Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Skosy lane - czy w tym przypadku niemożliwe?

Recommended Posts

Witam, potrzebuje opinii osób znających temat, czy w takim domku jest możliwe wykonanie lanych skosów?

Jestem w trakcie adaptacji projektu i niby miało być ok, jak oddawałem projekt teraz (jak już złapali klienta) coś marudzą. Ścianki na poddaszu "jak wyjdą" , nad salonem bez zmian.

http://img3.imageshack.us/img3/7793/mjpgwlotosach.gif http://img818.imageshack.us/img818/8998/poddasze.gif

Witam

Moim zdaniem mogą być problemy z wykonaniem takich skosów. Z tego co widzę dach jest czterospadowy. Na poddaszu zaprojektowane są tylko ściany działowe, brakuje ścian nośnych, które przeniosłyby ciężar tych skosów oraz ciężar dachu. Można oczywiście zaprojektować podciągi, ale w budynkach czterospadowych jest to dużo trudniejsze niż w domach dwuspadowych.

Moim zdaniem w tym konkretnym projekcie na poddaszu należałoby zrobić nastepująco:

- zamiast ściany działowej między schodami a sypialnią (6) zrobić ścianę nośną

- między łazienką (4) a garderobą (3) oraz sypialnią (2) też zrobić ścianę nośną zamiast działówki

Czy ktoś ma jeszcze jakieś pomysły ???

Witaj!

Też miałem podobny dylemat, w końcu końców zdecydowałem się na projekt który ma wszystkie ściany nośne zew. i wew.

Wszystkie ściany w tym projekcie muszą być nośne tj. odpowiednia grubość w zależ. od materiału i zbrojona ława nośna pod nimi.

Dlatego należy przeprojektować w taki sposób aby ścianki na piętrze pokrywały się ze ściankami na parterze. Można też wykonać podciągi, w tym przypadku np. między kuchnią i salonem, przy schodach pod ścianką działową piętra itd.

Generalnie da się wykonać ale tylko poprzez obliczenia i wytyczne konstruktora.

Obserwuje, że dużo wykonuje się takich skosów na tkz. pałę i olewa się sprawy odpowiedniego podparcia takiego stropu.

Proponuje zrobić raz a dobrze i spać pod nim spokojnie.

Pozdrawiam!

P.S. Już widzę błąd w myśleniu o tym stropie! Ten strop nie stanowi żadnego podparcia dla dachu i nie ma większego znaczenia czy dachówka czy blacha. Ma wpływ na ściany i ławy bo zwiększony ciężar. A dach i tak jest podparty na ścianach, punktach nośnych do tego zaprojektowanych.

Edytowane przez Carpenter78
dopisek PS

Witaj!

Obserwuje, że dużo wykonuje się takich skosów na tkz. pałę i olewa się sprawy odpowiedniego podparcia takiego stropu.

Proponuje zrobić raz a dobrze i spać pod nim spokojnie.

Pozdrawiam!

P.S. Już widzę błąd w myśleniu o tym stropie! Ten strop nie stanowi żadnego podparcia dla dachu i nie ma większego znaczenia czy dachówka czy blacha. Ma wpływ na ściany i ławy bo zwiększony ciężar. A dach i tak jest podparty na ścianach, punktach nośnych do tego zaprojektowanych.

Nie, nie, nie ma mowy o jakiejś samowolce TYLKO przez konstruktora!

Aż taki ciemny nie jestem :lol2: odnośnie tego ciężaru, chodzi mi tylko i wyłącznie o przeniesienie ciężaru całości (płyta + dach) w miejscach podparcia więźby w środkowej części budynku (punkty nośne - chyba). Wiadomo na ścianach to mały problem. Podciąg wzdłuż schodów jest, sugeruje dać również od słupa do ściany zewnętrznej.

Pytam ponieważ chce się przygotować do rozmowy z konstruktorem.

Oczywiście, kto pyta nie błądzi, także jak masz jakieś dylematy to zadawaj, postaram się pomóc.

Podpowiem, że jak planujesz okna dachowe to zaplanuj jak największą odległość w pionie(po skosie) w otwarciu aby potem poprawnie zamontować okno. Na szerokość też bym dał szerzej niż okno żeby więcej izolacji się zmieściło.

Pozdrawiam!

I po wstępnej rozmowie z architektem zapewnił tylko że będzie dobrze, zobaczymy.

Mam pytanie odnosnie technologi stropodachu z wykorzystaniem białego pustaka, jak to powinno być zrobione? Przyznam że na podkarpaciu jest to niespotykane. Myśle że to ciekawe rozwiązanie: lżejsze, lepsze parametry i oczywiście taniej ale czy trwalej?