agnes7 29.02.2012 21:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Lutego 2012 Witam wszystkich, Chciałam zapytac co byście zrobili na moim miejscu.Chyba od zawsze marzył mi sie własny dom. Wieś, cisza, spokój, ogród, przyroda itp., itd.Dwa lata temu trafiła sie mi okazja kupna domu. Na poczatku wszystko było ok, wiedzialam na co sie decyduje i co mnie moze czekac. Niestety przeliczyłam siły. Kasa sie rozpłynęła nie wiadomo kiedy, nic konkretnego nie jest zrobione w sensie remontów itd. Brak centralnego ogrzewania, w pokoju tylko tymczasowy piecyk weglowy plus kominek, w innych pomieszczeniach ostatnio było 5 st. Gdy w zimie przez jakis czas mnie nie bylo popękały zawory od wody. Dach zaczał przeciekac. I jeszcze duzo innych spraw do poprawki. Generalnie chałupa do remontu, na który mnie kompletnie nie stac. ostatnio i tak ledwo wiaze koniec z koncem. Mysle o sprzedazy i wroceniu jednak do miasta, aczkolwiek troche mi szkoda. Kompletnie sie z tym zamotałam... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
brown_eyed_girl 01.03.2012 09:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Marca 2012 Jeżeli nie wiąże Cię z tym miejscem żaden sentymentalny węzeł, nie masz perspektyw na: podwyżkę/zmianę pracy na lepiej płatną/ wygrania lotto (do wyboru) to chyba rozważ jednak sprzedaż. Może chociaż odzyskasz część tego, co włożyłaś a ewentualną realizację marzeń odłóż na później wiedząc już co może Cię czekać i spróbuj się do tego przygotować jakoś. Jeżeli natomiast jesteś bardzo związana z tym miejscem, to może pomyśl czy ktoś mógłby Ci pomóc w rozwiązaniu najpilniejszych problemów i opracuj długofalowy plan ratunkowy. Z tym, że w tym przypadku musisz sobie odpowiedzieć na pytanie czy naprawdę dasz radę inwestować wszytko co masz (czas, pieniądze , pracę i nerwy)w coś co może okazać się tak wyczerpujące, że w efekcie zamiast cieszyć się tym miejscem będziesz przeklinać dzień w którym tam trafiłaś? Pomyśl o tym jak o doświadczeniu które Cię czegoś nauczyło. Przecież życie toczy się dalej i możesz zawsze spróbować znowu zrealizować marzenia ale tym razem mierząc siły na zamiary głowa do góry:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DEZET 09.03.2012 21:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Marca 2012 Witam.Niestety, ale kupowanie domu do remontu, jak się nie ma odpowiedniej gotówki, to studnia bez dna, a i tak zawsze to będzie stare.Przeżyłem swoje długoletnie (właśnie ze względu na brak $) remonty mieszkania: rozbieranie i stawianie od nowa- podwójna robota. Syzyfowe prace. Tu skończone, coś innego się zepsuło.Wieczny remont, a potem okazuje się, że już niby jest wszystko zrobione, to ulewa zalewa pokój i od nowa kołowrotek.Dlatego decyzja zapadła- za wszelką możliwą do udźwignięcia cenę- buduję dom, nigdy więcej starych chałup. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
compi 11.03.2012 09:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Marca 2012 Dla tego często się słyszy, że warto czasami wyburzyć stary dom i postawić nowy, niż wchodzić remonty. Jednak agnes nie opisała dokładnie w jakim stanie jest domek. Zamarznięta woda nie oznacza od razu, że wszystko jest do d.... Ludziska budują się po parę lat, często mieszkając już na budowie. Zrobiłbym spis rzeczy do zrobienia na już, na następną zimę, na najbliższy rok, podkreślił punkty, które mogą poczekać, które można wykonać samodzielnie, określił koszt wykonania, a na końcu ocenił czy się jest wstanie to udźwignąć. A potem decyzja, która będzie czymś umotywowana. Bo najgorsza jest chyba nieświadomość i liczenie na cud. Wczoraj te miliony w totka wygrał pewnie ktoś inny ; ). Jeśli miejsce piękne, urocze i rokujące na przyszłość to czym prędzej podejmiesz decyzje tym lepiej dla Ciebie agnes. Sprzedaż domu nie będzie kłopotem lub inwestowanie w niego nie będzie błędem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts