matriks87 01.03.2012 18:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Marca 2012 Witam wszystkich proszę kogoś o poukładanie mi w głowie pewnych rzeczy bo już tyle się obczytałem że mi się zamieszało.:/Mógłby mi ktoś napisać jakie uprawnienia i dokumenty potrzebne są by wykonać i odebrać instalację w domach jednorodzinnych od A do Z.Chodzi mi o wykonanie instalacji od WLZ po montażu osprzętu i wykonaniu pomiarów skończywszy. Czy posiadając uprawnienia G1 E+D z 10) punktem aparatura kontrolno pomiarowa...itd do 15kV jestem samowystarczalny żeby wykonać instalacje i sporządzić protokoły a później inwestor z tymi protokołami idzie do swojego kierbuda i już? czy potrzebuję sam uprawnienia budowlane by jeszcze coś zatwierdzić. I jeśli chodzi o te protokoły to co dokładnie trzeba wykonać jakie pomiary,protokoły?Z góry dziękuje za pomoc Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
e_tomi 01.03.2012 18:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Marca 2012 Tą instalację chcesz kłaść u siebie czy zarobkowo? Aby wykonywać instalację elektryczne trzeba posiadać wiedzę z tego zakresu, a po tym wpisie wnioskuję, że tego brakuje i nawet uprawnienia te na mega wypasie nie wystarczą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
matriks87 01.03.2012 19:20 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Marca 2012 Mam wiedzę jak taką instalację wykonać robiłem to już nie raz , chcę to zrobić u siebie bez angażowania dodatkowych osób głównie do odbioru i pomiarów chcę tylko wiedzieć czy dozór z pomiarami to wystarczające uprawnienia i jakie protokoły z pomiarów są potrzebne, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
robertsz 02.03.2012 14:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Marca 2012 ....chcę tylko wiedzieć czy dozór z pomiarami to wystarczające uprawnienia TAK, ale wpierw spytaj kierbuda. i jakie protokoły z pomiarów są potrzebne, Na stronie SEP znajdziesz wzorce, które dostosujesz do swoich celów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
stonefree 02.03.2012 15:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Marca 2012 Kolego, żeby sporzadzić oświadczenie o wykonaniu instalacji elektrycznej potrzebne do odbioru budynku do uzytku, musisz mieć uprawnienia budowlane do kierowania i nadzorowania robót elektrycznych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
thomyk 02.03.2012 17:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Marca 2012 zależy w jakim rejonie w zasadzie nigdzie nie powinni tego wymagać ale tauron czasami robi szopki ... tyle na temat Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
matriks87 04.03.2012 08:55 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Marca 2012 oki dzięki a może ktoś jeszcze powiedzieć jak wygląda cała procedura, elektryk robi te protokoły i daje je inwestorowi i on sam już potem się martwi co dalej tzn idzie z tym do kierownika budowy czy do zakładu energetycznego? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
thomyk 04.03.2012 17:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Marca 2012 tak kolego tylko zgloszenie sie podpisuje , ale tu tez zależnie od rejonu gdzieniegdzie pomiarów i rysunku wogóle nie potrzeba Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
robertsz 05.03.2012 08:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Marca 2012 oki dzięki a może ktoś jeszcze powiedzieć jak wygląda cała procedura, elektryk robi te protokoły i daje je inwestorowi i on sam już potem się martwi co dalej tzn idzie z tym do kierownika budowy czy do zakładu energetycznego? No więc Ja tak robię, że daję inwestorowi 2 papierki: - oświadczenie o stanie technicznym instalacji - z tym inwestor idzie do energetyki - protokół z pomiarów instalacji - z tym idzie do kierownika, ten dokonuje wpisu w dzienniku o wykonaniu instalacji elektrycznych, protokół jest załącznikiem do dziennika budowy i jest wymagany do zamknięcia procesu budowy (w starostwie). Tak to tutaj wygląda, gdzieś w Polsce pewnie jest inaczej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts