Piotrek i Michalina 27.08.2015 09:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Sierpnia 2015 Nikt nie pisze cisza... To my się pochwalimy Od zeszłej niedzieli mieszkamy w Noelce Brakuje nam jeszcze kilku elementów (drzwi wewnętrzne, listwy przypodłogowe, łazienka na górze) no i zagospodarowania działki ale możemy powiedzieć, że to już jest nasz dom:) pozdrawiam budujących! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zupelnieNowy 27.08.2015 23:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Sierpnia 2015 Winszuję, u mnie jeszcze daleka droga do zamieszkania. Na razie strop zrobiony. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AP.FLOR 31.08.2015 20:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Sierpnia 2015 Nikt nie pisze cisza... To my się pochwalimy Od zeszłej niedzieli mieszkamy w Noelce Brakuje nam jeszcze kilku elementów (drzwi wewnętrzne, listwy przypodłogowe, łazienka na górze) no i zagospodarowania działki ale możemy powiedzieć, że to już jest nasz dom:) pozdrawiam budujących! Witajcie gratulujemy ukończonej budowy!! My jesteśmy na początku drogi. Odwiedziny u Was tylko utwierdziły nas w przekonaniu, że to ten projekt. Projekt kupiony i teraz załatwiamy resztę papierologii. Jeśli wszystko się uda to być może jesienią zalejemy fundamenty. Pochwalcie się efektami końcowymi PS: Może macie jakieś spostrzeżenia co do ewentualnych zmian już z punktu użytkowania i mieszkania w Noelce.. Pozdrawiamy, Ania i Paweł Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piotrek i Michalina 01.09.2015 06:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Września 2015 Witajcie gratulujemy ukończonej budowy!! My jesteśmy na początku drogi. Odwiedziny u Was tylko utwierdziły nas w przekonaniu, że to ten projekt. Projekt kupiony i teraz załatwiamy resztę papierologii. Jeśli wszystko się uda to być może jesienią zalejemy fundamenty. Pochwalcie się efektami końcowymi PS: Może macie jakieś spostrzeżenia co do ewentualnych zmian już z punktu użytkowania i mieszkania w Noelce.. Pozdrawiamy, Ania i Paweł Cieszę się, że "wizja lokalna" pomogła podjąć Wam decyzję. Jeśli chodzi o efekty końcowe to postaram się w najbliższym czasie podesłać Wam kilka zdjęć. Życzymy powodzenia i jak najszybszego zasiedlenia Noelii Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krzysiek289 26.10.2015 10:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Października 2015 Kasieńka i Piotr , mam gorącą prośbę o informację na temat koloru elewacji - jesteśmy na etapie wyboru I kolor Waszej Noelki jest idealny. z góry dzięki za odpowiedź. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kasieńka i Piotr 03.11.2015 19:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Listopada 2015 Kasieńka i Piotr , mam gorącą prośbę o informację na temat koloru elewacji - jesteśmy na etapie wyboru I kolor Waszej Noelki jest idealny. z góry dzięki za odpowiedź. Witam Budowę mam 40 km od Szczecina i jestem tam tylko w wolne dni, w sobotę jak będę to zobaczę kolor na opakowaniach po tynku i odpiszę. Nie pamiętam nr-u koloru, zobaczę też na opakowania po płytkach elewacyjnych. Możesz jeszcze poczekać kilka dni:( Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krzysiek289 06.11.2015 08:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Listopada 2015 . Możesz jeszcze poczekać kilka dni:( wielkie dzięki, czekamy na info, o kolorze decydujemy w przyszłym tygodniu:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marta.Piotr 01.12.2015 17:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Grudnia 2015 A w okolicach Częstochowy? Witam, my prawdopodobnie też będziemy budować Noelię, właśnie w Częstochowie. Czy ktoś z Forumowiczów buduje w okolicy? W promieniu 70km? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
leniin 08.12.2015 00:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Grudnia 2015 Witam.Jestesmy zainteresowani tym projektem. Bardzo prosimy o przeslanie skanu przekroju, rzutow z wymiarami oraz waszych kosztów. Bardzo by to nam pomoglo.[email protected] Kasia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zupelnieNowy 09.12.2015 09:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Grudnia 2015 Witam,przekroje możecie dostać w wersji PDF od pracowni DOMPLAN lub od innego podmiotu, który sprzedaje ten projekt, jeszcze przed zakupem.Co do kosztów to myślę że można porównywać SSO, bo później to sprawa indywidualnego wykończenia.U mnie SSO to ok 200 tys. jednak trochę zmian - powiększenie garażu +2m, strop monolityczny, schody murowane, silka zamiast YTONGa, działówki na piętrze YTONG zamiast GK, wykonawca to firma robiąca wszystko A-Z, materiały atestowane, dobrych marek, lokalizacja dolnośląskie. Widziałem na forach wpisy, że niektórzy byli w stanie wybudować za 150 tys. z podobnymi zmianami i z częściowym udziałem własnym, gdzieś w podkarpackim. U mnie same materiały+sprzęt wyniosły ok 120tys. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
8arty 25.12.2015 07:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Grudnia 2015 (edytowane) I ja się dołączam do budowy Noelii Podrzucę trochę kosztów (2015 r.), bo wiem że jak zaczynałem to było moje główne pole poszukiwań. U nas SSO wyniósł 121 608 zł i 66 gr. Było trochę pracy własnej oraz zaangażowana rodzina, w miarę możliwości. W stosunku do projektu zmieniliśmy: - murowaliśmy z suporexu (za robociznę od fundamentu do poddasza + ścianki działowe wyszło 23000 zł), - zlikwidowaliśmy spiżarnię na rzecz większej kuchni i łazienki na dole (jedno okno 60x150 cm), - zmiana wymiaru okien w salonie (mniejsze tarasowe tj. na 270 cm szerokości i zlikwidowane drugie na rzecz okna 180x150 cm), - w sypialni na dole okno zmniejszone do 150x150 cm, - zrezygnowaliśmy z dachówki na rzecz blachodachówki (Budmat Venecja + rynny Galeco PVC + pełne deskowanie + obróbki za 28000, w tym 8000 robocizna + więźba ok. 13000 zł, w tym 5500 robocizna), - dodaliśmy balkon nad tarasem (1,2 m na ok. 5 m) - automatycznie zamiast okien 2x drzwi balkonowe 150x210 cm, - ściana kolankowa podniesiona na ok. 120 cm, - zmniejszyliśmy łazienkę na górze, tj. ściana przesunięta o ok. 120 cm (w efekcie powstał korytarz do pralni). Z istotniejszych elementów: - belki + gary na strop (Teriva) kosztowały ok. 6500 zł. - kominy ok. 6000 zł. - beton na fundament 5600 zł, na strop 3750 zł. - suporex ok. 10000 zł na całość (ok. 1200 szt. całych i ze 3 palety połówek - dalej już nie liczyłem, ale było trochę dobierane). - stali na zbrojenia poszło za ok. 3000 zł. - bloczki na fundament za ok. 2400 zł (ok. 1050 sztuk). - nadproża 1700 zł. SSZ: 144.424 zł i 47 gr. - okna Salamander bluEvolution 82 MD profile Brugmann - 3 szyby, kolor z zewnątrz (ok. 15000), brama Krispol Vente K2 RS (ok. 3500), drzwi Wikęd (ok. 4500 za wejściowe + do kotłowni). Do łazienek polecam wziąć mleczną szybę. Koszt znikomy, a nie trzeba bawić się w rolety w przyszłości. Elektryka gotowa (7500 za materiał + robocizna). Obecnie działa hydraulik, ale piec jeszcze nie jest wybrany (eko groszek + kominek z płaszczem). Robociznę wycenił na ok. 7500 zł. W zależności ile m2 ogrzewania podłogowego wyjdzie (zakładamy ogrzewać w ten sposób wiatrołap, łazienki, kuchnię i salon - ok. 80 m2 po 25 zł za m2. Na materiały wyszło już ok. 6500 zł, ale w zasadzie jest wszystko oprócz styropianu i można zalewać posadzki. Tynkarz wymierzył 552 m2 (gipsowe z agregatu) i krzyknął 14.000 zł (pomiar bez kotłowni oraz sufitu i ścianki działowej w garażu (styropian położymy sami i ręcznie wytynkujemy). Mam nadzieję, że zima będzie łagodna. Edytowane 30 Grudnia 2015 przez 8arty Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
8arty 25.12.2015 07:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Grudnia 2015 Kilka zdjęc: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pepers78 28.12.2015 19:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Grudnia 2015 Witajcie, gryzę się z myślami dot projektu i mam nadzieję że Państwo "noeliowicze" mi pomożecie jestem blisko wyboru noelia2bis i zamierzam w okolicach warszawy budować - czy ktoś w okolicy już postawił takowy domek lub cos z rodziny noelia? 1 czy jeśli nad garażem będe miał tylko strych to czy warto tam robić np lekki strop? czy zredukuje to jakos znaczaco koszty? 2 czy na dach polecacie blachodachówke czy ceramikę ? 3 pytanie do osób już mieszkających w takim cudzie i ogrzewających się gazem z sieci - ile realnie rocznie wychodzi koszy gazu wszystko z góry dziękuję za odpowiedzi i edukację Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mariusz waw 07.01.2016 19:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2016 Witam,Ja zapytam tych co grzeją Noelię gazem ziemnym ile wychodzi wam zużycie.U mnie gdy temp. na zew. była w listopadzie grudniu wysoka - to średnie spalanie wychodziło około 4,5-5mm3, natomiast jak tem. spadła w ostatnim tygodniu noc -15 w dzień około 7-10 C - to zużycie średnie około 9m3Ustawiona temp. dół 22C góra 21,5 C - gżane wszystko bez garażuDodam że gaz służy do grzania cwu i gotowanie. pozdrawiam,Proszę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piotrek i Michalina 08.01.2016 08:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2016 Witam, Ja zapytam tych co grzeją Noelię gazem ziemnym ile wychodzi wam zużycie. U mnie gdy temp. na zew. była w listopadzie grudniu wysoka - to średnie spalanie wychodziło około 4,5-5mm3, natomiast jak tem. spadła w ostatnim tygodniu noc -15 w dzień około 7-10 C - to zużycie średnie około 9m3 Ustawiona temp. dół 22C góra 21,5 C - gżane wszystko bez garażu Dodam że gaz służy do grzania cwu i gotowanie. pozdrawiam, Proszę U nas zużycie gazu jest na bardzo podobnym poziomie. Pojedyncze dni sprawdzałem wyrywkowo, natomiast sprawdziłem pełne dwa miesiące, tj. od początku uruchomienia ogrzewania i zużyliśmy 298 m3 gazu. Także również na poziomie 5m3/doba. Temperatura zadana 21 dzień i 19 noc. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pio_trek 14.01.2016 11:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2016 Witam wszystkich, My również z żoną rozważamy projekt Noelia, ale z garażem 2 stanowiskowym (Noelia 2m). Pasuje nam układ tego domu oraz podoba nam się bryła. Jednak wpadł nam ostatnio w ręce bardzo podobny projekt PUK 2 G2 (http://pracownia-projekty.dom.pl/arp_puk_2_g2_ce.htm) i chyba się na niego zdecydujemy. Głównie dlatego, że poddasze jest bardziej funkcjonalne. Mam więc pytanie co sądzicie o tym projekcie? Czy widzicie jakieś ewidentne wady/uciążliwości? Szukałem na forach informacji o tym projekcie, ale cieżko jest znaleźć - chyba jest to w miarę nowy projekt i niewiele osób jeszcze go budowało. Byłbym wdzięczny za Wasze opinie. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marta.Piotr 29.01.2016 18:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2016 To i my się przywitamy - widzę, że wraz z Nowym Rokiem temat Noelii ożył Bardzo dobrze Planujemy ruszyć z budową w tym roku, wprowadziliśmy "kilka" zmian do projektu, Dzięki uprzejmości innych Noeliowiczów mieliśmy też okazję obejrzeć już wybudowany dom, co jeszcze bardziej utwierdziło nas w przekonaniu, że dokonaliśmy słusznego wyboru. Zmiany, które m.in. wprowadziliśmy (Noelia 2m): - poszerzenie garażu o 1m i pogłębienie całego domu o 0,5m - zmiana układu kuchnia-łazienka-spiżarnia (nie chcieliśmy przechodzić do kuchni przez jadalnię) - zmiana lokalizacji kominka - rezygnacja z jednego okna tarasowego - podwyższenie ścianek kolankowych do 115cm - na poddaszu zamiana sypialni z łazienką - rezygnacja z balkonu - rezygnacja z okien dachowych (zostało jedynie w pralni) - w pomieszczeniu nad garażem będą dwa osobne okna (w przyszłości może przedzielimy całość ścianką działową) - podwyższenie pomieszczeń do 280cm (planujemy zamontować rekuperację) Zdecydowaliśmy się też na skosy żelbetowe - pomimo wyższych kosztów. Za wszystkich, którzy też w tym sezonie ruszają z budową trzymamy kciuki Marta i Piotrek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
widmony1 23.02.2016 05:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lutego 2016 Witam8arty Super opis można się zorientować w kosztach i świadomie podjąć decyzję o budowie.My właśnie zaczeliśmy budowę,mamy wylane ławy, od drugiego marca ruszamy z bloczkami, mam nadzieję że pogoda dopisze:-)Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
8arty 23.02.2016 12:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lutego 2016 (edytowane) Od ostatniego wpisu wylewki zrobione - ok. 5000 zł (robocizna z materiałem). Poszły 2 palety cementu I 42,5 i ze 20-25 ton piachu. Cement na styk. Pod koniec zalewania dokupiłem 5 worków i te 5 zostało ). Niby wymierzyli 186 metrów. Nie sprawdzałem po nich. Tynkarz działa, jak pisałem 552 m2 za 14.000 zł (gipsowe + łazienki w cementowych). Fakturę za materiał wziąłem na 6.000 zł, reszta za robotę... Ale cena w okolicy jedna. Tylko kotłownia wyszykowana pod piec (tynkowana ręcznie, malowana, umywalka założona i położony najtańszy gres techniczny ). Piec planujemy Defro Komfort Eko Duo 20 kW i rezygnujemy z kominka z płaszczem na rzecz powietrznego. Cena ze 2.5 raza w dół . Tynki trochę podeschną i bierzemy się za ocieplanie dachu i sufity. Jeszcze nie mierzyłem ile wełny potrzeba. Ktoś podrzuci? Wstępnie zakładam ze 240 m2 15 cm (między krokwy w skosach i między jętki) i ok. 100 m2 5 cm dodatkowo pod płyty k-g. Dodam, że ułożyliśmy na strychu podłogę z płyt OSB 18 mm. Dla zainteresowanych poszło 18 płyt + 1 na docinki. Łącznie z zamówieniem ok. połowy ww. materiału na ocieplenie mamy na liczniku wydane ok. 196 tysięcy (jeszcze bez pieca i wkładu kominka, ale zakładam razem ok. 10000-11000). Z większych prac jeszcze ocieplenie budynku + elewacja, ale to na jesieni. Cenę za robotę z materiałem mam 90 za m2, ale raczej będę robił sam z pomocą rodziny. Metrów nie liczyłem, ale gdzieś w internecie wpadło mi, że jest ok. 200. Drzwi wewnętrzne z ościeżnicami klamkami z DRE i parapety (konglomerat) z montażem mam wycenę na ok. 12000 zł. Schody samonośne (jesion) za ok. 9000 zł u miejscowego stolarza. Sprawdzony u znajomych. A potem to już jak to lubi, woli i go stać Temat rzeka... Płytki, panele, farby, łazienki, ogród... Edytowane 23 Lutego 2016 przez 8arty Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ahya 23.02.2016 12:06 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lutego 2016 8arty podał kosztorys przy niemałym zaangażowaniu siebie i rodziny. Ja Wam mogę podać kosztorys SSZ przy ogromnym zaangażowaniu własnym - budujemy Noelie od 3 lat własnymi siłami. Jedyne co zlecaliśmy to postawienie więźby, elektryka, hydraulika, tynki, wylewki i stelaż pod regipsy. Całą reszte zrobiliśmy póki co sami. Obecnie kończymy ocieplanie poddasza. Jest to świetna metoda na ograniczenie kosztów, własnego czasu i niejedną kłótnię rodzinna Ale jak przetrwacie budowę domu, to przetrwacie wszystko Kosztorys zawiera WSZYSTKO - co do jednej śrubeczki, młotka potrzebnego, którego nie było, kawałka taśmy czy nawet paliwa do zagęszczarki Ok. 4 tysiące kosztowały nas same urządzenia, narzędzia potrzebne na budowie, które oczywiście zostaną z nami, ale bez nich domu by nie było, więc w koszta sa wliczone. 1. fundamenty (płyta fundamentowa zbrojona podwójnie krzyżowo, ocieplenie od gruntu 20cm xps=drogo) = 36 575,01 zł Gdyby były normalne ławy, wyszłoby zdecydowanie taniej, ale ja chciałam płytę. 2. Ściany - silikaty, nośne i działówki, nadproża, deski, gwoździe etc. 22 887,75 zł (mamy dodatkowe ściany, bo zrobiliśmy mała łazienkę przy sypialni) 3. Strop - płyty kanałowe, beton, dodatkowe zbrojenie na wieńce, dźwig - 13 911,11 zł 4. Dach - więźba impregnowana, montaż, membrana, dachówka betonowa Euronit profil S, rynny, obróbki blacharskie, - 32 746,96 zł (przy blasze wyszłoby taniej, ale nie jesteśmy fanami blachy) 5. Okna zewnetrzne i 3 dachowe, MS okna, białe, dużo fixów, 3 szybowe, ciepły montaż na taśmach - 16 742,92 zł 6. Drzwi i brama - drzwi Wikęd stalowe, kolor, brama Normstahl, 5000x2250, biała, - 11 450,00 zł - od tej samej firmy co okna, spory rabat SUMA SSO - 106 120,83, SSZ - 134 313, 75 zł Przyłącza - ok 10.000 zł, papiery podobnie. Tyle rzeczy porównywalnych, bo tynkowaliśmy nie wszystkie ściany, bez sufitów, bo robimy podwieszane. Wylewki mamy anhydryt, więc też nie bardzo porownywalne. Jak widać trochę kasy w kieszeni zostało, ale to przygoda na DŁUUUUUGI czas, mase wysiłku nas to kosztowało. Czy zdecydowalibyśmy się na to po raz drugi?? Nie wiem, powiemy jak skończymy Ale dom sam w sobie jest świetny i bardzo cieszymy się, że wybraliśmy noelię. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts