ferrit 01.09.2014 12:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Września 2014 300m2 i tylko 9KW ? Którą zimę grzejesz ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asaselllo 01.09.2014 12:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Września 2014 Dwa sezony za mną. Pompa pracowała maksymalnie (w sumie w ciągu 2 lat może 7 dni) przez 18h. Ale ogólnie to ok.85% w taniej taryfie.Co ciekawe zazwyczaj pompa oddaje sporo większa moc niż 9kw. Przy -5 jest to np. trochę ponad 10kW. Przy -17 jest 9kW. 70 metrów to pokój rekreacyjny, zatem jak przyjdzie konieczność to zawsze mogę wyłączyć tam ogrzewanie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lukasza 01.09.2014 13:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Września 2014 300m2 i tylko 9KW ? Którą zimę grzejesz ? lepiej zapytaj od razu o OZC lub rachunek czy grzałką nie dogrzewa * bo same 300m2 to nic nie mówi, bo lepiej grzać 1x300m2 niż 2x150m2 czy trzy domki po 100m2 * bo 300m2 energooszczędne może wziąć kWh tyle co 120m2 dom sprzed 10 lat Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
map78 01.09.2014 13:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Września 2014 300m2 i tylko 9KW ? Którą zimę grzejesz ? Mnie to wcale nie dziwi. W moim 190m2 durszlaku ta pompa jest przez większość sezonu za mocna (inverter nie jest wstanie zejść do poziomu zapotrzebowania domu), więc u kolegi zakładając, że ma porządną izolację jak najbardziej może się sprawdzać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_olo_ 01.09.2014 13:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Września 2014 To żadna tajemnica, mam Panasonica t-cao 9kW. 17000zł brutto -7200 dofinansowanie +1300 podatek + 400zł odsetki + 1500 montaż jednostki zew i wew. Podłączenie pompy do instalacji dokonała firma, która wykonywała podłogówkę. Wynegocjowałem, że zrobią to w cenie podłogówki. Ok, dziękuję, już wszystko wiem - dofinansowanie to fajna sprawa, jednak u mnie o ile się dobrze orientuję nie dają, jeżeli się ma również kocioł na paliwo stałe. A ta Panasy to chyba najfajniejsze pompki, nie trzeba ich przewymiarowywać z uwzględnieniem spadków wydajności dla niskich temp., mają parametry jakby to były wielkie pompy z jakąś blokadą wydajności dla wysokich COP. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 01.09.2014 13:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Września 2014 A ta Panasy to chyba najfajniejsze pompki, nie trzeba ich przewymiarowywać z uwzględnieniem spadków wydajności dla niskich temp., mają parametry jakby to były wielkie pompy z jakąś blokadą wydajności dla wysokich COP. Bo to są mega pompy ze sprezara 16kW ale ograniczoną mocowo i dlatego też brak spadku mocy przy niskich temperaturach. Atlantic też ma takie pompki serii TRI ale są droższe i zaczynają się od 11kW. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 01.09.2014 13:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Września 2014 Z drugiej strony jak się zna dokładne obciążenie cieplne domu to zwykle pompki tez są dobre a przy okazji tańsze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 01.09.2014 14:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Września 2014 mają parametry jakby to były wielkie pompy z jakąś blokadą wydajności dla wysokich COP. Widze, ze zaczynasz pomalu lapac jak to dziala Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asaselllo 01.09.2014 14:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Września 2014 (edytowane) Żeby być uczciwym to dodam, że 7 razy napaliłem w kominku. łącznie 10 paczek brykietu. Zresztą na razie z kominkiem mam największy problem. Mam rozprowadzenie ciepła rurami i 2 turbiny. Problem w tym, że sądziłem, że będę musiał dogrzewać a nie muszę. Z tego powodu rury troszkę śmierdzą. Muszę chyba porządnie przepalać od czasu do czasu albo je jakoś zdezynfekować. Założyłem co prawda filtry węglowe i problem zapachu praktycznie znikł ale świadomość, że coś tam się lęgnie nie wpływa dobrze na moje samopoczucie. Na drugi raz to tylko kominek bez zbędnego rozprowadzenia ciepła. No chyba, że przyjdą tęgie mrozy jak na Grenlandii to może odszczekam co napisałem.OZE nie robiłem.Mam reku frapola 550. I chylę przed nim czoła bo naprawdę nawet przy -17 wieje do wewnątrz 9 stC. bez grzałki. Nie ma róży bez kolców - 2 razy wymieniali mi sterownik. Zegarek przyspieszał nadmiernie, a to mnie wkurzało. Edytowane 1 Września 2014 przez asaselllo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_olo_ 01.09.2014 14:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Września 2014 Widze, ze zaczynasz pomalu lapac jak to dziala Tu nie trzeba niczego łapać, wystarczy przejrzeć foldery reklamowe i widać, że nowe Panasonic utrzymują stałą moc grzewczą przynajmniej do -7 a drogie na tle innych, nawet polskich wynalazków nie są. Również samsungi EHS mają podobne właściwości - spadek mocy 10% przy -10st. Tyle, że tam kompresory rotary z inwerterem, nie wiem jak to się ma do stosowanych chyba przez wszystkie marki w nowych modelach Scrolli. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
map78 01.09.2014 14:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Września 2014 Tu nie trzeba niczego łapać, wystarczy przejrzeć foldery reklamowe i widać, że nowe Panasonic utrzymują stałą moc grzewczą przynajmniej do -7 a drogie na tle innych, nawet polskich wynalazków nie są. Panasonic robi takie "czary mary" ponieważ jest producentem swoich sprężarek i zwyczajnie może:) Jest to z punktu widzenia producentów pomp działanie moim zdaniem lekko nieuczciwe, ale z kolei z punktu widzenia klienta jak najbardziej pożądane. Bo mnie kolokwialnie mówiąc wali jak to jest zrealizowane - ważne, że jest tanio i dobrze:D Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 01.09.2014 15:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Września 2014 Jest co "lapac", bo spora grupa klientow na pomy PW robi wielkie oczy, jak sie powie, ze pompa 11kW ma przy -15*C tylko 8kW. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
map78 01.09.2014 15:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Września 2014 Jest co "lapac", bo spora grupa klientow na pomy PW robi wielkie oczy, jak sie powie, ze pompa 11kW ma przy -15*C tylko 8kW. Jak się jeszcze im o tym powie to nie tak źle;) Mam kolegę, który zainwestował ponad 30tys. w Nibe Split 12kW i bardzo się cieszył, że kupił coś markowego. Nikt mu niestety nie powiedział, że przy -15st ta pompa ma już tylko 6kW mocy i resztę pobiera z grzałeczki. Kolega płaci 2x tyle co ja za prąd i bardzo się dziwi jak to jest możliwe, bo dom ma przy tym 30m2 mniejszy;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Vld 01.09.2014 15:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Września 2014 Tu nie trzeba niczego łapać, wystarczy przejrzeć foldery reklamowe i widać, że nowe Panasonic utrzymują stałą moc grzewczą przynajmniej do -7 a drogie na tle innych, nawet polskich wynalazków nie są. Również samsungi EHS mają podobne właściwości - spadek mocy 10% przy -10st. Tyle, że tam kompresory rotary z inwerterem, nie wiem jak to się ma do stosowanych chyba przez wszystkie marki w nowych modelach Scrolli. Pokaż palcem choć jedna nowoczesną pompę PW z kompresorem Scroll. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
map78 01.09.2014 15:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Września 2014 Dwa sezony za mną. Pompa pracowała maksymalnie (w sumie w ciągu 2 lat może 7 dni) przez 18h. Ale ogólnie to ok.85% w taniej taryfie. Co ciekawe zazwyczaj pompa oddaje sporo większa moc niż 9kw. Przy -5 jest to np. trochę ponad 10kW. Przy -17 jest 9kW. Wnioskuję, że masz opomiarowaną instalację T-Cap'a? Możesz zdradzić jaki SPF wyszedł Ci za ten sezon, bo mi po zużyciu "wychodzi", że musiałby być prawie 4, a nie wiem czy to możliwe:rolleyes: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_olo_ 01.09.2014 15:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Września 2014 (edytowane) Pokaż palcem choć jedna nowoczesną pompę PW z kompresorem Scroll. A nie jest tak ? Wydawało mi się, że jak przeglądałem katalogi i to co dostępne np na allegro to najtańsze mają kompresory rotacyjne a te lepsze scrolle np copelandy lub hitachi ? W jakichś katalogach nie pamiętam producentów podobnie - najmniejsze modele rotary, mocniejsze scrolle, ale, może jestem w błędzie. Jakie są w panasonicach ? Samsung ma jeszcze twin rotary, ciekawe rozwiązanie, taki bliźniak z przesunięciem chyba 180st, wibracyjnie na pewno spora poprawa. Edytowane 1 Września 2014 przez _olo_ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Vld 01.09.2014 16:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Września 2014 Scroll nie toleruje głębokiej modulacji mocy. Wszystkie inwertery to sprężarki rotacyjne lub ich modyfikacje. Scrolle są w gruntowych on/off. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
map78 01.09.2014 16:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Września 2014 (edytowane) Jakie są w panasonicach ? Panasonic montuje sprężarki rotacyjne własnej w produkcji, a w "mocniejszych" modelach np T-Cap sprężarki typu Twin Rotary. Tu masz ciekawy artykuł o sprężarkach w kontekście PCi: http://instalreporter.pl/ogolna/elementy-pompy-ciepla-ksztaltujace-cop-sprezarka-1/ Edytowane 1 Września 2014 przez map78 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_olo_ 01.09.2014 16:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Września 2014 (edytowane) A copeland scroll variable ?Przepraszam, że drążę temat - jakie są w inwerterach stosowane silniki - szczotkowe ? Edytowane 1 Września 2014 przez _olo_ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_olo_ 01.09.2014 16:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Września 2014 Panasonic montuje sprężarki rotacyjne własnej w produkcji, a w "mocniejszych" modelach np T-Cap sprężarki typu Twin Rotary. Tu masz ciekawy artykuł o sprężarkach w kontekście PCi: http://instalreporter.pl/ogolna/elementy-pompy-ciepla-ksztaltujace-cop-sprezarka-1/ Dzięki za link, oznacza to, że bezwzględnie warto dołożyć te 2 kzł do nowych panasoniców bo poza wzrostem wydajności przy niskich temp wzrasta i trwałość kompresorów, i to sporo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts