Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

wiertla koronowe - jakiej srednicy, instalacja domowa

Recommended Posts

Wierteł powinno się używać o średnicach 63 i 83.

Zdarzają sie producenci majacy średnice 65 i 85 ale nie wiem dla jakich puszek chciałbyś średnicę powyżej 90.

Możesz kupić często koronkowe widiowe, diamentowe,

Wiem że z ceną trzeba ostrożnie ale nie ma co i przepłacać i dawać najtaniej bo np rozleci po dwóch otworach.

Edytowane przez pierzaczek

Kiedyś używałem widiowych fi 60, w pustakach ceramicznych to była tragedia.

Teraz używam diamentowych (bez udaru) fi 80.

Tynkarze nie narzekają, a Ja wreszcie widzę tynk w otworze pod puszką.

Wcześniej przy małych średnicach tynk otaczał jedynie brzeg puszki, pod spodem była pustka powietrzna.

Żywotność 1 wiertła to 2-3 domki, ale zdarzają się sytuację gdy nowe wiertło pada po kilkudziesięciu otworach (połowa budynku).

Kiedyś używałem widiowych fi 60, w pustakach ceramicznych to była tragedia.

była pustka powietrzna.

Żywotność 1 wiertła to 2-3 domki, ale zdarzają się sytuację gdy nowe wiertło pada po kilkudziesięciu otworach (połowa budynku).

Jakiego producenta i na co zwrocic uwage kupujac kable?? Pozdr. M.

Edytowane przez michalz2x

Ok, czyli zastosuje sie do porady i kupie 80mm, tylko czy widiowe czy diamentowe? Bede wiercil w pustakach ceramicznych Cerpol Max. Pozdr. M.

Jeśli wiercisz z udarem wiertłem widiowym fi 60 w pustaku ceramicznym to właśnie robisz dziurę między 60 a 100mm, bo się pustak zwyczajnie rozpada w sposób losowy.

Ja używam wierteł diamentowych fi 50, fi 60, fi 80 i fi 100. Wiercę bez udaru i 99% otworów ma taką średnicę jaką ma użyte wiertło.

Wieczorem mogę wrzucić fotkę jak wygląda rozpieprzona ściana po widii a jak po diamencie. Ty zdecydujesz jaką metodą chcesz robić.

Jeszcze jedno, do puszek widiowych (z udarem) wystarcza słabsza wiertarka. Do diamentowych jest wymagane nieco więcej mocy.

Widią wierci się łatwiej i szybciej, ale efekt końcowy jest gorszy.

Jak ktoś buduje ścianę 1 warstwową to go szlak trafia, gdy widzi że elektryk uszkodził 25% grubości jego ciepłej ściany pod swoje puszki.

Jeden porządny opieprz od klienta i przestawiłem się z metodą wiercenia. Już mi się nie spieszy.

Puszki w całym domu zajmują max 4 godziny pracy, więcej czasu się poświęca na dyskusje z klientem co, gdzie i na jakiej wysokości :)

Jakiego producenta i na co zwrocic uwage kupujac kable?? Pozdr. M.

Jakiego producenta - Każdego polskiego, na kablu ma być nadruk lub wytłoczenie z typem kabla i napięciem znamionowym.

Na co zwrócić uwagę - na zastosowanie kabla, jak sobie białym zasilisz bramę wjazdową to dzisiaj pójdzie, jutro też, ale pojutrze może przestać działać.

Nie oszczędzaj na kablach satelitarnych, kupuj pełną miedź (żyła i ekran).

Jeśli masz możliwość to w instalacjach alarmowych i domofonowych daj kable z nadmiarowymi żyłami.

A nuż się przydają bo się koncepcja zmieni, albo część żył padnie, albo spadki napięć nie uruchomią elektromagnesu.

• 3 months później...

Do: robertsz .

napisał: Jeszcze jedno, do puszek widiowych (z udarem) wystarcza słabsza wiertarka. Do diamentowych jest wymagane nieco więcej mocy.

Napisz jakiego sprzętu używasz do wierteł diamentowych i jakich konkretnie wierteł używasz - bo w ofercie rynkowej jest tego mnóstwo, a dla początkującego takie informacje to skarb.

Ja używam wierteł diamentowych DEDRA (czerwone). Do zwykłych puszek fi 60 używam wierteł fi 80.

http://domtechniczny24.pl/dedra-otwornica-diamentowa-8275mm-p-10677.html

http://domtechniczny24.pl/bilder/otwornica-diamentowa-dedra.jpg

Kupuje je w Castoramie lub Leroy. Średnio jedna otwornica robi 200 otworów i jest do wyrzucenia.

Po ułożeniu kabli w puszkach i zagipsowaniu bruzd, mamy coś takiego.

http://www.fotoload.pl/123aa52/0762dd39440ab97164a680d95fd3c89415738.jpg

Zestaw puszek jest luźny w każdej osi, tynkarz licuje puszki z płaszczyzną ściany i poziomuje je.

FINISZ

Używam również wierteł widiowych, ale to głównie w sytuacjach gdy nie mam DEDRY pod ręką lub do pokonania jest beton i trzeba udaru.

Jeśli wiertnice nie dają rady to niestety trzeba puszkę wykuć mechanicznie lub ręcznie.

Do wiercenia bez udaru i z udarem używam dwóch młotków SDS+:

Bosch GBH 4-32 DFR i i Bosch GBH 2-28 DV. Obie dają radę.

GBH 2-28 DV - tą drugą polecam każdemu w ciemno, to jest sprzęt nie do zajechania na budowie przez amatorów.

Z tą pierwszą mam same problemy na każdym kroku i tylko wygląda jak profesjonalny sprzęt.

Ja ostatnio robiłem instalacje, i jak jest to jednorazowa sprawa to spokojnie wystarcza otwornica widiowa (najtańsze rozwiązanie spokojnie wystarczyła u mnie na 120 punktów i nie widać bardzo jakiś śladów zużycia), wierciłem w pustakach ceramicznych i nic się nie rozpadało. Odnośnie osadzania puszek to słyszałem że to zależy od regionu w którym mieszkasz, na południu polski jakbyś tynkarzowi powiedział że ma osadzić puszki to by cię wyśmiał (rozmawiałem z 5 ekipami). Ja sam osadzałem średnio od 0,8 do 1cm wystawały nad ścianą (najlepszy do osadzania był klej gipsowy, napchało się do dziury prawie do pełna i osadzając puszkę nadmiar wypływał bokami). Teraz większość gniazd/kontaktów mocuje się na wkrętach także głębokość osadzenia nie ma takiego znaczenia ( można dokupić wkręty 5cm), tylko trzeba pamiętać przy kupnie aby kupić puszki z otworami pod wkręty.

Mam pytania (jestem początkujący i poszukujący najlepszych rozwiązań, dobrego ale nie najdroższego sprzętu i praktycznych podpowiedzi):

1. czy Bosch GBH 2-28 DV poradzi sobie z wiertłami diamentowymi DEDRA?

2. Dlaczego do wiercenia pod puszkę 60 używasz 80 jeśli powyżej pisałeś:

"Jeśli wiercisz z udarem wiertłem widiowym fi 60 w pustaku ceramicznym to właśnie robisz dziurę między 60 a 100mm, bo się pustak

zwyczajnie rozpada w sposób losowy. Ja używam wierteł diamentowych fi 50, fi 60, fi 80 i fi 100. Wiercę bez udaru i 99% otworów

ma taką średnicę jaką ma użyte wiertło"?.

3. Czy Bosch GBH 4-32 DFR poradzi sobie z wbijaniem uziomów GALMAR, czy trzeba szukać czegoś większego. W ogóle, czy młotowiertarki

się do tego nadają, czy musi być koniecznie sam młot udatowy?

....Odnośnie osadzania puszek to słyszałem że to zależy od regionu w którym mieszkasz, na południu polski jakbyś tynkarzowi powiedział że ma osadzić puszki to by cię wyśmiał (rozmawiałem z 5 ekipami)....

Jeden z moich klientów trafił na takich bezrobotnych tynkarzy z południa.

Osadzili puszki jak na zdjęciach poniżej.

Nie byłoby nic w tym zdrożnego, gdyby o tym fakcie poinformowali przed rozpoczęciem zlecenia i przed wzięciem kasy.

W tym przypadku nie wyśmiali inwestora, po prostu przestali odbierać od niego telefony.

Na suficie warstwa tynku nie ma nawet 8mm "BO JAK JEST WIĘCEJ TO ODPADA SUFIT".

http://www.fotoload.pl/123aa61/60aa189254fdbc23fd5bf46e81fd74b81584.jpg

http://www.fotoload.pl/123aa56/ac8034adb1cd877d116ca853278718e716615.jpg

http://www.fotoload.pl/123aa71/9a460a7101c3f9d5353ffdb5c83db2bc7403.jpg

http://www.fotoload.pl/123aa74/efec7c2c06fcc592e45b0f64563368b53041.jpg

http://www.fotoload.pl/123aa52/a8edc8990b8b603c3d7d3e778d55231a5777.jpg

1. czy Bosch GBH 2-28 DV poradzi sobie z wiertłami diamentowymi DEDRA?

Radzi sobie, czasem załączy się sprzęgło ale to jest zaleta a nie wada.

2. Dlaczego do wiercenia pod puszkę 60 używasz 80.....

Bo tak się nauczyłem pracować, puszki w domku zajmują około 4 godziny, mówimy o złapaniu poziomów i pionów, rozmierzeniu, zaznaczeniu, wywierceniu, wykuciu i podkuciu pod kabel. Słowem, jedno popołudnie. Na drugi dzień bruzdy w domu. Trzeci, czwarty, piąty.... to już kable i tylko kable.

3. Czy Bosch GBH 4-32 DFR poradzi sobie z wbijaniem uziomów GALMAR, czy trzeba szukać czegoś większego. W ogóle, czy młotowiertarki się do tego nadają, czy musi być koniecznie sam młot udatowy?

Nie próbowałem, raczej nie nadaje się. Zainwestuj w SDS MAX. To nie musi być od razu BOSCH, MAKITA, czy DEWALT.

Do okazjonalnego kucia i wbijania prętów starczy sprzęt za 1000zł.

Budowlanka dla elektryka (kucie, bruzdy, puszki) to 10% czasu na budowie, reszta to kable i rozdzielnice, niskonapięciówka.

Za dzień kucia w betonie dostaniesz 200-300zł, tyle samo dostaniesz za 2-3 godziny pracy przy laptopie.

Mam pytania (jestem początkujący i poszukujący najlepszych rozwiązań, dobrego ale nie najdroższego sprzętu i praktycznych podpowiedzi):

Startujesz więc dojdziesz do tego samego wniosku za jakiś czas.

Najpierw inwestuj we własny rozwój, technologie i dopiero w proste narzędzia.