Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Za duży komin?

Annaa

Recommended Posts

Panowie mam taką sprawę. Kupiłam wkład kominowy Marywil 20x20 bo taki doradził mi sprzedawca kotła. Kocioł ma ogrzewać 2 kondygnacje około 210 m2. Dom ocieplony 8 cm styropianem. Wysokość komina będzie wynosić około 8,5 m.

Jednak kiedy przywieźli mi ten przewód zapytali czy nie za duże te przewody tzn przekrój. Zbaraniałam i nie wiem już czy to nie przesada. Co sądzicie? może jeszcze to zmienić na mniejszy, żeby nie przewymiarować?

o ile pamietam,mam fi 20 do zwykłej kozy. Znaczy do kozy jest redukcja i wejście jest mniejsze, ale sam komin ma tyle. Bardzo dobrze działa od 4 lat.

Nawiasem mówiąc kupiłam taki właśnie po lekturach forum w czasach, gdy tu jeszcze fachowcy pisywali...

o ile pamietam,mam fi 20 do zwykłej kozy. Znaczy do kozy jest redukcja i wejście jest mniejsze, ale sam komin ma tyle. Bardzo dobrze działa od 4 lat.

Nawiasem mówiąc kupiłam taki właśnie po lekturach forum w czasach, gdy tu jeszcze fachowcy pisywali...

Ja mam 24x24 i jest ok,EZS też zauważyłaś że fachowcu już na forum mało co zostało.... zostali tylko sprzedacy, naganiacze ,wykonawcy i kilka osób siedzi z przyzwyczajenia....

a co z przewymiarowaniem? nie chcę później kupować tonę węgla więcej jak mogę to teraz wymienić.

Przewymiarowaniem????? Komina???? poczytaj watki o kotłach... piece są przewymiarowane ;) nie kominy, spoko.....ja jak wspomniałem mam komin 24x24 spaliłem od 01-11 do chwili obecnej niecałe 2 t ekogroszku,przy 150m2+garaz 40m2 , temp w domu 22,5-23st garaż 12-14st + ciepła woda duzo to czy mało?? a komin zobacz jaaaki wielki:)

Nie znam się, ale zalecany przekrój wkładu zależy od rodzaju kotła (gazowy/paliwo stałe itp)

Wiem że do paliwa stałego (groszek drewno) komin musi być znacznie większy, a do gazu mniejszy. Na pewno są na to przepisy, poszukaj to znajdziesz. Lub nawet przejrzyj katalogi producentów systemów kominowych (np schiedel) i zobaczysz, że do gazu zalecają rurę fi 100, a do groszku/drewna fi... (nie wiem bo mam gaz, ale na pewno więcej).

Jak będziesz mieć piec na paliwo stałe czyli np. na ekogroszek to każdy producent kotłów c.o. podaje minimalny ciąg kominowy i przekrój komina. Na 210m2 domu to piec nie będzie na pewno taki mały i myślę że fi 200 to minimum jakie producenci wymagają tylko niektóre firmy mają podane 160 fi większość podaje 200 a czasami więcej, zwracałem na to uwagę jak zmieniałem piec w zeszłym roku. Mam dom 280m2 piec 25kw komin fi 200 wysokość 11m a producent mojego pieca na stronie podaje minimum 400cm2 przekroju. A rura fi 200 to 314cm2

a co z przewymiarowaniem? nie chcę później kupować tonę węgla więcej jak mogę to teraz wymienić.

Anno, nie jestem specjalistą w zakresie budowy kominów.

Muszę jednak przyznać,że przy części kominów ceramicznych o średnicy fi.200mm zaznaczył się kłopot ze zbyt wysokim ciągiem kominowym.

Objawia się to tym,że komin zaczyna ciągnąć przez dmuchawę i zaniża palenisko, samoczynnie wypala groszek. W modelach tłokowych doprowadza do wygaszania kotła.

Z takimi zjawiskami to jeszcze wstępny okres i obserwowane są od niedawna.

fi.200mm z ceramicznego komina mogę polecić tak na oko od mocy kotła z podajnikiem 25 do jakiś 50kW

zakres fi.160-180mm dla kotła o mocy do 25kW

W razie "W" stosuje się coś takiego:

http://www.e-kominy.pl/pl/produkty/system_kominkowy/art265.html

Ja osobiście do Ogniwo Eko Plus 16kW zamontowałem systemowy 180mm, 7mb. Nie mam co prawda żadnego sprzętu mierzącego, ale mam wrażenie że ciąg przy mrozach -20 był za duży. Co prawda -20 nie jest ciągle, jednak wysoko prawdopodobne że na przyszły sezon zamontuje wyżej wspomniany ogranicznik ciągu. Spodziewam się dzięki temu nieco niższych temperatur w czopuchu a co za tym idzie może i mniej węgla spalę. Raczej nie zdecydowałbym się jednak na komin o mniejszym przekroju. Jest ok, chcę to tylko dopracować.

Ja mam 24x24 i jest ok,EZS też zauważyłaś że fachowcu już na forum mało co zostało.... zostali tylko sprzedacy, naganiacze ,wykonawcy i kilka osób siedzi z przyzwyczajenia....

Ciekawa opinia. Ci fachowcy, którzy nie sprzedają, nie naganiają i nie uprawiają

rzemiosła (wykonawcy), to swoją fachowość z mlekiem matki wyssali ? :)

To ja "nagonię" jakiemuś producentowi moderatorów ciągu....

Z za dużym ciągiem, wynikającym np z za dużej średnicy kanału dymowego

łatwiej sobie poradzić, niż z za małym...

eniu, to nie tak. Po prostu pisali ludzie, którzy pracowali na budowach ale nie mieli własnych firm, budowli sobie dom, to przyszli, a przy okazji radzili innym. Mówili co wiedzieli, liczyli, pisali konkrety. Były też firmy, ale nikt tu nie zarabiał. Mnie doradzili dobór kotła dając przykładowe 3 czy 4 marki i nie licząc, że kupię u nich. Po prostu napisali jakie warunki musi spełnić i podali, które je spełniają. bardzo dobrze mi dobrali. Swego czasu inżynier mi strop przeliczał, bo myślałam o strunowym. Po jego wyliczeniach uznałam głupotę pomysłu (akurat dla mojego konkretnego domku).

Jakoś ludzie nie traktowali forum usługowo. Było też sporo samouków zapaleńców. A potem przyszła rewolucja i ci hobbyści, zapaleńcy odeszli. teraz mam wrażenie, że w części budowlanej to nasze forum jest bardziej w rodzaju "kup u mnie" łamane przez "zapytaj fachowca czyli kierbuda, instalatora itd" Tak jakby ci, co mają wiedzę bali się że jak coś powiedzą, to skubany inwestor sam zrobi a zarobić komuś nie da. Zostały jednostki, które chcą coś pomóc. Znaczy pojedyncze sztuki :)

Sorry za OT

Trudno , OT cd. :)

Powiem Ci wiec jak to z mojej strony wygląda. Nikt nie musi wierzyć,

że to prawda. Piszę, bo mnie wciągnęło. Piszą do mnie ludzie, żebym

im kominek zrobił, bo wydaje im się, że umiem. Owszem, umiem, ale

odmawiam. Jak ktoś naciska, odsyłam do Piotra. Jak pytam potem

Piotra ...to nie widzę entuzjazmu, bo jego chyba tez wciągnęło :D

to dobrze :) Szkoda tylko, że pouciekali budowlańcy a zostały kolejne wcielenia zbiga, który wiedzę ma dużą, ale nie wyobraża sobie, że można ją dać za darmo...

• 3 months później...
A jaki przekrój dla pieca 12kW, gdzie producent podaje minimum fi160mm?

To wartości zalecane.

Wiele 12-ek pracuje na kominach wentylacyjnych 14x14cm, podobnie jak 17kW

Najmniejszy komin, który jest mi znany a na którym 12kW chodzi to 120mm po kotle gazowym czy olejowym.

Chyba był to uzytkownik tego forum.

Zdjęcie z jego kotłowni wygląda tak:

IMG_2315.jpg