Charlie 31.10.2004 11:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Października 2004 w Radomiu połowa dealerów zamknęła biura wycofując się z branży - nie idzie po tych cenach. Może rozszerz asortyment o podłogi + montaż, ocieplenia budynków, montaż dachów. Takie czasy - musi nadejść czas selekcji a później zacznie się od nowa. Złotych sezonów nie będzie - to se ne vrati. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jareko 31.10.2004 14:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Października 2004 Charlie - o kokosach w tej branzy juz chyba nikt o zdrowych zmyslach nie marzy ale najbardziej wkurzajace jest to ze w wiekszosci budy zamykaja ci dobrzy - cwaniacy sprzedaja towar za psie pieniadze zdajac sobie sprawe z jego jakosci A ocieplenia i remonty mam w swojej ofercie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
duduś 26.01.2005 19:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2005 My mamy piękne okna z Okno Plus ( nie plast) z Krakowa Profil Owal dwustronny kolor Wszystkich zachwycają - wspaniałe okucia itp. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 26.01.2005 20:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2005 Właśnie zamówiłam komplet okien i drzwi balkonowych w firmie Bajcar z Suwałk (w ankiecie niet ). Mają dobre ceny, jakość sprawdzona, miałam ich okna przez trzy lata, bez zarzutu. Ładny, lekki profil, obustronny kolor, szprosy międzyszybowe oklejone tą samą okleiną co profil, a nie malowane "pod kolor", jak u większości innych producentów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Senser 26.01.2005 20:50 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2005 Gdzie w Warszawie, okolicach mogę liczyć na "taniość", jeśli chodzi o profill Kommerlinga?? 5K?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kwiatkor 27.01.2005 08:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2005 Gdzie w Warszawie, okolicach mogę liczyć na "taniość", jeśli chodzi o profill Kommerlinga?? 5K?? Ja kupiłem w http://www.butzbach.com.pl, ale znalazłem także w Zielonce nieco tańszych http://www.oib.pl. Wybrałem tego pierwszego ze względu na drzwi przesuwane - oglądałem wiele i nigdzie takich jak u nich nie widziałem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pattaya 27.01.2005 12:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2005 Na podstawie własnych obserwacji i doświadczeń doszedłem do wniosku,że najważniejszy jest montaż.Te wszystkie okna niewiele różnią się pomiędzy sobą.Dlatego ja kupię okna odpowiedające mi jeśli chodzi o wygląd,tanie i wezmę jareko do montażu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Cezarr 27.01.2005 13:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2005 tyle, że wtedy zapłacisz za okna z 22%Vatem, więc może te tańsze okna wyjdą za drogo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pattaya 27.01.2005 13:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2005 Oczywiście kupię je też u jareko. Po długich targach Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kwiatkor 27.01.2005 13:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2005 Na podstawie własnych obserwacji i doświadczeń doszedłem do wniosku,że najważniejszy jest montaż.Te wszystkie okna niewiele różnią się pomiędzy sobą. Na podstawie moich obserwacji: 1. każdy producent ma ograniczenia odnośnie wielkości produkowanych okien. Mam dość wysokie drzwi balkonowe i część oferentów odpadała gdy podawałem dokładne wymiary otworów. 2. widoczne są różnice w zastosowanych hamulcach (mam takie w drzwiach balkonowych i jednym z okien kuchennych) i sposobie odprowadzenia wody z profilu 3. działanie tzw. "przesuwek" (drzwi przesuwnych) jest różne i daje się to odczuć przy pierwszym "pociągnięciu". 4. jak szukałem okien w połowie 2004 to część producentów dawała tylko aluminiowe ramki w oknach (nawet nie słyszeli, albo udawali, że nie słyszeli o ciepłej ramce) 5. różne są warunki gwarancji na okna i montaż 6. są różne "rozwiązania" dla skutków rozszczelnienia okna: przy rozszczelnieniu niektóre okna przepuszczają powietrze, a niektóre nie Tyle pamiętam różnic, jakie odkryłem pół roku temu odwiedzając salony, producentów, stoiska i targi. Oczywiście wymieniam tylko to, co na pierwszy rzut oka można stwierdzić. Ale równie ważne jest jak okno będzie wyglądało za 5 lat. Ponieważ nie potrafiłem przewidzieć jak dane okno zachowa się za kilka lat - z założenia odrzucałem każdego producenta, który dział na rynku mniej niż kilka lat. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jareko 27.01.2005 14:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2005 Na podstawie własnych obserwacji i doświadczeń doszedłem do wniosku,że najważniejszy jest montaż.Te wszystkie okna niewiele różnią się pomiędzy sobą. Na podstawie moich obserwacji: 1. każdy producent ma ograniczenia odnośnie wielkości produkowanych okien. Mam dość wysokie drzwi balkonowe i część oferentów odpadała gdy podawałem dokładne wymiary otworów. nie jest to ograniczenie proucenta tylko systemu. Zas kazdy UCZCIWY producent do tego sie stosuje i realnie wyskosc ponad 2520 jest juz wysokoscia nei do wykonania bez wzgledu na profil - tu ograniczeniem sa okucia. Okna wyzsze z zalozenia ida bez gwarancji i handlowiec doskonale zdaje sobie z tego sprawe. Tak na marginesie - handlowiec zawsze wie jakie sa ograniczenia i tu tez jego uczciwosc powoduje czy ma klienta z takm wymiarem czy nie - w wiekszosci ma gdzies to co z oknem bedzie sie dzialo za rok czy dwa - liczy sie kasa - tu i teraz 2. widoczne są różnice w zastosowanych hamulcach (mam takie w drzwiach balkonowych i jednym z okien kuchennych) i sposobie odprowadzenia wody z profilu co do oprowadzania wody z profilu zasada jest jedna i realnie czy otowry na zwenatrz sa okragle, frezowane czy tylko wiertaka kilka dziurek jest zrobionych nie ma znaczenia. Co do hamulcow - sa dwa rodzaje - jeden prawdziwy - sterowany klamka drugi oszukany - jest nim ogranicznik rozwarcia - ktorego konstrukcja pozwala ziekszyc tarcie i tym samym opor ruchu ale po kilku miesiacach skrzypi niemilosiernie - w koncu jest tylko ogranicznikiem 3. działanie tzw. "przesuwek" (drzwi przesuwnych) jest różne i daje się to odczuć przy pierwszym "pociągnięciu". no coz - nie sposob zarzucic ci falsz gdyz roznie to z oknami wystawowymi bywa ale prawidlowo konserwowane i wyregulowane to bez wzgledu na okucia pracuja wrecz identycznie - oczywiscie mowimy o normalnych przesuwkach a nie z plaskim progiem 4. jak szukałem okien w połowie 2004 to część producentów dawała tylko aluminiowe ramki w oknach (nawet nie słyszeli, albo udawali, że nie słyszeli o ciepłej ramce) To dziwne punkty odwiedzales - ciepla ramka jesli nie jest standardem u danego producenta okien (realnie juz wliczona w cene i podwyzszajaca realnie cene okna) jest od ponad roku dostepna za doplata od 2 do 10% 5. różne są warunki gwarancji na okna i montaż Juz kiedys chyba Charlie wspomnial jak i inni z branzy takze ze jest realnie jedna prawdziwa gwarancja - 5 letnia na okna jako wyrob gotowy (czyli wraz z wszelkimi kawalkami w nich ) Gwarancja na montaz to zupelnie inna sprawa ale nie zamierzam jej komentowac 6. są różne "rozwiązania" dla skutków rozszczelnienia okna: przy rozszczelnieniu niektóre okna przepuszczają powietrze, a niektóre nie to chyba jekies nieporozummienie - jesli jest skrzydlo RU i rozszczelnienie sterowane klamka to ono jest i nie ma mozliwosci by go nie bylo chyba ze firma idzie w oszczednosci i tak ustawia normalne zaczepy by w polozeniu klamki na skos jeden lekko zatrzymywal okno - ale to nei jest rozszczelnnienie tylko kit wciskany klientowi by 20 zl zaoszczedzic - tyle mniej wiecej kosztyje specjany zaczep i rygiel do niego Tyle pamiętam różnic, jakie odkryłem pół roku temu odwiedzając salony, producentów, stoiska i targi. Oczywiście wymieniam tylko to, co na pierwszy rzut oka można stwierdzić. Ale równie ważne jest jak okno będzie wyglądało za 5 lat. Ponieważ nie potrafiłem przewidzieć jak dane okno zachowa się za kilka lat - z założenia odrzucałem każdego producenta, który dział na rynku mniej niż kilka lat. I tu tez popelniles jakby z zalozenia blad - znam firmy male dzialajace niedlugio ktorych jakosc finalna deklasuje ogromnych producentow. Wrecz smiem twierdzic ze im wieksza firma i bardziej bajerancka jej siedziba tym wieksze szanse na gnioty w produkcji a o garazowcach co zgrzewarke tylko punktowa maja a profile tna kupiona w markecie krajzega katowa za 600zl nie wspominam - ale oni niestety trzymaja sie dobrze i tak niestety bedzie do czasu gdy producenci profili nie zainteresuja sie co sie z ich produktem dalej dzieje - tak jak np. kiedys firma REHAU udzielajaca wlasnych certyfikatow Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kwiatkor 28.01.2005 07:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2005 Na podstawie własnych obserwacji i doświadczeń doszedłem do wniosku,że najważniejszy jest montaż.Te wszystkie okna niewiele różnią się pomiędzy sobą. Na podstawie moich obserwacji: 1. każdy producent ma ograniczenia odnośnie wielkości produkowanych okien. Mam dość wysokie drzwi balkonowe i część oferentów odpadała gdy podawałem dokładne wymiary otworów. nie jest to ograniczenie proucenta tylko systemu. Zas kazdy UCZCIWY producent do tego sie stosuje i realnie wyskosc ponad 2520 jest juz wysokoscia nei do wykonania bez wzgledu na profil - tu ograniczeniem sa okucia. Okna wyzsze z zalozenia ida bez gwarancji i handlowiec doskonale zdaje sobie z tego sprawe. Tak na marginesie - handlowiec zawsze wie jakie sa ograniczenia i tu tez jego uczciwosc powoduje czy ma klienta z takm wymiarem czy nie - w wiekszosci ma gdzies to co z oknem bedzie sie dzialo za rok czy dwa - liczy sie kasa - tu i teraz Dzięki jareko za uzupełnienie moich wypowiedzi i podanie kilku przykładów. Chciałbym dodać kilka słów własnego komentarza, lecz by nie stracić na czytelności podzielę swoją wypowiedź na mniejsze partie. Oczywiście - pierwszym ograniczeniem wyrobów danego producenta jest system w jakim produkuje (i z jakiego produkuje). Dodatkowo są i inne ograniczenia. Jako przykład - poprzednio wymienieni przeze mnie dwaj producenci wykonują okna z profili kommerling z okuciami roto, a jednak jeden proponował max.wysokość 240cm, drugi wykonał 253cm. Ale to nie było wsztstko - widziałem u niego ponad 3m wysokości okna (ponoć dla Niemców robią bardzo duzo takich dużych okien). Nie wiem dlaczego w tym wypadku wystąpiła ta różnica, ale na pewno nie bez znaczenia jest tu park maszynowy jakim fabryka dysponuje. Zwiedzając hale produkcyjne Butzbacha zwrócono mi uwagę na zastosowane tam zgrzewarki (różni producenci wykorzystują różne zgrzewarki, w szczególności o różnych mozliwościach powtarzalności złacza - chodzi o to, by okna, które idą do klienta były takie same, jak te, które poddawane kontroli są przez wewnętrzne lub zewnętrzne jednostki) i.... ilość wonego miejsca wokół zgrzewarki, tak, by można było z dużym profilem podejść. Rozumiem, że są producenci, którzy w pomieszczeniu 3x4m wykonają okno o rozmiarach 3,5x4,5m ale tych wolałem unikać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kwiatkor 28.01.2005 07:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2005 2. widoczne są różnice w zastosowanych hamulcach (mam takie w drzwiach balkonowych i jednym z okien kuchennych) i sposobie odprowadzenia wody z profilu co do oprowadzania wody z profilu zasada jest jedna i realnie czy otowry na zwenatrz sa okragle, frezowane czy tylko wiertaka kilka dziurek jest zrobionych nie ma znaczenia. Co do hamulcow - sa dwa rodzaje - jeden prawdziwy - sterowany klamka drugi oszukany - jest nim ogranicznik rozwarcia - ktorego konstrukcja pozwala ziekszyc tarcie i tym samym opor ruchu ale po kilku miesiacach skrzypi niemilosiernie - w koncu jest tylko ogranicznikiem Jak wspominasz - pierwsza różnica to w technologii wykonania otworu, ale to ma mniejsze znaczenie dla użytkownika. Inny podział to miejsce otworu: 1. często z przodu, zasłonięte kapturkiem widocznym na zewnętrznej stronie okna 2. ja wybrałem okna z odprowadzeniem z dołu - z przodu okna nie mam żadnych wystających elementów Obok hamulców sterowanych klamką i tych drugich, o których wspominasz, a których nie brałem pod uwagę w poszukiwaniach (miał być w klamce i już) można zauważyć występowanie hamulców: - w róznym stopniu ograniczających rozwarcie okna - w ramach sterowanych klamką także występują hamulce działające na zasadzie zwiększenia tarcia, ze skutkami o jakich wyżej piszesz. Są tu też hamulce mogące płynnie blokować połozenie okna lub tylko w kilku wybranych położeniach. Zamontowanie hamulca zwykle wiąże się z rezygnacją z uchyłu . Ja nie widziałem innych hamulców niż właśnie takie, ale moze już są takowe rozwiązania? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kwiatkor 28.01.2005 08:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2005 3. działanie tzw. "przesuwek" (drzwi przesuwnych) jest różne i daje się to odczuć przy pierwszym "pociągnięciu". no coz - nie sposob zarzucic ci falsz gdyz roznie to z oknami wystawowymi bywa ale prawidlowo konserwowane i wyregulowane to bez wzgledu na okucia pracuja wrecz identycznie - oczywiscie mowimy o normalnych przesuwkach a nie z plaskim progiem Przesuwka - to było nasze oczko w głowie, temat wielu naszych rozmów i rozwiązanie kilku problemów, ale... Jeśli tylko pozostaniemy na poziomie przygotowania okna do prezentacji - to już są wystarczające powody by móc ocenić firmę: jeśli ktoś na własnej wystawce nie potrafi odpowiednio zamontwać i zadbać o przesuwkę, to co będzie po zamontowaniu u klienta! Szukałem firmy dla której drzwi przesuwne to codzienność, a nie ciekawosta techniczna - dlaczego? Bo montaż jej jest bez porównania trudniejszy niż zwykłego okna i wolałem mieć u siebie doświadczonego montera. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kwiatkor 28.01.2005 08:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2005 4. jak szukałem okien w połowie 2004 to część producentów dawała tylko aluminiowe ramki w oknach (nawet nie słyszeli, albo udawali, że nie słyszeli o ciepłej ramce) To dziwne punkty odwiedzales - ciepla ramka jesli nie jest standardem u danego producenta okien (realnie juz wliczona w cene i podwyzszajaca realnie cene okna) jest od ponad roku dostepna za doplata od 2 do 10% Odwiedzałem punktu dystrybucji, salony i sklepy firmowe, składy budowlane oraz stoiska firmowe na różnych targach (MuratorExpo, Budma w Poznaniu, Targi Budownictwa w Olsztynie). A ty gdzie okna kupujesz ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kwiatkor 28.01.2005 08:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2005 5. różne są warunki gwarancji na okna i montaż Juz kiedys chyba Charlie wspomnial jak i inni z branzy takze ze jest realnie jedna prawdziwa gwarancja - 5 letnia na okna jako wyrob gotowy (czyli wraz z wszelkimi kawalkami w nich ) Gwarancja na montaz to zupelnie inna sprawa ale nie zamierzam jej komentowac Niektórzy nawet 5 lat nie dają . Jednym słowem - wybierając okna nie zapominajcie sprawdzić warunki gwarancji ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kwiatkor 28.01.2005 08:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2005 6. są różne "rozwiązania" dla skutków rozszczelnienia okna: przy rozszczelnieniu niektóre okna przepuszczają powietrze, a niektóre nie to chyba jekies nieporozummienie - jesli jest skrzydlo RU i rozszczelnienie sterowane klamka to ono jest i nie ma mozliwosci by go nie bylo chyba ze firma idzie w oszczednosci i tak ustawia normalne zaczepy by w polozeniu klamki na skos jeden lekko zatrzymywal okno - ale to nei jest rozszczelnnienie tylko kit wciskany klientowi by 20 zl zaoszczedzic - tyle mniej wiecej kosztyje specjany zaczep i rygiel do niego Nie wiem jak oni to robią, że okno jest w stanie rozszczelnienia a powietrze nie wpada. Prawdopodobnie może być tak jak piszesz, ze jakieś oszczędności. Wielu użytkowników odczuwa to jako problem zbyt szczelnych okien jakimi są okna plastikowe. Kiedyś (na Budmie) na stoisku Rehau pracownicy chwalili swoje okna, że są pierwszymi które posiadają przerwę w ułozeniu uszcelki pozwalającą na wlot powietrza w połozeniu rozszczelnienie. Ale to mnie utwierdziło tylko w zbyt dużej "szczelności okien plastikowych". Ale do tematu powrócę na końcu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kwiatkor 28.01.2005 08:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2005 Tyle pamiętam różnic, jakie odkryłem pół roku temu odwiedzając salony, producentów, stoiska i targi. Oczywiście wymieniam tylko to, co na pierwszy rzut oka można stwierdzić. Ale równie ważne jest jak okno będzie wyglądało za 5 lat. Ponieważ nie potrafiłem przewidzieć jak dane okno zachowa się za kilka lat - z założenia odrzucałem każdego producenta, który dział na rynku mniej niż kilka lat. I tu tez popelniles jakby z zalozenia blad - znam firmy male dzialajace niedlugio ktorych jakosc finalna deklasuje ogromnych producentow. Wrecz smiem twierdzic ze im wieksza firma i bardziej bajerancka jej siedziba tym wieksze szanse na gnioty w produkcji a o garazowcach co zgrzewarke tylko punktowa maja a profile tna kupiona w markecie krajzega katowa za 600zl nie wspominam - ale oni niestety trzymaja sie dobrze i tak niestety bedzie do czasu gdy producenci profili nie zainteresuja sie co sie z ich produktem dalej dzieje - tak jak np. kiedys firma REHAU udzielajaca wlasnych certyfikatow Widzisz jareko masz to szczęście, że znasz już producentów i wiesz jak ich ocenić. Ja zaczynając dwa lata temu poszukiwanie okien nie wiedziałem nic o producentach za to miałem bagaż lepszych lub gorszych doświadczeń (własnych i cudzych) z uzytkowania ich wyrobów. Zdaję sobie sprawę, że przez zastosowane sito odrzuciłem kilku dobrych producentów. Ale zależało mi przede wszystkim by odrzucić wszystkich tych, którzy okna produkują tylko dlatego, ze jest na nie dobra koniunktura. Przyjęta wstępna zasada wydaje mi się najbardziej zmniejszyła ryzyko natrafienia na firmę, która za kilka miesięcy zniknie. Szukałem firmy, której właściciele związani są od lat z tym przemysłem i swoją przyszłość wiążą z działalnością tej firmy i na tym rynku. Działając długo mogą dopracować się pewnych standardów i kultury firmy. Zaimponował mi jeden przedstawiciel, który powiedział, że polityka firmy jest taka, że woli mi okien wcale nie sprzedać niż wsadzić w nie nawietrzniki. Silnie zrażony onegdaj do plastikowych okien, które po rozszczelnieniu nadal nie pozwalają powietrzu wejść do domu, uniemozliwiając wentylację zgadzałem się na plastikowe okna, ale tylko z zamontowanymi kilkoma nawietrznikami. Każdy inny przedstawiciel mi to obiecał, niektórzy nawet w gratisowych stawkach, a ten powiedział nie. Firma uważa, że jest to szkodliwe dla parametrów okna, a od wentylacji jest - rozszczelnienie. Uwierzyłem mu. Twoją opinię, że nie wszystkie wielkie firmy są godne polecenia, mozna zastosować, niestety, do każdej branży. Ale łatwiej mi było z 3000 producentów okien w Polsce wybrać kilkidziesięciu i z tymi indywidualnie rozmawiać niż szukać szczęścia w gąszczu przygód. Nasuwa mi się jeszcze jedna uwaga odnośnie certyfikatów, ale daruję sobie. Wszak wszystkie atesty, deklaracje zgodności czy obiektywizujące certyfikaty mają moc tylko w sądach, a w życiu o to mi chodzi by nigdy się tam nie znaleźć (tak jako skarżący jak i oskarżany). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jareko 28.01.2005 09:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2005 kwiatkor - Witam sasiada Przy okazji nasze wymiany pogladow wiele ciekawych rzeczy zapewne dla innych sie pojawi a teraz po koleii ,,,,producenci wykorzystują różne zgrzewarki, w szczególności o różnych mozliwościach powtarzalności złacza - chodzi o to, by okna, które idą do klienta były takie same,,,, realnie chodzi tylko o ilosc glowic. Zgrzewarka bez wzgledu na producenta wyposazona jest w automatyke gwarantujaca powtarzalnosc temperatury i czasy zgrzewania a to sa jedyne parapetry jakie sa istotne. Wyglad itp. sparwy odrozniajace je od siebie nie maja znaczenia. Oczywiscie nie mowimy tu o samorobkach (np. Hoverol takie na takich zaczynal i nie jestem pewny czy na takich nie skonczyl )Co innego ilosc glowic. jednoglowicowek powinno uzywac sie do zgrzewania okien w swoim krztalcie nietypowych - trapezy trojkaty itp.Dwuglowicowki juz do okien prostokatnych - i tu uwaga - od dwuglowicowych lepsze sa czteroglowicowe gdyz umozliwiaja zgrzanie od razu calego elementu ale... przestawienie glowic przy duzej roznorodnosci wymiarow zajmuje wiecej czasu powodujac globalnie zwiekszenie kosztow wytworzenia jesli nie jestesmy nastawienie na masowke. Poza tym zajmuje wiecej miejsca i potrzebuje wiecej powierzchni - tym samym u naszych producentow popularnoscia najwieksza ciesza sie dwuglowicowki. Dlaczego jednoglowicowka nie powinna byc jedyna maszyna w zakladzie? Zgrzewane sa po kolei i z osobna naroza gdzie ewentualne roznice w zachowaniu sie materialu jak i w temperaturze zgrzewu moga powodowac iz nie sposob uzyskac idealnego prostokata (czasem przekatne roznia sie z zalozenia nawet i 5mm) ...Zamontowanie hamulca zwykle wiąże się z rezygnacją z uchyłu ... falsz - zastosowanie hamulca sterowanego klamka uniemozliwia tylko zastosowanie blokady blednego polozenia klamki - uchyl mozesz miec ....sterowanych klamką także występują hamulce działające na zasadzie zwiększenia tarcia, ze skutkami o jakich wyżej piszesz.... nie ma takiej mozliwosci by skrzypialy, sposob dzialania jest taki ze przy otwartym oknie klamka jakbys chcial je zamknac, dzwignia rozpiera wstawke z tworzywa powodujac zablokowanie okna - jesli w tej pozycji ono z oporem daje sie przestawiac znaczy ze po prostu jest zle wyregulowany i tyle. Kazdy hamulec sterowany klamka mozna ustawic tak by stanowil takze ograniczenie otwarcia i jego kat mozesz sobie ustawiac indywidualnie - maksimum 93stopnie i kazda wartosc mniejsza. Jedna uwaga - przewaznie hamulce nie sa skuteczne przy otwarciu o kat mniejszy niz 10 stopni ....1. często z przodu, zasłonięte kapturkiem widocznym na zewnętrznej stronie okna 2. ja wybrałem okna z odprowadzeniem z dołu - z przodu okna nie mam żadnych wystających elementów ad1 - i tak byc powinno - nie mozna zakladac ze bedzie mozliwosc odprowadzanie wody pod siebie gdyz zaden producent nie wie jak beda okna montowane. Zaslepki sa choc na obiektach widac nie raz ze nie sa zakladane lub firmy nie daja ich jakby z zalozenia - toz to kilka groszy oszczednosci!!! ad2 - takie rozwiazanie jest stosowane gdy masz np. poprzeczke pozioma - np w drzwaiach balkonowych - faktycznie estetyka jest wieksza ....Szukałem firmy dla której drzwi przesuwne to codzienność, a nie ciekawosta techniczna - dlaczego? Bo montaż jej jest bez porównania trudniejszy niż zwykłego okna i wolałem mieć u siebie doświadczonego montera.... nie wiem dlaczego uwazasz ze montaz przesuwki tak trudny jest w porownaniu z innym oknem - ale z jednym sie zgadzam - monter to 1000% sukcesu - potrafi spie@$#%#$& najlepsze okno na swiecie ....A ty gdzie okna kupujesz ? .... kim jestem to chyba wiesz, gdzie kupuje - tez mozesz sobie przecztac na mojej stronie gdyz producentow nie utajniam sa dobrzy choc nie sa wielcy - nie zawiodlem sie na nich choc jak kazdemu wpadki czasem sie zdarzaja ale nie majace znaczenia dla jakosci i trwalosci wyrobu jak np. opoznienie w wykonaniu - ale to tez nie z ich winy - ale jak wspomnialem to wypadki sporadyczne. Mnie tez czasem wpadki sie zdarzaja - po prostu nie ma ludzi niomylnych - ale ja potrafie sie do nich wprost przyznac a nie zwalac na awarie samochodu, snieg w Himalajach czy plamy na sloncu ....Niektórzy nawet 5 lat nie dają . Jednym słowem - wybierając okna nie zapominajcie sprawdzić warunki gwarancji ! ..... ale sa tacy co majac firme 2 lata daja 10 ostatnio w Warszawie jeden dealer ktory otworzyl w zeszlym roku po raz pierwszy w zyciu punkt z oknami daje klientom 25 lat gwarancji na okna, szyby, okucia, montaz. Na to sie ludziska lapia bezmyslnie - ale to juz ich sprawa. Realnie - gwarancja na okno jako wyrob gotowy mie moze byc wieksza niz na 5 lat - inne to czysty marketink i pranie zwojow mozgowych ....chwalili swoje okna, że są pierwszymi które posiadają przerwę w ułozeniu uszcelki pozwalającą na wlot powietrza w połozeniu rozszczelnienie.... pomieszanie z poplataniem. Znow uwierzyles w jakies banialuki. Rozszczelnienie albo masz realizowane klamka albo poprzes wyciecie fragmentow uszczelki i pozostawienie tak lub w tym miejscu wstawienia usczelke perforowana. Rozszczelnienie sterowane klamka w moim odczuciu jest lepsze i bardziej funkcjonalne choc tez ma wady ale widze ich mniej niz przy wycieciu uszczelki. I MUSI dzialac jesli sa zastosowane odpowiednie elementy okucia - tak mac byc i basta Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
c-m 28.01.2005 10:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2005 jarekoa co sadzisz o firmie "finestra" z Krakowa? pozdro c-m Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts