Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Pompa Ciepła woda-woda wszystko na temat

marsik32

Recommended Posts

Witam. Zaczynam wątek bo zamierzam taki właśnie system zamontować u siebie. Proszę użytkowników pomp w tym systemie o opinie. Na co zwrócić uwagę, jakie są zagrożenia czego ewentualnie się wystrzegać. Proszę o pinię znawców tematu. Wybrałem pompę PPC a system woda-woda zasugerował mi wykonawca jako najbardziej ekonomiczny w moim przypadku.

• 2 years później...
Zdecydowałeś się już na tą pompę? Też myślę nad PC w systemie dwóch studni, ale mam obawy, czy aby na pewno lepsza w użytkowaniu niż z kolektorem poziomym spiralnym... Może podzielisz się doświadczeniem?

Wysokie koszty pompowania w pewnych warunkach gruntowych ,zatykanie wymiennika ,problem ze zrzutem wody w najmniej odpowiednim momencie.zastosowanie wymiennika pośredniego (koszty i obniżenie cop)

• 2 weeks później...

No to jest nas trzech :yes:

Marsik32, Tobie przynajmniej ktoś sugeruje. Mi wszyscy odradzają.

Jest wszystko, czego oczekiwałbym od systemu:

- stabilne dolne źródło

- koszt: 2x 6 tys. (jedna studnia już jest).

- wysoki COP PCi

- chłodzenie pasywne

Niestety, system ten ma swoje ograniczenia a WSZYSTKIE (!!!!) związane są ze studniami i wodą.

Temat chcę zbadać. Ryzyko jest mi znane, dlatego, jeśli nie da się spełnić któregoś z warunków to zrezygnuję i wrócę do koncepcji pierwotnej.

Chciałbym jednak być przekonany o tym, że się nie da.

Pzdr.

• 1 month później...

Witam szanownych forumowiczów.

Chyba nie ma tu wielu sympatyków PCi woda-woda ;) ale spróbuję.

Pod tym linkiem https://drive.google.com/folderview?id=0B0FMs2i-jR17WUh0dHhXNU90RUE&usp=sharing moje wyniki badań fiz-chem wody studziennej.

Proszę o opinię w kontekście wykorzystania tej wody do:

- instalacji PCi woda-woda

- wymiennika ciepła woda-powietrze za rekuperatorem.

Studnia wywiercona ze 8 tygodni temu na ok. 29,99 m :-)

Lustro wody ok. 20 m

Raz pompowano z niej wodę ok 16 godzin bez przerwy.

Na potrzeby pobrania próbki wody do badań fiz-chem pompowano wcześniej ok 45 min.

Temperatura wody: 10 stopni C (nie wiem czy na dole czy na powierzchni przyłożono termometr).

Dziękuję

Pozdrawiam