Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Komentarze do D07 dziennika Ori_noko

Recommended Posts

Ale świetny domek :D :D :D

A helikopter extra. :p Szkoda że nie ma zdjęc z innych pokoi z malowidłami- pewnie też bardzo ciekawie wyglądają.

Bardzo fajnie macie umieszczony kominek a co do koloru salonu to mi się podoba lubię takie maturalne jesienne kolory, są cieplutkie i przytulne.

Przed tobą wyprowadzka z dotychczasowego mieszkanka :( a jednocześnie przeprowadzka do własnego domu :p życzę dużo siły i pozdrawiam.

• Odpowiedzi 689
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Ewa, kilka pytań (znowu :wink: )

1. czy obudowa kominka jest z jednego kawałka kamienia? Czy tak to sprytnie połączyli? Jaki to kamień?

2. Z tego co widze nie robiliście kratek nawiewnych w pokoju dużym. Zawsze na obudowach kominka są kratki, nie wiem.. nie trzeba? A może ją gdzieś ukryliście?? :roll: :D

3. Czy izolowaliście miejsce pod kominkiem styropianem? Wełną? Nie izolowaliście..?

To chyba narazie na tyle. :D

Andrzejko miło zobaczyć wsparcie :)

Nie Aga to jest tak fajnie zrobione, ale to nie jest monolit. Kominek jest z trawertynu. Kratki oczywiscie są ale z drugiej stony obudowy.Dolna zabiera powietrze z pokoju do chłodzenia wkładu, górna bije ciepłym powietrzem aż miło :lol:

Natomiast pod kominkiem nie ma żadnej izolacji jest pełen fundament z doprowadzonym nawiewem z zewnątrz , a przed kominkiem w odpowiedniej odległosci idzie ogrzewanei podłogowe na ekranach ze styropianu.

Uwaga w pokoju nie ma zaprojektowanego osobnego kanału wentylacyjnego - kominkowcy nam go zamurowali. Inaczej to co by kominek nagrzał to wentlek by zabrał - bardzo szybko :roll: :wink:

ori_noko Witam Ciebie serdecznie!

Samych cudownych i szczęśliwych chwil w nowiutkim domku Tobie i Twojej Rodzince Życzę!

Jestem na początku drogi, a przykład taki jak Twój pokazuje, że kiedy się zacznie to kiedyś nadchodzi upragniony koniec- może się kiedyś przekonam jakie to uczucie!

Pozdrawiam serdecznie :D

• 2 weeks później...

Hej,

gratuluję domku i dziennika. Lekko się czyta ale Wam bywało nielekko :wink:

Mam pytanie o schody- ile masz stopni i na ile fachowcy wycenili Ci tę przyjemnośc wraz z materiałem?? My mamy 19 stopni (też betonowych) a dostaje jakies chore ceny po 14-15k :o A na marginesie- nie denerwuj się tym, że mogłaś mieć całe drewniane. Są one zdecydowanie bardziej akustyczne co przy Twoich Klonach jest kwestia nie do pominięcia :lol:

Pozdrawiam i miłęgo mieszkania :lol:

Kochane ludziska są na tym forum :)

Wszystkim serdecznie dziękuję, za każde dobre slowo ktorym sie podzieliliscie. Ale ten rok to minąl !!! Dziś siedzę w duzym pokoju, w kominku plonie, a ja sobie odrabiam (hm dziwne że na stronie Muratora ;) ) zalegle prace.

Natomiast jeżeli chodzi o wycenę 14-15 k - to można za te pieniądze pokusić sie o naprawdę fantazyjne schody...z giętą poręczą, dwoma gatunkami drewna. Tak myślę.

Schody są oblożone jesionem - moim i męza ulubiomym drewnem, calkowity koszt to niestety 6 tys! Cena wyszla taka ponieważ , mamy i stopnie i podstopnice i balustradę i tralki z litego drewna.Stopni jest Ze sosny wyszloby taniej, ale dom nie muzeum na górę to już byśma musieli chodzić na boska z krótko obciętymi pazurkami ;) Może uda mi się na dniach wklejić zdjecie bo mam bardzo slabe lącze.

Mi też się tak wydawało. A ja chcę tylko dębowe stopnice (podstopnice i boki maja być malowane) i jak najprostsze tralki-najlepiej prostokątne. Nie wiem czy ja trafiam na takich fachmanów czy wszyscy tutaj mają poprzewracane w głowach :-? Ale Twoja cena pokazuje, że można, więc szukam dalej.