Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

w niczym to nie przeszkadza, możesz tak zrobić.

pamietaj tylko o dobrej wentylacji pomieszczeń po wykonaniu tynków.

Ile srednio musi schnac wnetrze po tynkowaniu? Michal

Witam

Jeśli chodzi o klejenie styropianu to nie powinno być problemu. Gorzej by było jak byś chciał wykończyć docieplenie tynkami np. akrylowymi które są trudno przepuszczalne dla pary wodnej i wilgoć znajdująca się w tynkach wewnątrz pomieszczeń wychodząc na zewnątrz mogła by uszkodzić wierzchnią warstwę elewacji. Chodzi mi o miejscowe odspojenie się cienkowarstwowego tynku akrylowego.

Pozdrawiam

Adam Kamianowski

Specjalista ds. Technicznych FAST

Styropian na pewno bedzie kolkowany, pozniej na to siatka i klej. Tak zapewne pozostawie 1 rok bez tynku. Czy sam styropian z siatka na kleju nie bedzie powodowal bariery dla wilgoci? Dom jest wymurowany z CERPOL - MegaMax 24cm P+W. Czyli jednak wilgoc z tynkow bedzie sie przedostawac przez pory na zewnatrz? Myslalem ze przy grubosci pustaka ceramicznego - raczej jest to nie mozliwe.... Bede wdzieczny za wszelkie sugestie. Dzieki i pozdr. Michal
Wg mnie - masz czas i możliwość - rób jak wyschną tynki wewnątrz. Im większa powierzchnia do odparowania/ujścia wilgoci, tym lepiej. A kilka wiader wody w tynki pójdzie.
Wg mnie - masz czas i możliwość - rób jak wyschną tynki wewnątrz. Im większa powierzchnia do odparowania/ujścia wilgoci, tym lepiej. A kilka wiader wody w tynki pójdzie.

Zapewne tak zdecyduje. Jutro bede rozmawial z wykonawca. Czeka mnie jeszcze elektryka i reszta instalacji... Jakies 1,5 miesiaca bede pewnie potrzebowal.

Witam.

Nie ma żadnych przeciwwskazan do zamocowania styro przed tynkami.

Tynk cem. wap. wysychając oddaje wilgoć do wewnątrz (bodajże na szkoleniu Alpol lub Weber tak mnie uświadomiono - już nie pamiętam dokładnie :)