marsik32 29.02.2012 21:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Lutego 2012 Witam. Zaczynam wątek bo zamierzam taki właśnie system zamontować u siebie. Proszę użytkowników pomp w tym systemie o opinie. Na co zwrócić uwagę, jakie są zagrożenia czego ewentualnie się wystrzegać. Proszę o pinię znawców tematu. Wybrałem pompę PPC a system woda-woda zasugerował mi wykonawca jako najbardziej ekonomiczny w moim przypadku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pillproof 21.04.2014 21:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Kwietnia 2014 Zdecydowałeś się już na tą pompę? Też myślę nad PC w systemie dwóch studni, ale mam obawy, czy aby na pewno lepsza w użytkowaniu niż z kolektorem poziomym spiralnym... Może podzielisz się doświadczeniem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fachman19 22.04.2014 05:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Kwietnia 2014 Zdecydowałeś się już na tą pompę? Też myślę nad PC w systemie dwóch studni, ale mam obawy, czy aby na pewno lepsza w użytkowaniu niż z kolektorem poziomym spiralnym... Może podzielisz się doświadczeniem? Wysokie koszty pompowania w pewnych warunkach gruntowych ,zatykanie wymiennika ,problem ze zrzutem wody w najmniej odpowiednim momencie.zastosowanie wymiennika pośredniego (koszty i obniżenie cop) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
stefan_ems 02.05.2014 14:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Maja 2014 No to jest nas trzech Marsik32, Tobie przynajmniej ktoś sugeruje. Mi wszyscy odradzają. Jest wszystko, czego oczekiwałbym od systemu: - stabilne dolne źródło - koszt: 2x 6 tys. (jedna studnia już jest). - wysoki COP PCi - chłodzenie pasywne Niestety, system ten ma swoje ograniczenia a WSZYSTKIE (!!!!) związane są ze studniami i wodą. Temat chcę zbadać. Ryzyko jest mi znane, dlatego, jeśli nie da się spełnić któregoś z warunków to zrezygnuję i wrócę do koncepcji pierwotnej. Chciałbym jednak być przekonany o tym, że się nie da. Pzdr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
stefan_ems 22.06.2014 22:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Czerwca 2014 Witam szanownych forumowiczów. Chyba nie ma tu wielu sympatyków PCi woda-woda ale spróbuję. Pod tym linkiem https://drive.google.com/folderview?id=0B0FMs2i-jR17WUh0dHhXNU90RUE&usp=sharing moje wyniki badań fiz-chem wody studziennej. Proszę o opinię w kontekście wykorzystania tej wody do: - instalacji PCi woda-woda - wymiennika ciepła woda-powietrze za rekuperatorem. Studnia wywiercona ze 8 tygodni temu na ok. 29,99 m Lustro wody ok. 20 m Raz pompowano z niej wodę ok 16 godzin bez przerwy. Na potrzeby pobrania próbki wody do badań fiz-chem pompowano wcześniej ok 45 min. Temperatura wody: 10 stopni C (nie wiem czy na dole czy na powierzchni przyłożono termometr). Dziękuję Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts