pepe2009 01.03.2012 08:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Marca 2012 Witam.. Jestem na etapie wykonywania instalacji CO. Mam 7 grzejników na piętrze/4-ry na parterze + 6 obwodów podłogówki(na parterze) z czego każdy obwód ma ok 90m. Instalator twierdzi, że powinna wystarczyć pompka wbudowana w piecu (immergas victrix 24), podłogówkę podłączy jaką pierwszą na wyjściu, potem grzejniki piętro a na końcu parter a jeśli "nie pociągnie" dołożymy pompkę z zestawem mieszającym - nie przewiduje żadnych zaworów RTL a na moje pytanie, że jeśli woda z pieca będzie miala np 55*C to przecież pójdzie również taka w podłogówkę odpowiada, że ustawimy na piecu max temp 45*C i taka może już iść w podłogę (ale chyba jak będą mrozy to te 45*C nie wystarczy ? ). Robić jak mówi czy kupować od razu np. taki zestaw mieszający: http://allegro.pl/przylacze-podlogowki-mieszacz-pompa-podmieszanie-i2160972687.html Będę wdzięczny za podpowiedzi...pozdr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
robdk 01.03.2012 09:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Marca 2012 podłogówka jak oraz grzejniki to dwa różne obwody grzewcze o innych parametrach. 55 stC lub 45 stC w podłogówkę? To jakieś nieporozumienie. Koniecznie układ mieszający z obniżeniem temperatury. Praca podłogówki to optymalnie 28-35stC. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
odyseuszek 01.03.2012 10:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Marca 2012 Jeżeli grzejniki masz policzone na temp. zasilania 45 stopni przy -20 na zewnątrz to możliwe że układ się sprawdzi, choć pewnie pompa będzie musiała działać co najmniej na II albo III biegu, jeśli jednak masz dobrane "na oko" to może ci nie dogrzewać. Incydentalne puszczeni w podłogówkę nawet 50 stopni nie powinno być problemem ale stała praca na wyższej temp. może skrócić żywotność, a i podłoga może być zbyt ciepła. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
robdk 01.03.2012 10:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Marca 2012 chwilowo w podłogę to można i nawet 55 stC dać. Lecz w czasie ciągłej pracy na takiej temperaturze to pomieszczenia będą przegrzane i podłoga za ciepła. Co do grzejników to na pewno są zaprojektowane na parametry 75/45 więc dając temperaturę np. 50 stC to tam gdzie podłogówka to będzie przegrzanie a tam gdzie grzejniki to będzie zimno.Czy nie można zrobić tego porządnie? Szczególnie na etapie wykonywania a nie jakiś przeróbek już istniejącej instalacji?Zrobić by było od początku dobrze a nie, że może będzie działać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pepe2009 01.03.2012 10:37 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Marca 2012 dziękuję za odpowiedzi - grzejniki są przewymiarowane o 20% ale też myślę, że lepiej założyć mieszacz i ustawić stałą temperaturę na podłogówkę (ok 30*C) pytanie tylko czy jest sens dawać jeszcze sprzęgło hydrauliczne czy odpuścić...? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam2007 01.03.2012 10:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Marca 2012 (edytowane) dziękuję za odpowiedzi - grzejniki są przewymiarowane o 20% ale też myślę, że lepiej założyć mieszacz i ustawić stałą temperaturę na podłogówkę (ok 30*C) pytanie tylko czy jest sens dawać jeszcze sprzęgło hydrauliczne czy odpuścić...? Jak najbardziej jest sens dać sprzęgło. Wszystko będzie lepiej chodziło. Edytowane 1 Marca 2012 przez adam2007 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nilsan 01.03.2012 13:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Marca 2012 pepe Jak zastosujesz sprzęgło hydrauliczne i obieg ładowania zasobnika CWU podłączysz do zaworu przełączającego w kotle, to będziesz musiał dołożyć moduł stabilizacji temperatury w sprzęgle i poprzez niego regulować temperaturę podawaną na obieg grzejnikowy oraz dołożyć układ podmieszania z pompą do obiegu podłogówki plus do obiegu grzejnikowego dodatkową pompę. W wersji drugiej, w której rezygnujesz z zaworu przełączającego kotła i obieg ładowania CWU wepniesz również do sprzęgła, wtedy będziesz musiał dołożyć kolejną pompę do obiegu ładowania zasobnika plus dodatkowo układ mieszający do obiegu grzejnikowego oraz dodatkowy moduł do wysterowania dwóch obiegów z mieszaczami.Jak widzisz im dalej w las tym koszty rosną, a zysk żaden.Zatem zrób to najprościej jak się da z zachowaniem oczekiwanego komfortu, bez wchodzenia w zbędne koszty.Obieg ładowania zasobnika CWU zasilisz poprzez zawór przełączający kotła za pomocą pompy wbudowanej w kocioł.Obieg grzejnikowy zasilisz za pomocą pompy wbudowanej w kocioł, a do regulacji jego temperatury wykorzystasz funkcje wbudowane w moduł sterowania kotła, za które i tak już zapłaciłeś kupując kocioł.Obieg podłogówki zasilisz z obiegu grzejnikowego poprzez moduł podmieszania z pompą taki jak pokazałeś na zdjęciu, choć osobiście proponowałbym firmy KAN-Therm z uwagi na możliwość regulacji przepływu po stronie zasilania modułu podmieszania.I będziesz miał wszystko czego potrzebujesz bez konieczności ponoszenia dodatkowych kosztów. nilsan Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam2007 01.03.2012 14:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Marca 2012 pepe Jak zastosujesz sprzęgło hydrauliczne i obieg ładowania zasobnika CWU podłączysz do zaworu przełączającego w kotle, to będziesz musiał dołożyć moduł stabilizacji temperatury w sprzęgle i poprzez niego regulować temperaturę podawaną na obieg grzejnikowy oraz dołożyć układ podmieszania z pompą do obiegu podłogówki plus do obiegu grzejnikowego dodatkową pompę. W wersji drugiej, w której rezygnujesz z zaworu przełączającego kotła i obieg ładowania CWU wepniesz również do sprzęgła, wtedy będziesz musiał dołożyć kolejną pompę do obiegu ładowania zasobnika plus dodatkowo układ mieszający do obiegu grzejnikowego oraz dodatkowy moduł do wysterowania dwóch obiegów z mieszaczami. Jak widzisz im dalej w las tym koszty rosną, a zysk żaden. Zatem zrób to najprościej jak się da z zachowaniem oczekiwanego komfortu, bez wchodzenia w zbędne koszty. Obieg ładowania zasobnika CWU zasilisz poprzez zawór przełączający kotła za pomocą pompy wbudowanej w kocioł. Obieg grzejnikowy zasilisz za pomocą pompy wbudowanej w kocioł, a do regulacji jego temperatury wykorzystasz funkcje wbudowane w moduł sterowania kotła, za które i tak już zapłaciłeś kupując kocioł. Obieg podłogówki zasilisz z obiegu grzejnikowego poprzez moduł podmieszania z pompą taki jak pokazałeś na zdjęciu, choć osobiście proponowałbym firmy KAN-Therm z uwagi na możliwość regulacji przepływu po stronie zasilania modułu podmieszania. I będziesz miał wszystko czego potrzebujesz bez konieczności ponoszenia dodatkowych kosztów. nilsan A ja mam pytanie. Czemu CWU miałby wpinać w sprzęgło ? U mnie do CWU są oddzielne wyjścia z kotła i jest to niezależne od CO. No chyba ,że mówimy o takim piecu, który ma to jakoś sprzężone ale czy takie są ? Aha i druga sprawa jest taka, że generalnie stosuje się za sprzęgłem dwie pompy: jedną na podłogę, druga na grzejniki niezaleznie czy w piecu jest czy nie. Tak mówiło mi wielu hydraulików i serwisantów np. Vaillant. Być może odnosili się do mojej instalacji, ale miałem wrażenie ,że mówili ogólne prawidłowości. Pozdrawiam, Pozdrawiam, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nilsan 01.03.2012 14:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Marca 2012 adam Układ z zaworem przełączającym obieg ładowania CWU i obieg grzejnikowy ma jedną wadę. Jak chodzi jedno, to nie chodzi drugie. Jeżeli użytkownikowi przeszkadza, że podczas ładowania zasobnika CWU, które trwa od 10-20min w zależności od mocy kotła i stopnia rozładowania zasobnika, nie jest podawane ciepło na grzejniki i podłogówkę, to wtedy stosuje się drugie rozwiązanie.Za sprzęgłem w każdym z obiegów grzewczych zawsze stosuje się pompy i to napisałem, z tym że w przypadku podłogówki użyłem określenia układ podmieszania z pompą mając na względzie wybór sposobu podmieszania dokonany przez pepe. Równie dobrze może to być też zawór 3D+siłownik i pompa. nilsan Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piotrek42 01.03.2012 16:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Marca 2012 Bo sprzęgło czy wymiennik trzeba PRAWIDŁOWO podłaczyć!! a jakies 50% instalatorów nie wie jak... dlatego wymyslają pompki, zawory 3-drogowe, 4 drogowe itd.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam2007 01.03.2012 17:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Marca 2012 adam Układ z zaworem przełączającym obieg ładowania CWU i obieg grzejnikowy ma jedną wadę. Jak chodzi jedno, to nie chodzi drugie. Jeżeli użytkownikowi przeszkadza, że podczas ładowania zasobnika CWU, które trwa od 10-20min w zależności od mocy kotła i stopnia rozładowania zasobnika, nie jest podawane ciepło na grzejniki i podłogówkę, to wtedy stosuje się drugie rozwiązanie. Za sprzęgłem w każdym z obiegów grzewczych zawsze stosuje się pompy i to napisałem, z tym że w przypadku podłogówki użyłem określenia układ podmieszania z pompą mając na względzie wybór sposobu podmieszania dokonany przez pepe. Równie dobrze może to być też zawór 3D+siłownik i pompa. nilsan No to ciekawe bo z tego co zaobserwowałem u siebie jeżeli migają grzejniczki i kranik na piecu to jest chodzi CO i CWU. Niestety nie pamiętam czy jak ładuje zasobnik to też idzie na grzejniki ale chyba tak. Ładowanie zasobnika jest na tyle krótkie ,że grzejniki nie zdążą się wychłodzić. Jeśli ktoś ma taką fanaberię, żeby grzało to i to, to oczywiście masz rację. Co do pomp, faktycznie może nie zauważyłem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam2007 01.03.2012 17:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Marca 2012 Bo sprzęgło czy wymiennik trzeba PRAWIDŁOWO podłaczyć!! a jakies 50% instalatorów nie wie jak... dlatego wymyslają pompki, zawory 3-drogowe, 4 drogowe itd.. Czy wiesz o czym piszesz ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piotrek42 01.03.2012 18:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Marca 2012 Czy wiesz o czym piszesz ? Tak, że mamy głabów a nie instalatorów... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pepe2009 01.03.2012 20:45 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Marca 2012 pepe Zatem zrób to najprościej jak się da z zachowaniem oczekiwanego komfortu, bez wchodzenia w zbędne koszty. Obieg ładowania zasobnika CWU zasilisz poprzez zawór przełączający kotła za pomocą pompy wbudowanej w kocioł. Obieg grzejnikowy zasilisz za pomocą pompy wbudowanej w kocioł, a do regulacji jego temperatury wykorzystasz funkcje wbudowane w moduł sterowania kotła, za które i tak już zapłaciłeś kupując kocioł. Obieg podłogówki zasilisz z obiegu grzejnikowego poprzez moduł podmieszania z pompą taki jak pokazałeś na zdjęciu, choć osobiście proponowałbym firmy KAN-Therm z uwagi na możliwość regulacji przepływu po stronie zasilania modułu podmieszania. I będziesz miał wszystko czego potrzebujesz bez konieczności ponoszenia dodatkowych kosztów. nilsan I to myślę, że to będzie optymalne rozwiązanie-wszystkie pętle podłogówki są równe (między 80-90m każda) więc chyba nie powinno być problemów z jej wysterowaniem, Immergas ma oddzielne wyjście na CWU więc je wykorzystam, jeszcze jakiś sterownik do automatycznego wyłączania pompy podmieszacza gdy CO jest wyłączone oraz sterowania pompą do recyrkulacji CWU (myślę o Auraton'ie 1111) i powinno hulać - pozdrawiam i dziękuję... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts