michalz2x 01.03.2012 19:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Marca 2012 Witam. Bardzo prosze porade jakie wiertla koronowe SDS+ zakupic do zrobienia instalacji w domu? Jaka srednice wybrac? Z gory dzieki i podr. Michal Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
matriks87 01.03.2012 20:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Marca 2012 do gniazd i przełączników i włączników 60 do puszek łączeniowych 90 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
michalz2x 01.03.2012 23:18 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Marca 2012 do gniazd i przełączników i włączników 60 do puszek łączeniowych 90 Czyli nie brac 65 i 95 tylko do rownosci? Jakiego producenta wybrac? Otwory maja byc robione w ceramice CERPOL. Dzieki > Pozdr. M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pierzaczek 02.03.2012 07:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Marca 2012 (edytowane) Wierteł powinno się używać o średnicach 63 i 83. Zdarzają sie producenci majacy średnice 65 i 85 ale nie wiem dla jakich puszek chciałbyś średnicę powyżej 90.Możesz kupić często koronkowe widiowe, diamentowe, Wiem że z ceną trzeba ostrożnie ale nie ma co i przepłacać i dawać najtaniej bo np rozleci po dwóch otworach. Edytowane 2 Marca 2012 przez pierzaczek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
robertsz 02.03.2012 13:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Marca 2012 Kiedyś używałem widiowych fi 60, w pustakach ceramicznych to była tragedia.Teraz używam diamentowych (bez udaru) fi 80. Tynkarze nie narzekają, a Ja wreszcie widzę tynk w otworze pod puszką.Wcześniej przy małych średnicach tynk otaczał jedynie brzeg puszki, pod spodem była pustka powietrzna. Żywotność 1 wiertła to 2-3 domki, ale zdarzają się sytuację gdy nowe wiertło pada po kilkudziesięciu otworach (połowa budynku). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
michalz2x 02.03.2012 23:14 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Marca 2012 Czyli pod 60 wiercisz 80mm. Puszka jest lekko osadzona i murarz moze wrzucic zaprawe pod i dookola puszki? Czy dobrze rozumie? Michal Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
robertsz 04.03.2012 07:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Marca 2012 Kto osadza puszki? Tynkarz, elektryk czy właściciel? Ten pierwszy to spieprzy w otworach fi 60.Drugi raczej to zrobi dobrze jak się przyłoży.Trzeci zadba o to, bo to jego. A ten szczegół wychodzi po zamieszkaniu, albo puszka wypada ze ściany albo wiatr hula w gniazdku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
thomyk 04.03.2012 17:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Marca 2012 ja tam zawsze osadzam bo jak mi to tynkarze zrobią to mam bajzel taki że szkoda gadać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
michalz2x 05.03.2012 05:46 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Marca 2012 ja tam zawsze osadzam bo jak mi to tynkarze zrobią to mam bajzel taki że szkoda gadać Ok, czyli zastosuje sie do porady i kupie 80mm, tylko czy widiowe czy diamentowe? Bede wiercil w pustakach ceramicznych Cerpol Max. Pozdr. M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
michalz2x 05.03.2012 05:50 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Marca 2012 (edytowane) Kiedyś używałem widiowych fi 60, w pustakach ceramicznych to była tragedia. była pustka powietrzna. Żywotność 1 wiertła to 2-3 domki, ale zdarzają się sytuację gdy nowe wiertło pada po kilkudziesięciu otworach (połowa budynku). Jakiego producenta i na co zwrocic uwage kupujac kable?? Pozdr. M. Edytowane 5 Marca 2012 przez michalz2x Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
robertsz 05.03.2012 08:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Marca 2012 Ok, czyli zastosuje sie do porady i kupie 80mm, tylko czy widiowe czy diamentowe? Bede wiercil w pustakach ceramicznych Cerpol Max. Pozdr. M. Jeśli wiercisz z udarem wiertłem widiowym fi 60 w pustaku ceramicznym to właśnie robisz dziurę między 60 a 100mm, bo się pustak zwyczajnie rozpada w sposób losowy. Ja używam wierteł diamentowych fi 50, fi 60, fi 80 i fi 100. Wiercę bez udaru i 99% otworów ma taką średnicę jaką ma użyte wiertło. Wieczorem mogę wrzucić fotkę jak wygląda rozpieprzona ściana po widii a jak po diamencie. Ty zdecydujesz jaką metodą chcesz robić. Jeszcze jedno, do puszek widiowych (z udarem) wystarcza słabsza wiertarka. Do diamentowych jest wymagane nieco więcej mocy. Widią wierci się łatwiej i szybciej, ale efekt końcowy jest gorszy. Jak ktoś buduje ścianę 1 warstwową to go szlak trafia, gdy widzi że elektryk uszkodził 25% grubości jego ciepłej ściany pod swoje puszki. Jeden porządny opieprz od klienta i przestawiłem się z metodą wiercenia. Już mi się nie spieszy. Puszki w całym domu zajmują max 4 godziny pracy, więcej czasu się poświęca na dyskusje z klientem co, gdzie i na jakiej wysokości Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
robertsz 05.03.2012 08:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Marca 2012 Jakiego producenta i na co zwrocic uwage kupujac kable?? Pozdr. M. Jakiego producenta - Każdego polskiego, na kablu ma być nadruk lub wytłoczenie z typem kabla i napięciem znamionowym. Na co zwrócić uwagę - na zastosowanie kabla, jak sobie białym zasilisz bramę wjazdową to dzisiaj pójdzie, jutro też, ale pojutrze może przestać działać. Nie oszczędzaj na kablach satelitarnych, kupuj pełną miedź (żyła i ekran). Jeśli masz możliwość to w instalacjach alarmowych i domofonowych daj kable z nadmiarowymi żyłami. A nuż się przydają bo się koncepcja zmieni, albo część żył padnie, albo spadki napięć nie uruchomią elektromagnesu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
andrew_zg 05.03.2012 15:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Marca 2012 Ja używam wierteł diamentowych fi 50, fi 60, fi 80 i fi 100. Możesz napisać jakiego producenta posiadasz te wiertła? napisz jeszcze w jakim materiale wykonywałeś otwory. Właśnie się przymierzam do zakupu, ale jest duży wybór i nie wiadomo na co się zdecydować. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JaqubekA 16.06.2012 10:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Czerwca 2012 Do: robertsz .napisał: Jeszcze jedno, do puszek widiowych (z udarem) wystarcza słabsza wiertarka. Do diamentowych jest wymagane nieco więcej mocy. Napisz jakiego sprzętu używasz do wierteł diamentowych i jakich konkretnie wierteł używasz - bo w ofercie rynkowej jest tego mnóstwo, a dla początkującego takie informacje to skarb. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
robertsz 17.06.2012 08:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Czerwca 2012 Ja używam wierteł diamentowych DEDRA (czerwone). Do zwykłych puszek fi 60 używam wierteł fi 80.http://domtechniczny24.pl/dedra-otwornica-diamentowa-8275mm-p-10677.htmlhttp://domtechniczny24.pl/bilder/otwornica-diamentowa-dedra.jpgKupuje je w Castoramie lub Leroy. Średnio jedna otwornica robi 200 otworów i jest do wyrzucenia. Po ułożeniu kabli w puszkach i zagipsowaniu bruzd, mamy coś takiego.http://www.fotoload.pl/123aa52/0762dd39440ab97164a680d95fd3c89415738.jpgZestaw puszek jest luźny w każdej osi, tynkarz licuje puszki z płaszczyzną ściany i poziomuje je.FINISZ Używam również wierteł widiowych, ale to głównie w sytuacjach gdy nie mam DEDRY pod ręką lub do pokonania jest beton i trzeba udaru. Jeśli wiertnice nie dają rady to niestety trzeba puszkę wykuć mechanicznie lub ręcznie. Do wiercenia bez udaru i z udarem używam dwóch młotków SDS+:Bosch GBH 4-32 DFR i i Bosch GBH 2-28 DV. Obie dają radę. GBH 2-28 DV - tą drugą polecam każdemu w ciemno, to jest sprzęt nie do zajechania na budowie przez amatorów.Z tą pierwszą mam same problemy na każdym kroku i tylko wygląda jak profesjonalny sprzęt. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Maher 17.06.2012 10:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Czerwca 2012 Ja ostatnio robiłem instalacje, i jak jest to jednorazowa sprawa to spokojnie wystarcza otwornica widiowa (najtańsze rozwiązanie spokojnie wystarczyła u mnie na 120 punktów i nie widać bardzo jakiś śladów zużycia), wierciłem w pustakach ceramicznych i nic się nie rozpadało. Odnośnie osadzania puszek to słyszałem że to zależy od regionu w którym mieszkasz, na południu polski jakbyś tynkarzowi powiedział że ma osadzić puszki to by cię wyśmiał (rozmawiałem z 5 ekipami). Ja sam osadzałem średnio od 0,8 do 1cm wystawały nad ścianą (najlepszy do osadzania był klej gipsowy, napchało się do dziury prawie do pełna i osadzając puszkę nadmiar wypływał bokami). Teraz większość gniazd/kontaktów mocuje się na wkrętach także głębokość osadzenia nie ma takiego znaczenia ( można dokupić wkręty 5cm), tylko trzeba pamiętać przy kupnie aby kupić puszki z otworami pod wkręty. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JaqubekA 17.06.2012 17:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Czerwca 2012 Mam pytania (jestem początkujący i poszukujący najlepszych rozwiązań, dobrego ale nie najdroższego sprzętu i praktycznych podpowiedzi):1. czy Bosch GBH 2-28 DV poradzi sobie z wiertłami diamentowymi DEDRA?2. Dlaczego do wiercenia pod puszkę 60 używasz 80 jeśli powyżej pisałeś: "Jeśli wiercisz z udarem wiertłem widiowym fi 60 w pustaku ceramicznym to właśnie robisz dziurę między 60 a 100mm, bo się pustak zwyczajnie rozpada w sposób losowy. Ja używam wierteł diamentowych fi 50, fi 60, fi 80 i fi 100. Wiercę bez udaru i 99% otworów ma taką średnicę jaką ma użyte wiertło"?.3. Czy Bosch GBH 4-32 DFR poradzi sobie z wbijaniem uziomów GALMAR, czy trzeba szukać czegoś większego. W ogóle, czy młotowiertarki się do tego nadają, czy musi być koniecznie sam młot udatowy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
robertsz 19.06.2012 23:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Czerwca 2012 ....Odnośnie osadzania puszek to słyszałem że to zależy od regionu w którym mieszkasz, na południu polski jakbyś tynkarzowi powiedział że ma osadzić puszki to by cię wyśmiał (rozmawiałem z 5 ekipami).... Jeden z moich klientów trafił na takich bezrobotnych tynkarzy z południa. Osadzili puszki jak na zdjęciach poniżej. Nie byłoby nic w tym zdrożnego, gdyby o tym fakcie poinformowali przed rozpoczęciem zlecenia i przed wzięciem kasy. W tym przypadku nie wyśmiali inwestora, po prostu przestali odbierać od niego telefony. Na suficie warstwa tynku nie ma nawet 8mm "BO JAK JEST WIĘCEJ TO ODPADA SUFIT". http://www.fotoload.pl/123aa61/60aa189254fdbc23fd5bf46e81fd74b81584.jpg http://www.fotoload.pl/123aa56/ac8034adb1cd877d116ca853278718e716615.jpg http://www.fotoload.pl/123aa71/9a460a7101c3f9d5353ffdb5c83db2bc7403.jpg http://www.fotoload.pl/123aa74/efec7c2c06fcc592e45b0f64563368b53041.jpg http://www.fotoload.pl/123aa52/a8edc8990b8b603c3d7d3e778d55231a5777.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
robertsz 19.06.2012 23:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Czerwca 2012 1. czy Bosch GBH 2-28 DV poradzi sobie z wiertłami diamentowymi DEDRA? Radzi sobie, czasem załączy się sprzęgło ale to jest zaleta a nie wada. 2. Dlaczego do wiercenia pod puszkę 60 używasz 80..... Bo tak się nauczyłem pracować, puszki w domku zajmują około 4 godziny, mówimy o złapaniu poziomów i pionów, rozmierzeniu, zaznaczeniu, wywierceniu, wykuciu i podkuciu pod kabel. Słowem, jedno popołudnie. Na drugi dzień bruzdy w domu. Trzeci, czwarty, piąty.... to już kable i tylko kable. 3. Czy Bosch GBH 4-32 DFR poradzi sobie z wbijaniem uziomów GALMAR, czy trzeba szukać czegoś większego. W ogóle, czy młotowiertarki się do tego nadają, czy musi być koniecznie sam młot udatowy? Nie próbowałem, raczej nie nadaje się. Zainwestuj w SDS MAX. To nie musi być od razu BOSCH, MAKITA, czy DEWALT. Do okazjonalnego kucia i wbijania prętów starczy sprzęt za 1000zł. Budowlanka dla elektryka (kucie, bruzdy, puszki) to 10% czasu na budowie, reszta to kable i rozdzielnice, niskonapięciówka. Za dzień kucia w betonie dostaniesz 200-300zł, tyle samo dostaniesz za 2-3 godziny pracy przy laptopie. Mam pytania (jestem początkujący i poszukujący najlepszych rozwiązań, dobrego ale nie najdroższego sprzętu i praktycznych podpowiedzi): Startujesz więc dojdziesz do tego samego wniosku za jakiś czas. Najpierw inwestuj we własny rozwój, technologie i dopiero w proste narzędzia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts