marcin_lublin 14.07.2014 19:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lipca 2014 Witajcie, pytanko mam do tych co schody zrobili? jaka macie wysokość i szerokość schodów surowych betonowych? jestem na etapie liczenia schodów i za cholerę nic normalnego nie chce mi wyjść. Albo za wysokie albo za wąskie hej u nas wyszlo 15 stopni ale spoczynek podzielony na dwa. szerokosc ok 95cm a wysokosc chyba ok 18cm. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piotrek i Michalina 15.07.2014 04:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lipca 2014 hej u nas wyszlo 15 stopni ale spoczynek podzielony na dwa. szerokosc ok 95cm a wysokosc chyba ok 18cm. U nas wyszło tak samo, podział spocznika pozwala na uniknięcie kolizji z drzwiami do pokoju na dole. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ahya 15.07.2014 22:13 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lipca 2014 hej u nas wyszlo 15 stopni ale spoczynek podzielony na dwa. szerokosc ok 95cm a wysokosc chyba ok 18cm. A mogę prosić o zdjęcia? No właśnie mi też ten dzielony spocznik z obliczeń wyszedł, ale widzę, że to rozwiązanie nie tylko u mnie tak wyszło Wygodnie sie Wam chodzi? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcin_lublin 16.07.2014 08:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lipca 2014 wygodnie i z wykonczeniem schodow nie bedzie problemow zdjecia zrobie i wrzuce Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jarekFTW 18.07.2014 14:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lipca 2014 Witam, można prosić o wycene projektu NOELIA? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kasieńka i Piotr 18.07.2014 22:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lipca 2014 (edytowane) Jak każdy dom tak i Noelkę można wybudować powiedzmy za 300 tysi, ale można też za 800 tysi, Wszystko zależy od jakości zastosowanych materiałów i kosztów robocizny wykonawców. Na ten przykład moja Noelka ma około 245m2 elewacji i wiem, że ludzie mają wykonaną tej wielkości elewację za około 20-25 tyś., ja do tej pory wydałem 50 tyś a nie mam jeszcze okładzin typu kamień na elewacji, to samo jest z dachem. Dach pokryty dobrą karpiówką ceramiczną będzie też około 2 do 3 razy droższy od dachu krytego dachówką betonową. Roześlij po hurtowniach zapytania o wyceny materiałów do budowy, zrób casting na wykonawców SSO, do tego posadzki 5-15 tysi, tynki 10 tysi, inst. elektr. 12-20 tysi, wod-kan i ogrzewanie w zależności od źródła ciepła 20-100 tysi, okna 20-40 tysi. Dodaj do tego 20% i masz koszt postawienia domu.A jeszcze wentylacja mechaniczna z reku 10-20 tysi i odkurzacz centralny 4 tyś. Edytowane 21 Lipca 2014 przez Kasieńka i Piotr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kasieńka i Piotr 20.07.2014 22:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lipca 2014 Ja kończę tynk, zabrakło wykonawcy listew dylatacyjnych do okien na dole. Jak się skończą upały zabieram się za klejenie kamienia elewacyjnego. Tak Noelka wyglądała w niedzielę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jarekFTW 28.07.2014 10:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lipca 2014 Zastanawiam sie, czy na Noelie starczy ok 400 tys systemem gospodarczym. Bez zadnych szalenstw, aczkolwiek nie najtanszym kosztem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcin_lublin 28.07.2014 19:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lipca 2014 Zastanawiam sie, czy na Noelie starczy ok 400 tys systemem gospodarczym. Bez zadnych szalenstw, aczkolwiek nie najtanszym kosztem bez zlotych klamek powinno byc ok Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jarekFTW 28.07.2014 20:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lipca 2014 A jeszcze jedno pytanko - jakich materiałów używacie do budowy ? Chodzi mi o ścianę/dach i ocieplenie? Porotherm + styropian i ceramika na dach ? Czy jakieś inne rozwiązania? Szukam optymalnego, wyważonego cena/jakość. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piotrek i Michalina 29.07.2014 06:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Lipca 2014 Ściany - gazobeton, ocieplenie - styropian, dach - blachodachówka modułowa.Obecnie jesteśmy w trakcie (mamy instalacje, tynki, wylewki, niedługo zaczynamy dach) i szacuję, że stan deweloperski wyniesie ok. 250 tys. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jarekFTW 29.07.2014 06:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Lipca 2014 Piotr, duzo robicie sami? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piotrek i Michalina 29.07.2014 07:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Lipca 2014 Piotr, duzo robicie sami? Szczerze mówiąc to tylko instalację elektryczną układaliśmy sami i styropian pod wylewki. Całą resztę jak na razie robiły różne ekipy. Dużą wagę przykładaliśmy do cen poszczególnych materiałów (porównanie w wielu miejscach, negocjacje, itd). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jarekFTW 04.08.2014 17:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Sierpnia 2014 Witam serdecznie, mam kilka pytań. Na dniach zamawiam projekt NOELIA w okolicach Poznania.Chciałbym się spytać kto dokonał Wam wyliczeń ile potrzeba materiałów budowlanych, ile np porothermu czy BK, ile betonu etc. Kierbud ? Architekt?Drugie pytanie - czy ktoś robił Wam kosztorys? Ile wyszedł Wam koszt samych materiałów? Ile np za sam porotherm albo BK? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
anolisa 05.08.2014 07:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Sierpnia 2014 Witam. Jestem nowa na forum. Też planujemy sie budować. Zdecydowaliśmy się na noelia 2m. Mam pytanie do Magda & Rafał: Wy jaki projekt macie noelia 2m czy noelia ?? A ta ekipa z Zakopanego to sama robocizna 45 tys. bierze? Jestem ze Śląska jak Wy, więc może częściej będę zadawać Wam pytania. Pozdrawiam wszystkich forumowiczów i noelkowiczów Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ahya 05.08.2014 21:36 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Sierpnia 2014 A jeszcze jedno pytanko - jakich materiałów używacie do budowy ? Chodzi mi o ścianę/dach i ocieplenie? Porotherm + styropian i ceramika na dach ? Czy jakieś inne rozwiązania? Szukam optymalnego, wyważonego cena/jakość. U nas sa silikaty + styro + dachówka betonowa + płyta fundamentowa na xpsie. Wszystko zależy czego chcesz, bo cenowo materialy na ściany wychodzą podobnie wszystkie. ŚCIANY - Silikaty-duża akumulacyjność, twardy, ciężki, ale dobrze go trzeba ocieplić, BK - ciepły, łatwo sie buduje, fachowcy go lubią, ale słabo kumuluje ciepło, pęka i kruszy się często, ceramika podobnie jak BK ale dodatkowo wymaga specjalnych kołków montażowych przy wykończeniówce, ciężko się ja bruzduje pod elektrykę. My wybraliśmy silikaty właśnie ze względu na akumulacyjność, bo tak przewiduje nasz projekt ogrzewania. Te materiały mają wznieść budynek i być materiałem konstrukcyjnym, od ocieplania jest co innego, ukruszenia pokryje tynk, więc wybierz to co lubisz. DACH - Dachówka betonowa czy ceramiczna w używaniu jest praktycznie identyczna, więc wybierasz ta która się bardziej podoba lub której cena bardziej odpowiada. Łatwo ją wymienić w razie uszkodzenia. Blacha na dachu jednak powoduje pogłos zwłaszcza w czasie deszczu i burzy, Ale bywa tańsza. Ocieplenie - tutaj wybierasz to co przemawia do ciebie, dla mnie tylko styropian, wełny na ściany nie uznaję, ale to mój wybór. Styro jest lekki, każda ekipa sobie z nim poradzi byleby kleili na metodę obwodowo-plackową, a nie tylko na placki. Do tego tani. Wełna już wymaga troszkę więcej zachodu, trzeba ją kołkować, źle zamontowana wilgotnieje i traci swe wlaściwości izolacyjne. Podobno "oddycha", ale dla mnie dom dobry to dom szczelny, a oddychanie załatwia wentylacja a nie ściany. A oszczędności pamiętaj że szuka sie nie tam gdzie nie możesz nic zmienić, ale na elementach wykończeniowych, dekoracyjnych i innych fanaberiach. No i na wlasnej pracy. My budujemy sami i dzięki temu jestesmy do przodu jakieś 25 tysięcy zl, ale do tyłu jakiś rok A dopiero zalewamy wieńce. Konstrukcja domu, ma byc mocna, trwała i dobrze zrobiona z dobrych materiałów. Bo raz zrobionego nie poprawisz już wcale. No i pamiętaj, że fachowcy i z najlepszego materiału mogą zrobić katastrofę budowlaną, jak nie będa pilnowani. Więc ucz się, czytaj, pytaj bo najlepszy inwestor, to świadomy inwestor. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jarekFTW 06.08.2014 16:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Sierpnia 2014 Dzieki Ahya, czytam czytam czytam i wiem, że dużo jeszcze nie wiem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jarekFTW 06.08.2014 16:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Sierpnia 2014 Dziś architekt dał mi do zastanowienia się, że w urzędzie, jak znajdzie się "służbista" to może doczepić się, ze NOELIA nie ma dachu dwuspadowego (taki jest wymów WZ). Czy Wy mieliście jakieś problemy z pozwoleniem na budowe? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ahya 07.08.2014 10:26 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Sierpnia 2014 Dziś architekt dał mi do zastanowienia się, że w urzędzie, jak znajdzie się "służbista" to może doczepić się, ze NOELIA nie ma dachu dwuspadowego (taki jest wymów WZ). Czy Wy mieliście jakieś problemy z pozwoleniem na budowe? Teoretycznie mieliśmy - wychwycili błąd w ulokowaniu szamba ("adaptująca projekt", że ją tak górnolotnie nazwę, nomen omen pracująca w wodociągach) "nie zauważyła" studni u sąsiada (choć mówiliśmy o niej ze 3 razy) i za blisko umieściła szambo. Szybko poprawiła w urzędzie i PnB dostaliśmy. Musisz się wybrać do urzędu z innym podobnym projektem dachu i zapytać czy spełnia on wymóg dwuspadowości. Jeśli faktycznie wokoło tylko prawdziwe dwuspadowe dachy to może być problem, bo jednak taką rzecz zobaczą od razu. A co do czytania, to ja tez jeszcze dużo nie wiem. Wiem tak do etapu dachu Czytaj na bieżąco, jeśli masz ekipę porozmawiaj z czego lubią budować, podaj jak chcesz ogrzewać dom, to coś poradzimy. I pamiętaj że zmiana materiału choć na ścianach wiąże się potem ze zmianami w każdym miejscu projektu. Cegła, bk czy silikat każdy ma inny wymiar i jak zmienisz materiał zgodny z projektem na inny to musisz wszystko od nowa przeliczać. U nas tak było jak robiłam trzpienie - w projekcie było 3 pustaki + wieniec, ale bk czyli wysokość 25x3=75, a my mamy silikat, czyli wysokość 22x3 = 66. Różnica znaczna. Musimy dołożyć jeszcze połówkę silki, aby wyjść prawie na równo. Łatwiej kontrolować ekipę, kiedy ma robić odległości dokładnie jak w projekcie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jarekFTW 07.08.2014 11:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Sierpnia 2014 A kto o tym decyduje, starostwo czy gmina? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts