Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

instalacja w domu jednorodzinnym od a do z

Recommended Posts

Witam wszystkich proszę kogoś o poukładanie mi w głowie pewnych rzeczy bo już tyle się obczytałem że mi się zamieszało.:/

Mógłby mi ktoś napisać jakie uprawnienia i dokumenty potrzebne są by wykonać i odebrać instalację w domach jednorodzinnych od A do Z.

Chodzi mi o wykonanie instalacji od WLZ po montażu osprzętu i wykonaniu pomiarów skończywszy. Czy posiadając uprawnienia G1 E+D z 10) punktem aparatura kontrolno pomiarowa...itd do 15kV jestem samowystarczalny żeby wykonać instalacje i sporządzić protokoły a później inwestor z tymi protokołami idzie do swojego kierbuda i już? czy potrzebuję sam uprawnienia budowlane by jeszcze coś zatwierdzić. I jeśli chodzi o te protokoły to co dokładnie trzeba wykonać jakie pomiary,protokoły?

Z góry dziękuje za pomoc

oki dzięki a może ktoś jeszcze powiedzieć jak wygląda cała procedura, elektryk robi te protokoły i daje je inwestorowi i on sam już potem się martwi co dalej tzn idzie z tym do kierownika budowy czy do zakładu energetycznego?

No więc Ja tak robię, że daję inwestorowi 2 papierki:

- oświadczenie o stanie technicznym instalacji - z tym inwestor idzie do energetyki

- protokół z pomiarów instalacji - z tym idzie do kierownika, ten dokonuje wpisu w dzienniku o wykonaniu instalacji elektrycznych, protokół jest załącznikiem do dziennika budowy i jest wymagany do zamknięcia procesu budowy (w starostwie).

Tak to tutaj wygląda, gdzieś w Polsce pewnie jest inaczej.