Vld 30.08.2014 18:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Sierpnia 2014 Tanio? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_olo_ 30.08.2014 18:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Sierpnia 2014 (edytowane) tu trzeba bufor bez dwóch zdań do takiego pieca, kopciuch ma jechać nawet na 80 stopni by mieć właściwą sprawność a do bufora podpina co chce i gdzie chce, góra grzejniki a dół podłogówka albo sama podłogówka przez zawór mieszający, będzie i super ciepło i tanio Otóż to, też tak mi się wydawało, że bez bufora z samą niskotemperaturową podłogówką może być problem. A i jeszcze jedno - kocioł węglowy to raczej instalacja otwarta, podłogówka już chyba lepiej nie ? Chyba, że kocioł węglowy przez wymiennik płytowy - wówczas to już mogła by być chyba instalacja zamknięta z zabezpieczeniami lub otwarta - wedle gustu. A ewentualna PC bezpośrednio z podłogówką spięta. Edytowane 30 Sierpnia 2014 przez _olo_ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
M.Krk 30.08.2014 18:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Sierpnia 2014 ja miałem 10 lat zwykły śmieciuch na zamkniętym, tylko trzeba zawory bezpieczeństwa sprawdzać, wiem tak nie wolno, ale podłogówka to dużo wody do tego bufor ze 300l to tego da się dopilnować a jak dasz taki piec ze sterowaniem szczelny to będzie ok a widziałem za 3500zł. ze sterowaniem i zabezpieczeniem wodnym przed przegrzaniem, nawet to fajne, bo ja to takiego capa mam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
M.Krk 30.08.2014 18:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Sierpnia 2014 są fachowcy którzy się znają na tym i doradzą Ci coś dobrego, ja mam PC + szanownego kopciucha do bufora podpięte i z tego baniaka na grzejniki i do zasobnika cwu. Ale jeśli budujesz to rób podłogówkę wszędzie jak należy, ja bym tak zrobił i do tego rurki pod klimakonwektory na wszelki wypadek bo może będzie mnie stać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Vld 30.08.2014 18:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Sierpnia 2014 Rób wszystko pod podłogówkę, a jak z pompą chcesz poczekać, to kup za parę złotych jakiegoś złoma. Nie pakuj kasy w żadne bufory czy wymienniki. O temperaturę tez się nie martw, jak będę odpowiedni przepływ to kocioł 10kW nie dźwignie jej ponad 55C. Uważaj przy paleniu i nie przejmuj niskim powrotem. Jak już zamontujes pompę złoma zawiedziesz tam gdzie jego miejsce. Jeszcze uwaga do PC, gdy będzie pracowała w 2 taryfach, musi być większa /mocniejsza. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
M.Krk 31.08.2014 07:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Sierpnia 2014 do kopciucha powinien być bufor i koniec, bufor to 1500zł. maksymalnie, a po pierwsze nie będzie kopcił sąsiadom w okna i sobie po drugie tak jest oszczędniej i prościej, prawdopodobnie w nowym domu z dobrą podłogówką do pieca pójdzie co drugi dzień Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nethorse 31.08.2014 15:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Sierpnia 2014 (edytowane) Oczywiście zgodzę się co do bufora itd... żeby to wszystko prawidłowo działało, tylko zauważcie jedno: Dzięki za opinie, chyba jednak dam sobie spokój z PC, droga zabawa z samą pompą, do tego widzę niezbyt ciekawa współpraca z grzejnikami a podłogówka to dodatkowe +100% kosztów wykonania w stosunku do instalacji na samych grzejnikach no i zapewne podłogówka znowu nie za bardzo nadaje się do współpracy z kotłem węglowym zasypowym. Słowem, zbyt wiele komplikacji, i jeszcze mnie w kościach będzie kręcić przez tą wodę krążącą pod łóżkiem PC tanieją, może i HT potanieją. Więc przypuszczam że kolega czytając: MUSISZ mieć to, MUSISZ mieć tamto... zostanie przy śmieciuchu i kaloryferach... A ja staram się przekonać kolegę do podłogówki a później on sam zdecyduje jakim źródłem ciepła będzie dostarczał energię do układu. Oczywiście jeśli śmieciuch to bufor będzie do niego książkowo pasował, z tym że jeśli braknie funduszy to można to inaczej rozwiązać a nie ciąć na kosztach podłogówki... Kolega "Vld" ma akurat tutaj rację... Edytowane 31 Sierpnia 2014 przez nethorse Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
M.Krk 31.08.2014 16:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Sierpnia 2014 ok wyłoży te 1500zł. więcej ale spokojnie może podłogówkę podpinać do tego a te pieniądze za bufor zwrócą się szybko na efektywności spalania, a do PC może zostać a może i wyciąć, już to kiedyś pisałem miałem kilka ofert na PC i wszystkie na inwerterach a producenci i tak bufory zalecali, nie wymagali a zalecali dla efektywniejszej pracyDla jasności ja nikogo nie namawiam do konkretnego rozwiązania, zresztą sam szukam jeszcze pomocy w kilku kwestiach Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
map78 31.08.2014 17:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Sierpnia 2014 kiedyś pisałem miałem kilka ofert na PC i wszystkie na inwerterach a producenci i tak bufory zalecali, nie wymagali a zalecali dla efektywniejszej pracy A jak to motywowali? Bo jakoś nie za bardzo jestem sobie w stanie wyobrazić jak bufor miałby poprawiać efektywność pracy PCi:confused: Chyba, że mówisz o współpracy z kalafiorami i grzaniu w taniej taryfie, to wtedy i owszem;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mik37 31.08.2014 18:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Sierpnia 2014 Potwierdzam,wszyscy instalatorzy spoza forum zalecają bufor. Miałem mieć u siebie meetinga ale okazało się że kotłownia jest za mała i na bufor nie ma miejsca.Nawiasem mówiąc sprzedawca meetingów sprawił chyba najlepsze wrażenie spośród oferujących mi pompę ciepła. W każdym razie wg sprzedawców Panasa bo do niego wróciłem pompa będzie gorzej pracować i mogą wyskakiwać błędy. Wydawało mi się że sprawa braku konieczności zainstalowania bufora przy 100% podłogówki została dokladnie wyjaśniona przez Karbona na jego blogu a tu się okazało że chyba nie wszyscy instalatorzy jego blog czytają Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
map78 31.08.2014 18:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Sierpnia 2014 Potwierdzam,wszyscy instalatorzy spoza forum zalecają bufor. Miałem mieć u siebie meetinga ale okazało się że kotłownia jest za mała i na bufor nie ma miejsca.Nawiasem mówiąc sprzedawca meetingów sprawił chyba najlepsze wrażenie spośród oferujących mi pompę ciepła. W każdym razie wg sprzedawców Panasa bo do niego wróciłem pompa będzie gorzej pracować i mogą wyskakiwać błędy. Wydawało mi się że sprawa braku konieczności zainstalowania bufora przy 100% podłogówki została dokladnie wyjaśniona przez Karbona na jego blogu a tu się okazało że chyba nie wszyscy instalatorzy jego blog czytają To ja chyba trafiłem na naprawdę dobrego instalatora, bo nie mam bufora, nie ma 100% podłogówki a wszystko działa jak ta lala i żadne błędy nie wyskakują Nie mam nic przeciwko buforom - czasami są wręcz niezbędne, ale przy buforze jakim jest podłogówka jest to po prostu zbędny klamot + zbędna dodatkowa obiegówka, która darmo nie chodzi:( Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
M.Krk 31.08.2014 18:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Sierpnia 2014 Tylko mówię co dostałem w ofercie i to nawet nie instalatorzy bo im się nie chciało tyłków ruszyć, przysyłali mi oferty wraz ze specyfikacją producenta z tego co pamiętam to tylko D nic nie wspominał a reszta zalecała chyba nawet popularny tutaj Panasonic , a zubadan na pewno zalecał bufor mały ale zalecał,ja się nie znam ale wiem że kopciuch powinien mieć napewno Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asaselllo 31.08.2014 21:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Sierpnia 2014 (edytowane) Tak, prawie wszyscy producenci pomp zalecają bufor. Jest ku temu ważny powód. Wiele instalacji ma zbyt słaby lub niestabilny przepływ. Wówczas wyskakuje błąd przepływu. Niestety często woda w instalacji gęstnieje co z biegiem czasu też wywołuje ten problem. Zatem wystarczy zrobić wystarczająco dużo pętli o rozsądnej długości i można pominąć powyższe zalecenia odnośnie bufora.Montując bufor klient, który nic nie wie o gorszej efektywności jest zadowolony tak, jak i producent, który nie musi borykać się z reklamacjami. Ot, to wszystko.Acha, ciekawostka. Niektóre pompy (np. Mitsubishi Zubadan) muszą mieć bufor lub zbiornik cwu. Ze względu na fakt, że wprowadzono bardzo szybkie rozmrażanie parownika (3min) pompa musi mieć pompoc w postaci wody o temp min. 40 st.C. Zatem albo pobiera tę wodę ze zbiornika cwu albo z bufora. Przez to niestety zubadany wychodzą drożej w eksploatacji niż starsze powerinwertery. Smutna konkluzja postępu. Edytowane 31 Sierpnia 2014 przez asaselllo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_olo_ 31.08.2014 23:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Sierpnia 2014 Zatem wystarczy zrobić wystarczająco dużo pętli o rozsądnej długości i można pominąć powyższe zalecenia odnośnie bufora. Możesz doprecyzować to stwierdzenie ? Jakieś konkretne zalecenia ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
M.Krk 01.09.2014 05:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Września 2014 Tylko że tu mowa o podłogówce i kopciuchu, ja mam zwykłą pompę i grzejniki więc go mam i do niego też starego kopciucha podpiąłem bo wyrzucić jest łatwo a gazu niestety nie ma, ale do podłogówki powinien być jak nic Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asaselllo 01.09.2014 07:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Września 2014 (edytowane) Już napisałem, że producenci pomp ciepła zalecają wstawienie bufora ze względu na przepływy w instalacji. Jeśli się dobrze rozplanuje ilości obwodów i długości pętli to nie potrzeba żadnych buforów. Będzie wówczas taniej przy samej inwestycji oraz przy późniejszej eksploatacji.Każdy bufor wnosi straty do instalacji. Jedynym uzasadnieniem jego stosowania są piece, w których palimy w sposób niekontrolowany czyli właśnie śmieciuch czy kominek.Osobiście posiadam pompę ciepła P/W tak często krytykowaną przez tych, którzy jej nigdy nie mieli albo przez tych, którzy mieli to nieszczęście trafić na niefachową firmę (o co nietrudno). Dom 300m2 + 60m2 garaż +7m2 kotłownia +7m2 pomieszczenie gospodarcze. Koszt ostatniej zimy to 1800 zł. W sezonie 2012/2013 3700zł (na prądzie budowlanym). Pompa z instalacją 13000 zł + zbiornik CWU. Edytowane 1 Września 2014 przez asaselllo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_olo_ 01.09.2014 08:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Września 2014 Osobiście posiadam pompę ciepła P/W tak często krytykowaną przez tych, którzy jej nigdy nie mieli albo przez tych, którzy mieli to nieszczęście trafić na niefachową firmę (o co nietrudno). Dom 300m2 + 60m2 garaż +7m2 kotłownia +7m2 pomieszczenie gospodarcze. Koszt ostatniej zimy to 1800 zł. W sezonie 2012/2013 3700zł (na prądzie budowlanym). Pompa z instalacją 13000 zł + zbiornik CWU. Zdradź tajemnicę jaką to PC za 13kzł wraz z instalacją ogrzewasz 300m2 powierzchni ? Jaka to jest ta optymalna długość i gęstość pętli ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
M.Krk 01.09.2014 08:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Września 2014 (edytowane) http://www.insbud.org/pl/produkty-7656412802260800512-1/Zawory-z-silownikiem.html Który z tych zaworów będzie się nadawał do sterowania na zasobnik ? rurki mam 28 miedź Edytowane 1 Września 2014 przez M.Krk Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
map78 01.09.2014 11:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Września 2014 http://www.insbud.org/pl/produkty-7656412802260800512-1/zawory-z-silownikiem.html który z tych zaworów będzie się nadawał do sterowania na zasobnik ? Rurki mam 28 miedź ib-3325 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asaselllo 01.09.2014 11:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Września 2014 Zdradź tajemnicę jaką to PC za 13kzł wraz z instalacją ogrzewasz 300m2 powierzchni ? Jaka to jest ta optymalna długość i gęstość pętli ? To żadna tajemnica, mam Panasonica t-cao 9kW. 17000zł brutto -7200 dofinansowanie +1300 podatek + 400zł odsetki + 1500 montaż jednostki zew i wew. Podłączenie pompy do instalacji dokonała firma, która wykonywała podłogówkę. Wynegocjowałem, że zrobią to w cenie podłogówki. Mam 3 rozdzielacze po 11 pętli + 2 drabinki. Przy włączonych 2 rozdzielaczach i 1 drabince przepływ jest 1,75m3/h Przy 3 rozdzielaczach i 2 drabinkach dochodzi do 2m3/h. Pompa minimalnie potrzebuje 1,2m3/h. Optymalnie jest to 1,5m3/h. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts