Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 773
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

hej!

jakie drzwi wstawiacie albo wstawiliscie miedzy garazem a wiatrolapem?

jedni mowia ze normalne pokojowe tyle ze pelne a inni mowia ze wzmacniane docieplane itd.?

ma ktos jakies doswiadczenie bo teoretykow w sklepach jest sporo.

w wiatrolapie mamy ogrzewanie podlogowe na calosci i kaloryfer w gazaru i kotlowni.

• 2 weeks później...

Mam pytanie dotyczące poddasza użytkowego... W projekcie są krokwie 8 x 20cm natomiast w przegrodach budowlanych - D1 - wełna mineralna między krokwiami 18cm oraz w D2 krokwie 18cm. Moje pytanie brzmi: ile daliście wełny między krokwiami? 18cm czy 20cm? czy celowo jest przerwa wentylacyjna między wełną a membraną?

Pozdrawiam,

Tomek

Mam pytanie dotyczące poddasza użytkowego... W projekcie są krokwie 8 x 20cm natomiast w przegrodach budowlanych - D1 - wełna mineralna między krokwiami 18cm oraz w D2 krokwie 18cm. Moje pytanie brzmi: ile daliście wełny między krokwiami? 18cm czy 20cm? czy celowo jest przerwa wentylacyjna między wełną a membraną?

Pozdrawiam,

Tomek

ten sam miałem dylemat, dzwoniłem do firmy z której mam membranę i wełnę i odpowiedź uzyskałem: jeśli jest zastosowana dobrej jakości membrana to dana dylatacja w takim przypadku jest nawet nie wskazana - czyli zrobiłem w moim przypadku w krokwie 20 cm

pozdrowienia

Pozdrawiam,

Tomek

Jeżeli zastosujesz membranę wysokoparoprzepuszczalną możesz robić bez szczeliny wentylacyjnej i włożyć 20 cm wełny, ja tak mam. Jeżeli zastosujesz membranę paroszczelną wtedy szczelina wentylacyjna jest konieczna i 18 cm wełny.

Witam

chcieliśmy się pochwalić , że nareszcie budowa skończona i budynek odebrany. Zostało tylko ogrodzenie i wykończenie ogrodu, ale to w 2015.

Pozdrawiam wszystkich i życzę Wesołych Świąt:D

W takim razie jako budujący "depczący Wam po piętach" prosimy o zdjęcia:) bardzo jesteśmy ciekawi efektu.

pozdrawiam

• 3 weeks później...
Kochani długośc okapu macie z projektu, czy robiliście inną? Chodzi mi o długość ścian bocznych (nie szczytowych, ani garazowej). Jak możecie podać będw dzięczna, bo własnie czeka nas obcinanie krokwi pod dachówkę i chciałabym porównać wyniki. Liczyłam pod kątem padania promieni w lecie i zimie w Lublinie (aby w lecie nie nagrzewalo domu a w zimie aby grzało). Pozdrówki

• 4 weeks później...

Witam, jestem bardzo zainteresowany budowaniem domu wg. projektu NOELIA 2M. Cały czas mam jednak wiele wątpliwości oraz kilka rozterek.

Mianowicie mam na uwadze jeszcze inny projekt, który wydaje mi się bardziej pasować do kierunków usytuowania mojej działki.

Wjazd od strony wschodniej, na południu sąsiad już wybudowany, na północy również sąsiad. Od zachodu jeszcze pole. Jest to projekt Nasturcja 3

http://pracownia-projekty.dom.pl/ard_nasturcja_3_ce.htm

Po kilku zmianach na parterze jak i na poddaszu wydaje mi się bardziej sensowna.

- przeniesienie łazienki na dole na prawą stronę kosztem pomieszczenia gosp.

- pozostała część pom. gosp.+ przedsionek w połączeniu dadzą duże pomieszczenie

- po przesunięciu łazienki i zmniejszeniu spiżarni, w kuchni zrobi się miejsce na stół jadalny (nie gościnny)

-przesunięcie drzwi wej. w prawo (oraz kukułki na poddaszu).

- garaż muszę zwęzić o 40cm ze względu na szerokość działki (działka 24,5m)

- inne kosmetyczne jeszcze sprawy o których długo by pisać.

Może i Wy wszyscy napotkaliście się już z tym projektem i coś jednak spowodowało, że budujecie jednak Noelię

Proszę jednak o opinie wszystkich, którzy budują Noelię, bo może i Wy mieliście takie rozterki.

Wydaje mi się również że koszt budowy Nasturcji będzie niższy.

Wasze opinie będą dla mnie bezcenne.

Coś z cyklu dlaczego NOELIA a nie NASTURCJA

zmiany w projekcie.jpg

Witam

my likwidowaliśmy spiżarnię i 10cm dodaliśmy do łazienki dolnej a pozostałą powierzchnię dodaliśmy do kuchni- na tej ścianie jest zabudowa z piekarnikami, lodówką itd.

kanaliza w łazience na górze- SSA43321.jpg SSA43322.jpg trochę pozmienialiśmy (łazienka jest mniejsza-zrobiliśmy korytarzyk do pralni . Przy wejściu tak jak w projekcie podwójna umywalka i małe odpowietrzenie, ubikacja i odpowietrzenie duże kanalizy przenieśliśmy do narożnika pod skosem zaraz przy wannie) Tak powstały dwa piony które trzeba było sprowadzić w dół -od umywalek przebiliśmy sufit i pociągnęliśmy rurą do wiatrołapu i sprowadzone za drzwiami po lewej stronie jak się wchodzi do domu w ścianie SSA43309.jpg SSA43319.jpg natomiast z wanny i ubikacji SSA43317.jpg - po prawej stronie. Sufit w ubikacji jest podwieszany więc nie widać nic, w wiatrołapie jest częściowa zabudowa i też nie rzuca się to w oczy.

Pozdrawiam

• 2 weeks później...

Witajcie, jak tam sezon budowlany? Już się rozpoczął? My zamawiamy dachówkę dziś, więc za 2 tygodnie mniej więcej ruszamy z dachem.

Co do pytania Beaty i Grzegorza to my nie powiększaliśmy łazienki - spokojnie zmieści się tam dla nas prysznic, kibelek i umywalka. Tylko że my dokonaliśmy jednej znaczącej zmiany. Okno nie jest pionowo, ale poziomo, praktycznie na całą szerokość łazienki, ale na wysokości ok 1,60. Dzięki temu spokojnie można się rozebrać i nikt nas nie będzie podglądał, a łazienka jest dobrze oświetlona. To pozwoliło zrobić prysznic bez kabiny po całej szerokości pod oknem.

Co do spiżarki zaś, to jeszcze się zastanawiam czy zrobimy ją czy wystarczą zwykłe szafy na podręczne zapasy. I tak z doświadczenia wiem, że przetwory będę trzymać w garażu, bo jest tam chłodniej i lepiej będą się przechowywać, owoce, warzywa tak samo. Natomiast produkty suche, garnki, urządzenia spokojnie zmieszczą się w szafie. Ale jeszcze póki co nie mam projektu kuchni, więc na 100% nie wiem :) Marzy mi się wyspa, więc chyba jednak spiżarki nie będzie.