Vld 01.09.2014 16:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Września 2014 Fajne, ale z tego co widzę najmniejsza ma zakres od 12 do 40 kW. Wątpię byś znalazł PC do domu na takiej sprężarkę. W inwerterach stosują silniki BLDC, bezszczotkowe prądu stałego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mkm silesia 01.09.2014 17:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Września 2014 Fajne, ale z tego co widzę najmniejsza ma zakres od 12 do 40 kW. Wątpię byś znalazł PC do domu na takiej sprężarkę. W inwerterach stosują silniki BLDC, bezszczotkowe prądu stałego. No może po lekturze artykułu w końcu do ciebie dotarło to co pisałem z rok temu. A skąd niby zakres 12 40 kw ? Znowu jakaś teoria spiskowa jak w przypadku za małych wymienników ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Vld 01.09.2014 18:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Września 2014 Za rok ci napiszę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
M.Krk 01.09.2014 18:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Września 2014 No i które leprze ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 01.09.2014 18:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Września 2014 No i które leprze ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
M.Krk 01.09.2014 18:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Września 2014 (edytowane) ib-3325 a nie lepszy ten, wydaje mi się że ma prosty przepływ główny tak jakby o ile dobrze się wyrażam IB-Q25-3 - Zawór kulowy trójdrogowy, mieszający, proporcjonalny, z siłownikiem elektrycznym, elektrozawór, DN25 Edytowane 1 Września 2014 przez M.Krk Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
M.Krk 01.09.2014 18:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Września 2014 serio jestem ciekaw skrole czy te niby starsze Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
M.Krk 01.09.2014 18:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Września 2014 Czy takie coś nadaje się do piwnicy ? będzie to działać na 45-50 stopniach ? http://www.tukado.pl/produkt-21--13686077892648-.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 01.09.2014 18:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Września 2014 O orta mi chodzilo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
map78 01.09.2014 18:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Września 2014 a nie lepszy ten, wydaje mi się że ma prosty przepływ główny tak jakby o ile dobrze się wyrażam IB-Q25-3 - Zawór kulowy trójdrogowy, mieszający, proporcjonalny, z siłownikiem elektrycznym, elektrozawór, DN25 Ale ten jest mieszający, a Ty (chyba) chcesz przełączać pomiędzy zasilaniem CO, a CWU - tak zrozumiałem:confused: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
M.Krk 01.09.2014 19:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Września 2014 Ale ten jest mieszający, a Ty (chyba) chcesz przełączać pomiędzy zasilaniem CO, a CWU - tak zrozumiałem:confused: tak dokładnie masz rację, chodzi mi o przełączanie, rozważam jeszcze podpięcie tego w ten sposób, chociaż już powoli tracę chęci do zajmowania się tą pompką Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asaselllo 01.09.2014 22:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Września 2014 (edytowane) Wnioskuję, że masz opomiarowaną instalację T-Cap'a? Możesz zdradzić jaki SPF wyszedł Ci za ten sezon, bo mi po zużyciu "wychodzi", że musiałby być prawie 4, a nie wiem czy to możliwe:rolleyes: Możliwe. Nie będę się chwalił moim SPF bo zostanę posądzony o reklamę producenta mojej pompy. Poza tym wyzwiecie mnie od takich, którzy mają lodowisko w domu, zepsuty ciepłomierz, podlicznik energii z demobilu a na co dzień chodzę brudny i nie zmywam naczyń w ciepłej wodzie. Juz to przerabiałem. Parę osób u mnie było i dokonywało pomiarów. Jeden koleś nawet nocował u mnie bo wietrzył przekręt jakiś. Prawda jest taka, że ociepliłem b. mocno wnętrze mojej jednostki zewnętrznej. Panasonic praktycznie nie ma izolacji wewnątrz. Potężnie ociepliłem przewody chłodnicze pomiędzy jednostkami. Efekt jest naprawdę miły. Pompa dużo zyskała. Jej wyniki są ok. 10 % lepsze niż w katalogu. Może taki egzemplarz a może tak już jest, nie wiem. Acha, zauważyłem, że praktycznie każdy zawór trójdrogowy przepuszcza więc do CWU mam elektrozawory. Po ich montażu woda zdecydowanie szybciej się grzeje. W największe mrozy (jak na razie -17)temperatura zasilania dochodzi do 33st. To wystarcza. Edytowane 1 Września 2014 przez asaselllo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_olo_ 02.09.2014 04:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Września 2014 A jak t-capy się zachowują przy większych temperaturach otoczenia, np przy +20 na dworze - też jest blokowana moc na tych nominalnych wartościach np 9kW czy rośnie ponad tą wartość ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asaselllo 02.09.2014 06:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Września 2014 Przy zasilaniu 29stC - 31stC (29 rozpoczęcie pomiaru - 31 zakończenie) st oddaje 11,1kW a pobiera 1,585kW. Tak było przy 19st na zewnątrz. Mierzone przez godzinę, po godzinie od włączenia urządzenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 02.09.2014 06:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Września 2014 Ciekawa sprawa z tym ociepleniem jedn.zewnetrznej. Co dokładnie ocieplales ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asaselllo 02.09.2014 06:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Września 2014 Sprężarkę i wszystkie rurki. Trochę to upierdliwe bo jest tam mało miejsca ale się da. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asaselllo 02.09.2014 07:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Września 2014 Acha i jeszcze jedno - czynnik chłodniczy czynnikowi nie równy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 02.09.2014 07:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Września 2014 Tzn jak rozumiem wymieniles czynnik w swojej pompie. Z jakiego na jaki? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
map78 02.09.2014 08:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Września 2014 Możliwe. Nie będę się chwalił moim SPF bo zostanę posądzony o reklamę producenta mojej pompy. Poza tym wyzwiecie mnie od takich, którzy mają lodowisko w domu, zepsuty ciepłomierz, podlicznik energii z demobilu a na co dzień chodzę brudny i nie zmywam naczyń w ciepłej wodzie. Juz to przerabiałem. Ja na pewno Cię o nic nie posądzę, bo wiem co ta pompa potrafi - sam takową posiadam. Pytam, bo u mnie ze względu na chłodzenie nie zdecydowałem się na montaż ciepłomierza, a przy założeniu SPF na poziomie 3 nijak mi się nie zgadza moje zużycie do zapotrzebowania domu wg OZC (nawet biorąc pod uwagę poprawkę na minioną zimę). Znalazłem niemiecką stronę jakiegoś ichniego towarzystwa pompowego, gdzie można oszacować SPF i tam dla mojej pompy, moich warunków klimatycznych i charakterystyki eksploatacji program wylicza SPF na poziomie 3,82 - to już by mi się bardziej zgadzało, choć za minioną zimę musiałoby być w okolicach 4. Dla zainteresowanych link do niemieckiej stronki - SPF (niem. JAZ) można policzyć dla większości pomp na rynku, choć niestety tylko dla I strefy klimatycznej w Polsce. http://www.waermepumpe.de/nc/waermepumpe/effizienz/jaz-rechner.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mkm silesia 02.09.2014 08:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Września 2014 Sprężarkę i wszystkie rurki. Trochę to upierdliwe bo jest tam mało miejsca ale się da. A kolega wie od czego są te dwa "zbiorniki" na freon i dlaczego mają "mieć ciepło". Jak pokazały niemieckie testy ( gdzieś wkleiłem link ) producent podawał niższą sprawność niż wypadła w testach więc to nie zasługa izolowanych rurek przy sprężarce natomiast instalacje należy bezwzględnie dobrze izolować stosowanie rurek z izolacją do klimy to partactwo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts