Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jakiego producenta PCV wybraliście?  

276 użytkowników zagłosowało

1. 1. Jakiego producenta PCV wybraliście?

Recommended Posts

• Odpowiedzi 161
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Jak się tak dobrze przyjrzeć i dobrze policzyć to te 5 cio komorowe tak naprawdę mają 4 komory. Moje okna były akurat w zimowej promocji i kosztowały tyle co 3 komorowe.

Pozdrawiam Paty.

https://forum.murator.pl/topic/16614-jaki-producent-okien-pcv/page/3/#findComment-305224

To nie są producenci a jedynie systemy okien. I to nie wszystkie.

Wszystkich jest ok. 80. A producentów okien w tych systemach jest coś ok. 1500 firm - to co mam adresy.

Okno to nie tylko system to jeszcze szyba, okucia, uszczelki i cała kupa innych rzeczy. Jakby kto był ciekawy to KOMMERLING, TROCAL, KNIPPING i KBE są pod jednym zarządem. BRUGMANN i SALAMANDER tak samo. DECEUNINCK jest z THYSSENEM a Aluplast z FORBO. W tych wszystkich systemach jest taki sam polichlorek winylu, taka sama kreda i prawie identyczne inne dodatki. W każdym tym systemie są profile od jednej komory do trzech, czterech. W każdym prawie syetmie są podsytemy 3, 4, 5, i 6-komorowe. Ja w tym "siedzę" już 15 lat i nie zrobiłbym takiego rankingu bo to nic nie da. To tylko nazwy Firm.

To tak jakby robić ranking tego samego samochodu, np. OPEL CORSA - ale w różnych kolorach.

https://forum.murator.pl/topic/16614-jaki-producent-okien-pcv/page/3/#findComment-305421

Wszystkich jest ok. 80. A producentów okien w tych systemach jest coś ok. 1500 firm - to co mam adresy.

Okno to nie tylko system to jeszcze szyba, okucia, uszczelki i cała kupa innych rzeczy. Jakby kto był ciekawy to KOMMERLING, TROCAL, KNIPPING i KBE są pod jednym zarządem. BRUGMANN i SALAMANDER tak samo. DECEUNINCK jest z THYSSENEM a Aluplast z FORBO. W tych wszystkich systemach jest taki sam polichlorek winylu, taka sama kreda i prawie identyczne inne dodatki. W każdym tym systemie są profile od jednej komory do trzech, czterech. W każdym prawie syetmie są podsytemy 3, 4, 5, i 6-komorowe. Ja w tym "siedzę" już 15 lat i nie zrobiłbym takiego rankingu bo to nic nie da. To tylko nazwy Firm.

To tak jakby robić ranking tego samego samochodu, np. OPEL CORSA - ale w różnych kolorach.

Ojejej..straszne rzeczy....A jaki ty mądry jesteś!!

I tak i tak "wszyscy" wiemy o co chodzi....

https://forum.murator.pl/topic/16614-jaki-producent-okien-pcv/page/3/#findComment-305538

Ojejej..straszne rzeczy....A jaki ty mądry jesteś!!

I tak i tak "wszyscy" wiemy o co chodzi....

Senser, nie ruszaj pchelka, bo Ci się oberwie. Nasz pchelek wyprowadził niejednego forumowicza z psychozy okiennej. Kto wie, może zapobiegł niejednemu harakiri albo sepuku???

https://forum.murator.pl/topic/16614-jaki-producent-okien-pcv/page/3/#findComment-305610

Polecam Thyssena w wersji Royal - do kupienia tylko w Normie 2000 . Profil 3 komorowy , z b . duzym wzmocnieniem w środku , stabilniejszy od większości " czwórek " .

Miałem kiedyś do czynienia z 5 komorowym Rehauem - po osadzeniu ram piana wybiła mi je do góry i porobiły się tzw . " banany " - szczerze odradzam .

Zresztą nie ilośc komór jest ważna , tylko szerokośc profilu . 5 komorowy Thyssen Platinium ma 76 mm szerokości ...

https://forum.murator.pl/topic/16614-jaki-producent-okien-pcv/page/3/#findComment-306697

Polecam Thyssena w wersji Royal - do kupienia tylko w Normie 2000 . Profil 3 komorowy , z b . duzym wzmocnieniem w środku , stabilniejszy od większości " czwórek " .

Miałem kiedyś do czynienia z 5 komorowym Rehauem - po osadzeniu ram piana wybiła mi je do góry i porobiły się tzw . " banany " - szczerze odradzam .

Zresztą nie ilośc komór jest ważna , tylko szerokośc profilu . 5 komorowy Thyssen Platinium ma 76 mm szerokości ...

moze zaczne od wyrazenia mojej opini na temat bzdur jakie wypisujesz tyssenie

1. tyssen 5-cio komorowy jest do kupienia w kilkunastu firmach na terenie kraju ( jesli nie kilkudziesieciu)

2. piana oczywiscie ze moze wygiac KAZDA rame powody sa dwa - a) nieumiejetne dozowanie piany montazowej

b) brak kotw lub dybli montazowych lub za mala ich ilosc ( oszczednosc domoroslych montarzystow)

3. nie tylko tyssen ma profil o szer. 76 mm jest jeszcze kilka. sa rowniez takie co maja 80 i 82 mm szer.

4. ja rowniez odradzam okna montowane przez takich " fachowcow" ktorzy z okien robia "banany"

na koniec mama pytanie - czy norma 2000 ma dalej takie rabaty tj. 40 %,

oczywiscie okno 034 kosztuje bez rabatu 1200 zl

ps. przenies swoj post do ogloszen drobnych lub jakie okna ...

https://forum.murator.pl/topic/16614-jaki-producent-okien-pcv/page/3/#findComment-306705