czp01 29.02.2012 16:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Lutego 2012 Witam. Na wiosnę planuje gruntowną konserwację kosza na ekogroszek ( jeszcze nie rdzewieje ) ale od zimy 2008 r trochę czasu minęło to mu się należy konserwacja. Przy okazji tego wydarzenia planuję powiększyć kosz na ekogroszek po to aby było wygodniej. Ma 175 litrów pojemności a planuję go powiększyć w ten sposób, że przetnę zbiornik i wstawię dookoła pas blachy o wysokości 25 cm (spawanie MIG/MAG migomatem powinno być tu wystarczające). Kosz w części zasadniczej ma 75 cm długości i 50 cm szerokości to podwyższenie go o 25 cm da nam dodatkowo 93,75 litra czyli pojemność kosza zasypowego zwiększy mi się do 268,75 litra. Będzie to wyglądało tak jak na poniższej fotce - mam jednak wątpliwości w którym miejscu ten zbiornik przeciąć ? Proszę o sugestie i uwagi co do tego pomysłu ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
timon120777 29.02.2012 17:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Lutego 2012 czp jak masz uszczelkę na klapie to daj sobie spokój z cięciem zasobnikazdemontuj klapę nadspawaj i zamontuj ją ponownie???? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
czp01 29.02.2012 17:46 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Lutego 2012 Hmm - też tak pomyślałem ale popatrz http://czp.pl/kociol/nastawy/czyszczenie/images/obraz_089.jpg u mnie ta góra jest elegancko zagięta i szczelnie się zamyka to pomyślałem, że lepiej przeciąż zbiornik bo inaczej najpierw trzeba i tak samą górę przyciąć ( ten rant) a później w tej nad spawanej blasze podobnie i to równiutko wyprofilować ? No a jak przetnę niżej to góra jest dalej ta sama i gotowa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
timon120777 29.02.2012 17:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Lutego 2012 a jaki problem tej samej grubości kątownik od góry na tą nadstawkę???równo i szybko a jak będziesz ciąć to nie dasz rad równo chyba że zdemontujesz kosz i będziesz miał jakąś prowadnicę żeby potem nie szlifować za dużo.odchodzi Ci cała zabawa z równaniem i dopasowywaniem spawasz prostokąt do niego od góry kątownik i wszysko razem do górnej krawędzi tego co masz a potem tylko montaż klapy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
czp01 29.02.2012 18:03 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Lutego 2012 timon120777 to fakt - hmm no ale prostokąt musi być pospawany pod kątem bo zbiornik jest skośny - wydaje się, że Twój sposób jest prostszy. Kosz i tak będę demontował do konserwacji a migomata ma dalszy sąsiad to zobaczę jakie on stanowisko zajmie w kwestii cięcia. Wiadomo kosz później w miejscach spawania będzie elegancko doszlifowany a później całość przymaluję Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
timon120777 29.02.2012 18:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Lutego 2012 ja bym tak zrobił, odchodzi późniejsze równanie i pasowanie ale skonsultujesz z gościem od spawania to myślę że on podsunie najłatwiejsze rozwiązanie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piotrek42 29.02.2012 18:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Lutego 2012 Chyba tez sobie powiększę, ale mam inny zasobnik, (pionowy) to spróbuję iść na boki i chcę zrobić z dodatkowym podparciem na jakieś +-500kg (jakoś niechce mi sie ładowac zasobnika raz na 12 dni.... 500kg przy takiej pogodzie dałoby mi jakiś miesiąc bez uzupełniana zasobnika... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
czp01 29.02.2012 18:21 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Lutego 2012 timon120777 Coś nie zgadza mi się pojemność mojego zbiornika z ilością kg jaka do niego wchodzi. Zbiornik ma niby 175 litrów a jak go wypalę do końca to wchodzi mi do niego średnio 173 kg a powinno chyba mniej. Liczę, że w 1 litrze powinno mieścić się ok. 0,8 kg ekogroszku - ale tu mogę się mylić. Zastanawiam się ile faktycznie kg eko wejdzie mi na te 75 litrów. Chodzi mi już po głowie aby wziąć jakiś dokładniejszy pojemnik litrowy wsypać eko i zważyć Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
czp01 29.02.2012 18:23 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Lutego 2012 Chyba tez sobie powiększę, ale mam inny zasobnik, (pionowy) to spróbuję iść na boki i chcę zrobić z dodatkowym podparciem na jakieś +-500kg (jakoś niechce mi sie ładowac zasobnika raz na 12 dni.... 500kg przy takiej pogodzie dałoby mi jakiś miesiąc bez uzupełniana zasobnika... Tak wielkiego na razie nie robię bo wymagałby dodatkowego podparcia a tak myślę, że objedzie na tej jednej nodze - czyli podparciu rury ze ślimakiem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piotrek42 29.02.2012 18:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Lutego 2012 Tak wielkiego na razie nie robię bo wymagałby dodatkowego podparcia a tak myślę, że objedzie na tej jednej nodze - czyli podparciu rury ze ślimakiem Jak pomysł wejdzie w fazę rysunku ...a da rade zrobić większy to zrobię większy na razie oswajam się tylko z ta myslą Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
czp01 29.02.2012 18:34 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Lutego 2012 (edytowane) Ja z myślą się oswoiłem to zostanie mi tylko realizacja na wiosnę - czyli powiększamy. Czy aby na pewno powiększony zbiornik ze 175 do 268 litrów utrzyma mi się prawidłowo na tej jednej nodze - na razie nie widzę tu żadnego powodu aby miało być inaczej i aby taka wielkość zagrażała stabilności kotła Ha ha nie kotła ale kosza Edytowane 29 Lutego 2012 przez czp01 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Alk 29.02.2012 18:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Lutego 2012 Na jakiej wysokości od podłogi jest teraz niższa krawędź klapy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piotrek42 29.02.2012 19:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Lutego 2012 czp01 jak masz kafelki na podłodze to prawdopodobnie trzeba będzie zwiększyć romiar punktu podparcia (pewnie jakaś płytka 10x10cm) bo kafelki mogą popękać.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sebsa 29.02.2012 19:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Lutego 2012 CZP dobry temat. Tak się składa, że też myślałem o powiększeniu swojego zbiornika. Pierwszą rzeczą jaką zrobiłem był jednak kontakt z fabryką. Mam info, że większy zasobnik jest do zrobienia. Kosztów jeszcze nie znam. Ale w kwietniu mam się kontaktować celem doprecyzowania moich oczekiwań, tak by konstruktorzy się wypowiedzieli. Jeśli będę miał info na pewno się podzielę. U mnie zasobnik ma 200l. Przekłada się to jednak na jakieś max 140-150kg. Dla mnie stanowczo mało. Byłbym usatysfakcjonowany gdyby udało mi się zwiększyć pojemność x 2. W przypadku jakiś kosmicznych kosztów, będę kombinował we własnym zakresie.CZP wydaje mi się, że przy zwiększeniu pojemności pasowałoby dodać jeszcze jedną nóżkę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
czp01 29.02.2012 19:06 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Lutego 2012 Na jakiej wysokości od podłogi jest teraz niższa krawędź klapy? Niższa krawędź klapy jest na wysokości 124,5 cm a wyższa na wysokości 145,5 cm od podłogi . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
czp01 29.02.2012 19:07 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Lutego 2012 czp01 jak masz kafelki na podłodze to prawdopodobnie trzeba będzie zwiększyć romiar punktu podparcia (pewnie jakaś płytka 10x10cm) bo kafelki mogą popękać.. W płytkach mam wycięty kwadrat i noga opiera się na betonie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
czp01 29.02.2012 19:09 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Lutego 2012 (edytowane) sebsa to czemu u mnie do zbiornika 175 litrów chodzi 173 kg a powinno wejść mniej - może przez pomyłkę założyli mi większy zbiornik Ale numer Kielar sprzedaje też zbiorniki 210 litrowe - to przyjmując 0,8 kg na litr to wychodzi 168 kg w zbiorniku - to ja faktycznie mam większy zbiornik :) Edytowane 29 Lutego 2012 przez czp01 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sebsa 29.02.2012 19:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Lutego 2012 Wiele zależy od sortu węgla. Ja nawet chciałem składać reklamację jesienią. Myślałem, że producent bądź sprzedawca się pomylili i założyli mi mniejszy kosz. Producent jednak podesłał mi wymiary mniejszego i większego zbiornika. Miałem więc okazję samemu to zweryfikować. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
czp01 29.02.2012 19:32 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Lutego 2012 Ale numer miałem nieprawdę na rachunku napisaną a w instrukcji jak wół pisze, że kotły Kielara od 35 kw w górę mają montowane w standardzie większe zbiorniki 210 litrowe - żyłem w nieświadomości od 2008 roku. Reasumując mój kosz na ekogroszek ma 210 litrów pojemności to jak go powiększę o 93,75 litra to będzie miał 303,75 litra i to powinno mi wystarczyć Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
timon120777 01.03.2012 04:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Marca 2012 jaki z tego wniosek???? czytać DTR :lol2::lol2: juz Ci się sam zbiornik powiększył- mentalnie przynajmniej- teraz już pójdzie z górki:p co do podparcia to pomyślałbym jednak nad jakimś dla niego wsparciem takie obciążenia jednej nogi może sprawić nie tyle wykruszanie podłoza poniżej ale przy gabarytach kosza jego przechylanie w przód lub w tył. sugeruję dorobienie w tylnej części kosza dodatkowej nogi lub 2 żeby rozłożyc obciążenia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts