michalz2x 01.03.2012 20:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Marca 2012 Witam. Prosze o porade czy mozna kleic styropian przed wykonaniem tynkow wewnetrznych? Czy ma to jakies znaczenie? Na co zwrocic uwage? Dzieki i pozdrawiam. M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sewerynslowi 02.03.2012 12:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Marca 2012 w niczym to nie przeszkadza, możesz tak zrobić. pamietaj tylko o dobrej wentylacji pomieszczeń po wykonaniu tynków. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
michalz2x 02.03.2012 13:45 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Marca 2012 w niczym to nie przeszkadza, możesz tak zrobić. pamietaj tylko o dobrej wentylacji pomieszczeń po wykonaniu tynków. Ile srednio musi schnac wnetrze po tynkowaniu? Michal Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
FT 02.03.2012 13:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Marca 2012 WitamJeśli chodzi o klejenie styropianu to nie powinno być problemu. Gorzej by było jak byś chciał wykończyć docieplenie tynkami np. akrylowymi które są trudno przepuszczalne dla pary wodnej i wilgoć znajdująca się w tynkach wewnątrz pomieszczeń wychodząc na zewnątrz mogła by uszkodzić wierzchnią warstwę elewacji. Chodzi mi o miejscowe odspojenie się cienkowarstwowego tynku akrylowego.Pozdrawiam Adam KamianowskiSpecjalista ds. Technicznych FAST Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
michalz2x 02.03.2012 13:59 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Marca 2012 Styropian na pewno bedzie kolkowany, pozniej na to siatka i klej. Tak zapewne pozostawie 1 rok bez tynku. Czy sam styropian z siatka na kleju nie bedzie powodowal bariery dla wilgoci? Dom jest wymurowany z CERPOL - MegaMax 24cm P+W. Czyli jednak wilgoc z tynkow bedzie sie przedostawac przez pory na zewnatrz? Myslalem ze przy grubosci pustaka ceramicznego - raczej jest to nie mozliwe.... Bede wdzieczny za wszelkie sugestie. Dzieki i pozdr. Michal Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kiełek 02.03.2012 19:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Marca 2012 Wg mnie - masz czas i możliwość - rób jak wyschną tynki wewnątrz. Im większa powierzchnia do odparowania/ujścia wilgoci, tym lepiej. A kilka wiader wody w tynki pójdzie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
michalz2x 02.03.2012 20:33 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Marca 2012 Wg mnie - masz czas i możliwość - rób jak wyschną tynki wewnątrz. Im większa powierzchnia do odparowania/ujścia wilgoci, tym lepiej. A kilka wiader wody w tynki pójdzie. Zapewne tak zdecyduje. Jutro bede rozmawial z wykonawca. Czeka mnie jeszcze elektryka i reszta instalacji... Jakies 1,5 miesiaca bede pewnie potrzebowal. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
EWBUD 02.03.2012 20:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Marca 2012 Witam. Nie ma żadnych przeciwwskazan do zamocowania styro przed tynkami. Tynk cem. wap. wysychając oddaje wilgoć do wewnątrz (bodajże na szkoleniu Alpol lub Weber tak mnie uświadomiono - już nie pamiętam dokładnie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sewerynslowi 02.03.2012 21:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Marca 2012 ile schną tynki? zalezy od warunków wewnątrz jak i pogody. Moim zdaniem śmiało możesz robic to i to, nie ma zadnych przeciwskazań. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts