asaselllo 02.09.2014 10:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Września 2014 (edytowane) Być może są jakieś zasadne wytyczne odnośnie bezsensu izolacji rur w klimie. Na szczęście u mnie praca w trybie klimy tylko podczas rozmrażania a korzyści są b.wymierne. Przy -7 pompa według ciepłomierza oddaje 300Watt więcej. Dla mnie to sporo. SPF ostatniego sezonu to 4,14, poprzedni sezon to 3,85 (mierzony od czasu usunięcia usterki w pompie).Po zakupie pompy i po uruchomieniu zareklamowałem pracę pompy. COP było parszywe i moc też w granicach 8kW. Przyjechali z Panasonica i po oględzinach i pomiarach kazali mojemu instalatorowi wymienić czynnik. Poprawa diametralna ale wciąż daleko od ok. Dalej reklamowałem. Na koszt Panasonica instalator zamontował ciepłomierz. Ten pokazał, że jest poniżej zapewnień. Instalator wymienił mi czynnik na inny (nie wiem jaki). Poprawa nastąpiła ale wciąż ok 5-7% poniżej wytycznych. Przyjechali z panasonica ze swoją firmą zaprzyjaźnioną i .... wymienili czynnik (powiedzieli, że będzie teraz na 100% dobrze a ja nie wierzyłem). Pompa wstała i zaczęła pracować lepiej niż katalog. Dalej było ocieplenie pompy i teraz jest ok. 10% lepiej niż zakłada producent.Każdemu polecam zakup ciepłomierza. Osobiście znam 3 przypadki, kiedy po namowie, użytkownicy zakupili ciepłomierze i spotkało ich rozczarowanie. We wszystkich przypadkach rozwiązanie było identyczne jak moje. Podobno pompom b.szkodzi transport w pozycji poziomej. Nie da się upilnować całego transportu. W tym roku SPF wyjdzie gorszy. Ze względu na fakt, że ogrzewane podłogi są chłodne zakładamy dywany. Siłą rzeczy temp zasilania będzie musiała być wyższa Edytowane 2 Września 2014 przez asaselllo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mkm silesia 03.09.2014 07:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Września 2014 Być może są jakieś zasadne wytyczne odnośnie bezsensu izolacji rur w klimie. No tak jak już grzeje to strat na źle zaizolowanej instalacji nie ma Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_olo_ 05.09.2014 04:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Września 2014 W inwerterach stosują silniki BLDC, bezszczotkowe prądu stałego. Że tak z ciekawości zapytam. Skoro silniki prądu stałego....to w jaki sposób działa to, co producenci nazywają inverterami, w jaki sposób steruje się ich prędkością obrotową ? Siłą rzeczy nie są to zwykłe falowniki produkujące prąd zmienny z prądu stałego bo silnik przecież jest prądu stałego ? Wyłącznie zmiana napięcia ? Regulacja współczynnika wypełnienia impulsu czy jeszcze jakieś inne elektroniczne metody sterowani obrotami silnika ? Czy to u wszystkich producentów klim/pc "inwerterowych" wygląda tak samo ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lukasza 05.09.2014 05:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Września 2014 SPF ostatniego sezonu to 4,14, poprzedni sezon to 3,85 (mierzony od czasu usunięcia usterki w pompie). porównywanie samymi sezonami nie ma sensu. W ostatnim sezonie to SPF u ekogroszkowców podniósł się znacznie (choć przy ciepłomierzu i przewymiarowanym kotle by mógł spaść) znaczy się spalili sporo mniej paliwa bo temperatury były łagodniejsze to i PC PW lepiej pracowały. Chyba, że całość danych idzie od Ciebie przez ciepłomierz już od wtedy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Vld 05.09.2014 09:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Września 2014 Że tak z ciekawości zapytam nie przesadzajmy https://www.google.pl/search?client=opera&q=silnik+bldc&sourceid=opera&ie=utf-8&oe=utf-8&channel=suggest&gws_rd=ssl Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asaselllo 07.09.2014 16:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Września 2014 Co do węgla to sprawdziłem koszt kilowatogodziny na przykładzie dwóch instytucji opalanych węglem. W sezonie 2012/2013 koszt kWh dla pierwszej (dwa piece po 60kW) wyniósł 13gr, dla drugiej (80kW z podajnikiem) 15gr. W sezonie 1013/2014 koszt ten wyniósł odpowiednio: dla pierwszej 15gr, dla drugiej 21gr. Ceny węgla i ekogroszku były nieco niższe od tych dla użytkowników indywidualnych bo zakup poprzedzony był przetargiem. Ceny węgla praktycznie te same w czasie tych dwóch lat. Co się rzuca w oczy to dużo wyższy koszt kWh pieca na ekogroszek w trakcie ciepłego okresu grzewczego. Piec potrzebował dużo energii na podtrzymanie pracy. W przypadku pierwszego budynku zatrudnieni są palacze na łącznie 2,5 etatu. W drugim budynku jeden palacz, który wykonuje też inne prace drobne + koszenie trawników latem oraz przycinanie krzewów i drzew. Nie mam pojęcia czy to ma bezpośrednie przełożenie na ogrzewanie w budownictwie indywidualnym. Może ktoś z urzytkowników ekogroszku ma ciepłomierz i może wyliczyć koszt kWh u siebie. Ogólnie likwidujemy w naszych jednostkach ogrzewanie węglem. Płacimy bowiem dodatkowo spore opłaty środowiskowe. Przechodzimy zazwyczaj na brykiet i o dziwo wychodzi taniej. Sam do końca nie wiem dlaczego bo cena w stosunku do kaloryczności jest ok 2-5% wyższa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cangi80 26.01.2018 09:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2018 Witam. Ja mam zamiar do grzejników dołożyć nagrzewnicę przemysłową . Problemem może być hałas, ale nadmuch z kominka to nie hałasuje? Nagrzewnice są większej mocy i są dużo tańsze od klimakonwektorów.Co o tym myślicie ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jacek.1971 26.01.2018 09:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2018 (edytowane) Pompa ciepła plus fotowoltaika oczywiście z dofinansowaniem i to będzie ekonomia Edytowane 26 Stycznia 2018 przez jacek.1971 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
scashone 26.03.2018 20:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Marca 2018 Pany, Niestety ,ale moja obecna małzonka zrobiła grzejniki na dole chaupy, pospieszyła sie i kicha. U jednego z instalatorow dostałem wyliczenia ze rocznie zaplace ok 3850 pln na kaloryferach, jak bym mial podlogowke to ok 600-800 pln mniej. Ale z tego co ludzie piszą nie mam szans na takie koszta- koszta beda duzo wieksze na pompie ( powietrze-woda). Dom ok 150 m 2 z czego poki co grzejniki - 7 szt sa na dole, poddasze nie zrobione w ogole wiec tam podlogowka moze byc. Dom ocieplony - podloga 15 cm styro- sciany to beton komorkowy 24+ 20 cm styro grafitowego- poddasze 25 cm welny. Powiedzcie, czy realnie jest uzyskac takie koszta roczne majac u gory podlogowke a na dole grzejniki ? - Chcialem isc w pelet ,ale jesli koszta roczne byly by porownywalne to bralbym pompe.mieszkam w okolicy Żywca. Podpowiedzcie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mazi07 28.03.2018 21:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Marca 2018 (edytowane) pellet jak będziesz szukał to możesz kupić przez neta np na Edytowane 8 Stycznia 2020 przez Greengaz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Garażowiec1719514970 29.03.2018 09:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Marca 2018 Pany, Niestety ,ale moja obecna małzonka zrobiła grzejniki na dole chaupy, pospieszyła sie i kicha. U jednego z instalatorow dostałem wyliczenia ze rocznie zaplace ok 3850 pln na kaloryferach, jak bym mial podlogowke to ok 600-800 pln mniej. Ale z tego co ludzie piszą nie mam szans na takie koszta- koszta beda duzo wieksze na pompie ( powietrze-woda). Dom ok 150 m 2 z czego poki co grzejniki - 7 szt sa na dole, poddasze nie zrobione w ogole wiec tam podlogowka moze byc. Dom ocieplony - podloga 15 cm styro- sciany to beton komorkowy 24+ 20 cm styro grafitowego- poddasze 25 cm welny. Powiedzcie, czy realnie jest uzyskac takie koszta roczne majac u gory podlogowke a na dole grzejniki ? - Chcialem isc w pelet ,ale jesli koszta roczne byly by porownywalne to bralbym pompe.mieszkam w okolicy Żywca. Podpowiedzcie Mam dom podobnej wielkości , ściana BK 24+ styro zwykły 20 cm , dach 40 m wełny a słabej jakości ,dół podłogówka ,góra grzejniki pc gruntowa , roczne rachunki za CO 600-800 PLN ,jakoś trudno mi sobie wyobrazić Twoje rachunki na poziomie 4K . Grzejniki nie są jakąś mega przeszkodą w połączeniu z PC , tutaj może raczej zajść potrzeb na wymianę grzejników na potrójne , pewnie ze 4K w takie grzejniki trzeba by władować . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jacek.1971 29.03.2018 16:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Marca 2018 Mam dom podobnej wielkości , ściana BK 24+ styro zwykły 20 cm , dach 40 m wełny a słabej jakości ,dół podłogówka ,góra grzejniki pc gruntowa , roczne rachunki za CO 600-800 PLN ,jakoś trudno mi sobie wyobrazić Twoje rachunki na poziomie 4K . Grzejniki nie są jakąś mega przeszkodą w połączeniu z PC , tutaj może raczej zajść potrzeb na wymianę grzejników na potrójne , pewnie ze 4K w takie grzejniki trzeba by władować . A jakie ty masz te grzejniki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
scashone 29.03.2018 19:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Marca 2018 Nie wiem jak wyliczyc powierzchnie grzejnikow ;-/. Póki co mam kupione aluminiowe z armatury.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
scashone 29.03.2018 19:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Marca 2018 (edytowane) Garażowiec,piszesz ze masz pompe gruntowa Ja będe mial powietrzną więc to róznica Wg kalkulatora jednego z wykonawców PC, wychodzi mi 3850 pln za rok. Pompa to bosch Edytowane 29 Marca 2018 przez scashone Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Garażowiec1719514970 29.03.2018 20:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Marca 2018 Nie wiem jak wyliczyc powierzchnie grzejnikow ;-/. Póki co mam kupione aluminiowe z armatury.. Jeśli moc grzejnika podana jest da warunków 75/65/20 to dla 45/35/20 będziesz miał do dyspozycji tylko 30% moc tej podanej dla 75/65/20 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Garażowiec1719514970 29.03.2018 20:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Marca 2018 Garażowiec,piszesz ze masz pompe gruntowa Ja będe mial powietrzną więc to róznica Wg kalkulatora jednego z wykonawców PC, wychodzi mi 3850 pln za rok. Pompa to bosch jeśli za prąd zapłacisz 3850 to Twój dom potrzebuje z 25000 kwh na CO i CWU !!. Ja będę mial powietrzną - to może zastanów się nad inną a pc ...Tylko nie bierz od Pięknego , bo zdaje się że w Żywcu działa . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jacek.1971 29.03.2018 20:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Marca 2018 Jeśli moc grzejnika podana jest da warunków 75/65/20 to dla 45/35/20 będziesz miał do dyspozycji tylko 30% moc tej podanej dla 75/65/20 To podaj przykład jednego pomieszczenia i zamontowanego w nim grzejnika jakie masz usiebie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Garażowiec1719514970 29.03.2018 21:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Marca 2018 No masz , pokój 26 m2 pod dwoma oknami na ścianie szczytowej , dwa grzejniki dwupłytowe 55 cm X 140 cm +1 grzejnik 55 cm X 60 cm i całość podłączona w szereg no i jakie z tego wnioski kolego jacek.1971 wyciągniesz ?Ściany skosy więc kubatura mała Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jacek.1971 29.03.2018 21:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Marca 2018 Żaden, pytam bo wymieniam stare dwupanelowe grzejniki na większe purmo c33 i mnie to ciekawi czy dobrze robię i czy dobrze odebrałem np. Na pomieszczenie 20mkw c33 2000x600 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Garażowiec1719514970 29.03.2018 21:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Marca 2018 Sam grzejnik, c33 2000 X 600 to potęga nie wiem jakiej firmy grzejnik , ale przy zasilaniu 45* powinieneś mieć moc cieplną około 2500 W i teraz pytanie czy taka moc wystarczy do ogrzania 20m2 ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts