Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Komentarze do D07 dziennika Ori_noko

Recommended Posts

• Odpowiedzi 689
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Oj prząśniczki to było piękne :lol: :lol: tak więc gorące info: piec jest z rodziny sandival (tak sie wymawia), zasobnik 40 litrów , koszt to konsolą i innymi koniecznymi dodatkami było 6tys :( . Zaprzyjaźniony ludź z zawodu instalator bardzo nam go polecił na potrzeby takiego domu jak nasz. To znaczy blisko punkty poboru ciepłej wody, 5-6 osób w domu na codzień, zapewnia błyskawicznie ciepłą wodę i obsługuje ogrzewanie....

Trzy rzeczy kupiliśmy przed budową : piec, wkład kominkowy i odkurzacz. I zgodnie z przewidywaniami teraz juz byśmy cięli tu na kosztach.

Przez długi czas myśleliśmy nad piecem na drewno, jednak ja sie bałam obsługi więc zostaliśmy przy rozwiazaniu gazowe i kominek dla obniżenia kosztów ogrzewania.

Ori, ujawnisz ile Cię tynki kosztowały? A o jakim łuku pod schodami piszesz? Pstrykniesz zdjęcie tudzież opiszesz to?

A szambo...cóż, my się nastawiamy na te 3 tys. Najgorsze jest to (i najlepsze zarazem), że u nas już umowy na podłączenie do kanalizacji spisują, więc jak będzie kasa, to w przyszłym roku zaczną. Mamy więc dwa wyjścia: albo wywalimy 3 tys na kilka miesięcy, albo zostawimy kibelek zbity z desek przez ekipę za domem i tam latać będziemy... ciepło będzie, basenik dmuchany się za dom wystawi, to i myć się gdzie będzie....

Aga juz sie ujawniam za m2 tynku 13zł, za posadzkę równaną maszynowo 10 zł/m.

Jednak nad tą kanalizą pomyślimy....koło mnie sąsiedzi robią zbiorniki z kręgów do zagospodarowania później na deszczówkę.Zastanawiamy sie nad podobnym rozwiazaniem - taniej będzie. No bo wpłata na kanalizacje ma wynieść 2500, a jeszcze zrobić szambo na 12 miesięcy za 3000 to chyba przesada.

Łuczek pod schodami to po prostu pięknie otynkowane schody od spodu u mnie tworzą delikatny i całkiem miły dla oka łuk, będzie tam skrytka na składane łóżka gościnne +szuflady wysuwane na obuwie doprowadziłam tam specjalnie światło :)

robocizna to ci jest, a tynku jest wewnątrz dużo 476,4m2, ale w tym są otwory drzwiowe liczone do tynkowania bo są poziomowane- cokolwiek to znaczy.

U nas są idealnie równe zmierzyłam każde!! pion ,poziom dokładniutko jak na rysunku razem z tynkami oczywiście. Ale wiesz,ze my zamiast garażu pokój tam mamy? I o dwie ścianki mniej, to znaczy pokój AGD nie jest przedzielony, a i z wiatrołapu jak widac zabraliśmy tak z półtorej ściany.Załuję, ze sie tej ściany prowadzącej przy schodach juz nie dało usunąć- część wieńca na niej oparli panowie i moge ją sobie powycinać najwyżej we wzorki. A tak jakąż piękną przestrzeń byśmy uzyskali ! Trudno - następnym razem..... :wink:

• 2 weeks później...