Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jaki producent Okien PCV??

Jakiego producenta PCV wybraliście?  

276 użytkowników zagłosowało

1. 1. Jakiego producenta PCV wybraliście?

Recommended Posts

Chciałbym zobaczyć te okna salamnder 1000x2500 po kilku latach użytkowania.

Wg zaleceń producenta wyglada, że przy zastosowaniu wzmocnienia 2mm grubości mozna zrobić co najwyżej 1800 wysokości.Chyba że coś źle czytam. W większości systemów to wysokość 2100-2200 mm.

http://okna4you.w.interia.pl/forum/zakres%20_stosowania%20_2D.jpg

Schuco to tylko nazwa firmy, która tak jak Veka, Rechau, Aluplast i in. ma w swojej ofercie kilka systemów, jedne słabsze , drugie mocniejsze. pomijam, że można skorzystać ze specjalnego systemowego mocnego wzmocnienia, a można zastosować bardzo cienkie i słabiutkie.

• Odpowiedzi 161
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

GOŚĆ - cos niestety zle czytasz bo kartki ci sie pomylily - w tygodniu zamieszcze odpowiednia a nie tendencyjna sugerujaca wrecz ze jest to profil gdzie drzwi balkonowe tylko dla krasnali wykonac mozna.

Nasz spor co do Salamandra wciaz trwa - Ty go od poczatku negujesz ja popieram i promuje gdyz praktyczne realizacje dosc ciekawych projektow wlasnie w nim mi sie trafiaja - a niektore maja juz ponad 5 lat i jeszcze zyja :) - malo tego - trzymaja sie bardzo dobrze

A o Schuco i Salamandrze bylo w kontekscie pytania by sposob stopniowania profili zasugerowac

GOŚĆ - tak jak mowilem - mam juz wykresy prosto z Salamandra - jak chcesz byc wiarygodny i innym wody z mozgu nie czynic nie podawaj danych nie do konca zgodnych z prawda

zapraszam do lektury wykresow zamieszczonych na stronach dokumentacji

- 2D 05 024 (wysokosc do 2100)

- 2D 05 022 (wysokosc do 2200)

- 2D 05 025 (wysokosc do 2300)

W swietle podanych tendencyjnie info tutaj zastanawia mnie Twoja bezstronnosc w wyrazaniu opipnii

ale skoro watek dotyczy tego co mamy w domu to:

u mojej ex - KBE z TRAS w Skawinie (Oszukal nas przedstwiciel - okno balkonowe 800/2470 bez poprzeczki - co roku sa z nim klopoty a po wlamaniu okazalo sie ze w dwuskrzydlowych drzwiach tarasowych w poprzeczkach zamiast wzmocnienia byl kij od szczotki - bynajmniej nie jest to zart - tak bylo)

u mnie KBE z WAN S.A. w Warszawie

u mojej mamy SCHUCO AS z Mage Polska (juz nie istnieje - niestety)

u bylych tesciow - SCHUCO AS z Mage Polska oraz VEKA z DGC (czy jakos tak - literki mogly mi sie poprzestawiac)

GOŚĆ - tak jak mowilem - mam juz wykresy prosto z Salamandra - jak chcesz byc wiarygodny i innym wody z mozgu nie czynic nie podawaj danych nie do konca zgodnych z prawda

zapraszam do lektury wykresow zamieszczonych na stronach dokumentacji

- 2D 05 024 (wysokosc do 2100)

- 2D 05 022 (wysokosc do 2200)

- 2D 05 025 (wysokosc do 2300)

W swietle podanych tendencyjnie info tutaj zastanawia mnie Twoja bezstronnosc w wyrazaniu opipnii

Dyskusję na temat salamandra (jako nie na temat) przeniosłem do wątku szukam dobrych okien

• 1 month później...

Tak się sklada, że te wszystkie diagramy granicznych wysokości i szerokości dotyczą wyłącznie statycznych obciążeń wiatrem. I nie dotyczą obciążeń eksploatacyjnych, obciążeń własnych ciężaru skrzydla. Do tego trzeba przyjąć diagramy dopuszczalnych obciążeń dla zawiasów i okuć. tak więc można zrobić bardzo duże skrzydło pojedyncze [tam obciążenia wiatrem rozkladają się tylko na ramy [umocowane do ściany]. Inaczej jak w oknach, drzwiach dwuskrzydłowych gdzie obciążenia rozkładają się na słupek ruchomy i skrzydła i tu obowiązują te diagramy.

te diagramy można jednynie traktować orientacyjnie. W każdym sytemie PVC [nie system jest ważny - to tylko nazwa] można zrobić bardzo wysokie skrzydło [trzeba tylko mieć odpowiednie usztywnienie.

No i w pewnym stopniu ważna jest jednak szerokość profilu [gdzieś się zapętliłem w wypowiedziach i podałem że nie jest ważna szerokość profilu]

• 1 month później...

Charlie - potwierdzam - szklo juz idzie w gore (i to sporo - ponad 10%) i co najdziwniejsze w pelni sezonu - tylko czy terazniejszy czas sezonem nazwac mozna? Niestety nie :(

Profile czekaja w kolejce na swoj ruch ceny - niestety takze w gore

Stal powoli drozeje caly czas

Wyglada na to, ze zamiast rabatow na zime i wczesna wiosne czekaja nas podwyzki i to dosc znaczne

Czy ma ktos dla mnie prace? Czas sie zwijac :( W branzy okiennej przyszlosci na dobrych kilka lat nie widze :(

A ja mam Thyssena z Budvar Centrum (teraz juz nazywaja sieThyssen Okna) od ponad roku i teraz we wrzesni domaiwałem jeszcze 3 okna dla teściowej :evil: w Warszawie na Wolskiej i polecam każdemu obsługa ekstra a montażysta po robocie przepraszał że nie może odkurzyć ale mu odkurzacz nawalił (ale folia była rozłożona wszędzie)

Andrzejko

Charlie - potwierdzam - szklo juz idzie w gore (i to sporo - ponad 10%) i co najdziwniejsze w pelni sezonu - tylko czy terazniejszy czas sezonem nazwac mozna? Niestety nie :(

Profile czekaja w kolejce na swoj ruch ceny - niestety takze w gore

Stal powoli drozeje caly czas

Wyglada na to, ze zamiast rabatow na zime i wczesna wiosne czekaja nas podwyzki i to dosc znaczne

Czy ma ktos dla mnie prace? Czas sie zwijac :( W branzy okiennej przyszlosci na dobrych kilka lat nie widze :(

Jareko nie martw się i walcz, walcz Jareko :lol:

nabijaj sie ze mnie Charlie ;)

Ja niestety juz nie mam sily walczyc a za friko pracowac nie zamierzam

Niestety nie jestem jedynym, ktory powoli przerywa z tymi co kit i szmelc ludziom wciskaja

Jako czlowieka z branzy zapytam cie co sadzisz o oknie Thysen okucia winkhaus 1765/1435 w cenie brutto z wymiana (czyli demontaz, montaz, obrobka tynkarska) sprzedawanym za 695,50 PLN brutto?

Podpowiedz jakich argumentow uzyc by uswiadomic klientowi co realnie kupuje? (gdyz ty, ja, Pchelek wiemy co z takim cudem za 2 -5 lat sie stanie)