wg jakiej funkcji można przeliczyć moc grzewczą np ww. typu grzejników w zależności od temp bo liniowy to ten spadek raczej nie jest, jest do tego jakiś kalkulator w necie? Producenci podają zwykle moc takich grzejników dla temp. 60 i 50 st. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Vld 29.08.2014 15:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Sierpnia 2014 W specyfikacjach podają tez współczynniki do skorygowania mocy, lub tabelki dla różnych temperatur zas/powrót. Nie dobierać też mocy na konkretna temperaturę. Załóż, że przy zewn ok 0C co stanowi ok 80% sezonu zasilacz je temp ok 35C, wraz ze spadkiem t zewn zwiększasz zasilanie wg krzywej. Moc pompy też dobierz do tych 80% sezonu, by przy 0C pracowała na modulacji 40-60%. Prąd oczywiście jedno taryfowy. Musisz znać też dokładnie swoje realne zapotrzebowanie na ciepło, bo bez tego nic nie wyłączył. Dom musi być w miarę ciepły, by nie mieszkały w nim same grzejniki. Poprzedni sezon z samoróbką na grzejnika + jeden klimakonwektor zamknąłem z SPF 3,44 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts